Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ole

Re: Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Nieprzeczytany post autor: ole »

ZielonaMgielka pisze:Co jest bardziej istotna informacja w celu osadzenia przyszlego kursu koszul flanelowych? ... Sama cena czy to co robi artysta i jego fani?

Co jest tutaj pierwszarzednym trendem?
Trend na rynku bawełny? ;)
ZielonaMgielka pisze:Rynek jest duzo bardziej skomplikowany ale czasami niektorzy swiadomie decyduja sie na zignorowanie tego "duzego slonia" w pokoju i koncentruja sie tylko na efekcie a w rzeczywistosci to drugie bez pierwszego nie istnieje
Zaglądam czasem na blog Pana Marcina Bogusza, który jest licencjonowanym doradcą inwestycyjnym. W niektórych swoich wpisach w dosyć oczywisty sposób wykpiwa, podobnie jak wiele osób na tym forum, handel w oparciu wyłącznie o analizę wykresów. Jest zwolennikiem łączenia AT + AF. Zapytałem go w komentarzu do któregoś z wpisów, jaka jest skuteczność takiej strategii.
Odpowiedział, że w ubiegłym roku na 9 tradów, 6 zakończyło się na SL, pozostałe 3 zrobiły wynik.
Pozycje otwierane są klasycznie na wsparciach/oporach, stosowane są ruchome linie obrony w oparciu o średnie.

Nie wiem co o tym myślicie ale ja szczerze mówiąc spodziewałem bardziej spektakularnej skuteczności przy łączeniu AF/AT niż 30%.

Moje wnioski:

1
Rozumienie, a zakładam, że doradca inwestycyjny doskonale rozumie fundamentalne przesłanki, dlaczego taki czy inny trend ma miejsce nie spowodowało przekroczenia 50% skuteczności strategii.

2
W związku z tym, że większość transakcji przyniosła stratę a trader odnotował zysk, pieniądze zostały zarobione dzięki umiejętnej kontroli ryzyka, dobremu MM, konsekwentnemu stosowaniu strategii po kolejnych stratach i umiejętnemu prowadzeniu otwartych pozycji gwarantującemu odpowiednio wysoki stosunek R/R.

Stforex pisze:No i co? Kolejnemu żal ściska serce? Wszystkich rozumów nie pozjadałem, ale widzę, że co-któraś wypowiedź obija się właśnie o to .
Samych sukcesów życzę cokolwiek robisz, tak w nawiązaniu do wątku ze ściskaniem serca czy czegoś innego, ale byłoby dobrze gdybyś w swoich wypowiedziach wyrażał mniej osobistych lub cudzych opinii a zamieszczał więcej popartych dogłębnymi badaniami faktów na różne interesujące tematy. Jestem przekonany, że skorzystasz na tym Ty i Twoi czytelnicy oraz słuchacze.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

