Jaja sobie robisz ?dostawcy pisze:Ja zapłaciłem za nią 1600 zł, odsprzedam za 300 zł.

Aż się zarejestrowałem aby sprostować i uściślićbbtechno pisze: 8)Czy mogę wystawiać faktury Vat (dla klientów z UE) - jeżeli tak to z jaką stawką % Vatu?
Na to pytanie odpowiem sam (jeżeli źle, to proszę o poprawkę). Wiedzę uzyskuje z różnych źródeł.
Np. Wykonam stronę internetową dla klienta z Polski za 150zl (w tym przypadku będzie to kwota netto).
Na wystawianej fakturze dodaję rubryczkę "Adding 23.0000% VAT (Poland) for "NAZWA USŁUGI" charge of $KWOTA" I pobieram od klienta łącznie 184,50PLN (150zł wykonanie + 34,50zł VAT). Dla innych Państw robię podobnie, zmieniając tylko stawkę Vat i oczywiście Państwo w nawiasie .
Dla klientów z USA nie dodaję VATu wiec koszt wykonania usługi dla klientów z USA to 150PLN
Chodzi mi o zwykłą firmę świadczącą usługi.zz pisze:Jeżeli chodzi o FX to na pewno Szwajcaria,Holandia ../ tylko to trzeba dograć z profesjonalistą,/ sprawdż jeszcze Łotwę i Estonię..Czy ktoś wie w którym kraju UE są najniższe podatki dla klasycznej firmy zarabiającej rocznie 120.000 złotych? Z tego co wiem to najlepszym wyjściem będzie Cypr
Pozdro.
PS jeżeli chodzi o UK to też to jest do zrobienia lecz jest to wyższa szkoła jazdy...
Dodano po 7 minutach:
PS podobno Islandia to też świetny kierunek..// tak słyszałem// trzeba to jednak dogadać z profesjonalistami..//
"Zawarte przez Polskę umowy w sprawie unikania podwójnego opodatkowania przewidują, że dochody z prowadzenia przedsiębiorstwa, np. w formie sklepu internetowego, podlegają opodatkowaniu w kraju miejsca zamieszkania lub siedziby podatnika" - tłumaczy Jarosław Żemantowski, doradca podatkowy w Kancelarii Ożóg i Wspólnicy.
Od tej zasady jest wyjątek. Dotyczy on dochodów osiąganych z zakładu prowadzonego w innym kraju. Zakład to stała placówka, przez którą całkowicie lub częściowo prowadzona jest działalność przedsiębiorstwa, np. miejsce zarządu, filia, biuro, fabryka, warsztat czy np. serwer. "Co do zasady uważa się, że serwer może być zagranicznym zakładem przedsiębiorcy. Jednakże umieszczona na nim witryna e-sklepu, czyli samo załadowanie danych do serwera, tej definicji nie spełnia" - mówi Magdalena Zasiewska.
Zarejestruj sie jako s-corporation i nie bedziesz placil podatku federalnego. Ewentualnie przeniesz swoje LLC na floryde a tam nie ma stanowego podatku dochodowego. Jesli nie obracasz milionami to wyjdzie Ci na to samo.Marius pisze:Ciekaw jestem czy jest jakaś alternatywa dla Daleware gdzie jest ryczałtowy podatek i brak księgowości. W niektórych przypadkach Daleware odpada gdy ma się klientów głównie z USA bo wtedy IRS się przyczepi i płaci się podatek federalny.