Wciąż grają na mt4 i zbierają na jachtrayzeel pisze:A co w takim razie z tymi wszystkimi osobami propagującymi hasło: "Keep It Simple ! " ??

Ta zasada zawsze obowiązuje. Zwróć uwagę, że gdy już jakiś materiał opanujesz, staje się on dla Ciebie prostyrayzeel pisze:A co w takim razie z tymi wszystkimi osobami propagującymi hasło: "Keep It Simple ! " ??
Fraktalami się w sumie nie zajmowałem ale nie wiedziałem, że to jest "metoda prognostyczna"... - czy możesz trochę to rozwinąć (zastanawiam się czy dobrze Cię zrozumiałem).pieczarko pisze:aktualnie uczę się zaawansowanych metod prognostycznych - fraktale,
Hmm, zdaje się, że modele ARIMA były znacznie wcześniej od SSN. Poza tym z tego co mi wiadomo prognozowaniem na rynkach finansowych zajmuje się ekonometria finansowa, która raczej preferuje modele typu (G)ARCH. Modele typu AR,ARMA i ARIMA to takie wprowadzenie to tych bardziej rozbudowanych modelipieczarko pisze:'uczace sie' sieci neuronowe jak to powiedział mój doktor-mentor od statystyki - przeżytek, teraz używa się modeli ARIMA itp. (SPSS liczy takie modele)
Jestem przyczyną, a nie twórcą. W sumie ten wątek został niejako na mnie wymuszony i tak jak już napisałem na samym początku, nie przygotowałem się na prezentację swoich dokonań w omawianym zakresie. Mogę teraz skrobnąć parę rzeczy, prawdopodobnie w dużej mierze będzie to chaosTig3r pisze:Kolega BAQ ma z tego co pisze 6 mies doświadczenia w tej materii. Może mógłbyś się podzielić jakąś wiedzą z tego zakresu. W sumie jesteś przyczyną tego wątku to warto by było coś (jako twórca) twórczego wnieść?
Czy stosowałeś (jeśli tak to jakie) metody z wyższej półki?
Ostateczny system może być prosty jak budowa cepa. Dochodzenie do tego to już zupełnie inna historia. Tysiące godzin obliczeń, optymalizacji i poszukiwań, dziesiątki przerobionych funkcji i gigabajty przetworzonych danychrayzeel pisze:A co w takim razie z tymi wszystkimi osobami propagującymi hasło: "Keep It Simple ! " ??
No tak - ale przecież nie pisałem, że do wyliczenia SR potrzebne mi RR. Miałem na myśli, że czasem nawet RR (znacznie bardziej znane od SR) nie ma "prawa bytu" ze względu na to jak system działa. I w moim wypadku właśnie tak jest - ani shape ratio ani risk/reward nie są odpowiednimi miarami do wyników systemu. Więc ich nie znamvindemiatrix pisze:hmm green7 risk/ratio nie jest Ci potrzebne do wyliczenia sharpe ratio.
To jest relacja twoich średnich zwrotów do odchylenia standardowego tych zwrotów. Z tym że należy pamiętać średnie zwroty pomniejszone są o zwrot z inwestycji "risk free". Wszystko wygląda tak prosto z tego co pamiętam
Fraktale to można rzec podstawy teorii chaosu. Raczej nie nazwałby ich "metodą prognostyczną" i autorowi pewnie nie o to też chodziło.StudenTM84 pisze:Fraktalami się w sumie nie zajmowałem ale nie wiedziałem, że to jest "metoda prognostyczna"... - czy możesz trochę to rozwinąć (zastanawiam się czy dobrze Cię zrozumiałem).
