Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
inwestor2006
Gaduła
Gaduła

Re: Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Nieprzeczytany post autor: inwestor2006 »

obiecałem że pomyślę nad tym czego mógłbym nauczyć w sensie systemu...może jakiś mały element przekażę z czasem który pozwoli Wam zaadoptować to do swoich systemów albo po prostu od podstaw stosować...nie będzie to cały mój proces decyzyjny ale takie elementy które same w sobie moga być systemem

Pupa_Nie_Trader_;)
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Pupa_Nie_Trader_;) »

To szkoda, bo pewnie wiele osób chciało by się czegoś od Ciebie nauczyć, a nie tylko uzyskiwać wymijające odpowiedzi :wink: W takim razie nadal nie rozumiem po co to Ciągłe zachęcanie do zadawania pytań z twojej strony ;) skoro nie odpowiesz ...
No jak to poco za jakiś czas zaproponuje szkolenia :D . Myślisz że już do niego nie zgłaszają się chętni aby ich uczyć za kasę :). Tak to działa i nie tylko na Forex

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

skalp na +15,6 pips po rozpoznaniu formacji elliottowskiej i potwierdzeniem wolumenowym...R:R zagrania 3:1 ponieważ SL było 4 pipsy

chyba się realizuje scenariusz gry na SHORTA na dopełnienie poziomów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

do tego w tle wcześniej też mieliśmy dopełnionego Elliotta więc szanse na TP były przeogromne liczone na 99,9%

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

wow...czasem zadziwiam sam siebie z precyzją wejść ale to jest ELLIOTT...napiszmy to z dużych liter!!!!

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

podjechali tak jak zaznaczyłem w projekcji...zrobili to na mega dużym wolumenie jak typowy blef...mam zgryz bo trend jest longowy jak cholera!!!ale wolumen i w ogóle styl w jakim to poszło do góry sugeruje mi z doświadczenia że będzie dołowanie...myślę nad otwarciem shorta ale nawet jeśli to zmniejszoną pozycją bo nie lubię zagrywać przeciw trendowi...czekam na odpowiedni układ ceny na tych poziomach, jeśli go dostanę to pojawi się short...jeśli nie to albo nic z naszego scenariusza jeśli cena wybije L lub czekamy na S na moje poziomy

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

no i postawiłem na to S...dostałem sl...ponieważ było to zagranie niezgodne z trendem zagrałem bardzo niską pozycją z niskim ryzykiem...

zapytanie dlaczego?cóż konsekwencja...miałem projekcję fal + potwierdzenie wolumenowe + styl w jakim to L było + czas w którym to się stało + doświadczenie

tak jak kiedys już pisałem nieraz widzę S gdy wszyscy widzą L i na odwrót, jeszcze nie jeden raz udowodnie i zadziwię wszystkich pokazując to zasadę...tutaj jednak w tym przypadku trend okazał się zbyt silny aczkolwiek to i tak nie jest powiedziane że to nie poleci na S zaraz...ja jednak swoją szansę już wykorzystałem i to też jest bardzo ważna zasada na rynku...mianowicie NIGDY SIE NIE KŁÓĆ Z RYNKIEM O KIERUNEK...NA JEDEN SETUP WYKORZYSTAJ JEDNO ZLECENIE i zapłać ewentualnie SL jako haracz...zazwyczaj tracimy najwięcej gdy zaczynamy się kłócić z rynkiem o kierunek bo jesteśmy o nim przekonani albo co gorsza oczekujemy go (i tutaj wchodzimy delikatnie w psychologię inwestowania)...

tak czy inaczej ja póki co nie widzę tutaj miejsca dla siebie...zrobię sobie krótką przerwę i wrócę tu koło 13 ...może rynek zawróci na S i będzie zagranie longowe a póki co nie widzę możliwości podbicia pod to L...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

inwestor2006 pisze: w swoim życiu poznałem kilku traderów jak Larry Williams czy Robert Miner...to właśnie Robert Miner przekazał mi kilka tricków...miałem duże szczęście bo wiem że szkolenia u niego kosztują duże pieniądze...
Ja czytałem Roberta Minera "practical elliott wave trading strategies" jest to opracowanie ma tylko 47 stron. Jest tam rzeczywiście wiele ciekawych wskazówek, jednak nigdy do końca nie przekonała mnie teoria fall eliota z prostego powodu. Fale doskonale wyglądają po fakcie, jesteśmy w stanie dokładnie je wyrysować i pokazać jak super działały w przeszłości. Jednak gdy analizujemy, je na żywo pojawia się bardzo wiele dylematów i przerysowań. Wydaje nam się, że coś jest falą 4 czy 5 i chcemy na to zagrać, a następnie fala przerysowuje się jeszcze kilkukrotnie tworząc nowy szczyt czy dołek, zanim odwróci trend i zadziała.

Czy mógłbyś się do tego odnieść? Powiedzieć jak to filtrujesz? Oczywiście na tyle na ile chcesz powiedzieć nie zdradzając systemu.

