Ku przestrodze
Fiskus ściga emigrantów
Coraz więcej Polaków wracających po latach do kraju ma kłopoty z Urzędem Skarbowym - pisze "Rzeczpospolita".
Gazeta opisuje przypadek 90-letniej pani Haliny z Warszawy, która prawo do emerytury nabyła podczas długiego pobytu w Danii. Po powrocie do Polski duński ZUS zaczął jej przesyłać pieniądze na konto w polskim banku. Urząd skarbowy zażądał podatku od otrzymanej emerytury za 5 lat wstecz. Nie miało znaczenia to, że ciotka podatek zapłaciła już w Danii. Skarbówka zrezygnowała z egzekucji gdy okazało się, że w Danii świadczenie było wyższe. Kontrola jednak trwała, a fiskus zażądał od emerytki podatku Belki od odsetek z oszczędności w duńskim banku.
Podobny przypadek dotyczy 26-letniego Andrzeja, który był na stypendium w Stanach Zjednoczonych. Nie dostawał pieniędzy, miał tylko zapewniony nocleg i wyżywienie, a trzy lata po powrocie do Polski fiskus zażądał podatku od uzyskanych za oceanem świadczeń. O studencie polski urząd skarbowy zawiadomił amerykański uniwersytet.. !
Według analityków, takich sytuacji jest coraz więcej. Wiele osób uważa, że skoro płaci podatek za granicą, w Polsce nie musi się deklarować. Zwykle dopiero po paru latach zgłasza się skarbówka. Dotyczy to też osób, kt óre wróciły do kraju, a mają konto bankowe za granicą
http://podatki.onet.pl/fiskus-sciga-emi ... rasa-detal
Reasumując moje przewidywania że nadchodzi era bardzo profesjonalnych grup podatkowo-prawno-inwestycyjnych nadeszła szybciej niż myślałem....
Pozdrawiam.
Dodano po 4 minutach:
PS moja rada jest następująca dla każdego /// działalność,handel,inwestycje,FX itp.
1- Zanim zaczniemy cokolwiek robić przeanalizować projekt z bardzo profesjonalnymi grupami podatkowymi.
2- mieć bardzo jasno sprecyzowane cele i horyzont inwestycyjny..
3- dopiero wówczas stosować optymalizację podatkową.
Dodano po 10 minutach:
PS
Parę lat temu na początku tej dyskusji ,pisałem że dojdzie do sytuacji że np. państwa zachodnie będą zniechęcać polskich emigrantów gdy nabędą prawa emerytalne nie powracali do Polski // aby wydawali pieniądze tam gdzie nabyli prawa emerytalne // wiem że to jest dla Was szok...///ograniczając ich świadczenia // tak jest np. we Włoszech gdzie w takiej sytuacji ograniczają świadczenia nawet o 90 %.../// masakra///.
Pisałem również że w takiej sytuacji tamtejsze urzędy skarbowe i instytucje będą donosić na Polaków do Polski .// nie przewidziałem tylko że na Polaków będą też donosić z USA/// .
Dodano po 10 minutach:
PS zwróćcie uwagę szczególnie na to
zz pisze:Dotyczy to też osób, kt óre wróciły do kraju, a mają konto bankowe za granicą
Nie oznacza to że że nie można posiadać takiego konta, problem jak pisałem polega na tym że to wszystko robi się coraz bardziej profesjonalne // tak jest w USA że praktycznie każdy średni przedsiębiorca korzysta z optymalizacji podatkowej.