Znajdzie albo i nie znajdzie. AG to tylko metoda przeszukiwania przestrzeni rozwiązań. Może coś znaleźć ale wcale nie "musi"Dakhr pisze:Zajmowalem sie troche Sieciami Neurnowymi i musze stwierdzic ze problem z zsatosowaniem NN polega glownie na doborze danych wejsciowych tzn jak bedziesz mial smiecie na wejsciu to otrzymasz smieci na wyjciu, takich wad nie maja Algorytmy Genetyczne ktorymi aktualnie sie zajmuje. Maja one ta zlete ze za dane wejsciowe bierzemy np n ilosc indykatorow ,zakladamy sobie np a priori jakis SL i TP i GA znajdzie nam najbardziej statystycznie skuteczny system tranzakcyjny
Zupełnie nie masz racji i nawet potrafiłbym to udowodnićDakhr pisze:PS.Martwi mnie to ze wiekszosc poczatkujacych traderow probuje skalpingu !!! z barzo niskim SL 10-30 i nawet mniejszym !! TP 10 max 20 to jest finansowe samobojstwo!!! n Skalping wedlug mnie jest zarezerwowany tylko dla wybitnie uzdolnionych traderow lub tylko takich ktorzy "zjedli zeby" na forex w czasie wieloletnich "bojow" na tym rynku i wyczysczeniem kilku kont do zera , i maja wieloletie doswiadczenie, gdyz malo kto z nas zwyklych szaraczkow jest w stanie urzymac taki poziom samodyscypliny jaki towarzyszy skalpingowi. Rolling Eyes
no właśniegreen7 pisze:Fraktale to można rzec podstawy teorii chaosu. Raczej nie nazwałby ich "metodą prognostyczną"
Brzmi to trochę jak używanie "optymalizacji" w testerze strategii w MT4Dakhr pisze:Zajmowalem sie troche Sieciami Neurnowymi i musze stwierdzic ze problem z zsatosowaniem NN polega glownie na doborze danych wejsciowych tzn jak bedziesz mial smiecie na wejsciu to otrzymasz smieci na wyjciu, takich wad nie maja Algorytmy Genetyczne ktorymi aktualnie sie zajmuje. Maja one ta zlete ze za dane wejsciowe bierzemy np n ilosc indykatorow ,zakladamy sobie np a priori jakis SL i TP i GA znajdzie nam najbardziej statystycznie skuteczny system tranzakcyjny(dla mnie skuteczny pod wzgledem max zysk -najnizszy drawdown przy jak najwyzszej liczbie tranzakcji czyli jest to moja funkcja fitness)oczywiscie na danych historycznych.
hmm, ja uważam, że SL na poziomie 30 jest w sam razDakhr pisze:PS.Martwi mnie to ze wiekszosc poczatkujacych traderow probuje skalpingu !!! z barzo niskim SL 10-30 i nawet mniejszym !! TP 10 max 20 to jest finansowe samobojstwo!!!
no właśnie...BAQ pisze:Ostateczny system może być prosty jak budowa cepa. Dochodzenie do tego to już zupełnie inna historia. Tysiące godzin obliczeń, optymalizacji i poszukiwań, dziesiątki przerobionych funkcji i gigabajty przetworzonych danych
Zapewne idea jest taka: wrzucasz do AG wszystko. Co tylko nawinie pod rękę. Resztą powinien zająć się AG wyszukując w tym co wrzuciłeś jakieś obiecujące kombinacje. Jeśli odpowiednio skonstruujesz AG to będzie on w stanie nawet określać złożone punkty wejścia (w stylu np: MA 5 przecina MA 30, RSI powyżej 70, MACD przecina 0 itd).StudenTM84 pisze:Natomiast jeśli dobrze Cię zrozumiałem to celem Twojego systemu jest właśnie dobór optymalnych narzędzi (wskaźników) z jakiejś ich grupy przy pomocy AG. Pytanie tylko jakie narzędzia wrzucić do tego Twojego programu? (przecież AG również muszą z czegoś wybierać).
to trochę brzmi jak definiowanie SSN jako czarnej skrzynki, która wypluwa jakiś wynik...Zapewne idea jest taka: wrzucasz do AG wszystko. Co tylko nawinie pod rękę. Resztą powinien zająć się AG wyszukując w tym co wrzuciłeś jakieś obiecujące kombinacje.
hmm... właśnie zaczęło mi coś świtać jak można byłoby stworzyć taki program o którym Ty piszesz jednak z kilkoma uwagami - m.in. że użycie "wszystkich" możliwych zmiennych a do tego dodatkowo wprowadzając jeszcze innych warunków (właśnie typu RSI powyżej jakiejś granicy) jest bez sensu... Chociaż zaczynam rozumieć jak coś takiego stworzyć i przy dobrym podejściu chyba ma to sensgreen7 pisze:Jeśli odpowiednio skonstruujesz AG to będzie on w stanie nawet określać złożone punkty wejścia (w stylu np: MA 5 przecina MA 30, RSI powyżej 70, MACD przecina 0 itd).