Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
Mariusz M.
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mariusz M. »

Parametry były te same.
MM auto.

Depo 200$, ale spróbuję z większym i zobaczę jakie wyniki będą, choć nie ukrywam, że jak na rok to i tak niezła stopa zwrotu - pod warunkiem że ma się fart na dzień dobry:/

Ogólnie pobawię się w testy tej strategii i zobaczę co i jak, na razie "świeżak" jestem.

pzdr.
"Jedyny łatwy dzień... był wczoraj "

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

green7 pisze:
JAREK67 pisze:Czyli zaczynając grę w dowolnym momencie z tego badanego okresu z kwotą 2,5 k mógłbym się załapać zaraz na początku na to obsunięcie 5970,42 i ........... Shocked
Laughing
Nie ... to 5970 to mogłeś stracić jak już coś ugrałeś :)
Te 5970 to strata w walucie: zobacz jednak na straty %.
Mogłoby się zdarzyć, że zaczynając grę załapiesz od razu na starcie maks. stratę relatywną czyli te 34% z 2,5K.
Przy takich parametrach strategi (średnia strata do średniego zysku i ilości transakcji wygranych) masz (przynajmniej w teorii) duże szanse na sukces.
Z tym, że nie wiem dokładniej co tam wyczyniasz i jakim lotem grasz. Średnia zyskowna transakcja na poziomie 8 zł to ciut mało: w realu sporo z tego zysku zeżreć może broker. No chyba, że to były pozycje w mikrolotach ....
Przez przypadek na to wpadłem i wg. mnie źle doradziłeś. Strategia pokazuje, że robi duże DD na equity i spokojnie wyczyściłaby te 2,5k depozytu. Fakt w teście to przechodzi bo w momencie wystąpienia 5970 DD strategia już tyle zarobiła i tylko dlatego nie było "close at stop"! ... Z krzywej można wyczytać, że strategia uśrednia podnosząc lota w jakieś proporcji i gra sekwencje za sekwencją dlatego nie widać zielonego equity ;)

Z mojego doświadczenia powiem, że ciężko jest zrobić to tak, aby nie wywalało konta.

http://articles.mql4.com/83
tu więcej na temat czytania statementu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

rayzeel pisze:Przez przypadek na to wpadłem i wg. mnie źle doradziłeś. Strategia pokazuje, że robi duże DD na equity i spokojnie wyczyściłaby te 2,5k depozytu. Fakt w teście to przechodzi bo w momencie wystąpienia 5970 DD strategia już tyle zarobiła i tylko dlatego nie było "close at stop"!
DD w kasie nie ma znaczenia, właśnie po to masz wartość releatywną wyrażoną w %. A skoro maksymalnie EA traciła 34% equity to jakby nie liczyć wynika, że depa by nie wyczyściła :)
Przynajmniej teoretycznie.
tu więcej na temat czytania statementu
Ten artykuł to dosyć starawy, nowsze wersje mt4 pokazują więcej rzeczy w statemencie (np. właśnie releatywne straty). Może jest coś nowszego opisującego to (prócz helpa) ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Do wersji StochRSI, proponuję rozdzielić SL i TP.

5 par jednocześnie

Obrazek

IndyInwes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IndyInwes »

W ramach poszukiwania Świętego Grala,moge byc pomysłodawcą bo tworzenie EA całkiem mnie nie bawi....
INTERWAŁ CZASOWY M1
EA oparte na sygnałach wskaznika S/R(widziałem ciekawy na forexfactory), a od rodzaju zlecenia (buy/sell)zalezny będzie kierunek linii trendu, wskaznik SF_TREND_LINES
TP: 7-10 pipsów
Sl: 10 pipsów

Da rade coś takiego stworzyć?:P
Czasami przeglądam to forum i dostrzegam jedno... traderzy to ludzie a ludzie to idioci.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

IndyInwes pisze:W ramach poszukiwania Świętego Grala,moge byc pomysłodawcą bo tworzenie EA całkiem mnie nie bawi....
INTERWAŁ CZASOWY M1
EA oparte na sygnałach wskaznika S/R(widziałem ciekawy na forexfactory), a od rodzaju zlecenia (buy/sell)zalezny będzie kierunek linii trendu, wskaznik SF_TREND_LINES

Oczywiście, że da. Tylko czy warto?
S&R na M1? Nie kupuję. Trend? Jaki trend?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Chciałem zapytać czy jest taka możliwość żeby MT4 samo przeprowadzało walk forward test - czyli optymalizacja - backtest - optymalizacja - backtest itd?

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

leszczu pisze:Chciałem zapytać czy jest taka możliwość żeby MT4 samo przeprowadzało walk forward test - czyli optymalizacja - backtest - optymalizacja - backtest itd?
Tak, ale jest to droga przez mękę bo musisz dorobić brakujące elementy.
Co prawda wystarczą standardowe narzędzia jak MSDOS Batch Language i MQL ale i tak trzeba się narobić nad generowaniem i przekazywaniem plików...
Oprócz spraw czysto technicznych które da się obezwładnić, trzeba samemu stworzyć system automatycznej oceny wyników optymalizacji aby wybrać odpowiedni set (lub więcej) do następnych kroków. A to już jest wyższa szkoła jazdy... ktoś już mnie tutaj o to grilował...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

IndyInwes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IndyInwes »

259 pisze:
IndyInwes pisze:W ramach poszukiwania Świętego Grala,moge byc pomysłodawcą bo tworzenie EA całkiem mnie nie bawi....
INTERWAŁ CZASOWY M1

Oczywiście, że da. Tylko czy warto?
S&R na M1? Nie kupuję. Trend? Jaki trend?
SF_TREND_LINES pokazuje jakby nawet kanał, zmienia się co jakis czas, ciekawy wskaznik. myslę, ze by to śmigało jak należy. Bez testów i udoskonaleń na pewno grala z tego nie będzie, więc najpierw proponuję stworzyc i sprawdzić. Szukam chętnego ;)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 19:36 przez IndyInwes, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

259 pisze:
leszczu pisze:Chciałem zapytać czy jest taka możliwość żeby MT4 samo przeprowadzało walk forward test - czyli optymalizacja - backtest - optymalizacja - backtest itd?
Tak, ale jest to droga przez mękę bo musisz dorobić brakujące elementy.
Co prawda wystarczą standardowe narzędzia jak MSDOS Batch Language i MQL ale i tak trzeba się narobić nad generowaniem i przekazywaniem plików...
Oprócz spraw czysto technicznych które da się obezwładnić, trzeba samemu stworzyć system automatycznej oceny wyników optymalizacji aby wybrać odpowiedni set (lub więcej) do następnych kroków. A to już jest wyższa szkoła jazdy... ktoś już mnie tutaj o to grilował...
Do wyboru setów można zastosować kilka prostych parametrów (oczywiście pomijam ich skuteczność w dłuższym terminie) np. największy zysk, najmniejszy drawdown albo (co chyba wydaje się najrozsądniejsze) powtarzalności tych samych ustawień EA. (czyli zaznaczamy ile z parametrów musi nam się powtórzyć określoną ilość razy w tej samej konfiguracji)

A jaka jest szansa 259 że podjąłbyś się wyzwania napisania czegoś takiego?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 19:36 przez leszczu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