Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

matka pisze:Wymodelowałeś system żeby potwierdzić założenie, to niczego nie dowodzi. Bardzo prosto było by stworzyć podobny rysunek "potwierdzający" założenie przeciwne.
tez racja, trzeba zadac pytanie sobie
a) dlaczego tak sie stalo?
b) Dlaczego ten system jest "nieodwracalny" (czytaj zawsze stratny).
c) Jakie systemy sa odwracalne i
d) czy sa mozliwe systemy ktore sa niezaleznie od odwrocenia sa zawsze na plusie.

a oto moje odpowiedzi: ;)
a i b) bo ten "system" jest dostosowany do konsolidacji, a nie do trendowego rynku
d) (tu nawiazanie po czesci do losowych otwierania pozycji) tak sa mozliwe , ktore sa dostosowane do "statusu aktualnego rynku", czyli jezeli ktos stworzy taki ktory dobrze definiuje czy znajdujemy sie w trendzie czy w konsolidacji.

Ludzie mysla, ze systemy sa dlatego stratne bo albo jest zly MM, albo system zle dobiera/prognozuje kierunek ruchu. A moja teza jest taka, ze jest trzecim powodem (i najczesciej glownym) jest zle okreslanie statusu rynku, tzn. czy jestesmy w trendzie, czy tez w konsolidacji. lub tez patrzac z drugiej strony sa zle dobrane TP i SL, ich wielkosc i ich RR, bo zazwyczaj panuja takie trendy, ze RR >1 albo cos w tym stylu i sie tego trzyma, i na kazdej konsoli pozniej sie wywalaja i zadne odwrocenie systemu nie pomoze.

Sorry, ze troche chaotycznie, ale czytam/pisze z doskoku.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Moim zdaniem chodzi jednak o prognozowanie rynku.
Bo co mi z tego, że mam kod który świetnie wykrywa, czy obecnie jest impuls trendu czy konsolidacja? Otwieram transakcje i za chwilę trend może się wyczerpać lub może być wybicie z konsolidacji - polecam kabelek, najlepszy przykład. Tego EA się nie dowie.
I prawdę mówiąc z tego mi wychodzi, że skalperki powinny najlepiej się w tym znajdować - czy trend czy nie, tu poskubie, tam poskubie...

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Moim zdaniem chodzi jednak o prognozowanie rynku.
No tak dokladnie o to mi chodzilo, tyle , ze nie prognozowanie kierunku trendu, a raczej prognozowanie czy rynek bedzie trendowy czy w konsolidacji przez najblizszy czas. + oczywiscie kierunek tez dobrze by bylo ;)

ale jesli chodzi o watek dotyczacy odwracalnosci. jezeli nsz system proboje przewidywac kierunek trendu (wg. mnie 90% EA) a w ogole nie prognozuje "zmiennosc", to zadne odworceni kierunkow nic nie pomoze.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Przepraszam, że tak skąpo napisałem ale tylko tyle miałem czasu.
Proszę wziąć jakikolwiek system z przykładów lub z jakiejkolwiek
strony. Ustawić parametry, które powodują największą stratę.
Potem w kodzie zamienić by wtedy kiedy wysyłał SELL było BUY
i n a odwrót. Taki przykład da pogląd na wszystko.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

darekj
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darekj »

LowcaG pisze:to ja dam przyklad o co moze chodzic Tymkowi (wpelni sie zgadzam z nim, i potwierdzam, bylo juz o tym ;) )
Zostaje kwestia uzgodnienia co rozumiemy przez odwrocenie systemu i jak tego dokonujemy. Jak dla mnie logicznym jest, ze nalezy zamienic TP ze SL. Po prostu chodzi o takie zmiany, aby kazda transakcja stratna zamieniala sie na zyskowna o takiej samej wartosci i odwrotnie (pomijajac spread).

Dodano po 6 minutach:
Tymek pisze:Proszę wziąć jakikolwiek system z przykładów lub z jakiejkolwiek
strony. Ustawić parametry, które powodują największą stratę.
Potem w kodzie zamienić by wtedy kiedy wysyłał SELL było BUY
i n a odwrót. Taki przykład da pogląd na wszystko.
Juz napisalem, ze odwrocenie systemu jest troche bardziej skomplikowane. Napisalem juz wyzej, ale powtorze: odwrocenie systemu polega na takiej zmianie jego logiki, aby kazdej transakcji stratnej odpowiadala taka sama zyskowna i odwrotnie. W niektorych przypadkach wystarczy zmienic dodatkowo TP ze SL. W innych moze to wymagac wiecej zabiegow. Jak sie to prawidlowo zrobi to wyniki miedzy systemem przed i po odwroceniu beda lustrzanym odbiciem, a roznice beda wynikac ze spreadu.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

A czy system oparty tylko na SL i TP ma w ogole szanse dlugofalowo zarobiac lub tracic (pomijajc spready)? To nie bedzie tak, ze zawsze wyjdzie srednio na zero?

darekj
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darekj »

matka pisze:System który po prostu traci się nie nadaje, to musi być system który traci w bardzo określony sposób. Pytanie (retoryczne) czy łatwiej stworzyć coś takiego czy system który zarabia?
Jak dla mnie tak samo trudno bedzie stworzyc system, ktory rowno zarabia jak taki co rowno traci. Jak sie stworzy system, ktory ladnie traci to latwo go przeksztalcic na zyskowny. Warunkiem jest tylko to, zeby przyczyna strat nie byl spread.
Na przyklad system w ktorym otwieramy pozycje i natychmiast zamykamy bedzie pieknie, rowno tracil. Nie da sie go jednak zamienic na dochodowy.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Tutaj to ja się jak najbardziej zgadzam... styl też się liczy :-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

Po przemysleniu dochodze do wniosku, ze faktycznie systemy (przynajmniej niektore) da sie odwrocic - wycofuje sie z tego co wczesniej twierdzilem :oops:
Tylko wyglada na to, ze nie jest to najprostsza droga do stworzenia zlotego Grala :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

batman pisze: faktycznie systemy (przynajmniej niektore) da sie odwrocic
Pewnie, ze niektore da sie odwrocic, ale trudnosc ich stworzenia jest podobna do stworzenia zarabiajacego....

Bo czym by sie charakteryzowal taki system:
- "dobrze" prognozowal by kierunek, tyle ze odwrotnie
- "dobrze" prognozwal by zmiennosc, tyle ze odwrotnie (trend zamiast konsolidacji)

naprawde ciezko stworzyc tak dobry "antysytem"

ODPOWIEDZ