Korelacja par

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Korelacja par

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Na indeksach się nic nie dzieje. Powróciłem do walut jeszcze raz ;)
Obrazek
image hosting imageshack

Obrazek
screencapture
Tym razem bardziej zachowawczo. Może być nudno ale za to bezpieczniej ;)

-- Dodano: czw 11-07-2013, 14:33 --
JAREK67 pisze:Na indeksach się nic nie dzieje. Powróciłem do walut jeszcze raz ;)
Obrazek
image hosting imageshack

Obrazek
screencapture
Tym razem bardziej zachowawczo. Może być nudno ale za to bezpieczniej ;)
http://www.myfxbook.com/pl/members/Trej ... 077/633844

JAREK67
Maniak
Maniak

Na indeksach plaża jak widać. W tzw. międzyczasie zrobiłem kilka zabezpieczeń przed "niespodziankami" ze strony brokera. Próg aktywacji to tylko 0.25. ciekawe czy się uda dziś zagrać ? ;)
Obrazek
screencast
Kusi mnie żeby ustawić wyższy poziom rozjechania i czekać na taki strzał. Tylko wtedy można czekać i czekać.... ;)

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

JAREK67 pisze:Kusi mnie żeby ustawić wyższy poziom rozjechania i czekać na taki strzał. Tylko wtedy można czekać i czekać.... ;)
Dlatego trzeba obserwować wiele rynków.
Pozdrawiam

JAREK67
Maniak
Maniak

QTrader pisze:
JAREK67 pisze:Kusi mnie żeby ustawić wyższy poziom rozjechania i czekać na taki strzał. Tylko wtedy można czekać i czekać.... ;)
Dlatego trzeba obserwować wiele rynków.
Coś więcej dodasz? Jakiś sposób na wybór instrumentów? Itd.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Najpierw policzyłbym posortowaną macierz korelacji Pearsona wszystkich dostępnych instrumentów.
Dla par instrumentów o wartości >0.8 sprawdziłbym ilość, czas trwania i wielkość wszystkich odchyleń.

Dzieląc ilość przez długość całej dostępnej historii otrzymasz średnia częstość występowania.
Z rozkładu wielkości i czasu trwania można wyciągnąć o wiele więcej wniosków.
Pozdrawiam

JAREK67
Maniak
Maniak

Nie to miałem na myśli. W krótkim przedziale czasowym nie ma problemu z wyborem dobrze skorelowanego zestawu instrumentu. Jest wiele stron w sieci, które prezentują te zależności. Sęk w tym, że im dalej w lewo na osi czasu tym bardziej widać, że korelacja jest zjawiskiem okresowym i akurat być może dla instrumentów, które wybrałem do gry ona się akurat kończy. ;) Mam na myśli korelację między walutami. Czyli jak dokonywać wyboru kiedy należy "się przesiąść" na inny zestaw, który lepiej koreluje ?
Z tego względu wydaje mi się, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest jednak próba wykorzystania korelacji między indeksami giełdowymi (zwłaszcza te które dobrałem teraz). Wygląda na to, że "chodzę ze sobą" bardziej konsekwentnie.Tu jednak pojawiają się prozaiczne przeszkody t.j. "mała podaż" u brokerów indeksów na których da się grać .
Czyli z małym spredem, jak najmniejszą wielkością pozycji dla w miarę precyzyjnego doboru proporcji między pozycjami.
ps. Spróbuję jednak policzyć korelację dla tych dwóch indeksów na których obecnie gram dla całej dostępnej historii. Muszę tylko gdzieś na strychu odszukać notatki z ćwiczeń ze statystyki ;)

Tymczasem postanowiłem przejść na TF W1.
Jest szansa, że łatwiej będzie uzyskać satysfakcjonujący poziom rozjazdu mierząc tydzień do tygodnia.
Obrazek
image hosting site

QTrader
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:ps. Spróbuję jednak policzyć korelację dla tych dwóch indeksów na których obecnie gram dla całej dostępnej historii. Muszę tylko gdzieś na strychu odszukać notatki z ćwiczeń ze statystyki ;)

