Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
inwestor2006
Gaduła
Gaduła

Re: Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Nieprzeczytany post autor: inwestor2006 »

FilozofiaForex pisze:
inwestor2006 pisze:...mam zgryz bo trend jest longowy jak cholera!!! [...]
Próbowałeś kiedyś założyć taki wariant, że tzw. trendy to rodzaj "złudzenia optycznego". Wiara w trendy, to jakby uznać, że ponieważ wczoraj euro kosztowało 1,1 dolara, to jutro będzie 1,2 dolara. Skąd to przekonanie, że "płacę dzisiaj za chleb 2 złote, bo tydzień temu zapłaciłem 2,20". W najbliższym otoczeniu na poziomy cen produkótw mają wpływ przeróżne rzeczy, ale na pewno nie "wczorajsza cena". Znaczenie może mieć pogoda (susza, powódź, huragan) lub wojna, czy wynik wyborów parlamentarnych. Dlaczego foreksowcy uważają, że na cenę danej waluty, może mieć wpływ wczorajsza cena? Przecież przy pobieżnym nawet spojrzeniu na wykres ceny któregokolwiek "instrumentu finansowego" od razu widać, że ceny z przeszłości nie mają żadnego związku z ceną aktualną.
Zachęcam do świeżego spojrzenia na forex (ot, choćby dla zabawy), polegającego na wyobrażeniu sobie, że lewa strona wykresu nie istnieje. System zbudowany na takim założeniu, będzie nie do zdarcia.
moim zdaniem trend to nie złudzenie optyczne...:):)nie zgodzę się...

jeżeli widzę że wczoraj czy dwa dni temu cena zachowała się w pewien sposób i widzę że za tym poszło 40 mld USD na jednej świecy M5 czy 400 mld na świecy H1 to jestem pewien że dzisiaj nie będzie kosztować walor 20 mld..dlaczego? bo wczoraj te kilka dni wcześniej ktoś zapłacił za to słono by cena w tym przypadku rosła, i nie zrozbił tego żeby stracić na drugi dzień na biznesie:):) np...i to nie ktoś taki jak ja:)tylko ktoś kto kreuje cenę...TAK WŁAŚNIE...uważam że forex jest manipulowany i są podmioty które kreują cenę...forex jest jak cyrk który kręci sie w kółko a tacy jak my kupują na to bilety by wejść (otwierają małe rachunki)...

tak się tworza trendy...forex to realni ludzie, realne pozycje, relane wielkosci lotów, realne oczekiwania...wiec trend nie jest złudzeniem optycznym...dlaczego chce byc zawsze po stronie trendu???

wyobraź sobie Hiszpanię i ten bieg z bykami słynny...wolałbyś bieć i uciekac przed bykami z ludźmi co i tak jest niebezpieczne czy wolałbym z przeciwnej strony bieć i próbowac się przebić przez tych ludzi i byki???????????
Ostatnio zmieniony 11 sie 2015, 10:59 przez inwestor2006, łącznie zmieniany 1 raz.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

ja widze kiedy duzi gracze odwracają swoje miliardowe pozycje, wiec wiem kiedy trendy skręcają lub są na zakręcie...i to na kazdej skali na kazdym TF...a walor kosztuje tyle ile ktoś za niego płaci...jeżeli dzisiaj euro kosztuje 1,1 dolara to nie wiem czy będzie kosztowało jutro 1,2 ale po zachowaniu ceny i przeszłosci jestem w stanie stwierdzic z duzym prawdpopodobienstwem jaka ta cena bedzie

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

kontynuując temat wczorajszej ceny...mnie na swój sposób też nie interesuje cena z wczoraj o ile nie kłóci się to z moim patrzeniem na rynek...przykłądowo jeśli wczoraj widziałem cene na 1.09 EURUSD ale dostałem układ na L gdzie widze ze ktoś "DUZY" płaci by EURUSD kosztowało jutro wiecej to gram na to więcej...w tym momencie stwierdzam że trend się zmienia i jadę....
dużo zalezy od tego jak definiujesz trend, na jakiej skali czasowej itp...

