Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Aest
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Aest »

JacekSh pisze:
Aest pisze:@JacekSh: nie prowadzisz księgowości. Jeżeli w firmie występujesz tylko jako pełnomocnik - podatek odprowadzasz od tego co przelejesz na własne konto i z tego lepiej kupuj batoniki.
Też tak mi się wydawało, ale zernij na to:
Wnioskodawca osiąga przychody w związku z działalnością gospodarczą w Polsce jako osoba fizyczna. Od roku 2006 w Stanach Zjednoczonych również prowadzi działalność gospodarczą w ramach spółki osobowej typu LLC, w której podatnikami podatku dochodowego są wspólnicy – osoby fizyczne. Działalność ta jest działalnością odrębną od działalności prowadzonej w Polsce i nie ma z nią związków gospodarczych. Nie występują też transakcje między tymi podmiotami.
Czyli nasza sytuacja.
Interpretacja:
Reasumując stwierdzić należy, iż dochód uzyskany z tytułu uczestnictwa w spółce na terytorium Stanów Zjednoczonych będzie doliczany do dochodów osiągniętych w Polsce.
W celu uniknięcia podwójnego opodatkowania dochodu uzyskanego ze źródła przychodów położonego za granicą, będzie miała zastosowanie tzw. metoda odliczenia (zaliczenia) proporcjonalnego (art. 20 ust. 1 umowy) - co oznacza, że podatek zapłacony za granicą będzie podlegać odliczeniu od podatku należnego w państwie będącym miejscem zamieszkania lub siedziby podatnika, ale tylko do wysokości podatku przypadającego na dochód uzyskany za granicą.
http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... czone.html

Moja mizerna znajomość prawa podpowiada mi, że dochód z LLC trzeba jednak opodatkować w Polsce. Inną sprawą jest oczywiście możliwość sprawdzenia księgowości przez polski US w USA. Cieżko bowiem sprawdzić coś, co nie istnieje a nie mam takiego obowiązku w Delaware.
Temat był wałkowany kilkanaście stron wcześniej. Nawet napisałem o nim dwa duże posty. Jak przeczytałeś cały temat - spróbuj jeszcze raz.
Oczywiście że LLC - jako spółka osobowa - zysk z automatu przypisuje właścicielowi. Sęk w tym że nikt poza Tobą i agentem nie wie kto nim jest. Póki batoniki będziesz kupował za swoje i płacił swoją kartą, a dochód grzecznie raz w miesiącu przelewał na konto i opodatkowywał - nikt się nie przyczepi.
Praca w PL jako pełnomocnik spółki z USA nie jest zakazana. Byle zapytanie złożone do ambasady nic tutaj nie da w kwestii ujawnienia kto jest naprawdę właścicielem spółki - ponieważ umowa która wiążę Cię z agentem jest umową powierniczą. Agent może ujawnić tajemnice zawodową tylko na wyraźny wniosek amerykańskich organów ścigania. Które palcem nie kiwną, póki w Polsce nie wytoczą Ci postępowania za terroryzm lub pranie pieniędzy i nie będą miały na to bardzo dobrych dowodów. Amerykanie notorycznie odrzucają polskie wnioski o ekstradycje, informacje dt. ich spółek oraz ich obywateli (nawet mających równoległe obywatelstwo PL) - z powodu braku umotywowania powodu lub wyraźnej przesłanki do czego dokument jest im potrzebny. Urzędy o tym wiedzą, więc już nawet nie są takie do przodu jeżeli chodzi o kontrole firm z USA. O ile właściciel swoim głupim zachowaniem sam nie dostarczy im na to dowodów.
Samo ewentualne zapytanie urzędu skarbowego (bo tam kierują zwykle swoje wnioski w moim rejonie) w ambasadzie skończy się tylko przesłaniem suchych faktów z publicznych rejestrów, w których - jeżeli masz dyrektora nominowanego - Ciebie nie ma.

Praktycznie wszystkie informacje w tym poście są wypisane na ostatnich 20 stronach. Przed następnym pytaniem - proszę - przeczytaj je jeszcze raz.

Dodano po 7 minutach:
leszczu pisze:
Aest pisze:@leszczu: spójrz na Luksemburg. tam rezydenturę można "kupić". na Malcie tego nie przeskoczysz - musisz 6 m-c tam żyć i zorganizować "ośrodek interesów życiowych".

Wystarczy tam mieszkać powyżej pół roku czy trzeba spełnić jakieś inne dodatkowe warunki?
Przeczytaj mojego posta jeszcze raz.

