Korelacja par

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Korelacja par

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

mike_05 pisze:Przy korelacjach, większość technik uwzględnia różnice w wartości np. waluty w parach przy otwieraniu pozycji hedgingowych. A jak by zrobił odwrotnie. Pozycje otwierane w jednakowych wartościach lotów, natomiast po rozjechaniu się korelacji, zamykanie częściowe pary zyskującej w ułamku proporcji do bieżącej wartości walut? Pozostała część czeka na lepszy wynik związany z trendem?
To że otworzył jednakowe wielkości wynika z tego, że zadałem mu domyślnie jeszcze z par walutowych wartość najmniejszą możliwą do otworzenia. Dla indeksów w Admiralsie to jest 1 lot. Gdyby można zejść poniżej "1" to by było 0.7 DJI i 1 DAX.
Jesli chodzi o zamykanie to na razie mechanizm jest prosty. Zysk > 20 $ to zamyka wszystko i czeka na kolejne rozjechanie.
Tak naprawdę to chcę w tym teście zobaczyć jak "blisko chodzą" te dwa indeksy. Sam wynik jest tym razem mniej ważny.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

JAREK67 pisze: Tak naprawdę to chcę w tym teście zobaczyć jak "blisko chodzą" te dwa indeksy. Sam wynik jest tym razem mniej ważny.
Gdzieś tam wyczytałem i potem sprawdziłem, że korelacja dziennych stóp zwrotu DAX'a i FSTE jest powyżej 90%.
Tutaj masz serwis pokazujący takie rzeczy: http://www.macroaxis.com/invest/market/ ... e--%5EFTSE - o ile uda Ci się zmusić go do współpracy .....
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:
JAREK67 pisze: Tak naprawdę to chcę w tym teście zobaczyć jak "blisko chodzą" te dwa indeksy. Sam wynik jest tym razem mniej ważny.
Gdzieś tam wyczytałem i potem sprawdziłem, że korelacja dziennych stóp zwrotu DAX'a i FSTE jest powyżej 90%.
Tutaj masz serwis pokazujący takie rzeczy: http://www.macroaxis.com/invest/market/ ... e--%5EFTSE - o ile uda Ci się zmusić go do współpracy .....
Dzięki Green.
Na razie przesiadłem się na BRE ECN. W Admiralsie strasznie długo zamykało pozycje. Jeśli się zakłada 20 $ zysk to nie można sobie pozwolić na zamykanie przez klika sekund czterech pozycji. Tak było w Admiral i wynik kręcił się koło zera.
Wybrałem teraz CFD na CAC 40 i DJEURO STOXX 50.
Wygląda na to że są mocno skorelowane. Zasadniczą sprawą będzie dobór proporcji wielkości pozycji. Nie będzie to łatwe bo najmniejsza niepodzielna wielkośc to 0.1 lot
Obrazek
screen capture open source

-- Dodano: pt 28-06-2013, 7:11 --

Poszły konie .... ;)
Przydałby się jednak broker z większym lewarem
Obrazek
snagit

JAREK67
Maniak
Maniak

Wnioski po pierwszym dniu obserwacji.
Poziom aktywacji był ustawiony nisko (0.15), rynki otworzyły się na poziomie 0.19 więc zaraz na otwarciu robot zagrał pierwszym zestawem par. W trakcie sesji robot otworzył jeszcze jeden zestaw na poziomie 0.30. Następny level to 0.55. Maksymalny rozjazd w ciągu dnia osiągnął ok 0.45. Pod koniec notowań była szansa na profit i zamknięcie ale się nie udało ;)
Dużo nie brakowało. Najlepszy wynik był - 4 zł. Zamknięcie byłoby na + 103 zł.
Drugi zestaw par otworzony jest z podwojonymi wielkościami pozycji. Ostatecznie z tego zrezygnowałem ze względu na ograniczone depo. Robot otwiera pozycje w proporcji EU50 STOXX = 2 x FRA40 w celu osiągnięcia maksymalnie zbliżonych wartości kwotowanych zmian poszczególnych indeksów przy jednakowych zmianach procentowych.
Jeśli się uda zamknąc to rozdanie to ustawię próg aktywacji znacznie wyżej. Np. 0.40
Generalnie w ciągu dnia indeksy chodziły bardzo blisko siebie, co nie koniecznie musi być zaletą. Dodatkowo spread na poszczególnych instrumentach może tu mieszać.
To tyle po jednym dniu obserwacji.
Obrazek
photo hosting sites

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

Jednym z najistotniejszych warunkow w PairTradingu jest otwieranie pozycji o odpowiedniej wielkosci...
trudno to zrobic jesli masz 0.1 lota jako najmniejsza mozliwa wielkosc pozycji.... no i ten spread w tym brrr banku...

moze zobacz jak to moze wygladac np. w www.varengoldbankfx.com ?

JAREK67
Maniak
Maniak

CoVal pisze:Jednym z najistotniejszych warunkow w PairTradingu jest otwieranie pozycji o odpowiedniej wielkosci...
trudno to zrobic jesli masz 0.1 lota jako najmniejsza mozliwa wielkosc pozycji.... no i ten spread w tym brrr banku...

moze zobacz jak to moze wygladac np. w http://www.varengoldbankfx.com ?
Zdecydowanie zbyt trudno. I nie ma co tracić czasu na z zasady ułomne rozwiązanie. Od poniedziałku zacznę jeszcze raz na varengoldbank.
Podstawową wielkością pozycji będzie 0.1 lot dla Par.FCE (CAC40). Wtedy dla EUREX.STXE (EUR50 STOXX) powinno otworzyć około 0.08 lot.
Dzięki Coval. ;)
Obrazek
image hosting site no sign up

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

JAREK67 pisze: Zasadniczą sprawą będzie dobór proporcji wielkości pozycji. Nie będzie to łatwe bo najmniejsza niepodzielna wielkośc to 0.1 lot
Łatwiej będzie Indeks vs akcja lub akcja vs akcja.

