Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

darekj Spread jest ważny przy małym TP i przy skalpie.
W większości systemów jest pomijalny. Oczywiście jeżeli jest on w granicach
rozsądku ;)
Twoje wytłumaczenie mija się z prawdą.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: batman »

System zarowno otwiera pozycje, jak i je zamyka. I skoro duzo traci, to pewnie zle zamyka - i jak sie zmieni kierunek otwieranych pozycji, a zamykanie nadal szwankuje, to zyskow nie bedzie.

darekj
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: darekj »

batman pisze:System zarowno otwiera pozycje, jak i je zamyka. I skoro duzo traci, to pewnie zle zamyka - i jak sie zmieni kierunek otwieranych pozycji, a zamykanie nadal szwankuje, to zyskow nie bedzie.
Przemysl to. Mowa jest o odwroceniu systemu. Jesli system otworzyl pozycje krotka i stracil na niej np. 100 pipsow to jesli bedzie takie samo otwarcie i ZAMKNIECIE pozycji dlugiej to zarobi 100 pipsow. Oczywiscie pomijam roznice wynikajaca ze spreadu.

Dodano po 4 minutach:
Tymek pisze:darekj Spread jest ważny przy małym TP
Ale skoro system traci to nie wazne czy TP jest male czy duze, bo system go i tak nie osiaga.

Dodano po 3 minutach:
Tymek pisze:W większości systemów jest pomijalny. Oczywiście jeżeli jest on w granicach rozsądku ;)
I z tego powodu takie systemy da sie odwrocic, zeby byly dochodowe.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Dla wyjaśnienia - chodziło mi o odwrócenie sygnału wyzwalającego transakcję, a nie zarządzanie pozycją. Inaczej mówiąc mamy system który w większości przypadków generuje fałszywe sygnały więc je odwracamy.
Zakładam, że jest to przypadek idealny - w rzeczywistości może tak być (i pewnie często jest), że sygnały są 50:50 i RR parszywy, a wadliwe zarządzanie dokłada jeszcze straty.

Tymek - rzeczywiście byłbym wdzięczy gdybyś mógł w skrócie wyjaśnić dlaczego nie zamiast arbitralnego NIE - to nic nie wnosi, a wręcz budzi bardzo mieszane uczucia.
Wspominałeś, że chętnie pomagasz.
Więc pomóż albo daj sobie spokój jak cię to nie interesuje.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, 13:30 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

to ja dam przyklad o co moze chodzic Tymkowi (wpelni sie zgadzam z nim, i potwierdzam, bylo juz o tym ;) )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

darekj pisze:Przemysl to. Mowa jest o odwroceniu systemu.
Moim zdaniem odwrocenie systemu jest po prostu praktycznie niemozliwe.
Im gorszy system, tym lepiej po odwroceniu bedzie zarabial. Jak wpadniesz na pomysl jak odwrocic zly system, to bedziesz bogaty ;)
Przemysl to ;)

259
Maniak
Maniak

Może i tak.
Ale skoro ktoś pyta to znaczy, że szuka odpowiedzi, a nie pouczeń.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Ja mogę dać przykład choć niestety w tej chwili czysto teoretyczny (gdzieś mi wcięło tego śmiecia) - system miał za zadanie wchodzić przez pullback->breakout. Niestety, w większości przypadków breakout okazywał się szumem na granicy oporu/wsparcia który zamieniał sie w zwrot rynku o 180 stopni. I tutaj odwrócenie sygnały miałoby sens.

Szkoda, że mi to wcięło - bardzo by mi się przydało coś takiego...

Dodano po 3 minutach:

Dobrym przykładem był też taki stary "cud" Steinza - co wejście to za chwilę drawdown 100-200 pip :-)

Awatar użytkownika
batman
Gaduła
Gaduła

matka pisze:batman napisał:
Moim zdaniem odwrocenie systemu jest po prostu praktycznie niemozliwe.

Dlaczego? System to przecież zbiór instrukcji.
System to zbior instrukcji zaleznych od sygnalu wejsciowego - a to robi w praktyce roznice. Nie mam pod reka dowodu, ze systemu nie da sie odwrocic (dlatego napisalem "moim zdaniem"), ale tak mi intuicja podpowiada ;)
Jakby zrobic system niezalezny od sygnalu - np otwieram pozycje krotka we wtorek o 8 rano, a zamykam w srode o 15tej, to latwo jest go odwrocic. Problem w tym, ze dlugofalowo taki system nie bedzie tracil :lol: (tylko wykoncza go spready).

259
Maniak
Maniak

matka pisze:
259 pisze:Ja mogę dać przykład choć niestety w tej chwili czysto teoretyczny
Ale wystarczy zmienić TP i SL w przykładzie LowcyG i już mamy to czego szukamy :D Niestety w praktyce nie jest to takie proste. System który po prostu traci się nie nadaje, to musi być system który traci w bardzo określony sposób. Pytanie (retoryczne) czy łatwiej stworzyć coś takiego czy system który zarabia?
Ale może się zdarzyć, że twórcy takiego tracącego systemu zwyczajnie umknęło, że to co usiłuje osiągnąć (mówę o fragmencie decydującym o wejściu) daje odwrotne efekty.
Ja specjalnie pomijam tu SL i TP - dla mnie liczy się cała pozycja, a nie pojedyńcze wejście. I raczej hedge zamiast twardego SL. Jak się da i ma to sens.

ODPOWIEDZ