moim zdaniem trend to nie złudzenie optyczne...FilozofiaForex pisze:Próbowałeś kiedyś założyć taki wariant, że tzw. trendy to rodzaj "złudzenia optycznego". Wiara w trendy, to jakby uznać, że ponieważ wczoraj euro kosztowało 1,1 dolara, to jutro będzie 1,2 dolara. Skąd to przekonanie, że "płacę dzisiaj za chleb 2 złote, bo tydzień temu zapłaciłem 2,20". W najbliższym otoczeniu na poziomy cen produkótw mają wpływ przeróżne rzeczy, ale na pewno nie "wczorajsza cena". Znaczenie może mieć pogoda (susza, powódź, huragan) lub wojna, czy wynik wyborów parlamentarnych. Dlaczego foreksowcy uważają, że na cenę danej waluty, może mieć wpływ wczorajsza cena? Przecież przy pobieżnym nawet spojrzeniu na wykres ceny któregokolwiek "instrumentu finansowego" od razu widać, że ceny z przeszłości nie mają żadnego związku z ceną aktualną.inwestor2006 pisze:...mam zgryz bo trend jest longowy jak cholera!!! [...]
Zachęcam do świeżego spojrzenia na forex (ot, choćby dla zabawy), polegającego na wyobrażeniu sobie, że lewa strona wykresu nie istnieje. System zbudowany na takim założeniu, będzie nie do zdarcia.

jeżeli widzę że wczoraj czy dwa dni temu cena zachowała się w pewien sposób i widzę że za tym poszło 40 mld USD na jednej świecy M5 czy 400 mld na świecy H1 to jestem pewien że dzisiaj nie będzie kosztować walor 20 mld..dlaczego? bo wczoraj te kilka dni wcześniej ktoś zapłacił za to słono by cena w tym przypadku rosła, i nie zrozbił tego żeby stracić na drugi dzień na biznesie:):) np...i to nie ktoś taki jak ja:)tylko ktoś kto kreuje cenę...TAK WŁAŚNIE...uważam że forex jest manipulowany i są podmioty które kreują cenę...forex jest jak cyrk który kręci sie w kółko a tacy jak my kupują na to bilety by wejść (otwierają małe rachunki)...
tak się tworza trendy...forex to realni ludzie, realne pozycje, relane wielkosci lotów, realne oczekiwania...wiec trend nie jest złudzeniem optycznym...dlaczego chce byc zawsze po stronie trendu???
wyobraź sobie Hiszpanię i ten bieg z bykami słynny...wolałbyś bieć i uciekac przed bykami z ludźmi co i tak jest niebezpieczne czy wolałbym z przeciwnej strony bieć i próbowac się przebić przez tych ludzi i byki???????????