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

my tu sobie gadu gadu a rynek zatrzymał sie z dalszym L na mojej projekcji...

Piotr Modry
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Piotr Modry »

inwestor2006 pisze:my tu sobie gadu gadu a rynek zatrzymał sie z dalszym L na mojej projekcji...
Dobrze byłoby złamać 1.1020, co może pozwolić na ciekawą Skę.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

inwestor2006 pisze:
profession pisze:
inwestor2006 pisze: w swoim życiu poznałem kilku traderów jak Larry Williams czy Robert Miner...to właśnie Robert Miner przekazał mi kilka tricków...miałem duże szczęście bo wiem że szkolenia u niego kosztują duże pieniądze...
Ja czytałem Roberta Minera "practical elliott wave trading strategies" jest to opracowanie ma tylko 47 stron. Jest tam rzeczywiście wiele ciekawych wskazówek, jednak nigdy do końca nie przekonała mnie teoria fall eliota z prostego powodu. Fale doskonale wyglądają po fakcie, jesteśmy w stanie dokładnie je wyrysować i pokazać jak super działały w przeszłości. Jednak gdy analizujemy, je na żywo pojawia się bardzo wiele dylematów i przerysowań. Wydaje nam się, że coś jest falą 4 czy 5 i chcemy na to zagrać, a następnie fala przerysowuje się jeszcze kilkukrotnie tworząc nowy szczyt czy dołek, zanim odwróci trend i zadziała.

Czy mógłbyś się do tego odnieść? Powiedzieć jak to filtrujesz? Oczywiście na tyle na ile chcesz powiedzieć nie zdradzając systemu.
hmm tutaj uderzyłeś w sedno problemu ale jednocześnie zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam....:)fale doskonale wyglądają po fakcie to prawda...ale projekcja fal to po prostu umiejętność:)i też działa...:)kolejna prawda...pojawia się mnóstwo dylematów i przerysowań...kolejna prawda-masz rację...dlatego ponownie potrzebne są umiejętności...tricki i ogólna wiedza ma Ci w tym pomóc...fale to nie strzałki i indykatory gdzie wystarczy popatrzec co pokazują i już...fale to nie rzecz dana raz na zawsze...bo cena może w ciągu minuty zmienić układ na wykresie np z korekcyjnego ABC na nowy impuls...ja nigdy tego nie wiem czy na etapie projekcji mam rację...nigdy...jeżeli tak myslisz to musisz zmienic myslenie, ja nigdy nie zakładam że mam rację!!!!ja po prostu mam doświadczenie i umiejętności które przekładają się na wysoką skuteczność, jeżeli z góry wychodzisz z założenia że ciężko to zobaczyć i zaprojektować to masz rację ale jednocześnie nie możesz na tej podstawie twierdzić że fale nie działają i nie przekonują!!!!one działają i ja soobiście nie znam lepszego narzędzia...ludzie używają FIBO...moim zdaniem bez sensu używac FIBO bez znajomosci fal bo przecież fibo odnosi się do fal, jeśli źle je nakreślisz to fibo dostanie SL...i ja też tak mam....czasami dostaje SL ale czesto TP dlaczego? nie dlatego że fale są proste, dane raz na zawsze...to umiejętność i sztuka wręcz bym powiedział...trzeba to po prostu widzieć, załozyć scenariusz i zagrać go...nigdy nie mam pewności, nigdy nie oczekuje że powinienem ją mieć...po to mam narzędzie zwane SL które mnie broni przed pomyłką...

