Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

leszczu pisze:
A jest jakaś szansa 259 że podjąłbyś się wyzwania napisania czegoś takiegoś?
Sorry ale nie dam rady. Już raz przez to przechodziłem, teraz nie mam nawet czasu na taką zabawę nie mówiąc o tym że jak o tym wspomnę... Mogę podpowiedzieć ale nie napiszę.
A może jest tu już taki wątek?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

leszczu pisze:Chciałem zapytać czy jest taka możliwość żeby MT4 samo przeprowadzało walk forward test - czyli optymalizacja - backtest - optymalizacja - backtest itd?

Na stronie MetaQuotes w bazie kodów mql jest przykład takiego rozwiązania, poszukaj.
Green
Obrazek
Obrazek

259
Maniak
Maniak

Jest tutaj taki wątek ale nic nie wnosi oprócz linki do Metaquotes gdzie jest to opisane http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 923#400923
http://articles.mql4.com/506

Przy czym to jest tak napisane jak niejaki Birt opisał podstawianie tików z Dukascopy. Można to zrobić na tej podstawie bo ja właśnie z tego korzystałem ale znów to jest jak tłumaczenie obsługi pralki automatycznej zaczynając od budowy atomu...
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
kubuś puchatek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubuś puchatek »

mike_05 pisze:Do wersji StochRSI, proponuję rozdzielić SL i TP.

5 par jednocześnie

Obrazek
Mike a o co chodzi z tym rozdzieleniem, bo nie bardzo kumam? pzdr

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Teraz jest jedna zmienna czyli TP = SL. mike_05 chce, aby można bylo ustawiać wielkość TP i SL nizależnie od siebie.
Solą życia jest kasa.

259
Maniak
Maniak

personov pisze:Teraz jest jedna zmienna czyli TP = SL. mike_05 chce, aby można bylo ustawiać wielkość TP i SL nizależnie od siebie.
I tu się otwiera cały ocean możliwości z puszką Pandory włącznie.
Bo z jednej strony mike_05 ma rację. A z drugiej strony jak zacznie się to mielić testerem zaraz wychodzi, że najlepszy TP to 5 do 7 podczas gdy SL min. 200 ;-)
A już było tak pięknie - RR 1:1, prawie Graal :-)
Ależ jestem złośliwy...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Coś jest nie tak z wersja StochRsi. System zgubił ideę martingała. Zamyka pozycję "primary" jak pozycja jest pod prąd i otwiera zaraz następną w tym samym kierunku, a powinien tworzyć siatkę.

Na zrzutach jest widok "jak jest" i drugi "jak powinno być"

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

CZy taka sytuacja nie może pochodzić od ustawień?
Jeżeli siatki ustawiona szerokość będzie większe niż SL.

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

mike_05 Hej :)
Znalazłem stronkę gościa od wskaźnika Better Volume.
Przyznam, że wcześniej poza tym że zwracałem uwagę na volumen na rynku akcji na forex kompletnie ostatnio pomijałem.
Jak się okazało niesłusznie. Przynosi dobre rezultaty. Próbowałem ostatnio z standardowymi wskaźnikami MFI + BW MFI volumen + OBV - ale sklecenie z tak dużej ilości wskaźników proste MA to byłby raczej koszmar...

Stąd więc.. udałem się do stronki autora z darmowymi wskaźnikami - i tam pokazuje, że jego wskaźnik jest bardziej pewny niż RSI, który w wielu przypadkach daje sygnały niedokładne.

http://emini-watch.com/products/trin-indicator/
Szczególnie chodzi o ten artykuł. Czy połączenie tego indykatora z fraktalami może dać pozytywny efekt w generowaniu /filtorwaniu wejść/ wyjść ?

Nawet, jeśli automat miałby działać na M1, M2 i skubać na ECN po kilka-kilkanaście pips? To może być jakiś przełom ?
Jeszcze podoba mi się ten indyk z stopującym volumenem...[znajdziesz tu]
http://emini-watch.com/volume-based-pat ... ttern/174/
Jednak - większość jest stosowana na świeczkach dziennych...
Tu jest wyjaśniona strategia oparta na "profesjonalnych inwestorach" [headge] Filmik do zasady działania : http://emini-watch.com/free-stuff/commi ... f-traders/
Nie wiem, czy już wcześniej o tym było...? Mam nadzieje, że pomoże.
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

259
Maniak
Maniak

Jest tylko takie małe ale: na tych stronach pokazane są przykłady handlu futures na scentralizowanym rynku CME, a nie par walutowych u jednego z tysięcy brokerów na rozproszonym rynku FX. Różnica jest taka, że CME jest centralnym punktem handlu i z każdym tikiem dostajesz prawdziwą wartość obrotu na całym rynku, a w przypadku FX dostajesz tylko ilość kwotowań bez wielkości transakcji i to jednego tylko brokera. Nie dość że jest to mały fragment rynku to jeszcze nie nie wiadomo co np. vol=5 oznacza. 5x1 lot? A może 3 + 0.1 + 10 + 0.25 + 0 lot? Bo kwotowanie nie koniecznie musi oznaczać że została zawarta transakcja.

ODPOWIEDZ