Trening wejść

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Re: Trening wejść

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

Tomasz196407 pisze:
boisz sie=nie jestes pewien
Zadałem sobie to pytanie po południu obserwując ropę. Zobaczyłem taki setup: cena doleciała do linii oporu, która poprzednio była linią wsparcia. Odbiła się od niej praktycznie w punkt i utworzyła pinbara (czy to się doji nazywa - nevermind). Więc postanowiłem spróbować wykorzystać tę sytuację. Wszedłem od razu po zakończeniu pinbara na Sell, SL nad linią oporu. Druga biała świeczka doleciała do TP1. Przestawiłem na BE +1. Kusiło, żeby wziąć ten zysk, ale przekonałem sam siebie, że nie po to to robię, żebym się zadowalał R:R 1:1. Nie wziąłem i wywaliło na BE +1 mniej więcej.

Wprawdzie prawie nic nie zarobiłem, ale zaobserwowałem jedną nową pozytywną rzecz. O ile wcześniej wkurzało mnie gdy cena mnie wywalała na BE, a już w ogóle na SL, to teraz już nie zaobserwowałem tego uczucia. Zaczynam się oswajać z myślą, że to jest nieodzowny element tradingu. Kolejny mały kroczek, kolejny mały przełom w rozwoju. Każdy kolejny trejd coraz bardziej rozwija jak się okazuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

PaulGilbert pisze:
Tomasz196407 pisze:
boisz sie=nie jestes pewien
Zadałem sobie to pytanie po południu obserwując ropę. Zobaczyłem taki setup: cena doleciała do linii oporu, która poprzednio była linią wsparcia. Odbiła się od niej praktycznie w punkt i utworzyła pinbara (czy to się doji nazywa - nevermind). Więc postanowiłem spróbować wykorzystać tę sytuację. Wszedłem od razu po zakończeniu pinbara na Sell, SL nad linią oporu. Druga biała świeczka doleciała do TP1. Przestawiłem na BE +1. Kusiło, żeby wziąć ten zysk, ale przekonałem sam siebie, że nie po to to robię, żebym się zadowalał R:R 1:1. Nie wziąłem i wywaliło na BE +1 mniej więcej.

Wprawdzie prawie nic nie zarobiłem, ale zaobserwowałem jedną nową pozytywną rzecz. O ile wcześniej wkurzało mnie gdy cena mnie wywalała na BE, a już w ogóle na SL, to teraz już nie zaobserwowałem tego uczucia. Zaczynam się oswajać z myślą, że to jest nieodzowny element tradingu. Kolejny mały kroczek, kolejny mały przełom w rozwoju. Każdy kolejny trejd coraz bardziej rozwija jak się okazuje.
Jaka to platforma
i jaki interwał

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

BOŚ. BossaFx. H1. Na tradingview nigdzie nie znalazłem takiego samego wykresu indeksu ropy.
Apropos brokera - poleci może ktoś jakiegoś z małymi spredami i najlepiej dużą dźwignią? Może być spoza Unii, byle obsługiwał jakieś tanie przelewy, najlepiej kartą. Tak myślę wstępnie o IC Markets. Ale jestem też otwarty na inne sugestie.

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

Wsadzam patyk w szprychy ...
Zarobiłeś 100% ryzykowanej kwoty i oddałeś to z powrotem. Z wykresu wynika gdzie cena miała wsparcie i to wsparcie skorelowane z poziomem na oko 50% ret impulsu...
Trzeba zabierać kasę i w nogi ...

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

PaulGilbert pisze:BOŚ. BossaFx. H1. Na tradingview nigdzie nie znalazłem takiego samego wykresu indeksu ropy.
Apropos brokera - poleci może ktoś jakiegoś z małymi spredami i najlepiej dużą dźwignią? Może być spoza Unii, byle obsługiwał jakieś tanie przelewy, najlepiej kartą. Tak myślę wstępnie o IC Markets. Ale jestem też otwarty na inne sugestie.
JForex platforma
Dukascopy broker

-------------------------------------
Ropa TYGodniowy
IMO od lutego 2016 znajdujemy sie w korekcie złożonej
...
uznając powyższe założenia i zakonczenie podfali c w drugim zygzaku (Y) jako ED ending diagonal
ostatni ruch do dołu musi wybijać oraz negować kontynuacje korekty złożonej
m15
IMO podwójna korekta prosta czyli złożona wxy w której brakuje F.C

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiejszy przykład Edka mógłby być dobry do analizy jak można było to rozegrać. Może ktoś by mi podpowiedział, czy z wykresu H1 można było stworzyć w jakiś sensowny setup pod longa? Bo o ile widziałem, że po H1 buduje się oRGR, a na dziennym były dwa pinbary i w dodatku odbijające od dolnej krawędzi kanału, to nie potrafiłem wpaść na pomysł jak to można by zagrać (żeby oczywiście było sensowne RR). Chyba tylko sposób gry pod sentymenty by się tu sprawdził idealnie, ale gdzie wtedy stopować można ewentualnie było?

Może ktoś rozgrywał dzisiaj Edka?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Napisze tylko że tak samo miałem problem dziś z określeniem kierunku na EURUSD, rano to był dla mnie szum, a ostatnio nauczyłem się nie grać w szumie tylko tam gdzie widzę swoje schematy - gdzie mam przewage. Wcześniej pchałem się na rynek co chwile, byle mieć pozycje. Dlatego ponad 90% traci... nie jest tak prosto jak się na początku wydaje dostać się do tej mniejszości która systematycznie zarabia.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

PaulGilbert pisze:Dzisiejszy przykład Edka mógłby być dobry do analizy jak można było to rozegrać. Może ktoś by mi podpowiedział, czy z wykresu H1 można było stworzyć w jakiś sensowny setup pod longa? Bo o ile widziałem, że po H1 buduje się oRGR, a na dziennym były dwa pinbary i w dodatku odbijające od dolnej krawędzi kanału, to nie potrafiłem wpaść na pomysł jak to można by zagrać (żeby oczywiście było sensowne RR). Chyba tylko sposób gry pod sentymenty by się tu sprawdził idealnie, ale gdzie wtedy stopować można ewentualnie było?

Może ktoś rozgrywał dzisiaj Edka?
Rozegrałem remont w mieszkaniu - tylko
dlatego nie dokonczyłem wczoraj oil też
a co tam takiego było ciezkiego do rozegrania :)

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

proste rozwiązania najlepsze .. przełamanie wczorajszego High i jesteś zarobiony ...

polecam uwadze interesujący tekst, mówiący sporo o trejderach ....
SSRN-id2856963.pdf

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Nendo pisze:proste rozwiązania najlepsze .. przełamanie wczorajszego High i jesteś zarobiony ...
Taaaa, szczególnie o 19:33 na koniec dnia kiedy będą zamykali świece dzienną, swoje zrobili dziś... i wszystko po lewej stronie widać.

ODPOWIEDZ