Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

dostawcy pisze:Ja zapłaciłem za nią 1600 zł, odsprzedam za 300 zł.
Jaja sobie robisz ? :mrgreen: Po co Ci firma w delaware skoro chcesz zwrotu kosztów rzędu 300zł ?

bbtechno
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: bbtechno »

Moim zdaniem, to zwykłe oszustwo. Rozmawiałem z kilkoma osobami, i polecają założenie pierw firmy w Polsce, a jak dochody będą duże, to przenieść do USA, czy gdziekolwiek :)

Darek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Darek »

bbtechno pisze: 8)Czy mogę wystawiać faktury Vat (dla klientów z UE) - jeżeli tak to z jaką stawką % Vatu?

Na to pytanie odpowiem sam (jeżeli źle, to proszę o poprawkę). Wiedzę uzyskuje z różnych źródeł.
Np. Wykonam stronę internetową dla klienta z Polski za 150zl (w tym przypadku będzie to kwota netto).
Na wystawianej fakturze dodaję rubryczkę "Adding 23.0000% VAT (Poland) for "NAZWA USŁUGI" charge of $KWOTA" I pobieram od klienta łącznie 184,50PLN (150zł wykonanie + 34,50zł VAT). Dla innych Państw robię podobnie, zmieniając tylko stawkę Vat i oczywiście Państwo w nawiasie .
Dla klientów z USA nie dodaję VATu wiec koszt wykonania usługi dla klientów z USA to 150PLN

Aż się zarejestrowałem aby sprostować i uściślić :)

Zgodnie z treścią tego artykułu:
http://www.ibls.com/internet_law_news_p ... ws&id=1746

VAT musi być bezwzględnie naliczany jeżeli sprzedajemy usługi nie-biznesowi (osobom prywatnym czy organizacjom non-profit).

Zgodnie z poniższym cytatem:
"However, they are not required to charge and account for VAT on electronically supplied services supplied to EU businesses."

Jeżeli usługi świadczone są B2B to VATU nie doliczamy firma-klient sama sobie ten vat doliczy i odliczy zgodnie z obowiązującym prawem (tzw import usług)

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marius »

zz pisze:
Czy ktoś wie w którym kraju UE są najniższe podatki dla klasycznej firmy zarabiającej rocznie 120.000 złotych? Z tego co wiem to najlepszym wyjściem będzie Cypr
Jeżeli chodzi o FX to na pewno Szwajcaria,Holandia ../ tylko to trzeba dograć z profesjonalistą,/ sprawdż jeszcze Łotwę i Estonię..

Pozdro.
PS jeżeli chodzi o UK to też to jest do zrobienia lecz jest to wyższa szkoła jazdy...

Dodano po 7 minutach:

PS podobno Islandia to też świetny kierunek..// tak słyszałem// trzeba to jednak dogadać z profesjonalistami..//
Chodzi mi o zwykłą firmę świadczącą usługi.

Ciekawy artykuł znalazłem dziś na onecie:
http://podatki.onet.pl/fiskus-tropi-skl ... rasa-detal
"Zawarte przez Polskę umowy w sprawie unikania podwójnego opodatkowania przewidują, że dochody z prowadzenia przedsiębiorstwa, np. w formie sklepu internetowego, podlegają opodatkowaniu w kraju miejsca zamieszkania lub siedziby podatnika" - tłumaczy Jarosław Żemantowski, doradca podatkowy w Kancelarii Ożóg i Wspólnicy.

Od tej zasady jest wyjątek. Dotyczy on dochodów osiąganych z zakładu prowadzonego w innym kraju. Zakład to stała placówka, przez którą całkowicie lub częściowo prowadzona jest działalność przedsiębiorstwa, np. miejsce zarządu, filia, biuro, fabryka, warsztat czy np. serwer. "Co do zasady uważa się, że serwer może być zagranicznym zakładem przedsiębiorcy. Jednakże umieszczona na nim witryna e-sklepu, czyli samo załadowanie danych do serwera, tej definicji nie spełnia" - mówi Magdalena Zasiewska.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

http://podatki.onet.pl/niemcy-gotowe-do ... yjne-detal
Ciekawe...,ciekawe...

