Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marius »

Nie, ja po prostu porównuję to z kosztami prowadzenia firmy w Polsce lub UK a dla mnie oszczędność rzędu 4% na podatkach nie jest warta zachodu :D

Czy Paypal dla firm można aktywować (usunąć limit $3000) na polskie dane (na rachunki z gazowni) dla firmy zagranicznej?? tzn. firma w innym kraju a właściciel w innym.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robert B »

Marius pisze:Czy Paypal dla firm można aktywować (usunąć limit $3000) na polskie dane (na rachunki z gazowni) dla firmy zagranicznej?? tzn. firma w innym kraju a właściciel w innym.
jak podepniesz rachunek bankowy to nie bedzie juz limitow
"jutro to dziś - tyle że jutro" - S. Mrożek

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Chyba pomyliła Ci się aktywacja konta Paypal w ogóle (potrzebne konto i karta) ze zniesieniem limitu $3000 - dostarczenie skanu dowodu oraz potwierdzenia adresu.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Nie, nie pomylilo sie. Zarowno zwykly paypal jak i merchant account nie ma limitow jak podepniesz konta bankowe - odpowiednio biznesowe dla biznesu i osobiste dla zwyklego konta. Dziala tak samo zarowno po polskiej i amerykanskiej stronie (znoszenie limitow). Jedyne co przeszkadza, to ze polski paypal potrafi zamrozic przelewane pieniadze (mowa o wiekszych sumach) na kilka dni, co nigdy nie zdarzylo mi sie z amerykanskim kontem.

Poza tym w moim odczuciu polski paypal ma ze wszystkim problem, nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Pracownicy na infolini to jakas masakra - nikt nic nie wie. Zupelnie tak jakby polski i amerykanski paypal byly dwoma roznymi firmami/serwisami.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziwne. Ja musiałem wysyłać skan dowodu oraz potwierdzenia adresu mimo że miałem podpiętą kartę.

Co właściwie oznacza US source income, bo ktoś tu kiedyś pisał że to nie dotyczy działalności niematerialnej bo takowa może być wykonywana na zagranicznym serwerze.
U.S. Source Income - income is generally (???) considered U.S. Source if the location of the activity for which the payment is being made is in the U.S.
http://vpf-web.harvard.edu/ofs/tax_serv ... _sou.shtml

A przy okazji ktoś wie czy do założenia spółki LTD. w UK wymagany jest NINO? Jak wiadomo żeby wyrobić NINO potrzebny jest dowód zamieszkania w UK.

Awatar użytkownika
Robert B
Gaduła
Gaduła

Marius pisze:ziwne. Ja musiałem wysyłać skan dowodu oraz potwierdzenia adresu mimo że miałem podpiętą kartę.
Ja nie mam polskiego dowodu osobistego i nie mieszkam w Polsce a mam konto w polskim paypalu - wystarczyl polski rachunek bankowy.

A co do Twojego pytania o US source of income :

http://www.irs.gov/businesses/small/int ... 59,00.html

Pozdrawiam

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

OK, to teraz co oznacza Where sold oraz Where services performed :D Załóżmy że mam serwer w Gabonie, a konto PayPal na spółkę LLC gdzie właścicielem jest Polak to miejscem wykonywania/sprzedaży usług/dobra jest Gabon lub Polska a nie siedziba kupującego (USA)

Również co jeśli kupuję reklamę na amerykańskiej stronie lub rzeczy. Co to oznacza?
The LLC does not undertake any business activity that is effectively connected with business or trade within the United States.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Mam jeszcze 1 kluczowe pytanie nt. LLC. Kilka stron wcześniej dyskutowane było czy zysk spółki automatycznie jest przypisywany do właściciela spółki czy nie. Moje pytanie jest: zysk czy przychód? Bo jeśli to drugie to lepiej nie ujawniać nic przed skarbówką. Ktoś mógłby podać link do jakiegoś wiarygodnego źródła wyjaśniającego jak to jest z tym przypisywaniem zysku lub przychodu?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ku przestrodze
Fiskus ściga emigrantów

Coraz więcej Polaków wracających po latach do kraju ma kłopoty z Urzędem Skarbowym - pisze "Rzeczpospolita".