W tablicach dane oczywiście zsynchronizowane po datach.
n = wielkość tablic
// copyright "QTrader,QTrader@wp.pl"
double Pearson(double x[],double y[],double n)
{
double sigmaX=0;
double sigmaY=0;
double sigmaXmulY=0;
double sigmaSqrX=0;
double sigmaSqrY=0;
double r=0;
double x_=0;
double y_=0;
int v = 0;

for(v=0;v<n;v++)
{
sigmaX = sigmaX+x[v]; //Xi
sigmaY = sigmaY+y[v]; //Yi

sigmaXmulY = sigmaXmulY + (x[v] * y[v]); //XiYi

sigmaSqrX = sigmaSqrX + (x[v]*x[v]); // x^2i
sigmaSqrY = sigmaSqrY + (y[v]*y[v]); // y^2i
}

x_= (1/n) * sigmaX;
y_= (1/n) * sigmaY;

double b = 1/n;
double l= (b* sigmaXmulY) - (x_*y_);
double m1 = (b * sigmaSqrX) - (x_*x_);
double m2 = (b * sigmaSqrY) - (y_*y_);

r=0;
if(m1*m2<=0) // dzielenie przez 0
{
r=0;
}
else
{
if(m1*m2>0){ r = (l / MathSqrt(m1*m2));}
}
return(r);
}
JAREK67 pisze:Mam na myśli korelację między walutami. Czyli jak dokonywać wyboru kiedy należy "się przesiąść" na inny zestaw, który lepiej koreluje ?
Nas właśnie interesuje rozjazd korelacji krótszego okresu względem dłuższego.
Pozdrawiam

JAREK67
Maniak
Maniak

Dzięki QTrader.
Zaczynam się zastanawiać, czy nie próbuję wyważać otwartych drzwi. Może trzeba porzucić po prostu metatradera i zobaczyć jakie są możliwości na innych platformach.
http://www.whselfinvest.com/pl/cfd_pairs_trading.php
Zaczęło się coś dziać

Obrazek
image share

-- Dodano: czw 18-07-2013, 9:38 --

Pobawiłem się trochę Excelem.
Dla indeksów EURSTOXX 50 i CAC 40 uporządkowałem dane z ostatnich 4 lat dla cen zamknięcia na interwale D1

Tak wygląda korelacja wyrażona jako różnica cen zamknięć "CORR %" = "EUR50"(Close[0] -Close[1])/Close[1] - "CAC 40"(Close[0] -Close[1])/Close[1]
Większość rozjazdów powstawała dzięki lukom na otwarciach sesji.
Obrazek
picture share

Tu mniej czytelny wykres z naniesionymi zmianami % zamknięć dla indeksów + CORR %
Obrazek
photo sharing

Tak mniej więcej chodziły te indeksy ze sobą w tym okresie.
Tak to wygląda łącznie, ze chyba zbankrutować się na tym łatwo nie da. Ale zarabianie to raczej proces rozłożony w czasie.
Nie mozna sobie pozwolić na granie przy niskim poziomie CORR % bo spredy zjadają lwią część zysku przy i przy zejsciu do poziomu 0.0 % pozycje jeszcze ogólnie moga nie profitować.
Wyższe poziomy CORR % >0.5 zdarzają się niestety rzadko, ale wtedy bezpieczeństwo i potencjalny zysk rośnie ;)
Generalnie ja poziom aktywacji mam na CORR% = 0.25 (żeby coś robot grał ;) )
Następny poziom to 0.55.
Dalej się zobaczy.
Z tym że ja gram teraz na W1. Czyli wszystkie wykresy powinienem przerysować dla tego interwału. Ale mi się nie chce. ;)

Obrazek
image hosting 10mb limit

-- Dodano: czw 18-07-2013, 9:44 --

Korelacja wg Perarsena w tym badanym okresie wyniosła 0,97.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Jarek pytanie ciut z innej beczki a propos twojego systemu. Grasz równiez na jakimś koncie real? Jeśli tak to masz porównywalny wynik czy jest ciut odmienny.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

JAREK67
Maniak
Maniak

Adrianoforex pisze:Jarek pytanie ciut z innej beczki a propos twojego systemu. Grasz równiez na jakimś koncie real? Jeśli tak to masz porównywalny wynik czy jest ciut odmienny.
nie gram tym na koncie real. ten system jest we wczesnej fazie tworzenia.

-- Dodano: pn 22-07-2013, 7:31 --

Nowy tydzień czas zacząć.
http://www.youtube.com/watch?v=FRTCe-0Z ... e=youtu.be

Tym razem notowania ruszyły prawie idealnie. Tylko 2 min różnicy opóźnienia EUR względem CAC ;)

ODPOWIEDZ