Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

darekj
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darekj »

LowcaG pisze:[Pewnie, ze niektore da sie odwrocic, ale trudnosc ich stworzenia jest podobna do stworzenia zarabiajacego....
W pelni sie zgadzam. Dodam tylko, ze kazdy (?) system da sie odwrocic. Jednak znalezienie takiego, ktory rowno traci i straty te nie wynikaja ze spreadu jest tak samo trudne jak znalezienie dochodowego.

Tym niemniej jak ktos nie ma pomyslu na system moze poszukac takiego co traci. Jesli ladnie traci i straty z pozycji sa znaczaco wieksze niz te wynikajace ze spreadu warto sie pokusic o jego odwrocenie.

Swoja droga jako ciekawostke mialem wrzucic PDF-a na ten temat, ale rozmiar jest za duzy i nie da rady.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Taak, sprawdziłem na paru przypadkach.
Mogę zrobić, że będą bardziej tracić. Ale nie bardzo wychodzi coś lepiej. Wszystko jedno czy odwócone czy nie :)

darekj
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darekj »

matka pisze:
darekj pisze:Swoja droga jako ciekawostke mialem wrzucic PDF-a na ten temat, ale rozmiar jest za duzy i nie da rady.
A może mógłbyś wrzucić go na jakiś server i podać linka?
Nie wiem jak tu jest na forum z podawaniem linkow i czy mi sie nie dostanie ostrzezenie za reklame czy cos podobnego, ale co mi tam ...
PDF mozna pobrac podajac adres e-mail (nie musi byc prawdziwy) na stronie autora:
http://www.binaryinversion.com/

259
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:
259 pisze:Moim zdaniem chodzi jednak o prognozowanie rynku.
No tak dokladnie o to mi chodzilo, tyle , ze nie prognozowanie kierunku trendu, a raczej prognozowanie czy rynek bedzie trendowy czy w konsolidacji przez najblizszy czas. + oczywiscie kierunek tez dobrze by bylo ;)
Ja bym był szczęśliwy nawet bez kierunku - jeżeli mógłbym zrobić prognozę, że w przeciągu np. 24 godzin rynek utknie w konsolidacji dłuższej niż czas sesji Azjatyckiej. Albo że będzie jeździć góra-dół w szerszym zakresie. Np. z 100-200 pip przez najbliższe dwa dni. Wystarczyłoby mi z 70-80%. No i oczywiście trend, że np. utrzyma się silny inpuls przez najbliższy dzień.
Mam algorytm skuteczny w konsolidacji i drugi skuteczny w trendzie.
Ale nie mam Kryształowej Kuli która by mi powiedziała kiedy mam przełączać. Z góry, nie po fakcie. Po fakcie to mam już stratę.
Wróżkę mam podłączyć? ;-)

kru
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kru »

a nie mozesz ich uruchamiac rownolegle tak zeby fazy ich wlaczania i wylaczania wzajemnie na siebie nachodzily (w czasach kiedy rynek przechodzi z konso do trendu i vice versa)

259
Maniak
Maniak

kru pisze:a nie mozesz ich uruchamiac rownolegle tak zeby fazy ich wlaczania i wylaczania wzajemnie na siebie nachodzily (w czasach kiedy rynek przechodzi z konso do trendu i vice versa)
Problem polega na tym, że nie mam skutecznego mechanizmu włączania/wyłączania. Szczególnie na granicy szumu. Wszystko co do tej pory znam jest retrospektywne i w efekcie reaguje ze zbyt dużym opóżnieniem. Zaś metody wyprzedzające, przynajmniej te które znam, dokładają tylko do szumu.
Wystarczą ze dwie pomyłki pod rząd i DD jak cholera. W przypadku nałożonych algorytmów to nawet gorzej bo oba idą w maliny i w efekcie DD*2 :-|

Zna może ktoś jakiś jakiś wydajny algorytm do przewidywania niższej/wyższej ruchliwości?
A właściwiej skokowości (tak się tłumaczy choppy?) - wszystko mi jedno czy rynek poleci 100 czy 300 pip. Mnie interesuje jak to zrobi: w miarę płynnym ruchu czy będzie latał w szerokim zakresie zanim dotrze do celu. Bo to mi właśnie robi dużą grę.
Kombinuję z ATR ale wyniki są mieszane...

Dodano po 10 minutach:

Może trochę podrażnię lwa...

Tymek, mam takie pytanie, powiedz tylko tak lub nie:

Te średnie których używasz nie są najważniejsze - to tylko wyzwalacz.
Trick polega na czym innym, a Ty wziąłeś proste średnie aby udowodnić, że można skutecznie zbierać zyski w oparciu o prosty choć kiepski i spóźniony sygnał. Mam rację?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Te średnie których używasz nie są najważniejsze - to tylko wyzwalacz.
Trick polega na czym innym, a Ty wziąłeś proste średnie aby udowodnić, że można skutecznie zbierać zyski w oparciu o prosty choć kiepski i spóźniony sygnał. Mam rację?
Tak.
Dla samej strategii nie jest ważne czy kupię teraz czy za 10min ;)
Średnie dają impuls do działania.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Bardzo ciekawy temat!
Dopiero po przeczytaniu calosci zrozumialem jak EA moze upieknic zycie.

Mam kilka ciekawych pomyslow w glowie ktore chcialbym przetestowac. Mozliwe ze glupstwa i juz to ktos przerabial ale od czegos trzeba zaczac.
Moj najwiekszy problem to ten, ze nie umiem programowac. Teraz bede musial znalesc czas aby sie nauczyc (na pewno troche to potrwa!).

Tymek, gratulacje sukcesu!
zycze powodzenia reszcie szukajacych.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

mah1y Dziękuję, ale takich EA jest dużo. To nie jest żadna rewelacja ;)
Wśród forumowiczów jest ich również sporo. Siedzą cicho i robią swoje.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Tymek wydaje mi sie, ze recepta na skuteczne EA nie jest trudna. Trzeba przedewszystkim umiec programowac i oczywicie znac odpowiednie techniki handlu.
najlepszy wynlazek to taki ktory dziala i jest prosty - nie ma co sie w nim zepsuc.

pozdrawiam raz jeszcze i dzieki za motywacje!

ODPOWIEDZ