Quantitative Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzysztasz z zaawansowanych modeli matematycznych podczas tradingu?

tak
26
23%
nie
88
77%

Liczba głosów: 114

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BAQ »

matka pisze:
BAQ pisze:Zgadzam się, niestety jak wielu tutaj pisze, chcieliby, a nie mają czasu :) I chyba to jest ostateczne kryterium.
Ciężko jest samemu zapanować nad rozległymi projektami. Z pomocą przychodzą tu zjednoczenia i spółdzielnie :D Próbowałeś kiedyś działać nie w pojedynkę?
Cały czas próbuję, niestety zwykle kończy to się na wymianie informacji/kodu, rzadko zdarza się, że ktoś ma cele na tyle podobne, żeby podzielić się pracą badawczą. A to, że tutaj trafiłem, również świadczy dobitnie o tym, że działanie w pojedynkę nie odpowiada mi zupełnie :)

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

vindemiatrix pisze:Czy zajmował się ktoś z was analizą statystyczną rynków.
A co to niby znaczy - co masz na myśli? O_o
BAQ pisze:Fani sieci neuronowych powinni to znać, jeśli nie, zachęcam do zaglądnięcia.
a co to jest i z czym to się je? :/
matka pisze:Ciężko jest samemu zapanować nad rozległymi projektami. Z pomocą przychodzą tu zjednoczenia i spółdzielnie Very Happy Próbowałeś kiedyś działać nie w pojedynkę?
ehh, marzenia... W sumie problemy są dwa:
1. jak wiesz mało to nikt mądry Cię nie chce a z głupim ty nie chcesz współpracować;
2. jak wiesz dużo to zmniejsza się twoje zapotrzebowanie na współpracę i przestajesz być nią w ogóle zainteresowany. Do tego niewielu jest mądrych chętnych współpracować a osoby mniej inteligentne cię nie interesują...
Im jesteś mądrzejszy tym stawiasz wyższe wymagania od swojego partnera i zwykle kończy się to na kilku pożegnalnych słowach, których z uwagi na osoby niepełnoletnie nie będę cytować :D
Poza tym pozostaje dość istotna kwestia lokalizacji i sposobu współpracy - gadanie przez gg jest mało komfortowe :/
BAQ pisze:świadczy dobitnie o tym, że działanie w pojedynkę nie odpowiada mi zupełnie
Chyba nikomu to nie odpowiada niestety jest konflikt interesów między samotnością a dzieleniem się swoją (często ciężką) pracą... Tutaj przecież nie chodzi o drobną pomoc a o przekazanie konkretnej informacji (do której często dochodziło się przez wiele miesięcy).
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

vindemiatrix pisze:Czy zajmował się ktoś z was analizą statystyczną rynków.
To jest absolutna podstawa. Tyle że nie potrzeba do tego koniecznie matematyki "wyższej".

Ale w sumie liczy się efekt, a nie metoda.

Z drugiej strony po prostu sobie nie wyobrażam jak można zbudować dobry system bez pomocy statystyki i rachunku prawdopodobieństwa. To chyba nie jest możliwe.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

StudenTM84 pisze:
BAQ pisze:świadczy dobitnie o tym, że działanie w pojedynkę nie odpowiada mi zupełnie
Chyba nikomu to nie odpowiada niestety jest konflikt interesów między samotnością a dzieleniem się swoją (często ciężką) pracą... Tutaj przecież nie chodzi o drobną pomoc a o przekazanie konkretnej informacji (do której często dochodziło się przez wiele miesięcy).
Masz absolutną rację. Po drugie, często rzeczy, do których samemu dochodziło się przez wiele miesięcy można streścić w paru zdaniach, omijając całą skomplikowaną drogę dochodzenia do pewnych wniosków.
Już widzę minę potencjalnego "współpracownika"
"... phi, coś takiego to sobie sam bym wymyślił gdybym tylko chciał :D"

Dodano po 3 minutach:
StudenTM84 pisze:
BAQ pisze:Fani sieci neuronowych powinni to znać, jeśli nie, zachęcam do zaglądnięcia.
a co to jest i z czym to się je? :/
Już pisałem, że nie jestem fanem sieci neuronowych, więc skąd mam wiedzieć :)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

StudenTM84 pisze: 1. jak wiesz mało to nikt mądry Cię nie chce a z głupim ty nie chcesz współpracować;
Nie ma ludzi głupich, są mądrzy inaczej.

