BossaFX - perypetie z Dealing Desk (DD)

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Pewnie tak :) ale ja mowie o automacie ktory ma z gory założony tp i Sl gdzie raczej sam na to nie wpadnie żeby przestawić SL :p

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:Raczej nie zbyt dużą skutecznością co podejrzaną skutecznością
Z całym szacunkiem ale chyba nie bierzesz pod uwagę fundamentalnych założeń takiego biznesu. Cała kampania reklamowa, marketing, konferencje, szkolenia, absolutnie wszystko nawet udzielanie się na forum jest precyzyjnie przygotowane do naganiania osób początkujących z małym kapitałem. Doskonała recepta na Margin Call. Taki modelowy klient zakłada sobie konto i nie trafia do żadnego VD czy DD, nie jest nawet hedżowany, po co skoro w 90% wiadomo, że finalnie i tak wszystko straci. Taki model biznesowy nie jest jakąś tajemnicą ani czymś nowym, przeczytaj sobie wspomnienia Jesse Livermore'a. Wydaje mi się, że jakiekolwiek próby rozpatrywania sprawy w kategoriach uczciwości czy stawanie po stronie bucket shopu wynikają wyłącznie z niewiedzy. Już w XIX wieku słynny poeta mawiał "I do not regard a broker as a member of the human race" więc chyba coś w tym jest?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:
Ink. pisze:Raczej nie zbyt dużą skutecznością co podejrzaną skutecznością
Z całym szacunkiem ale chyba nie bierzesz pod uwagę fundamentalnych założeń takiego biznesu. Cała kampania reklamowa, marketing, konferencje, szkolenia, absolutnie wszystko nawet udzielanie się na forum jest precyzyjnie przygotowane do naganiania osób początkujących z małym kapitałem. Doskonała recepta na Margin Call. Taki modelowy klient zakłada sobie konto i nie trafia do żadnego VD czy DD, nie jest nawet hedżowany, po co skoro w 90% wiadomo, że finalnie i tak wszystko straci. Taki model biznesowy nie jest jakąś tajemnicą ani czymś nowym, przeczytaj sobie wspomnienia Jesse Livermore'a. Wydaje mi się, że jakiekolwiek próby rozpatrywania sprawy w kategoriach uczciwości czy stawanie po stronie bucket shopu wynikają wyłącznie z niewiedzy. Już w XIX wieku słynny poeta mawiał "I do not regard a broker as a member of the human race" więc chyba coś w tym jest?
No to przecież jak tak pisałem :) oni z reguły wiedzą że jest 10% wygrywających i 90% przegrywających a na DD trafiają "podejrzani" :p model MM jest z założenia dość podobny do kasyna lotto itp gdzie wygrana jest mniejsza od przegranych,

To tak jak z liczeniem kart w kasynie :) podejrzani bez dowodów są grzecznie wypraszani a MM stosuje grzeczne DD :p

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

By_żyło_się_lepiej pisze:Dodajmy do tego, że w konkursie można jechać z 0,01 locisza a na normalnym koncie od 0,1 ... W konkursie więc agonia trwa deko dłużej :mrgreen:
A trwa ona do kwoty 24,58 PLN, tj najniższy depozyt 0,01 lota za najtańszy instrument. Czyli na pocieszenie, nie musisz czeka do zerowa konta.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

Czytając ten wątek można dojść do wniosku, że w tym biznesie ( forex ) podstawowym problemem graczy jest to aby nie dać się przechytrzyć jego organizatorowi ( brokerowi ) a on z kolei tak samo „ustawia się” w stosunku do graczy. Na tym tle scentralizowany rynek giełdowy ( kasowy i derywatów ) jawi się jako przykład, może nie zawsze szlachetnej, ale walki tylko między graczami. Broker jest natomiast zainteresowany tym aby gracze mieli jak najlepsze warunki do handlu bo to przekłada się na jego zyski z prowizji. Jeśli chodzi o handel derywatami to DM BOŚ jest niekwestionowanym liderem w naszym kraju.

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

My już wielokrotnie podkreślaliśmy, że BOSSA jest revelo jeśli chodzi o rynek akcyjny i kontrakty. Możliwośc negocjowania prowizji, jakośc świadczonych usług. Chwała im za to.

jednak co do rynku forex to po prostu dali ciała i to wyraźnie. Pytanie do zarządzających w banku. Panowie i Panie, czy warto psuć sobie taką opinię poprzez nikczemne praktyki na forex? Swoją pozycję budowaliście od lat. A teraz mało odpowiedzialne zachowanie p. Zadory i tego drugiego rzuca poważny cień na wasze intencje.

Może bylibyście dobrym przykładem, że równiez na rynku polskim można stworzyć dobrego brokera typu MM. W ten sposób pozyskalibyście ogromną rzeszę klientów, którzy zamiast tułać się po zagranicznych brokerach u was próbowali walczyć by z rynkiem forex. :wink:

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

ronin091 pisze: Na tym tle scentralizowany rynek giełdowy ( kasowy i derywatów ) jawi się jako przykład, może nie zawsze szlachetnej, ale walki tylko między graczami. Broker jest natomiast zainteresowany tym aby gracze mieli jak najlepsze warunki do handlu bo to przekłada się na jego zyski z prowizji
Oczywiście.
Dlatego należy dązyć do zcentalizowanego rynku walutowego na CME,lub dązyć do prawdziwego i uczciwego ECN z jak największą ilością niezależny dostawców płynności.
Nie znaczy to że będzie idealnie brak poślizgów itp. ponieważ na GPW też ideałów nie ma...

