Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Re: Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Stforex pisze:Źródło trendu znać, to żaden problem. Dostrzec gdzie trend wystąpi lub się rozpoczął to prawdziwa sztuka. Dla mnie źródłem trendu jest psychika ludzka i chciwość w niej zakorzeniona. Więc jeśli dostatecznie wielu ludzi dostrzeże obietnicę zarobku będą dołączać do kupujących przedłużając ruch w trend. Trend według źródeł mi dostępnych buduje się warstwowo: pierw, kiedy trend nie jest jeszcze dostrzegalny, lub ledwie zaczyna być, najlepiej poinformowani managerowie posiadający dostęp do kapitału - na ogół wielkie banki, fundy, spekulanci, potem coraz szersze kręgi coraz mniejszych ryb, aż na końcu 'average joe' dzwoni do brokera kupić produkt taki czy inny oparty o rozgrzaną do czerwoności świecę wspaniałych stóp zwrotu wróżącą mu dostatnie życie z renty kapitałowej...
To co napisałeś przypomina mi trochę klaskanie.
Czasami ktoś na widowni zaczyna klaskać i nikt się nie przyłączy a czasami parę osób a potem ucichnie. Czasami wszyscy zaczynają klaskać a czasami jak te parę osób klaska to w końcu wyklaskają oklaski. Czasami jest tak że klaskanie się nie rozkręca i wstaje jedna osoba z pierwszego rzędu i się obraca klaskając dając do zrozumienia mocniej że to warto oklaskiwać. To taka interwencja wspomagająca. Dostrzegacie podobieństwa ?

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

SuperFOREX pisze: Oczywiście im dłuższy horyzont czasowy, tym trend ważniejszy, ale trendy występują również na wykresie tickowym. Paradoksalnie, nawet tzw. strategie antytrendowe zarabiają tylko wtedy, gdy uchwycą trend - tyle tylko, że korekcyjny trend niższego rzędu.
A co do rzeczywistych źródeł trendów, to bardzo chętnie bym je poznał, bo od dwudziestu kilku lat kieruję się tylko poszlakami ;-)
To ciekawe.
Przy odpowiednio wysokim horyzoncie czasowym ja nie potrzebuje wykresu... "gazeta" wystarcza :)

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Stforex pisze:Źródło trendu znać, to żaden problem. Dostrzec gdzie trend wystąpi lub się rozpoczął to prawdziwa sztuka. Dla mnie źródłem trendu jest psychika ludzka i chciwość w niej zakorzeniona.
Na poziomie ogólnym oczywiście masz rację, to chciwość i strach generuja trendy. Choć mogą być np. przefiltrowane przez wykorzystywanie automatycznych systemów transakcyjnych :-)
Chodzi mi o konkretną odpowiedź: co spowodowało, że dziś na S&P 500 był trend wzrostowy? Czy ten czynnik utrzyma się jutro? O takie źródło mi chodziło.
Oczywiście odpowiedź mają analitycy - niestety prawie zawsze po fakcie. A zarządzający musi reagować na zmiany trendu, nie mając pewności co je spowodowało :-)

Po prostu analityk może sobie przewidywać dowolne scenariusze, poziomy, trendy itp. Jak trafi to sie będzie chwalił, a jak nie trafi, to ... podstawi nową prognozę. W końcu pamięć ludzka jest zawodna. Natomiast inwestor/zarządzający jest bezwzglednie rozliczany przez rynek i każda pomyłka w odczytaniu trendu jest od razu widoczna w stanie konta :-(
ZielonaMgielka pisze:Przy odpowiednio wysokim horyzoncie czasowym ja nie potrzebuje wykresu... "gazeta" wystarcza
To prawda :-)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dokładnie, analizy i trading to często dwie różne sprawy.
zarządzający musi reagować na zmiany trendu, nie mając pewności co je spowodowało :-)
Dlatego tak ważny jest dostęp do informacji i kontaktów... przede wszystkim kontaktów... których większość z nas pewnie nie posiada.

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

Stforex pisze:Dokładnie, analizy i trading to często dwie różne sprawy.
Chcesz przez to powiedzieć, że analiza sobie a trading sobie? To trochę tak jak polski piłkarz i piłka w trakcie przyjęcia.