Mi do współpracy wystarcza fakt, że ktoś nie robi zagadnienia ze swojej chwilowej przewagi. Do owocnej wystarczy, że stara się nie pozostawać z tyłu.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

jasonbourne pisze:Z drugiej strony po prostu sobie nie wyobrażam jak można zbudować dobry system bez pomocy statystyki i rachunku prawdopodobieństwa
To ciekawe bo ja nigdy nie zajmowałem się statystyką, zobaczymy jak długo pożyję na forexie. :D

Dobrze, że ktoś stara się zająć poważnie tematyką quantititave trading na forum. Dobrze jednak byłoby aby osoby znające się na żeczy przedstawiały badania swoich systemów oparte na tej metodzie, omawiały skuteczność, wady, zalety danego systemu z wyciągnięciem wniosków włącznie. Czasami można spotkać podobne podejście na blogach bossy gdzie autorzy dowodzą skuteczności (częściej chyba jednak nieskuteczności) systemu lub specyficznego podejścia do tradingu . Gdyby temat rozwinął się w pożądanym kierunku wiele osób nie związanych z tym tematem mogłoby się czegoś nauczyć lub przynajmniej wyrobić własne stanowisko wobec metod, które nie zawsze stosują chociażby z braku wiedzy.

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

alinoe pisze:
jasonbourne pisze:Z drugiej strony po prostu sobie nie wyobrażam jak można zbudować dobry system bez pomocy statystyki i rachunku prawdopodobieństwa
To ciekawe bo ja nigdy nie zajmowałem się statystyką, zobaczymy jak długo pożyję na forexie. :D

Dobrze, że ktoś stara się zająć poważnie tematyką quantititave trading na forum. Dobrze jednak byłoby aby osoby znające się na żeczy przedstawiały badania swoich systemów oparte na tej metodzie, omawiały skuteczność, wady, zalety danego systemu z wyciągnięciem wniosków włącznie.
Raz wspominałem, ale może zaznaczę jeszcze raz "quantititave trading" to to samo co "algorithmic trading". Czyli automatyzacja i algorytmizacja. Algorytm może opierać się na wstędze bollingera albo przecinających się MA, czyli sygnałach powszechnie znanych wszystkim traderom.

Dalszym krokiem w stronę quant jest samo doskonalenie metody i algorytmu poprzez badania na danych historycznych, backtesting/forward testing itd. itp.

Sieci Neuronowe i inne zaawansowane metody mogą być uważane za część quant tradingu, ale jest to NISZA, na prawdę niewielka NISZA.

Czym różni się podejście "quant" profesjonalistów i amatorów? Oto kwestia, nad którą warto podyskutować, ale widać, że nikt tutaj nie ma o tym bladego pojęcia (albo nie chce się przyznać). Myślę tutaj także o sobie :) więc nie obrażajcie się. Gdybym wiedział to co chcę wiedzieć, nie musiałbym szukać żadnego forum...
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 21:52 przez BAQ, łącznie zmieniany 1 raz.

StudenTM84
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: StudenTM84 »

alinoe pisze:Dobrze, że ktoś stara się zająć poważnie tematyką quantititave trading na forum.
Hmm, mam dziwne wrażenie, że temat nie dożyje następnego tygodnia :/. Mamy już 5 stron na których jest masa linków i praktycznie żadnej merytorycznej treści...
Czy oprócz ogólnej wiedzy posiada ktoś jakąś specjalistyczną wiedzę? Może kolega od ekonometrii i statystyki ;]
alinoe pisze:Dobrze jednak byłoby aby osoby znające się na żeczy przedstawiały badania swoich systemów oparte na tej metodzie, omawiały skuteczność, wady, zalety danego systemu z wyciągnięciem wniosków włącznie.
No właśnie :) - ja chętnie podyskutuję na każdy temat w tym dziale :D pytanie tylko z kim i o czym?!
Pewnych rzeczy nie można odkryć;
lecz tego nie stwierdzisz odgadywaniem ani snuciem domysłów;
nie, musisz być cierpliwy i przeprowadzić doświadczenia,
aż odkryjesz, że nie możesz czegoś poznać.
Mark Twain :)

Awatar użytkownika
brahmaham
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: brahmaham »

nie widze nigdzie linku do programu R ;)?? dobrze by bylo aby ktos wrzucił jak gdzies widział albo jakies namiary gdzie szukac - przydałby sie.
opisów jest duzo w sieci ale programu znaleźć nie moge hmm ;/
http://www.smartquant.com/

edit:
MAtka BAQ dzieki za info
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 22:41 przez brahmaham, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

brahmaham pisze:nie widze nigdzie linku do programu R ;)?? dobrze by bylo aby ktos wrzucił jak gdzies widział albo jakies namiary gdzie szukac - przydałby sie.
opisów jest duzo w sieci ale programu znaleźć nie moge hmm ;/
http://www.smartquant.com/
www.r-project.org
Obrazek
Unfortunately, more to come

ODPOWIEDZ