Pozdrawiam.

Dodano po 10 minutach:

PS. najgorsze że my się zapluwamy o tym od paru lat...,a banki w polsce niestety dalej to mają w d...pie nie rozumiejąc że jest to filar i fundament nowoczesnej bankowości...
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Kończąc moje dywagacje w tym wątku na pewno warto wziąć pod uwagę kilka rzeczy:

a) tak naprawdę problem dotyczy jak na razie JEDNEJ osoby, która ze względu na wygranie konkursu w XTB, może się cieszyć dużym autorytetem. Ale to wciąż jest tylko JEDEN przypadek.

b) prawdopodobnie nigdy się tego nie dowiemy, ale moim zdaniem wypowiedzi green7 oraz lakoniczo-ogólnikowe wstawki Bossa mogą prowadzić do wniosku, że kolega jednak nie grał 100% czysto. Ciekawe, że jakoś inni uczestnicy konkursu w ogóle się nie skarżą?

c)nie jest ŻADNĄ nowością, że brokerzy MM po prostu nie lubią skalperów z oczywistych powodów, chociaż różnie sobie z tym radzą. Niektórzy po prostu wprost zakazują, inni tworzą DD czy cokolwiek innego, ale efekt jest ten sam.
W tym miejscu można się nawet zastanawiać nad sensem tworzenia strategii skalpingowych, skoro później nie bardzo jest gdzie grać, ale to już każdy sam decyduje.

d) Warto mimo wszystko docenić Bossa za szczerość i publiczne przyznanie się do posiadania DD. Jak grają tak grają, ale przynajmniej grają w otwarte karty.

e) Jak się czyta wątki o ECN, nietrudno dojść do wniosku, że tam również nie jest idealnie.

Takie życie.:)

Idealna jest tylko Lindsay Lohan.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

jasonbourne pisze: prawdopodobnie nigdy się tego nie dowiemy, ale moim zdaniem wypowiedzi green7 oraz lakoniczo-ogólnikowe wstawki Bossa mogą prowadzić do wniosku, że kolega jednak nie grał 100% czysto.
Ciekawym po czymże to wnosisz ?
Green
Obrazek
Obrazek

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Co do podpunktu d... Ja jestem innego zdania,bo próbowali wyciągnąć gdzie trafił,itd.przez kilka stron,zamiast od razu napisać,napiali tylko"to nie jest VD" i tyle w temacie.A skoro to nie było,to i padły zdania"że w takim razie pewnie jest to DD,bo KAŻDY MM tego używa" to w końcu powiedziano że mają DD.
Ale cóż to za szczerość? to tak jakby kobieta się przyznała że jest kobietą,i należy ją za to chwalić :lol:

Gdyby napisali ZA CO się tam trafia,i coś o tym podziale na lepszych i gorszych,to wtedy jak najbardziej.Tym czasem odpowiedzi słyszmy na to co wiemy,a to co jest zastanawiające od samego początku jest omijane.

Co do punktu a i b.Wiesz co,jak dobrze zrozumiałem już drugiego dnia trafił na DD.Jeżeli wiadomo że to nie jest żaden gracz bez SL,tylko ktoś kto wygrał konkurs XTB,to trzeba było mu szybko uciąć skrzydła,może nie zauważy(tak ja to widzę,i nazywajcie to spiskami czy jak tam chcecie,ale nie wydaje mi się to czym niemożliwym).Innych pewnie zostawili,bo może grali bez SL,albo przyszła by na nich pora później.
Pamiętaj,że opóźnienie kilka sekund,może nie mieć zawsze znaczenia jeżeli grasz ręcznie,ale na automacie ma kolosalne znaczenie.
W takim razie należy spytać,kto z forum był w czołówce automatów,i dalej jest,i nie ma z tym problemu,i zlecenia trwają tyle samo? Bo taka odpowiedź ewentualnie może podtrzymać Twoją tezę.

Jason chce byś zrozumiał,że nikt nie mówi że mają być idealni,tylko jeżeli się robi konkurs na automaty,to nie można się bawić w takie opóźnianie bo to nie ma najmniejszego sensu.Jak rozumiem odpowiedzi dlaczego tam trafił poza tymi "zewnętrznymi źródłami danych" nie usłyszał.

Wytłuamczcie mi tylko,skoro wszystko początkowo odbywa się automatycznie,to po co przekierowywać kogoś na DD,gdzie wiadomo że człowiek będzie wolniejszy od komputera.Jest na to jakieś racjonalne wytłumaczenie,czy po prostu tak jak się mówi,że ten kto zarabia,i powoduje stratę brokera,najpierw jest odsyłany do DD,a jak to nie pomoże to blokada konta(bo na forum takich przypadków pełno,nie mówię o konkretnym brokerze).

ODPOWIEDZ