Tu link do tego opracowania:
http://www.slideshare.net/thechartisttr ... strategies

p.s. Generlalnie mam złe zdanie o szkoleniach za kasę, spotkałem wielu traderów którzy dzielą się widzą za free, bo kasę zarabiają na rynku. Ale nie jest to wyrzut do Ciebie po prostu moje zdanie :D gdyby ja miał robić szkolenia, to albo płaciłoby się za samą sale, lub kawe, lub ewentualnie na cel charytatywny... i to dla poznania ludzi którzy też siedzą w tym biznesie ;)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

FilozofiaForex

Nieprzeczytany post autor: FilozofiaForex »

inwestor2006 pisze:...mam zgryz bo trend jest longowy jak cholera!!! [...]
Próbowałeś kiedyś założyć taki wariant, że tzw. trendy to rodzaj "złudzenia optycznego". Wiara w trendy, to jakby uznać, że ponieważ wczoraj euro kosztowało 1,1 dolara, to jutro będzie 1,2 dolara. Skąd to przekonanie, że "płacę dzisiaj za chleb 2 złote, bo tydzień temu zapłaciłem 2,20". W najbliższym otoczeniu na poziomy cen produkótw mają wpływ przeróżne rzeczy, ale na pewno nie "wczorajsza cena". Znaczenie może mieć pogoda (susza, powódź, huragan) lub wojna, czy wynik wyborów parlamentarnych. Dlaczego foreksowcy uważają, że na cenę danej waluty, może mieć wpływ wczorajsza cena? Przecież przy pobieżnym nawet spojrzeniu na wykres ceny któregokolwiek "instrumentu finansowego" od razu widać, że ceny z przeszłości nie mają żadnego związku z ceną aktualną.
Zachęcam do świeżego spojrzenia na forex (ot, choćby dla zabawy), polegającego na wyobrażeniu sobie, że lewa strona wykresu nie istnieje. System zbudowany na takim założeniu, będzie nie do zdarcia.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

profession pisze:
inwestor2006 pisze: w swoim życiu poznałem kilku traderów jak Larry Williams czy Robert Miner...to właśnie Robert Miner przekazał mi kilka tricków...miałem duże szczęście bo wiem że szkolenia u niego kosztują duże pieniądze...
Ja czytałem Roberta Minera "practical elliott wave trading strategies" jest to opracowanie ma tylko 47 stron. Jest tam rzeczywiście wiele ciekawych wskazówek, jednak nigdy do końca nie przekonała mnie teoria fall eliota z prostego powodu. Fale doskonale wyglądają po fakcie, jesteśmy w stanie dokładnie je wyrysować i pokazać jak super działały w przeszłości. Jednak gdy analizujemy, je na żywo pojawia się bardzo wiele dylematów i przerysowań. Wydaje nam się, że coś jest falą 4 czy 5 i chcemy na to zagrać, a następnie fala przerysowuje się jeszcze kilkukrotnie tworząc nowy szczyt czy dołek, zanim odwróci trend i zadziała.

Czy mógłbyś się do tego odnieść? Powiedzieć jak to filtrujesz? Oczywiście na tyle na ile chcesz powiedzieć nie zdradzając systemu.
hmm tutaj uderzyłeś w sedno problemu ale jednocześnie zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam....:)fale doskonale wyglądają po fakcie to prawda...ale projekcja fal to po prostu umiejętność:)i też działa...:)kolejna prawda...pojawia się mnóstwo dylematów i przerysowań...kolejna prawda-masz rację...dlatego ponownie potrzebne są umiejętności...tricki i ogólna wiedza ma Ci w tym pomóc...fale to nie strzałki i indykatory gdzie wystarczy popatrzec co pokazują i już...fale to nie rzecz dana raz na zawsze...bo cena może w ciągu minuty zmienić układ na wykresie np z korekcyjnego ABC na nowy impuls...ja nigdy tego nie wiem czy na etapie projekcji mam rację...nigdy...jeżeli tak myslisz to musisz zmienic myslenie, ja nigdy nie zakładam że mam rację!!!!ja po prostu mam doświadczenie i umiejętności które przekładają się na wysoką skuteczność, jeżeli z góry wychodzisz z założenia że ciężko to zobaczyć i zaprojektować to masz rację ale jednocześnie nie możesz na tej podstawie twierdzić że fale nie działają i nie przekonują!!!!one działają i ja soobiście nie znam lepszego narzędzia...ludzie używają FIBO...moim zdaniem bez sensu używac FIBO bez znajomosci fal bo przecież fibo odnosi się do fal, jeśli źle je nakreślisz to fibo dostanie SL...i ja też tak mam....czasami dostaje SL ale czesto TP dlaczego? nie dlatego że fale są proste, dane raz na zawsze...to umiejętność i sztuka wręcz bym powiedział...trzeba to po prostu widzieć, załozyć scenariusz i zagrać go...nigdy nie mam pewności, nigdy nie oczekuje że powinienem ją mieć...po to mam narzędzie zwane SL które mnie broni przed pomyłką...

i teraz jeżeli wałkujesz jedno i to samo od lat...ciągle rysujesz te fale, raz dobrze raz źle...to się uczysz, uczysz się widzieć układy i schematy na wykresie tak samo jak uczysz się jazdy na rowerze czy samochodem...oczywiście skala trudności jest inna ale działa to tak samo...dzisiaj wystarczy że popatrze na wykres i widze falę których nie ma...widze mozliwe potencjalne ruchy...i teraz po prostu zgodnie z wiedzą i doświadczeniem i narzędziami które posiadam, analizuje i stawiam na najbardziej prawdpopodobny układ...nigdy nie wiem czy on sie zrealizuje...wiem to dopiero po fakcie:)tak jak napisałeś...dlatego też między innymi tutaj pokazuje projekcje przed tym jak cena dotrze, nie pokazuje historii żeby udowodnic ze fale działaja i cena chodzi jak w zegarku...i chyba tutaj jesteśmy zgodni ze póki co pokazuje że to działa...nigdy nie bedzie działac w 100% jak systemy z allegro...po to mamy sl, po to mamy zarządzanie pozycją, po to mamy zdrowy rozsądek

mam nadzieje że wyczerpująco odpowiedziałem na pytanie...

jak to filtruje...po prostu mam narzędzia, wiedzę, doświadczenie, tricki, umiejętności którym sam Robert Miner w książce nie zawarł...:)to tak na marginesie:)...

ODPOWIEDZ