Gazeta opisuje przypadek 90-letniej pani Haliny z Warszawy, która prawo do emerytury nabyła podczas długiego pobytu w Danii. Po powrocie do Polski duński ZUS zaczął jej przesyłać pieniądze na konto w polskim banku. Urząd skarbowy zażądał podatku od otrzymanej emerytury za 5 lat wstecz. Nie miało znaczenia to, że ciotka podatek zapłaciła już w Danii. Skarbówka zrezygnowała z egzekucji gdy okazało się, że w Danii świadczenie było wyższe. Kontrola jednak trwała, a fiskus zażądał od emerytki podatku Belki od odsetek z oszczędności w duńskim banku.
Podobny przypadek dotyczy 26-letniego Andrzeja, który był na stypendium w Stanach Zjednoczonych. Nie dostawał pieniędzy, miał tylko zapewniony nocleg i wyżywienie, a trzy lata po powrocie do Polski fiskus zażądał podatku od uzyskanych za oceanem świadczeń. O studencie polski urząd skarbowy zawiadomił amerykański uniwersytet.. !
Według analityków, takich sytuacji jest coraz więcej. Wiele osób uważa, że skoro płaci podatek za granicą, w Polsce nie musi się deklarować. Zwykle dopiero po paru latach zgłasza się skarbówka. Dotyczy to też osób, kt óre wróciły do kraju, a mają konto bankowe za granicą

http://podatki.onet.pl/fiskus-sciga-emi ... rasa-detal

Reasumując moje przewidywania że nadchodzi era bardzo profesjonalnych grup podatkowo-prawno-inwestycyjnych nadeszła szybciej niż myślałem....

Pozdrawiam.

Dodano po 4 minutach:

PS moja rada jest następująca dla każdego /// działalność,handel,inwestycje,FX itp.
1- Zanim zaczniemy cokolwiek robić przeanalizować projekt z bardzo profesjonalnymi grupami podatkowymi.
2- mieć bardzo jasno sprecyzowane cele i horyzont inwestycyjny..
3- dopiero wówczas stosować optymalizację podatkową.

Dodano po 10 minutach:

PS
Parę lat temu na początku tej dyskusji ,pisałem że dojdzie do sytuacji że np. państwa zachodnie będą zniechęcać polskich emigrantów gdy nabędą prawa emerytalne nie powracali do Polski // aby wydawali pieniądze tam gdzie nabyli prawa emerytalne // wiem że to jest dla Was szok...///ograniczając ich świadczenia // tak jest np. we Włoszech gdzie w takiej sytuacji ograniczają świadczenia nawet o 90 %.../// masakra///.
Pisałem również że w takiej sytuacji tamtejsze urzędy skarbowe i instytucje będą donosić na Polaków do Polski .// nie przewidziałem tylko że na Polaków będą też donosić z USA/// .

Dodano po 10 minutach:

PS zwróćcie uwagę szczególnie na to
zz pisze:Dotyczy to też osób, kt óre wróciły do kraju, a mają konto bankowe za granicą
Nie oznacza to że że nie można posiadać takiego konta, problem jak pisałem polega na tym że to wszystko robi się coraz bardziej profesjonalne // tak jest w USA że praktycznie każdy średni przedsiębiorca korzysta z optymalizacji podatkowej.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

zz pisze:Pisałem również że w takiej sytuacji tamtejsze urzędy skarbowe i instytucje będą donosić na Polaków do Polski .// nie przewidziałem tylko że na Polaków będą też donosić z USA

Nie donosić tylko poinformować US danej osoby o takich okolicznościach, prawo to prawo i nikt nikomu na rękę chodzić nie musi ( czyt. ukrywanie lub nie poinformowanie polskiego US przez np instytucje) aby polak wymigał się od podatku

ODPOWIEDZ