Spodziewana decyzja Niemiec i Wielkiej Brytanii o dostosowaniu swoich porozumień ze Szwajcarią do przepisów unijnych stanowi zwycięstwo Komisji w walce o to, kto ma nadzorować walkę z oszustwami podatkowymi. Ogranicza też pole manewru takich państw jak Grecja przy podpisywaniu oddzielnych umów z rajami podatkowymi.

Ogranicza też pole manewru takich państw jak Grecja przy podpisywaniu oddzielnych umów z rajami podatkowymi....... :P
Czyli przyznano oficjalnie że Grecja dalej dyma Europę... szczególnie zwrócie uwagę na to ///Grecja przy podpisywaniu oddzielnych umów z rajami podatkowymi./// czyli Grecja jednak stworzy jakieś luki i oddzielne umowy dla obywateli aby wyprowadzali kasę do rajów..... :P
Jestem pod wrażeniem i Wielki Wielki Szacun dla Rządu Grecji że coś chce ugrać dla obywateli...

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Ciekaw jestem czy jest jakaś alternatywa dla Daleware gdzie jest ryczałtowy podatek i brak księgowości. W niektórych przypadkach Daleware odpada gdy ma się klientów głównie z USA bo wtedy IRS się przyczepi i płaci się podatek federalny.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Jest trochę alternatyw ale głównie są to kraje wpisane na czarną listę podatkową. a stan DE należy do USA co zmienia jego pozycję. podobnie cypr który jest w UE

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Marius pisze:Ciekaw jestem czy jest jakaś alternatywa dla Daleware gdzie jest ryczałtowy podatek i brak księgowości. W niektórych przypadkach Daleware odpada gdy ma się klientów głównie z USA bo wtedy IRS się przyczepi i płaci się podatek federalny.
Zarejestruj sie jako s-corporation i nie bedziesz placil podatku federalnego. Ewentualnie przeniesz swoje LLC na floryde a tam nie ma stanowego podatku dochodowego. Jesli nie obracasz milionami to wyjdzie Ci na to samo.
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Akurat Cypr nie jest taki tani ani prosty, samo założenie spółki to koszt min. 2.500 euro + księgowość (droga), raz na rok przeprowadzany audyt (obowiązkowy na Cyprze).
A przy samozatrudnieniu dochodzi 13% ubezpieczenia społecznego, zresztą przy spółce również dyrektor musi płacić jakieś ubezpieczenie społeczne.

Te Delaware wydawałoby się idealne dla początkowego statium internetowego biznesu.. no ale jeśli prowadzę program partnerski i chociaż 1 obywatel z USA przystąpi to mojego PP i zgłosi dochód do IRS i w IRS zobaczą że dochód jest od spółki z Delaware która nie płaci podatku federalnego to będą kłopoty.
A ktoś ma jakiegoś linka to oficjalnego paragrafu który zabrania elektornicznego handlu itp. na terenie USA?

Muszę sprawdzić to S-corporation ale pewnie znowu bedzie jakiś haczyk.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Marius,

Widzisz, problem jest w tym ze probujesz tak zrobic aby nikomu nic nie zaplacic. Jakby nie patrzec to przynajmniej z jednym krajem powinienes byc ok - tak aby bylo gdzie uciekac :) hahaha
To juz nie jest optymalizacja podatkowa - to jest juz uciekanie przed jakimkolwiek podatkiem.

Nie chce sie rozpisywac bo juz i tak w tym watku za duzo totalnych bzdur zostalo powiedzianych jednak w Twojej sytuacji najprosciej bedzie skalsyfikowac wszystkich klientow na 2 grupy: ameryaknie i reszta. Amerykanow bedziesz obslugiwal poprzez firme zarejestrowana w Polsce a reszte swiata poprzez spokle z Delaware.

Pozdrawiam
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

ODPOWIEDZ