kru pisze:a nie mozesz ich uruchamiac rownolegle tak zeby fazy ich wlaczania i wylaczania wzajemnie na siebie nachodzily (w czasach kiedy rynek przechodzi z konso do trendu i vice versa)
Problem polega na tym, że nie mam skutecznego mechanizmu włączania/wyłączania. Szczególnie na granicy szumu. Wszystko co do tej pory znam jest retrospektywne i w efekcie reaguje ze zbyt dużym opóżnieniem. Zaś metody wyprzedzające, przynajmniej te które znam, dokładają tylko do szumu.
Wystarczą ze dwie pomyłki pod rząd i DD jak cholera. W przypadku nałożonych algorytmów to nawet gorzej bo oba idą w maliny i w efekcie DD*2
Zna może ktoś jakiś jakiś wydajny algorytm do przewidywania niższej/wyższej ruchliwości?
A właściwiej skokowości (tak się tłumaczy choppy?) - wszystko mi jedno czy rynek poleci 100 czy 300 pip. Mnie interesuje jak to zrobi: w miarę płynnym ruchu czy będzie latał w szerokim zakresie zanim dotrze do celu. Bo to mi właśnie robi dużą grę.
Kombinuję z ATR ale wyniki są mieszane...
Dodano po 10 minutach:
Może trochę podrażnię lwa...
Tymek, mam takie pytanie, powiedz tylko tak lub nie:
Te średnie których używasz nie są najważniejsze - to tylko wyzwalacz.
Trick polega na czym innym, a Ty wziąłeś proste średnie aby udowodnić, że można skutecznie zbierać zyski w oparciu o prosty choć kiepski i spóźniony sygnał. Mam rację?