Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Re: Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Stforex pisze: Dlatego tak ważny jest dostęp do informacji i kontaktów... przede wszystkim kontaktów... których większość z nas pewnie nie posiada.

Masa znakomitych tradere'ów, nawet tych z banków często nie ma zbyt wielu kontaktów ;)

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Według mnie przyczyną strat większości inwestorów jest niewłaściwe podejście, brak wiedzy, pewności siebie, psychika etc. Generalnie jest to splot wielu czynników. Nie spotkałem się jeszcze z kimś kto by wyjaśnił zasady tradingu w sposób kompleksowy, a jeżeli już to za minimum 4k. Wszystko to co poniżej tej kwoty to obiecanki cacanki przedstawione w sposób wybiórczy.....

Efektem tego jest że ludzie zaczynają trading eksperymentalny. Większość z nich nie rozumie znaczenia trading planu. Większość z nich nigdy nie zrobiła back testów, nie zbudowała statystyk, nie wie co to jest wartość oczekiwana, MM, RR czy prowadzenie pozycji. Jednym słowem haos, brak profesjonalizmu i zrozumienia co tak napawdę zarabia....

A jakby mało tego było nikt nie dopuszcza do siebie wiadomości że nawet jeżeli zdobędzie niezbędną wiedzę potrzebną do poprawnego zawierania transakcji to musi jeszcze poświęcić minimum kilka lat na praktyczną naukę i wdrożenie tego wszystkiego w życie. Niestety, ale jest to żmudny i długotrwały proces dla wytrwałych i nie każdy jest wstanie dotrwać do końca....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzegorz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grzegorz »

Najzabawniejsze czytając ten wątek jest to, że każdy odkrywa niczym Amerykę to, co już tysiące razy zostało powiedziane. :) Jakby to był właśnie ten moment, kiedy nastąpiło olśnienie. W zasadzie wszystko można podsumować w dosłownie kilku punktach.

Główne powody, dla których większość traci:

1. Nie stać Cię na handlowanie - brutalne, ale prawdziwe. Mając wolnych parę stów można się za to napić porządnie, ale żeby swobodnie handlować z rozsądnym ryzykiem w rozsądnym przedziale czasowym (nawet mając jednostki 0,01 wp) potrzeba chociaż te 25 k zł.
2. Z niczego mieć dużo się nie da. Mając 100zł, nie zrobisz z tego miliona, ale mając 100 tys. możesz mieć 150 tys.
3. Wydaje Ci się, że zostałeś stworzony do tego. Niestety prawdopodobnie nie zostałeś. :)
4. Traktujesz rynek jako sposób na dorobienie się, zamiast jako możliwość powiększenia kapitału.
5. Bujasz w obłokach. Gdyby Twoje cele były realne, to byś je osiągnął.
6. I najważniejsze. Większość tych brokerów, to takich palcem po wodzie pisanych. Nawet jak osiągnąłbyś z paru złotych jakąś nieproporcjonalnie wielką kwotę, to duża szansa, że jej nie zobaczysz na oczy. Bez zadawania zbędnych pytań tylko Oanda wypłaca, reszta jak jest spory zwrot to zawraca głowę setką pytań "a dlaczego, a po co, a może zostawić". Strach deponować większe pieniądze.

Pewnie to powyższe urazi większość "traderów", ale pamiętajcie o jednym. Większość z Was mogłaby z sukcesem realizować swoje cele, gdyby były realne. Realnym jest np. osiągnięcie 40-50% zysku w rok. To jest mało wg Was?! To jest potężna rentowność. Konto oszczędnościowe czy lokata daje Ci 2%/rok. FI daje ok. 10%. A możecie być lepsi i jeszcze mieć satysfakcję, że to Wasza zasługa.

Po prostu trzeba to traktować jak realną inwestycję, która ma dawać realny zysk, wówczas przyjemnie i bez stresu sprawdza się saldo rachunki inwestycyjnego. Jeśli w to nie wierzycie, to mogę pokusić się o założenie tu swojego dziennika i dokumentowanie transakcji.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

Grzegorz pisze: mogę pokusić się o założenie tu swojego dziennika i dokumentowanie transakcji.
z checia bym poczytał ;)
Kazdy merytoryczny temat o rynku forex jest mile widziany :D
Myśleć i działać jak Goldman !

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Brak skilla.