i teraz jeżeli wałkujesz jedno i to samo od lat...ciągle rysujesz te fale, raz dobrze raz źle...to się uczysz, uczysz się widzieć układy i schematy na wykresie tak samo jak uczysz się jazdy na rowerze czy samochodem...oczywiście skala trudności jest inna ale działa to tak samo...dzisiaj wystarczy że popatrze na wykres i widze falę których nie ma...widze mozliwe potencjalne ruchy...i teraz po prostu zgodnie z wiedzą i doświadczeniem i narzędziami które posiadam, analizuje i stawiam na najbardziej prawdpopodobny układ...nigdy nie wiem czy on sie zrealizuje...wiem to dopiero po fakcie:)tak jak napisałeś...dlatego też między innymi tutaj pokazuje projekcje przed tym jak cena dotrze, nie pokazuje historii żeby udowodnic ze fale działaja i cena chodzi jak w zegarku...i chyba tutaj jesteśmy zgodni ze póki co pokazuje że to działa...nigdy nie bedzie działac w 100% jak systemy z allegro...po to mamy sl, po to mamy zarządzanie pozycją, po to mamy zdrowy rozsądek

mam nadzieje że wyczerpująco odpowiedziałem na pytanie...

jak to filtruje...po prostu mam narzędzia, wiedzę, doświadczenie, tricki, umiejętności którym sam Robert Miner w książce nie zawarł...:)to tak na marginesie:)...
Odpowiedziałeś wymijająco jak zwykle. To co opisałeś to jest święta prawda, ale dotyczy to tradingu ogólnie. By zarabiać musisz mieć setup który nie działa zawsze w 100% bo takie nie istnieją, ale setup który daje Ci przewagę statystyczną nad rynkiem. I to wie każdy. Jeśli takiego nie masz to tracisz. Jak człowiek w kasynie, statystyka działa przeciwko niemu.

Ja twierdze, że sama teoria fal elliota nie daje przewagi statystycznej(samo rysowanie fal). I ktoś kto się nie zainteresuje będzie tracił. Chyba, że połączy ją jakimiś innymi metodami, filtrami.

Odpisałeś, że masz metody, tricki, ale nie napisałeś jakie. Myślałem, że cokolwiek polecisz osobą które chcą się zainteresować elliotem. Gdzie czytać, gdzie szukać. Co jest ważne a co nie. Na co powinni zwrócić uwagę, a nie takie ogólna gadanina...

Widzę, że już nic więcej się chyba nie dowiemy tutaj 8)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
Harvey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Harvey »

no też tak uważam, jak proffesion , omijasz wszystko co istotne , tutaj nie chodzi o podanie systemu na tacy bo system ten dla Ciebie może być profitowy a dla kogoś innego już nie, nie ma czegoś takiego jak złoty grall który przekażesz i ktoś zacznie zarabiac albo setki osób zaczną. A Ty właśnie zachowujesz się tak jakbyś go miał ;D . Dla mnie wiedza tajemna na temat fall eliota przyprawia o śmiech , tak samo jak tricki które ktoś w tajemnicy Ci zdradził :D dzieciniada. Nie ma czegoś takiego dla Ciebie to triki a dla innych co innego ale to samo, tylko sami sobie wymyślalmy coś tajmenego :D . Tak samo jest z systemami to że Ty masz coś co zarabia ( nie kwestionuje ) ale to nie system to metody tradingu, to nie znaczy że ktokolwiek inny by się w tym odnalazł, więc uważam ze skrywanie i pisanie o jakiś kursach to żenada, takich tutaj było... oj ciężko na dwóch rękach zliczyć :) ale PEACE i nie odbierz tego za ostro.
"trading is waiting"

Jurnal - http://forex-nawigator.biz/forum/harvey ... 22599.html

Follow The Momo

FilozofiaForex

Nieprzeczytany post autor: FilozofiaForex »

inwestor2006 pisze:...po zachowaniu ceny i przeszłosci jestem w stanie stwierdzic z duzym prawdpopodobienstwem jaka ta cena bedzie
A która cena (CHF) z przeszłości zwiastowała sytuację z 15 stycznia br.?
Zresztą, bardzo łatwo przeprowadzić badanie polegające na wyrysowaniu wykresu w oparciu o dane losowe. Przykładowo, rysujemy wykres X Y. Liczby na osi X oznaczają kolejny rzut kostką, a oś Y to "jednostki".
Rzucamy kostką do gry:
- 2, 3, 4, 5 - to ilość jednostek o jaką przesuwa się wykres względem osi Y (w górę lub w dół)
- 1 i 6 - niech oznaczają "zmianę trendu".