Kiedyś znalazłem taka platformę z modułem do pairs trading:
http://www.whselfinvest.com/pl/cfd_pairs_trading.php
Może do czegoś zainspiruje.

Obrazek
fr.40m1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

JAREK67
Maniak
Maniak

QTrader pisze:
JAREK67 pisze: Zasadniczą sprawą będzie dobór proporcji wielkości pozycji. Nie będzie to łatwe bo najmniejsza niepodzielna wielkośc to 0.1 lot
Łatwiej będzie Indeks vs akcja lub akcja vs akcja.

Kiedyś znalazłem taka platformę z modułem do pairs trading:
http://www.whselfinvest.com/pl/cfd_pairs_trading.php
Może do czegoś zainspiruje.

Obrazek
fr.40m1.png
Fajnie przekazana istota zagadnienia.
Ja jednak będę próbował znaleźć sposób bardziej "day trading". Chodzi mi o to żeby skubać codziennie trochę i nie siedzieć na czatach przez kilka miesięcy licząc na jedno, dwa zagrania w roku.
Dlatego spróbuję indeks vs indeks. Ten broker, którego Coval podsunął oferuje microloty więc nie potrzeba zbyt dużego depo do tej zabawy.
Ale dla inwestorów. którym się nie spieszy bardzo fajne podejście. ;)

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

JAREK67 pisze: Podstawową wielkością pozycji będzie 0.1 lot dla Par.FCE (CAC40). Wtedy dla EUREX.STXE (EUR50 STOXX) powinno otworzyć około 0.08 lot.
a dlaczego wlasnie dobrales takie wielkosci lata ?

Ze strony VG:
Name Symbol Min Lot Tickvalue Ticksize
CAC 40 Par.FCE EUR 0.01 Lot 2.5 EUR 0,25
EUROSTOXX 50 EUREX.STXE EUR 0.01 Lot 5.0 EUR 0,50

jesli tick size CAC to 0,25 i tick value to €2.5, to caly punkt jest wart €10.
podobnie stoxx ma tick size 0,5 i tick value €5, czyli caly punkt jest wart tez €10.

Jesli rozjazd mierzysz po prostu w punktach, to wielkosc lotow powinny sie rownowazyc, czyli ta sama wielkosc lota dla obu stron....

Jesli rozjazd mierzysz wartoscia indeksu, to:
CAC40 = 3739
SToxx = 2602
czy w takim wypadku na kazdy 1 lota CAC nie powinienes otworzyc 1.43 lota STOXX ?

Pan Russel Wojcik w swojej prezentacji sugeruje uzycie wartosci "Dolar Value" czyli wymnozenie wartosci jednego lota razy ilosc punktow indeksu - w tym przypadku tez otrzymalibysmy wlasnie 1:1.43

Masz jakis inny sposob zbalansowania otwartych pozycji ?

Pozdrawiam,
CoVal

JAREK67
Maniak
Maniak

CoVal pisze: Masz jakis inny sposob zbalansowania otwartych pozycji ?

Pozdrawiam,
CoVal
Pomyliłem się we wczesniejszych wyliczankach ;)
Kombinuję tak.
Interesuje mnie procentowa zmiana aktualnej wartości indeksu w stosunku do wartości tego indeksu na zamknięciu poprzedniej swiecy.
Coś takiego ratio = (Close[0]-Close[1])/Close[1]
Chodzi o to żeby jednakowa zmiana procentowa każdego z indeksów powodowała jednakową zmianę wartości pozycji otworzonej dla tego indeksu.
Biorę pod uwagę Marigin jaki jest potrzebny do otwarcia 1 lota dla poszczególnych indeksów.
Dla Par. FCE = 2350 Eur Dla EUREX = 1945 Eur
Relacja "mariginów" 2350/1945 = 1.20
Tak więc jeżeli planuję otworzyć 0.1 Par.FCE to dla EUREX powinno być 0.1 x 1.2 = 0.12
Wydaje mi się, że dobrze kombinuję?

-- Dodano: pn 01-07-2013, 8:38 --

Na chwilę obecną to wygląda tak.
Zamieniłem miejscami indeksy tak zeby nie przekraczac w zestawieniu otwartych pozycji 0.1 lota
Obrazek
printscreen

-- Dodano: pn 01-07-2013, 9:27 --

zwiększyłem podstawową wielkośc pozycji do 1 lota.

-- Dodano: pn 01-07-2013, 19:21 --

Chwilowo efekty nie porażają. Indeksy przez cały dzień chodziły tak blisko siebie, że w końcu zniecierpliwiony czekaniem zmniejszyłem próg aktywacji do 0.06. Niestety otworzone na tym poziomie pozycje obciążone sporym spredem nie dawały wielkiej nadziei na zyskowne zamknięcie. Dodatkowo chwilowa zmiana polaryzacji z nagłym jej wzrostem do - 0.22 spowodowała, że robot się zahedżował otwierając odwrotne pozycje do otwartych wcześniej. ;) Zamknąłem z ręki te pozycje. Kosztowało to prawie 100 Euro. :(
Wniosek nasuwa się taki. Nie ma co naginać rzeczywistości tylko ustawić rozsądny poziom aktywacji (wg moich obserwacji nie mniej niż +- 0.15) i czekać aż się indeksy rozjadą na tyle żeby robot zagrał.

ODPOWIEDZ