"zarządzający musi reagować na zmiany trendu, nie mając pewności co je spowodowało :-)"
Stforex pisze:Dlatego tak ważny jest dostęp do informacji i kontaktów... przede wszystkim kontaktów... których większość z nas pewnie nie posiada.
Naprawdę po iluś tam latach na giełdzie uważasz, że przy handlowaniu 1 lotem w celu złapania co jakiś czas 20, 50, 100 pipsów to właśnie od tych dwóch rzeczy zależy zarabianie?
Sugerujesz, że zarabiają tylko insiderzy?
Taki komunikat chcesz wysyłać w świat jako branżowy publicysta i szkoleniowiec?
Myślałem, że takie podejście do giełdy mają ludzie, którzy o giełdzie jedynie słyszeli i nie kojarzy im się zbyt dobrze.

Podążając za Twoją logiką faktycznie po jaką cholerę uczyć się tych wszystkich "pierdół" związanych z analizą ruchu ceny, mm, i całej reszty traderskiego rzemiosła? Może wystarczy po prostu regularnie wychodzić na miasto i kogoś ważnego poznać?

Jeśli chodzi o te 80% to w książce Trader Vic II strona 254, autor podaje statystyki dotyczące trwałych efektów dwóch procesów:
odchudzania się i zarabiania na giełdzie.

Na 100 osób tylko 12 osobom udało się w ogóle stracić na wadze ale już tylko 2 osobom uda się ten rezultat utrzymać dłużej niż rok.
W przypadku handlu na giełdzie współczynnik sukcesu po roku czasu wynosi 5%.

Wyniki są bardzo ciekawe, bo mówią, że łatwiej jest zarobić na giełdzie niż trwale schudnąć a chyba nikt nie twierdzi ,że odchudzanie to jest jakiś niesłychanie skomplikowany proces wymagający tajemnej trudnej do zdobycia wiedzy i znajomości? Wiedza najwyższej jakości jest powszechnie dostępna i każdy grubas doskonale wie co powinien robić żeby zdrowo i trwale wrócić do formy. W praktyce niewielu decyduje się na pracę nad sobą w celu uzyskania trwałej zmiany.

Co jeszcze łączy grubasów i początkujących traderów? Jedni i drudzy tracą czas i pieniądze szukając drogi na skróty.
Jedni próbują kupić magiczne pigułki a drudzy magiczny system.

Wiedza jest dostępna ale jak mawia moja koleżanka idąc wiosną na fitness "dupa sama się nie zrobi".

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

ole pisze:
Stforex pisze:Dlatego tak ważny jest dostęp do informacji i kontaktów... przede wszystkim kontaktów... których większość z nas pewnie nie posiada.
Naprawdę po iluś tam latach na giełdzie uważasz, że przy handlowaniu 1 lotem w celu złapania co jakiś czas 20, 50, 100 pipsów to właśnie od tych dwóch rzeczy zależy zarabianie?
Myślałem, że takie podejście do giełdy mają ludzie, którzy o giełdzie jedynie słyszeli i nie kojarzy im się zbyt dobrze.
Celna uwaga.
Myślę, że jest to problem naprawdę wielu bystrych gości. Zmarginalizowali rolę wykresu i zaczęli skupiać się na "co autor miał na myśli" jednocześnie zapominając że to nie oni sterują ruchem ceny, co w połączeniu ze szczątkowymi "insiderami" i opartymi na tym teoriami, sprawia że z reguły będą o kilka kroków do tyłu.

Parafrazując Marcina:
Dlatego tak ważny jest dostęp do dobrego wykresu i jego zrozumienie... przede wszystkim jego zrozumienie... którego większość z nas pewnie nie posiada.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Jesli juz piszemy o trendach to przedstawie tu pewna analogie ... troche ze swiata mody bo w koncu o trendach mowa :p

Kilka lat temu w mediach zaczelo pojawias sie kilku odwaznych artystow w kiczowatych ciuszkach z lat 80.
Wiadomo... jeansowe kurtki, flanelowe koszule, kolorowe rajstopy itp :)
Mlodziez podlapala temat i ruszyla na zakupy zeby wygladac na czasie.
Popyt na koszule skutkuje parabola cen kiedy coraz wiecej ludzi rusza na zakupy.
Kiedy juz wszyscy sa na czasie, odwazni artysci sa ubrani juz inaczej ale ciagle intrygujaco.
Ceny flanelowych koszul i jeansow ciagle rosna i teraz takie pytanie.

Co jest bardziej istotna informacja w celu osadzenia przyszlego kursu koszul flanelowych? ... Sama cena czy to co robi artysta i jego fani?

Co jest tutaj pierwszarzednym trendem?

