Trend na rynku bawełny?ZielonaMgielka pisze:Co jest bardziej istotna informacja w celu osadzenia przyszlego kursu koszul flanelowych? ... Sama cena czy to co robi artysta i jego fani?
Co jest tutaj pierwszarzednym trendem?

Zaglądam czasem na blog Pana Marcina Bogusza, który jest licencjonowanym doradcą inwestycyjnym. W niektórych swoich wpisach w dosyć oczywisty sposób wykpiwa, podobnie jak wiele osób na tym forum, handel w oparciu wyłącznie o analizę wykresów. Jest zwolennikiem łączenia AT + AF. Zapytałem go w komentarzu do któregoś z wpisów, jaka jest skuteczność takiej strategii.ZielonaMgielka pisze:Rynek jest duzo bardziej skomplikowany ale czasami niektorzy swiadomie decyduja sie na zignorowanie tego "duzego slonia" w pokoju i koncentruja sie tylko na efekcie a w rzeczywistosci to drugie bez pierwszego nie istnieje
Odpowiedział, że w ubiegłym roku na 9 tradów, 6 zakończyło się na SL, pozostałe 3 zrobiły wynik.
Pozycje otwierane są klasycznie na wsparciach/oporach, stosowane są ruchome linie obrony w oparciu o średnie.
Nie wiem co o tym myślicie ale ja szczerze mówiąc spodziewałem bardziej spektakularnej skuteczności przy łączeniu AF/AT niż 30%.
Moje wnioski:
1
Rozumienie, a zakładam, że doradca inwestycyjny doskonale rozumie fundamentalne przesłanki, dlaczego taki czy inny trend ma miejsce nie spowodowało przekroczenia 50% skuteczności strategii.
2
W związku z tym, że większość transakcji przyniosła stratę a trader odnotował zysk, pieniądze zostały zarobione dzięki umiejętnej kontroli ryzyka, dobremu MM, konsekwentnemu stosowaniu strategii po kolejnych stratach i umiejętnemu prowadzeniu otwartych pozycji gwarantującemu odpowiednio wysoki stosunek R/R.
Samych sukcesów życzę cokolwiek robisz, tak w nawiązaniu do wątku ze ściskaniem serca czy czegoś innego, ale byłoby dobrze gdybyś w swoich wypowiedziach wyrażał mniej osobistych lub cudzych opinii a zamieszczał więcej popartych dogłębnymi badaniami faktów na różne interesujące tematy. Jestem przekonany, że skorzystasz na tym Ty i Twoi czytelnicy oraz słuchacze.Stforex pisze:No i co? Kolejnemu żal ściska serce? Wszystkich rozumów nie pozjadałem, ale widzę, że co-któraś wypowiedź obija się właśnie o to .