Trening wejść

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Re: Trening wejść

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

PaulGilbert pisze:W tradingu nigdy nie 100% pewności.
OK, masz racje 8)

-tylko odniosłem do wczorajszego mojego postu, pisząc o braku pewności i zajmowania pozycji
1. formacje dwu i trzy swiecowe zamiast jednośw.
2.potrójne potwierdzenie na swiecach + macd +sma100+bmb
(akurat miałem tego EU i pare pipsów weszło ale to nie mój dziennik wiec sie nie chwale
chodzi mi o to że czasem są na rynku te klarowne zależności i tak jak w życiu też
że można oczywiscie nie mając 100% pewnosci zająć pozycje isc spać nie właczać robota i to miałes wczoraj a ty szybko uciekłeś)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

[quote="PaulGilbert"]Tomasz, a tak zapytam, czy też zauważyłeś, że jak zacząłeś swoją przygodę z rynkami, to progres przychodził naturalnie z biegiem czasu, jeżeli byłeś systematyczny? Jestem ciekaw, czy w tradingu to działa tak samo jak w każdej innej dziedzinie życia, czy jest tu jednak inaczej.

Postęp w życiu człowieka przychodzi z czasem bo to jest naturalne i natura tak ma!!
uczymy sie iles lat w szkołach bo tak trzeba i nikt tego nie jest w stanie zmienić,
w trajdingu jak to nazywaja - 10k godzin przed wykresami daje skutek wymierny ze wiecej wiesz ale nie wszystko!!
wygrywasz ale i przegrywasz też!!
potrafisz zobaczyc wiecej i szybciej od tego nowicjusza, ale nie jestes mistrzem
ale to tzw jest praktyka

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

PaulGilbert pisze:
Czy zatem tak jest też z tradingiem, czy może jednak trzeba mieć ku temu jakieś specjalne predyspozycje? A może mieć farta? A może mieć ponadprzeciętną inteligencję? A może jeszcze coś innego?

:lol: :lol:
a widzisz tu takich ponad przecietnych

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

jacy są trejderzy...? może to jest odpowiedzią
https://www.forexfactory.com/showthread ... st11276588

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

Interesujący artykuł Nendo.
Autor pisze o traderach tracących, a mi w zasadzie chodziło o cechy traderów zarabiających. Ale można sobie to wszystko o czym autor pisze odwrócić i mieć a contrario to czego szukać i do czego dążyć.

Ale z drugiej strony tu na forum widzę ludzi z pasją, poświęcających sporo czasu i energii rynkom, a jednak chyba stosunkowo mało osób zarabia.

A może to też po części dlatego, że Ci, którzy już zarabiają, nie widzą potrzeby, żeby nadal prowadzić dzienniki. I tak spodziewam się, że będzie ze mną. Dziennik uważam że jest świetnym narzędziem do rozwoju, ale jak już dopracuję strategię, przerobię wszystkie elementy AT i dojdę do miejsca gdzie będę już czuł się na rynku stosunkowo pewnie, to myślę, że też dalsze jego prowadzenie nie będzie miało większego sensu.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Nendo pisze:jacy są trejderzy...? może to jest odpowiedzią
https://www.forexfactory.com/showthread ... st11276588
ok.gif
proste teorie.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

PaulGilbert pisze:Interesujący artykuł Nendo.
Autor pisze o traderach tracących, a mi w zasadzie chodziło o cechy traderów zarabiających. Ale można sobie to wszystko o czym autor pisze odwrócić i mieć a contrario to czego szukać i do czego dążyć.

Ale z drugiej strony tu na forum widzę ludzi z pasją, poświęcających sporo czasu i energii rynkom, a jednak chyba stosunkowo mało osób zarabia.

