Droga do zwycięstwa - part 2
Re: Droga do zwycięstwa - part 2
Rynek chodzi dobrze, tylko uważacie, że wasza strategia to wyznacznik kursu. Tak więc wasze strategie są złe i nie potrafią dziś zarabiać.
- bartek1916
- Pasjonat
My jako aktywni uczestnicy FX nie gramy po prostu na rynku tylko w oparciu o wlasne przekonania czy na wlasnych przekonaniach o rynku, ktorych lista tworzy dla kazdego indywidualny system do gry (strategie). Dlatego niektorzy z nas otrzymywali dzis zyskowne sygnaly inni nie. Wiec to kwestia indywidaulnej oceny rynku i interpretacji zachowania ceny. To co zazwyczaj lub czesto dziala nie musi dzialac zawsze. Co dla niektorych dzis sie stalo.
Mozesz wrzucic wykres jak to widziales albo link jesli juz opublikowales?radoslav47 pisze:dla mnie dzisiaj rynek był wyborny do gry, ładne reakcje na poziomy.
Styczeń jeszcze się nie skończył. Po co takie podsumowania? Byłbym wdzięczny żeby ten tester był przynajmniej do końca lutego.
-
- Gaduła
bartek1916 pisze:Mozesz wrzucic wykres jak to widziales albo link jesli juz opublikowales?radoslav47 pisze:dla mnie dzisiaj rynek był wyborny do gry, ładne reakcje na poziomy.
Na shorty czaiłem się juz od wczoraj od przemowy Bena (?). Przy tym pierwszym zagraniu dałem dupy, obudziłem się i przestraszyło mnie zielone MOMO na h1, i niestety zamknąłem pozycję, dobrze że druga część zamknęła się idealnie na ekstremum. Na szczęście szybko się zreflektowałem i ponowiłem z TP na oporze. Z tą ostatnią pozycją liczyłem, że podejdą jeszcze pod zl w okolicach 3375, ale coś mi mówiło, że pociąg może odjechać. Po tej mocno spadkowej m15 zaryzykowałem wejście z tp na ZL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.
Marcin mozesz mi strescic Twoj Money Managment?
z tego co wyczytalem z dziennika to wchodzisz 1/4 pozycji, czyli dzielisz cala pozycje na 4 czesci...
Jesli mozesz mi przedstawic bardziej szczegolowo caly system Twojego zarzadzania kapitalem. Nie chodzi mi o wielkosci jakimi wchodzisz (loty czy nie loty) tylko kiedy wchodzisz.
co robisz jak masz pozycje stratna, co jak masz dodatnia. Kiedy dokladasz pozycje (1/4 czy wiecej?)
z gory wielkie dzieki za odpowiedz.
z tego co wyczytalem z dziennika to wchodzisz 1/4 pozycji, czyli dzielisz cala pozycje na 4 czesci...
Jesli mozesz mi przedstawic bardziej szczegolowo caly system Twojego zarzadzania kapitalem. Nie chodzi mi o wielkosci jakimi wchodzisz (loty czy nie loty) tylko kiedy wchodzisz.
co robisz jak masz pozycje stratna, co jak masz dodatnia. Kiedy dokladasz pozycje (1/4 czy wiecej?)
z gory wielkie dzieki za odpowiedz.
- klonmarcin
- Maniak
Odpowiem wieczorem - a aktualne poczynania na myfxbook.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak
Raczej nie widzę żadnych odstępstw od normy - rynek jak rynek - nie da się go wyczuć czy to dzisiaj czy wczoraj - czy kiedykolwiek. Nie da się rozpoznać szczegółów jego zachowania - trzeba by się zagłębiać w niskie TF i siedzieć na okrągło.Jarekk pisze:Marcin, czy Ty też uważasz, że dziś rynek trochę inaczej "chodził" niż zazwyczaj??
Moja strategia jako tako nie podaje miejsca wejścia - skupia się na wyznaczeniu kierunku - i TP - co jak na razie mnie nie zawiodło.
Miejsce wejścia to już inna sprawa - zawsze rynek może zrobić jeszcze jedną nawrotkę i wykasować nasz SL - tego nie sposób przewidzieć bez małych TF - m1-m5 i kupy czasu.
Ja nie piszę, że chodzi inaczej - po prostu nie zawsze wsiadka do pociągu jest w odpowiednim czasie - choć w dobrym kierunku.radoslav47 pisze:Czytam wasze posty i jestem w szoku, dla mnie dzisiaj rynek był wyborny do gry, ładne reakcje na poziomy.
Dopiero połowa - a konto ani drgniemakonak pisze:Styczeń jeszcze się nie skończył. Po co takie podsumowania? Byłbym wdzięczny żeby ten tester był przynajmniej do końca lutego.

