Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

rayzeel pisze: Uważam, że graal to nie jedna strategia, ale wiele strategii liczone jako całość.
Podobnie uważam. Jedna nawet najlepsza strategia może nie wpasować się w dany okres na rynku. Osobiście mam rozpisane 4-5 strategii które działać będą kompletnie niezależnie. 2 w fazach ukończenia, 2 średniozaawansowanym stanie i 1 jeszcze nie napisana w ogole.

Jedną pisałem pare miesięcy i przedwczoraj uznałem że nigdy nie będzie zarabiać gdyż błąd leżał w jej podstawowym założeniu. Bardziej wprawiony w pisanie strategii rozpisałem ją od zera i tym razem pisanie zajeło niecały tydzień a rezultaty widać w moim journalu.

Każda strategia składa się z kilku modułów:

Sprawdzanie Warunkow
Wysyłanie Zleceń ( moze wysylac pojedynczo, siatke zlecen , oczekujace , po cenie market )
Kontrola Zleceń
Usuwanie smieciowych zlecen ( pojedyncze zlecenia ktore sie zapodzialy, anomalie rynkowe )
Money Management

Jakie moduły ma wasza strategia ?
fx-forum

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

kubuś puchatek pisze: Robbo właśnie ruszył i aż huczy i buczy ;-) wcześniej nie poszedł bo chciałem go uruchomić na ECN-ie po prostu. Dzięki chłopaki za szybki odzew.
Dla jasności: bierzesz to na własną odpowiedzialność. Nigdy nie używaj w realu. To nie jest nawet prototyp. I to nie są śmichy-chichy, to jest na poważnie - nie rób tego w domu na swoich pieniądzach.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
kubuś puchatek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubuś puchatek »

259 pisze:
kubuś puchatek pisze: Robbo właśnie ruszył i aż huczy i buczy ;-) wcześniej nie poszedł bo chciałem go uruchomić na ECN-ie po prostu. Dzięki chłopaki za szybki odzew.
Dla jasności: bierzesz to na własną odpowiedzialność. Nigdy nie używaj w realu. To nie jest nawet prototyp. I to nie są śmichy-chichy, to jest na poważnie - nie rób tego w domu na swoich pieniądzach.
Wiem, wiem 259 . Testuję go oczywiście tylko na demku.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Jak interpretować?
- stratę bezwzględną
- maksymalną stratę względną
- stratę relatywną
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

259 pisze:

Żeby działał na ECN prawdopodobnie tylko minimalnie trzeba by było go przerobić.

U ECN zlecenie musi być wysłane bec SL I TP i dopiero potem zmodyfikowane.
fx-forum

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Pisałem o tym wczoraj, błąd 130.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

To akurat jest proste, dwa pociągnięcia pędzla i gotowe :-)
Trzeba zamienić:

Kod: Zaznacz cały

OrderSend(symbol,orderType,lotSize,openPrice,slip,sl,tp,
na

OrderSend(symbol,orderType,lotSize,openPrice,slip,0,0,
a potem:

if(OrderSelect(ticket,SELECT_BY_TICKET)){
na

if(OrderSelect(ticket,SELECT_BY_TICKET)){OrderModify(ticket,NULL,sl,tp,0);
O ile pamiętam OrderSendReliable() robi tak z definicji więc nie ma co tutaj szaleć jeżeli na końcu będzie to wymienione. Chodzi tylko o ominięcie testera na 3/5-o cyfrowych brokerach (jakoś ECN w połączeniu z MT4 ciężko mi przechodzi przez gardło...)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Bardzo ciekawe rozwiązanie
z niejednego systemu moze zrobić graala

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

JAREK67 pisze:Jak interpretować?
- stratę bezwzględną
- stratę relatywną
Po pierwsze tłumaczenie jest do dupy. Bo to nie jest strata tylko drawdown (więc zamiast strata należałoby przetłumaczyć jako obsunięcie lub podobnie).

Więc tak:
"Największa strata bezwzględna": to tyle ile maksymalnie byłeś poniżej depo początkowego. Wyrażone w walucie.

"max. strata względna". Różnica pomiędzy tym ile miałeś maksymalnie na koncie a następującym później najniższym dołkiem. Wyrażone w walucie.

"strata relatywna": to ile max. "relatywnie" traciłeś % w stosunku do poprzedzającego szczytu. Wyrażone w %.
W twoim przykładzie te ostatnie wartości mogą powodować pewne kłopoty z zrozumieniu o co kaman.

Ogólnie wyglądało to tak: traciłeś maksymalnie 706.38 zł z depo początkowego,
potem ciut zarobiłeś i zaliczyłeś stratę 957.04 zł co stanowiło 34.79% tego co miałeś maksymalnie do tej pory, potem znowu były zarobki a między nimi zdarzyła się maksymalna strata względna na 5970.42 zł.
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

green7 pisze:
JAREK67 pisze:Jak interpretować?
- stratę bezwzględną
- stratę relatywną
Po pierwsze tłumaczenie jest do dupy. Bo to nie jest strata tylko drawdown (więc zamiast strata należałoby przetłumaczyć jako obsunięcie lub podobnie).

Więc tak:
"Największa strata bezwzględna": to tyle ile maksymalnie byłeś poniżej depo początkowego. Wyrażone w walucie.

"max. strata względna". Różnica pomiędzy tym ile miałeś maksymalnie na koncie a następującym później najniższym dołkiem. Wyrażone w walucie.

"strata relatywna": to ile max. "relatywnie" traciłeś % w stosunku do poprzedzającego szczytu. Wyrażone w %.
W twoim przykładzie te ostatnie wartości mogą powodować pewne kłopoty z zrozumieniu o co kaman.

Ogólnie wyglądało to tak: traciłeś maksymalnie 706.38 zł z depo początkowego,
potem ciut zarobiłeś i zaliczyłeś stratę 957.04 zł co stanowiło 34.79% tego co miałeś maksymalnie do tej pory, potem znowu były zarobki a między nimi zdarzyła się maksymalna strata względna na 5970.42 zł.
dzięki Green.
Czyli zaczynając grę w dowolnym momencie z tego badanego okresu z kwotą 2,5 k mógłbym się załapać zaraz na początku na to obsunięcie 5970,42 i ........... :shock:
:lol:
Nie biorę oczywiście pod uwagę, że startując z innego miejsca generalnie wszystko mogłoby się potoczyć inaczej.

ODPOWIEDZ