A może to też po części dlatego, że Ci, którzy już zarabiają, nie widzą potrzeby, żeby nadal prowadzić dzienniki. I tak spodziewam się, że będzie ze mną. Dziennik uważam że jest świetnym narzędziem do rozwoju, ale jak już dopracuję strategię, przerobię wszystkie elementy AT i dojdę do miejsca gdzie będę już czuł się na rynku stosunkowo pewnie, to myślę, że też dalsze jego prowadzenie nie będzie miało większego sensu.
Pasja? tylko czy pasjonaci są w stanie pokazać swoje osiągniecia?
czy to pasja dla samej sobie?
Napisałes o 4 kolejnych trejdach zyskownych
potem o dalszym kumulowaniu zarobku? fajnie
ale..
zrealizuj sam sobie 10 takich i sam odpowiedz czy zarobiłes w miesiącu 2,3 czy 10 %
a może jest wtopa
i nie musisz tu pisac że na 10 zyskownych masz zarobione 5 %
bo wiesz że cos u Ciebie zaczyna kwitnąć
a spytaj pasjonata z forum ile ma na 10 trejdów tych zyskownych :idea:

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

Zauważyłem na grupach na FB, że sporo ludzi wrzucających swoje fxbooki nie stawia SLa. Jeżeli będą mieli nawet 9 zyskownych na 10, to może się jednak okazać, że ta 10 wyczyści im cały rachunek. Ciężko zatem tak jednoznacznie ocenić skuteczność jednego trejdera w porównaniu do drugiego. Także R:R ma znaczenie, jak ktoś ma 1:10, to wystarczy, że mu wejdą 2 z 10 i będzie zarobiony. Jak ktoś ma 1:1 to musi mieć przynajmniej 6 zyskownych z 10.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

PaulGilbert pisze:Zauważyłem na grupach na FB, że sporo ludzi wrzucających swoje fxbooki nie stawia SLa. Jeżeli będą mieli nawet 9 zyskownych na 10, to może się jednak okazać, że ta 10 wyczyści im cały rachunek. Ciężko zatem tak jednoznacznie ocenić skuteczność jednego trejdera w porównaniu do drugiego. Także R:R ma znaczenie, jak ktoś ma 1:10, to wystarczy, że mu wejdą 2 z 10 i będzie zarobiony. Jak ktoś ma 1:1 to musi mieć przynajmniej 6 zyskownych z 10.
Strategia daje Ci taka możliwość!! (jak jest dobra)
entry, sl, tp
to po co Ci pisac o tych co nie stosuja tych parametrów!!
To raz,
a teraz
-nie umiesz sl-ować nie wiesz w jakim miejscu jesteś i stawiasz sobie sam sobie samobója
-trejdy podaje sie przed a nie po!!
Naprawde są transparentni trejderzy co to robią i pokazuja na koniec miesiąca wyniki
Ten kto tego nie robi .....
nie bede konczył bo i tak sobie tu grabie :)

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

PaulGilbert pisze:Zauważyłem na grupach na FB, że sporo ludzi wrzucających swoje fxbooki nie stawia SLa. Jeżeli będą mieli nawet 9 zyskownych na 10, to może się jednak okazać, że ta 10 wyczyści im cały rachunek. Ciężko zatem tak jednoznacznie ocenić skuteczność jednego trejdera w porównaniu do drugiego. Także R:R ma znaczenie, jak ktoś ma 1:10, to wystarczy, że mu wejdą 2 z 10 i będzie zarobiony. Jak ktoś ma 1:1 to musi mieć przynajmniej 6 zyskownych z 10.
9 zyskownych na 10 nic nie mówi ani o trejderze ani o systemie. 450 zyskownych na 500 coś może już mówi, ciągle usiłuję ci zwrócić uwagę na wielkość próby. Ci co mają 9 zwycięskich na 10 mogą mieć te same 9 zwycięskich na 91 kolejnych stratnych w próbie 100 trejdów.

ci co mają 2 dobre z 10 i są zarobieni rzadko są normalni, bo jakiej żelaznej, diamentowej psychiki potrzeba aby bez przerwy brać w dupę i ciągle realizować plan? Pokazałem ci tabelkę, ci którzy mają 2 winery na 10 trejdów (mówimy cały czas o sytuacji albo TP albo SL - tak dla uproszczenia) ... bo mając dwa na dziesięć wygranej mogą mieć i 100 trejdów stratnych pod rząd w długim okresie czasu... co ty na to? I żadne R:R im nie pomoże spalą się na popiół razem z kapitałem...

Żadne hokus pocus z R:R ... trzeba mieć możliwie wysoki win rate i mieć pozytywne (jak najwieksze) expectancy. Zamykać stratne ciągnąć zyskowne ... wiadomo o tym od 100 lat.

ODPOWIEDZ