dlaczego ponad 80% inwestorów traci? jak dla mnie w tym pytaniu nie ma żadnej zagadki ;) głównymi powodami jest oczywiście chciwość, brak samodyscypliny, brak konkretnego systemu lub skakanie z jednego na drugi, tudzież szukanie Graal'a i sugerowanie się opiniami innych :) przez prawie 8 lat styczności z forexem przeszedłem niemalże identyczną drogę (no może w trochę innej kolejności) i z doświadczenia wiem że bardzo sobie to wszystko utrudniałem :) jeden system nie działa - szukam drugiego, drugi system nie działa - szukam robota, robot zaliczył MC - no to szukam serwisu z sygnałami, serwis z sygnałami nie działa - to spowrotem zaczynam szukać systemu i tak w kółko ;) to trwało zatrważająco długo bo aż 7 lat i ten problem udało mi się w końcu rozwiązać jakoś na początku ubiegłego roku :) zacząłem uczyć się prostego stylu gry któremu wcześniej zawsze się opierałem, do którego czułem jakąś dziwną awersję i w sumie sam nie wiem dlaczego tak się działo... zamiast poświęcić czas na jego nauczenie się, zapamiętanie kilku jasnych jak słońce zasad, wolałem szukać jakiejś strategii złożonej z pierdyliarda dziwnych i zupełnie nieprzydatnych (z dzisiejszego punktu widzenia) wskaźników... koniec końców przyszedł czas że machnąłem na to wszystko ręką i powiedziałem sobie DOŚĆ - albo nauczę się grać opierając się tylko na czystym wykresie, albo forex nie jest dla mnie :) przez kilka miesięcy dopracowywałem wszystko tak aby było dopięte na ostatni guzik i przyznam szczerze że czasami efekty zadziwiają mnie samego :) najprostsza na świecie strategia oparta na świecach japońskich i wolumenie przynosi mi zyski o jakich wcześniej mogłem tylko pomarzyć :) wystarczyło jedynie wzrokowo zapamiętać kształty świec oraz to jak je łączyć ze wskazaniami wolumenu i dobre pieniądze same przyszły ;) i kiedy tak sobie pomyślę ile czasu zmarnowałem na szukanie dziwnych systemów i robotów które prędzej czy później przestaną działać ze względu na ciągle zmieniające się warunki rynkowe to szlag mnie trafia, bo gdybym od samego początku zaczął uczyć się PA to dzisiaj już dawno miałbym to do czego teraz powoli dążę ;) ale jak widać każdy musi przejść daną drogę w tym temacie, znaleźć w tym wszystkim coś co będzie mu odpowiadać oraz przynosić zyski, no i oczywiście u każdego ten proces trwa krócej albo dłużej ;) ja cieszę się tylko z tego że jestem jeszcze w miarę młody, bo gdybym dopiero teraz miał zacząć przechodzić cały ten etap od początku, to myślę że skończyłoby się to na pensji w wysokości 2000zł za codzienną 10-godzinną pracę w jakimś zakładzie i z niepewną emeryturą na starość :P tyle ode mnie :) myślę że każdy kto zaczyna przygodę z rynkiem walutowym powinien od razu zagłębić się w temat tego jak zachowuje się cena, co powoduje jej ruch i ogólny zakres "price action" zamiast tracić cenny czas, żyć w ciągłej iluzji i liczyć na to że w końcu znajdzie się narzędzie które będzie zarabiać za mnie :) moim skromnym zdaniem coś takiego nie istnieje i niestety, ale trzeba włożyć trochę wysiłku w inwestowanie aby było co z niego wyciągać ;) takie moje głośne przemyślenia :P

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

ole pisze:Nie wiem co o tym myślicie ale ja szczerze mówiąc spodziewałem bardziej spektakularnej skuteczności przy łączeniu AF/AT niż 30%.
Jesli 30% zagran przynosi zwrot rzedu 5:1 to skutecznosc wynosi okolo 70%.
Victor Sperandeo tak czesto cytowany w tym temacie takze gra w oparciu o macro tak samo jak Soros, Buffet czy Tudor Jones. Licza sie informacje a cena jest tylko ich pochodna. Twierdzenie ze wazne sa tylko efekty jest objawem ignorancji.
Jest wiele sposobow na zarobek... analiza techniczna, gra pod banki centralne, inwestycje na gieldzie, analiza danych ekonomicznych, arbitraz i wiele innych pod warunkiem ze opieraja sie na logicznych zalozeniach ktore maja wplyw na kurs.

Dlaczego ponad 80% inwestorow traci?
Bo gra w oparciu o fale Eliotta :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 08:20 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 1 raz.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

freakout pisze:świecach japońskich i wolumenie
O jakim wolumenie piszesz?

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

ZielonaMgielka pisze:Jesli 30% zagran przynosi zwrot rzedu 5:1 to skutecznosc wynosi okolo 70%.
Myślałem o trafności a ta przy użyciu kombinacji AF + AT w tym popartym bardzo poważnymi papierami przypadku wyniosła 30%. Jak dla mnie są to ciekawe dane do analizy dla wszystkich poszukujących odpowiedzi co jest ważne.

Trafność to parametr, którego wartość jeżeli jest na niskich poziomach chyba najbardziej doświadcza psychikę każdego tradera bo im mniejsza trafność tym większa trudność z postawieniem kolejnego zlecenia wg założeń strategii. Naturalną reakcją jest unikanie bólu. Jeżeli do tego trader handluje długoterminowo, zgodnie z założeniami podejścia fundamentalnego, to między kolejnymi tradami są duże odstępy czasowe więc ciężko jest wyrobić sobie odpowiedni nawyk ... mimo że boli składam kolejne zlecenie...
Dla porównania jeśli chodzi o wyrabianie nawyków, sportowiec na jednym treningu wykonuje powtarzalne czynności kilkadziesiąt albo kilkaset razy. Do tego najczęściej robi to co lubi a wysiłek fizyczny generuje chemiczne dopalacze wspomagające dobre samopoczucie.
A początkujący trader? Tyłek boli od niezliczonych godzin, na koncie lepiej nie mówić, wszyscy mają cie za marzyciela/wariata/hochsztaplera/hazardzistę.