Rynek jest duzo bardziej skomplikowany ale czasami niektorzy swiadomie decyduja sie na zignorowanie tego "duzego slonia" w pokoju i koncentruja sie tylko na efekcie a w rzeczywistosci to drugie bez pierwszego nie istnieje :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ole: Chyba trochę przesadziłeś. Rozmowa dotyczyła poznania źródeł trendu. Jeśli uważasz, że źródło trendu jest na wykresie, to niestety, ale wątpię.
Chcesz przez to powiedzieć, że analiza sobie a trading sobie?
Często ;). Sam akurat i analizuję i traduję, ale połączenie tego nie jest takie automatyczne. Trading wymaga dobrej psychiki, co w przypadku analiz nie jest niezbędne.
Ech, nigdzie niczego takiego nie powiedziałem. Mój komunikat dotyczył tylko źródeł trendów i sytuacji w której traderzy budują kontakty, żeby wiedzieć, co i dlaczego się dzieje. Czy to jest inside trading? Raczej zwyczaj z Wallstreet.
No i co? Kolejnemu żal ściska serce? Wszystkich rozumów nie pozjadałem, ale widzę, że co-któraś wypowiedź obija się właśnie o to :roll: .

Chcesz komunikat o zarabianiu? Zarabiają ludzie, którzy dobrze znają część rynku, po której się poruszają. I to też nie wszyscy. Zarabiają ludzie opanowani, odważni i zdeterminowani - przynajmniej ci, których znam.
Podążając za Twoją logiką
Przykro mi to mówić, ale kompletnie zbłądziłeś w swoim wywodzie.
Na 100 osób tylko 12 osobom udało się w ogóle stracić na wadze ale już tylko 2 osobom uda się ten rezultat utrzymać dłużej niż rok.
W przypadku handlu na giełdzie współczynnik sukcesu po roku czasu wynosi 5%.

Wyniki są bardzo ciekawe, bo mówią, że łatwiej jest zarobić na giełdzie niż trwale schudnąć a chyba nikt nie twierdzi ,że odchudzanie to jest jakiś niesłychanie skomplikowany proces wymagający tajemnej trudnej do zdobycia wiedzy i znajomości?
Dobre :wink:

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Panowie ależ oczywiście, że każdy szanujący się trader powinien mieć chociaż jeden kontakt.... 230V :D
Do zarabiania nie sa potrzebne ani kontakty ani dane ekonomiczne.....Oprócz wiedzy o ruchu ceny, cała reszta to mało istotne rzeczy..
Napisałem że bzdurą jest myślenie, "że nie wiadomo jaki jest trend i jaki będzie" i choćby sam papież wyzwał mnie od heretyków wiem, że mam racje....
Sam się tego nauczyłem, nauczyłem i innych, ale, najlepszy naoczny dziennik dowodzący tą tezę, to seria Drogi do zwycięstwa.
Marcin nigdy nie potrzebował danych, czy kontaktów.Widział jedynie jak zachowuje się rynek i wiedział niemal zawsze co zrobi, albo zrobić musi. O dziwo na dzień do kilku dni wcześniej zanim to zrobił.

Czy Marcin jest głównodowodzącym rabinem dający sygnał sprzedaży/kupna dla wszelkich instytucji? Nie...
Mimo to niemal zawsze wie. przypadek? Nie sądzę :)

Być może 80% ludzi traci, bo powtarza idiotyzmy po wszelkiej maści idiotach?(nie mam tu nikogo na myśli)
Szum można mieć w uszach, a trendy były są i będą na każdych interwałach, a żeby zacząć je skutecznie wykorzystywać trzeba patrzeć na nie jak na cykle...
Rynek non stop robi ciągle to samo... Musi być schematyczny, gdyby nie był- żadna strategia nie miała by prawa bytu.
Ponieważ nieodzowną cechą każdej strategii jest powielający się schemat, który można wykorzystać do osiągania celów.
Nie masz schematu- nie zarobisz....
Trend jaki był? wiemy.
Jaki jest? Widzimy.
Jaki będzie? wiemy poprzez obserwacje teraźniejszości i reakcje na nią. Inaczej się nie da :wink:

Z przyjemnością ku pokrzepieniu raz jeszcze napiszę. Cała ta "misterna wiedza" jest na tym forum w kliku tematach, więc brać się za szperanie, :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Damfry pisze:Panowie ależ oczywiście, że każdy szanujący się trader powinien mieć chociaż jeden kontakt.... 230V :D
Do zarabiania nie sa potrzebne ani kontakty ani dane ekonomiczne.....Oprócz wiedzy o ruchu ceny, cała reszta to mało istotne rzeczy..
A ja pojde o krok dalej. Do zarabiania nawet nie jest potrzebny wykres.
Wystarczy tylko to cos pomiedzy uszami i minimalna dzwignia.

ODPOWIEDZ