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

Witam,

Postaram się pokrótce odnieść do kilku wpisów.
Na podstawowe pytanie nie jest trudno odpowiedzieć. To, że niewielki procent osób zajmujących się tradingiem, zarabia w dłuższym okresie (w przypadku foreksu, według mnie zarabia tylko kilka procent), wynika z braku odpowiedniego przygotowania. Ktoś pisał, że trzeba tak jak na uniwersytet, trzeba po prostu pokonać tych 20 czy 50 na jedno miejsce. Na foreksie, co prawda, nikt nie jest Twoim przeciwnikiem, a sukces kogoś nie zabiera Tobie miejsca „przy stole” ani w niczym nie zmniejsza Twojej szansy, aby się do „stołu” dostać, jest jednak pewna analogia. Ilu, spośród tych kilkudziesięciu na jedno miejsce, ma w ogóle jakiekolwiek szanse na dostanie się na dany kierunek studiów? Wśród tych kilkudziesięciu, znaczna część nawet nie wie jak wygląda rekrutacja, co bierze się pod uwagę, czy trzeba coś zdawać, czy może nie. Część nie orientuje się za bardzo, na jaki kierunek się wybierają. Czy nie jest tak, że tylko kilka procent pozostałych wie czego chce? Tak również jest na foreksie. Tylko kilka procent jest naprawdę dobrze przygotowanych.
Forex, wbrew temu co niektórzy z was próbują podważać, jest rynkiem stricte technicznym. Analiza techniczna jest jednym z najważniejszych narzędzi traderów. Zarówno tych największych – instytucjonalnych, jak i takich jak my, dysponujących mniejszym kapitałem. Wystarczy poświęcić trochę czasu, na przeglądnięcie wykresów, aby zobaczyć z jaką dokładnością można wyrysować linie trendu, formacje. Nie trudno się zorientować, że rynek reaguje na poziomy wsparcia/oporu, jak zachowuje się po pokonaniu istotnych poziomów itp.
Jeśli czegoś nie potrafię, to tego nie da się zrobić? Analiza techniczna działa, tylko trzeba ją umieć stosować. Znajomość wykresów świecowych, jest nie do przecenienia. Wstęga Bollingera jest fantastycznym narzędziem, która w powiązaniu z analizą świec, istotnie zwiększa prawdopodobieństwo zajmowania właściwych pozycji, ale to nie jest miejsce aby uczyć, jak wykorzystać wstęgę Bollingera do zarabiania pieniędzy. Ci, którzy nie potrafią - podważają, a ci którzy potrafią – zarabiają.
Ktoś pisał, że dźwignia powoduje, że nie da się przeczekać niekorzystnego ruchu. Jest coś takiego jak money management i stop loss. Duża dźwignia nie jest równoznaczna z dużym ryzykiem. Ryzykiem po prostu trzba umieć zarządzać.

Reasumując, aby zarabiać na foreksie, trzeba po prostu być profesjonalistą. Inaczej się nie da.
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

Grzegorz pisze: Realnym jest np. osiągnięcie 40-50% zysku w rok. To jest mało wg Was?! To jest potężna rentowność. Po prostu trzeba to traktować jak realną inwestycję, która ma dawać realny zysk
Miałem się bardziej rozpisać w komentarzu do twojego postu ale różnice są tak drobne w tym co ja myślę a co napisałeś że zakończę słowem wszytko i na temat szacunek

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Trzeba też pamiętać o tym, że jeśli ktoś zrobił ze 200 zł - 100.000 zł to jego system ma olbrzymią zmienność. Tzn. te 100 tyś. może tak łatwo stracić jak te 200 zł na początku.
Jeśli ktoś myśli o wyciąganiu kasy co jakiś czas z giełdy, to przyda mu się taka strategia, ale z nastawieniem, że całą sumę może stracić.

Jak ktoś szuka czegoś na lata ( powiększanie kapitału, budowa portfela ) to potrzebuje stabilnego systemu, gdzie zysk często nie przekracza wyżej wspomnianych procentów zainwestowanego kapitału w skali rocznej.

Niestety większość chce szybko i jak najwięcej.. depcząc sobie sami po sznurówkach często sprawdzamy, nasza twarzą, jak bardzo miękka jest ziemia.
( Przypomina mi się słynny tekst na podryw : ( Hey nice shoes, you wonn’a fuck?) – szybko, konkretnie, ale czy skutecznie?

Inną kwestią jest zadowolenie z wyników. Są ludzie, którym 12% starczy a innym 800% to za mało. Kwestia jakim kapitałem się inwestuje. 12% od 2mln to całkiem sporo…. Przynajmniej dla mnie.
"Choise, the problem is choise"

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Arturro zrobic z 200zł-100k jest nie lada sztuką... Nawet stosując % składany, potrzeba na to czasu... Jeśli ktoś zbuduje taki kapitał w systematyczny sposób, ma bardzo nikłe szanse by stracić ten kapitał. Tylko amnezja była by powodem... Przed stratą jakiegokolwiek kapitału, musi bronić nas strategia. Ludzie tracą, bo nie mają ani wiedzy ani strategii, innych powodów nie ma... Jeżeli są, to tylko pochodne przez brak tych pierwszych. Co najlepsze, to wszyscy o tym wiedzą, nowi o tym czytają, a zdecydowana większość świadomie ignoruje te fakty i nie robi absolutnie nic by zmienić ten stan rzeczy, co jest zdumiewające :)

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

O to mi chodziło : ( szybkość, ryzyko, presja na psychikę )

http://forex-nawigator.biz/forum/od-100 ... 22917.html

I to moje ostatnie słowo w teoretyzowaniu.

Przyjemnego drainowania banków ;)
"Choise, the problem is choise"

ODPOWIEDZ