Nie przewiduję przedłużania na kolejny miesiąc.
Widziałem wiele Twoich zagrań i jestem pod wrażeniem dokładności wejść - ja nigdy nie potrafiłem tak dokładnie wchodzić - czasem zdarzało się ale nigdy nie była to stała tendencja.radoslav47 pisze:Na shorty czaiłem się juz od wczoraj od przemowy Bena
Z kolei nie chcę dawać większego SL bo to nie o to chodzi w tej grze.
Tak czasem dzielę na 5 ale to sporadyczne przypadki.Artur M. pisze:to wchodzisz 1/4 pozycji, czyli dzielisz cala pozycje na 4 czesci...
Wielkości lota są dostępne na myfxbook i odzwierciedlają rzeczywistośćArtur M. pisze:Nie chodzi mi o wielkosci jakimi wchodzisz (loty czy nie loty) tylko kiedy wchodzisz.

Jeśli konto wchodzi na minus (co raczej się nie zdarza ostatnio) to ryzyko jest liczone z bieżącej kwoty. Nie biorę pod uwagę, że np. po 3 stratach w ciągu dnia lub z rzędu coś tam się zmienia w ryzyku.Artur M. pisze:co robisz jak masz pozycje stratna, co jak masz dodatnia.
Gdy konto "puchnie" ryzyko jest na stałym poziomie.
Zwykle dokładam w odległościach od pierwszego wejścia max 10p - i najczęściej po lepszej cenie - tzn. gdy pierwsza pozycja jest już na minusie - rzadziej dokładam gdy idzie w profit. Taka strategia dokładania jest trochę ryzykowna.Artur M. pisze:Kiedy dokladasz pozycje (1/4 czy wiecej?)
Co do zasad dokładania - nie ma sztywnych - najlepiej na początku h1 - np. jeśli pierwsze wejście jest o 7 rano to kolejne może być o 8 i 9 jeśli cena nie odjechała zbyt daleko - czyli najczęściej gdy lekko się konsoliduje ze wskazaniem na to, że chce iść w dobrym kierunku.
pozdrawiam

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
No pain - No gain
- bartek1916
- Pasjonat
To mnie trochę zaskoczyles. Do tej pory myslalem, ze starasz sie po okresleniu kierunku wejsc mozliwie precyzyjnie. Domyslam, sie, ze wchodzisz po prostu po kilku potwierdzeniach z Twojej listy?klonmarcin pisze:Moja strategia jako tako nie podaje miejsca wejścia
Jesli chodzi o liste potwierdzen o ktorej czesto wspominales to masz to po prostu rozpisane na kartce po kolei i jesli jest spelnionych kilka warunkow to wchodzisz? Moja niestety/stety stopniowo sie powieksza i momentami mam chaos w odczytywaniu potwierdzen z listy.
I jeszcze jedno - czasami na screenach pokazujesz M5 ale glowny Twoj interwal to M15 i na nim szukasz potwierdzen jesli chodzi o mniejsze TF? M5 jest mniej czytelny dla Ciebie?
P.S. Jak sie nazywa wskaznik, ktory odlicza czas do zakonczenia biezacej swiecy?
-
- Gaduła
Nie wiem co Ciebie na te esy nakłoniło Marcin, przecież dziś UP jedziemy.
Cześć Marcin.
Wczoraj byłem zaniepokojony bo zająłem pozycję, a u ciebie odwrotna. Dzisiaj to samo..
Wczoraj na PLUS chociaż tylko 3xBE, a mogło być naprawdę dobrze. Dzisiaj już jedno BE a drugie rośnie. Pytanie tylko czy pokonają 1.3311 czy znowu zawrócą. Wieczorem postaram się wstawić wejścia.
Wczoraj byłem zaniepokojony bo zająłem pozycję, a u ciebie odwrotna. Dzisiaj to samo..
Wczoraj na PLUS chociaż tylko 3xBE, a mogło być naprawdę dobrze. Dzisiaj już jedno BE a drugie rośnie. Pytanie tylko czy pokonają 1.3311 czy znowu zawrócą. Wieczorem postaram się wstawić wejścia.