Uśmiechnij się i jutro w fantastycznej formie bądź trochę lepszy niż dzisiaj.

ZielonaMgielka pisze:Victor Sperandeo tak czesto cytowany w tym temacie takze gra w oparciu o macro tak samo jak Soros, Buffet czy Tudor Jones.
Inaczej handluje się jednym, kilkoma, kilkudziesięcioma lotami kiedy transakcja ma znikomy wpływ na rynek a inaczej setkami milionów, miliardami dolarów, które trzeba wprowadzić na rynek na swoich zasadach a potem je stamtąd z zyskiem wyjąć.
Inaczej handluje się swoimi pieniędzmi a inaczej cudzymi w szczególności gdy publicznie zadeklarowało się, że za 1 rok stopa zwrotu wyniesie ...

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Ole, co ma trafnosc do skutecznosci?

Mozna miec fundamentalne przeslanki do zajecia pozycji i otwierac pozycje w oparciu o jakis system.
Piszesz tylko o jednym elemencie ukladanki a wyciagasz daleko idace wnioski. Jesli ktos sie dobrze czuje z takim stylem a nie innym to nie ma sensu dywagowac co jest lepsze... trafnosc czy ratio ? ... bo ostatecznie to skutecznosc jest najbardziej istotna.

Trafnosc, Ratio itp to bardzo popularne okreslenia w swiecie analizy technicznej ale kiedy inwestuje sie bez uzycia dzwigni to tego typu statystyki staja sie zbedne.
A początkujący trader? Tyłek boli od niezliczonych godzin, na koncie lepiej nie mówić, wszyscy mają cie za marzyciela/wariata/hochsztaplera/hazardzistę.
Jesli chodzi o mnie to faze zafascynowania mozliwosciami tradingu mam juz dawno za soba a teraz to tylko kwestia realizacji planu. Uwazam tez ze im mniejsze pozycje tym lepszy zarobek :)
Inaczej handluje się jednym, kilkoma, kilkudziesięcioma lotami kiedy transakcja ma znikomy wpływ na rynek a inaczej setkami milionów, miliardami dolarów, które trzeba wprowadzić na rynek na swoich zasadach a potem je stamtąd z zyskiem wyjąć.
Inaczej handluje się swoimi pieniędzmi a inaczej cudzymi w szczególności gdy publicznie zadeklarowało się, że za 1 rok stopa zwrotu wyniesie ...
A jaki to ma zwiazek z tym o czym pisze?
To oczywiste ze gra sie tak jak warunki dyktuja.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

A ja mysle ze to 80 % zarabia a tylko 20% traci :shock: hahah

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

tarfue pisze:A ja mysle ze to 80 % zarabia a tylko 20% traci :shock: hahah
wlazłem na myfxbooka z Twojej stopki i szczęka mi opadła. Ty tak serio kisisz pozycje od roku? podziwiam za cierpliwość...
edit... kurde demo ;) :D :D :D :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

Demo Po prostu jedno spojrzenie na EQ daje cały obraz rynku
ale słusznie wspomniałeś o cierpliwości

"
Dla bezpieczeństwa Państwa pieniędzy, okazje inwestycyjne powinny być oceniane z pewną dozą sceptycyzmu. Dukascopy Bank SA rekomenduje zachowanie ostrożności, zwłaszcza w odniesieniu do następujących sytuacji:

Gwarantowane zyski lub obietnice wyjątkowo wysokich wyników: ktokolwiek kto twierdzi, że jest w stanie zapewnić regularny comiesięczny 30% lub 40% zwrot z inwestycji, obiecuje coś co nie może być dostarczone. "

Załóżmy że jednak może być dostarczone i zacznijmy z klasycznym depozytem 2,5 k

( 1 ) 2500 +30% = 3250
( 2 ) 3250 +30% od 3250 =
( 3 ) 4226 + 30% od 4226 =
( 4 ) 5496 +30 % od 5496 =
.... ....
(25) 1.049.407
25 miesięcy !!! przy najlepszych wiatrach

i jak kolega wspomniał
freakout pisze:głównymi powodami jest oczywiście chciwość
a za nią ryzyko

A nie tam jakieś tematy i lanie wody o psychologi dążeniu jak coś nie tak z głową to do psychologa :mrgreen:

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Forex scandal: http://money.cnn.com/video/investing/20 ... index.html

"Traders from at least ten different banks may have been caught tweaking the market and setting rates for their own benefit." :568:

ODPOWIEDZ