Wykres wyrysowany w ten sposób jest nie do odróżnienia od typowego wykresu foreksowego. Oczywiście nie będzie luk i innch "czarnych" łabędzi, ale poza tym zobaczymy wszystkie możliwe "formacje" i kanały trendów. Na wykresie takim możemy też bardzo wyraźnie dostrzec "poziomy wsparć i oporów".
Po przeprowadzeniu tego badania, bardzo trudno na nowo uwierzyć w analizę techniczną. Oczywiście można dalej udawać, że na foreksie jest inaczej, że tutaj wykres tworzą "nastroje inwestorów", a nie zwykły przypadek.
Wiadomo, trzeba by się wówczas uderzyć w piersi i szczerze wyznać przed lustrem, że jesteśmy zwykłymi hazardzistami, a to nie są łatwe rzeczy.
Skoro wykres losowy wygląda tak jak foreksowy...

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

FilozofiaForex pisze:
inwestor2006 pisze:...po zachowaniu ceny i przeszłosci jestem w stanie stwierdzic z duzym prawdpopodobienstwem jaka ta cena bedzie
A która cena (CHF) z przeszłości zwiastowała sytuację z 15 stycznia br.?
Zresztą, bardzo łatwo przeprowadzić badanie polegające na wyrysowaniu wykresu w oparciu o dane losowe. Przykładowo, rysujemy wykres X Y. Liczby na osi X oznaczają kolejny rzut kostką, a oś Y to "jednostki".
Rzucamy kostką do gry:
- 2, 3, 4, 5 - to ilość jednostek o jaką przesuwa się wykres względem osi Y (w górę lub w dół)
- 1 i 6 - niech oznaczają "zmianę trendu".

Wykres wyrysowany w ten sposób jest nie do odróżnienia od typowego wykresu foreksowego. Oczywiście nie będzie luk i innch "czarnych" łabędzi, ale poza tym zobaczymy wszystkie możliwe "formacje" i kanały trendów. Na wykresie takim możemy też bardzo wyraźnie dostrzec "poziomy wsparć i oporów".
Po przeprowadzeniu tego badania, bardzo trudno na nowo uwierzyć w analizę techniczną. Oczywiście można dalej udawać, że na foreksie jest inaczej, że tutaj wykres tworzą "nastroje inwestorów", a nie zwykły przypadek.
Wiadomo, trzeba by się wówczas uderzyć w piersi i szczerze wyznać przed lustrem, że jesteśmy zwykłymi hazardzistami, a to nie są łatwe rzeczy.
Skoro wykres losowy wygląda tak jak foreksowy...

proszę bardzo przeglądnij sobie te dwa screeny, juz je kiedyś zamieszczałem...popatrz co się wydarzyło na wykresie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

odpowiedź dla PROFESSION i HARVEY

Rozumiem Wasz punkt widzenia...ale zrozumcie...że te tricki to nie magia tylko po porstu układy, schematy na podstawie Elliotta, pewne zasady które ja konkretnie stosuje...jeżeli zaczne o nich pisac to tak jakbym po kolei zdradzał swój proces decyzyjny na etapie analizy i szukania zagrania...narazie nie chcę tego zdradzić bo to moje, mam prawo...pomyslę być może cos na ten temat napiszę...

Oczywiście że mogę napisać ogólnie prawa Elliotta które wykorzystuje do projekcji fal...jeżeli o to Wam chodzi to nie ma problemu, to rzeczy które są ogólnie dostepnę...

Mój system to specyfika, to mieszanka autorskiego podejścia do fal, wolumenu, świec, fibo, wszystkiego...jeżeli bym to podał to daje Wam narzędzie do zarabiania...pewnie jedno z wielu, nie jestem jedynym traderem który stale konsekwentnie zarabia

to nie jest żadna wiedza tajemna te tricki tylko po prostu mój schemat postepowania...

ODPOWIEDZ