Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Dlaczego ponad 80% inwestorów traci

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Fajna sentencja.... na szczęście to tylko bzdura :wink:
Dobrze, żeś nas oświecił :roll:
Trend jest zawsze, gdyby nie było trendu, miałbyś poziomą linie....
To bardzo to ciekawe...
jest trendem spadkowym/wzrostowym dla m5 i niżej.
Trend na M5 i niżej? Poważnie?

Obrazek

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Pozioma linia byłaby wtedy gdyby nie było notowań.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Stforex pisze:
Fajna sentencja.... na szczęście to tylko bzdura :wink:
Dobrze, żeś nas oświecił :roll:
Trend jest zawsze, gdyby nie było trendu, miałbyś poziomą linie....
To bardzo to ciekawe...
jest trendem spadkowym/wzrostowym dla m5 i niżej.
Trend na M5 i niżej? Poważnie?

Podziwiam Cię.. na prawdę podziwiam, że chciało Ci się zmarnować tyle czasu na tak merytoryczny wpis. Całe forum jest Ci niezmierni wdzięczne za tą cegiełkę fundamentów które dołożyłeś.
No ale posta nabiłeś i może znowu jakiś broker kiedyś zaoferuje 1zł za każdy post, będzie jak znalazł :wink:

lolek pisze:Pozioma linia byłaby wtedy gdyby nie było notowań.
Tyle miałem tylko na myśli nic więcej, w każdym innym przypadku trend był jest i będzie.
To jak ktoś wykorzysta te ruchy to już inna para kaloszy.

wilk13
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wilk13 »

witam mam pytanie mam indicator fibo independence mt4 i nie działa ma moze ktos na ex.4 dzieki za pomoc

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

wilk13 pisze:witam mam pytanie mam indicator fibo independence mt4 i nie działa ma moze ktos na ex.4 dzieki za pomoc
Moja odpowiedź się kończy 46:34
http://youtu.be/ywVu3eQlQZw?t=46m12s

Wybacz, zważywszy na temat wątku musiałem tak odpowiedzieć. Witaj na forum ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

podziwiam, że chciało Ci się zmarnować tyle czasu na tak merytoryczny wpis
Trudno dyskutować z kimś, kto ma się za proroka niosącego oświecenie.. perły przed wieprze rzuca. Nie lubię natomiast, kiedy ktoś zarzuca innym pisanie bzdur - jesteśmy na forum, dyskutujemy sobie kulturalnie, a tu wpada taki pan, rozstawia po kątach wszystkich, wytyka bzdury palcem i oferuje swą oświeconą radę.

Na M5 to co zauważysz większość czasu to szum, algotrading oraz zabawy tłustych, lewarowanych palców wożących się za stopami czy grających o opcje. Nazywanie tego trendem to fatalne nadużycie ponieważ źródła trendów są zupełnie gdzie indziej.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
czango
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: czango »

Każdy ma swój sposób , są tacy którzy uważają skalpowanie za bezsens , inni twierdzą , że posiadają zdolność długoterminowego przewidywania , dla jednego cena musi ruszyć 100 pipsów , żeby zarobił , komuś innemu wystarczy 10 . Jedni wierzą w indykatory , inni nie .
Nie ma na forexie jednego sprawdzonego systemu , który zawsze będzie działał , ważna jest umiejętność radzenia sobie ze stratami , w każdym systemie straty będą i to trzeba sobie uświadomić i przyjąć jako podstawę działania , zarzadzanie kapitałem to jest trudna sztuka , ale jesli się ją opanuje to będą zyski i nieważne czy ktoś gra na M1 , M5 , czy H1 albo D1 , wszystkie te wykresy musi mieć opanowane .
A dlaczego 80% traci , bo nastawiają się od początku na duży zysk , reklamy brokerów epatują obietnicami 100 % albo i więcej zysku , jest wielu naiwnych , którzy myślą , że od razu to osiągną , a tu trzeba solidnej pracy i dyscypliny , nieraz kilka lat , albo i więcej .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Stforex pisze:Na M5 to co zauważysz większość czasu to szum, algotrading oraz zabawy tłustych, lewarowanych palców wożących się za stopami czy grających o opcje. Nazywanie tego trendem to fatalne nadużycie ponieważ źródła trendów są zupełnie gdzie indziej.
Obawiam się, że prowadzenie dyskusji o trendach jest zupełnie jałowe, jeśli na początku nie zostanie ustalona jednoznaczna definicja trendu.
Ja osobiscie posługuję się definicją z książki Trader Vic - Victora Sperandeo: trend wzrostowy(spadkowy) to ciąg wystepujących po sobie coraz wyższych(niższych) szczytów(dołków), rozdzielany coraz wyższymi(niższymi) dołkami(szczytami). Rysuję linie trendu gdzie indziej niż większość analityków - w przypadku wzrostowego od najniższego dołka do dołka poprzedzającego najwyższy szczyt, ale w taki sposób, żeby żadna cena w trendie nie znalazła się poniżej linii trendu. Analogicznie dla spadkowego. Dzięki takim założeniom trend w danym okresie czasu jest wyznaczany jednoznacznie przez linię trendu, a przebicia i odwrócenia są róznież obiektywnie zdefiniowane.

Oczywiście im dłuższy horyzont czasowy, tym trend ważniejszy, ale trendy występują również na wykresie tickowym. Paradoksalnie, nawet tzw. strategie antytrendowe zarabiają tylko wtedy, gdy uchwycą trend - tyle tylko, że korekcyjny trend niższego rzędu.
A co do rzeczywistych źródeł trendów, to bardzo chętnie bym je poznał, bo od dwudziestu kilku lat kieruję się tylko poszlakami ;-)

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Stforex a nie wydaje Ci się ze skoro nie pierwsza osoba ma wątpliwości co do merytorycznosci Twoich wpisów to cos w tym może być? Twoje teorie niestety często sa wyssane z palca, co jest dość słabe jak na publicystę forex.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Stforex a nie wydaje Ci się ze skoro nie pierwsza osoba ma wątpliwości co do merytorycznosci Twoich wpisów to cos w tym może być?
Nie.
A co do rzeczywistych źródeł trendów, to bardzo chętnie bym je poznał, bo od dwudziestu kilku lat kieruję się tylko poszlakami
Źródło trendu znać, to żaden problem. Dostrzec gdzie trend wystąpi lub się rozpoczął to prawdziwa sztuka. Dla mnie źródłem trendu jest psychika ludzka i chciwość w niej zakorzeniona. Więc jeśli dostatecznie wielu ludzi dostrzeże obietnicę zarobku będą dołączać do kupujących przedłużając ruch w trend. Trend według źródeł mi dostępnych buduje się warstwowo: pierw, kiedy trend nie jest jeszcze dostrzegalny, lub ledwie zaczyna być, najlepiej poinformowani managerowie posiadający dostęp do kapitału - na ogół wielkie banki, fundy, spekulanci, potem coraz szersze kręgi coraz mniejszych ryb, aż na końcu 'average joe' dzwoni do brokera kupić produkt taki czy inny oparty o rozgrzaną do czerwoności świecę wspaniałych stóp zwrotu wróżącą mu dostatnie życie z renty kapitałowej...

ODPOWIEDZ