@Ośrodek interesów życiowych: http://www.google.pl/#hl=pl&sugexp=ppwl ... 20&bih=890

JacekSh
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: JacekSh »

Aest, czytałem wcześniejsze posty i nasz spór wynika chyba z tego, że piszemy o dwu różnych sprawach.
Ja piszę o stanie prawnym i zgodnie z nim:
Chcąc postępować zgodnie z polskim prawem należy w Polsce płacić podatki od dochod spółki LLC w Delaware. Zgoda?

Ty piszesz o możliwościach obejścia prawa, i zgadzam się z tobą - polski US będzie miał problemy z udowodnieniem tego obejścia. Tutaj nie ma między nami różnicy zdań, bo też tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Aest pisze: spójrz na Luksemburg. tam rezydenturę można "kupić".
Mam prośbę, możesz coś więcej o tym napisać, albo jakiś link z info ?
jak to "kupić" ... tak po prostu? :wink:

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

Odnośnie tego tematu, chciałem się spytać, czy ktoś ma pojęcie odnośnie regulacji prawnych dotyczących obrotu instrumentami finansowymi w tych krajach. Kwestia jest taka, że chciałbym założyć spółkę w kraju offshore, która inwestowałaby swój majątek w FX. Czy są wymagane zezwolenia odpowiednich organów? Nie chodzi o stworzenie platformy dla podmiotów trzecich, a jedynie o inwestycję pieniędzy spółki. Wszelkie informacje będą pomocne.
Pozdrawiam

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

Przebrnąłem przez cały temat.... ufffff...........

Wnioski? Dla mnie ta cała optymalizacja to takie dopalacze. Jak było o nich cicho to każdy zarabiał i było to zgodne z prawem, jak zaczely przeszkadzac to pach i nie ma. Niby nie ma...

A ja dalej nie wiem:

Jestem inwestorem indywidualnym, zarabiam 100.000zł brutto, płacę 19.000zł podatku.

Spółka w Delaware nie daje mi nic wg prawa tak ?

ohmproject
Uczestnik
Uczestnik

Delaware

Nieprzeczytany post autor: ohmproject »

witam,
przeczytałem całe 84 strony, w głowie jeden wielki mętlik,
chciałbym sie dowiedzieć jak dokładnie wygląda zakładanie owej firmy, obchodzenie podatkow itp,
chodzi mi o kwestie internetowej sprzedaży, wszystkie moje produkty są wysyłane meilowo czyli nie są one fizyczne, (elektroniczna wysyłka) nic fizycznego

prosiłbym kogoś o napisanie co i jak zrobić aby było dobrze

znalazlem agenta który mi owa firme załozy lecz jak wyglada dalsza kwestia owej elektornicznej sprzedazy np, sprzedaje poza Usa lecz w polsce mam tylko i wyłacznie obsługe klienta (gg meil)

prosze o kontakt

ohmproject
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ohmproject »

sraka nie zajmuja sie, jak oni nawet nie wiedzac 30 % infomacji nt

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

ohmproject pisze:sraka nie zajmuja sie

rzeczowa i kulturalna odpowiedź
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

adamofx2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: adamofx2 »

Nóż się w kieszeni otwiera , gdy widzi się jak kolejne cwaniaczki bez żadnej wiedzy prawnej bawią się w "otwieranie firm w Delaware".

Pewnie przeczytali wątek (w tym miażdzące "wiedzą", a właściwie jej kompletnym brakiem posty Aesta i MrYogiego) i pomyśleli że zrobią na tym świetny "byznes".

Szkoda tylko, że gdyby to było rzeczywiście takie łatwe, jak piszą na stronie, ludzie z tego forum nie korzystaliby z profesjonalnych firm doradczych, tylko rejestrowaliby u Registered Agentów, albo i bez ich pośrednictwa.

spacepaw
Uczestnik
Uczestnik

VAT i USA?

Nieprzeczytany post autor: spacepaw »

Witam,
Już zaczynam rozumieć o co chodzi ale troszkę się gubię bo mam trochę nietypową sytuację.

Dajmy na to że mam firmę sprzedającą licencje na swoje produkty w 90% poprzez serwis firmy ulokowanej w USA. W związku z tym praktycznie wszystkie dochody otrzymuję z USA, ale jako że sprzedaje licencje jako polska firma to jestem zobowiązany płacić VAT + podatek dochodowy?
Gdybym jednak miał firmę w USA i był jej właścicielem (bez innej firmy jako właściciel) ale dalej mieszkał w polsce to:
1. nie zostałbym opodatkowany w USA
2. nie płaciłbym vat bo to transakcja miedzy dwoma firmami w USA
3. zysk byłby mój jako właściciela i płaciłbym TYLKO podatek dochodowy w polsce?

Byłbym wdzieczny za klaryfikacje :D

ODPOWIEDZ