Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

El Coyote pisze:Jak kupujesz 1000 EUR a potem sprzedajesz 1000 EUR to masz pozycję netto 0 EUR. Bez znaczenia czy sprzedaży dokonałeś przez zamknięcie pozycji, czy przez otwarcie przeciwnej.

Arytmetyki nie pokonasz mantrą o zawistnych, początkujących traderach naskakujących na Ciebie w swojej arogancji i o brokerach, co to drżą przed hedżowcami.

Uparcie brniesz w to, popisując się atakami ad personam i ignorancją w sprawach bardzo podstawowych... Czyżby szykowały się szkolenia z hedżowania? Mam nadzieję że będą certyfikaty :lol:
chyba się pogubiłem, nie nadążam :))). dobranoc i bogatych w pipsy snów.

Awatar użytkownika
El Coyote
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: El Coyote »

Greenhaze pisze: Daj sobie spokoj stary. Oni wiedza lepiej. :wink:
E tam, jeśli uda mi się sprowokować kogoś żeby wziął kartkę, ołówek i samemu policzył jak to naprawdę jest, to już sukces :wink:
Mighty Baz pisze:chyba się pogubiłem, nie nadążam . dobranoc i bogatych w pipsy snów.
I wzajemnie, dobranoc Panowie. :D

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

Mighty Baz pisze:Zlecenia typu hedge są bardzo interesujące rozwiązanie w momentach, gdy jesteśmy niepewni co do otwartej pozycji.
Mighty Baz pisze:Dlatego pisałem, hedge nie jest dla początkujacych graczy.
Rozumiem, że stary trader wyjadacz (nie początkujący) jest niepewny tego co gra i wobec tego stosuje hedge? Chyba sam przyznasz, że logiki jakiejś wielkiej w tym co piszesz jakoś nie ma?

Dodano po 17 minutach:

I chyba nikt nie neguje sposobu tego rodzaju zabezpieczenia. Jednakże to co piszesz nie jest dokładnie tym o czym chcesz napisać. Dostarczycielem ryzyka w takim przypadku jest Twój broker a Ty jesteś jego odbiorcą. Poza tym czekasz na powrót do pozycji wyjściowej jeśli stosujesz hedging stały i możesz się tego długo nie doczekać. Z tego co piszesz mniemam, że poruszasz temat hedgingu dynamicznego polegającego na kolejnym dokładaniu pozycji (Twoje tzw. piramidowanie itd). Takie zarządzanie poza zrypaniem psychiki i obciążeniem czasowym na śledzenie zleceń wymusza posiadanie dość pokaźnego depozytu na kolejne coraz większe zlecenia itd.

A jako podsumowanie skuteczności takiego zabezpieczania pozycji rynkowych pozwól, że przytoczę jeden cytat ...

[,,,Wg szacunków podczas kryzysu w roku 2008 fundusze hedgingowe na całym świecie odnotowały łączną stratę w wysokosci 350 mld USD, na Amerykę Płn. przypadło 183 mld USD strat...]
Jeśli by było tak jak piszesz, to Ci wyjadacze nie powinni mieć strat. Prawda?

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Kiedyś słyszałem fajne powiedzenie, którego słowo w słowo nie pamiętam ale może uda mi się przekazać sens. Jeśli ktoś zagadnienia nie rozumie będzie tłumaczył je w sposób skomplikowany natomiast osoba która poznała problem od wewnątrz i po prostu go czuje/rozumie po kilku chwilach i w kilku prostych słowach potrafi otworzyć oczy słuchaczom. I nie naskakując na nikogo chcę tylko zaznaczyć że staram się przedstawianą tu magię hedga odnaleźć ale jedyne co znajduje to marketingowe wycieczki o wielkości hedgowania a konstruktywna krtykyka jest zbywana i zniżana do poziomu osobistych wycieczek. Ani wypowiedź <kerimb>a ani El Coyotea nie spotkała się z wyczerpującą ripostą. A szkoda. Bo ja nadal jestem ciekaw...
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

A to, że większość brokerów nie umożliwia lub nie lubi hedgowania wynika z tego, że oni jako dostawcy ryzyka muszą to robić a nie mogą dokładnie tego robić jeśli im wszystko jeździ góra dół. Czują niepewność w porównaniu do tego jeśli mają na talerzu poziomy SL i ewentualnie TP. Stopy mogą zdjąć a hedge daje im deko większe utrudnienie ponieważ nie wiedzą jak trader zagra czyli gdzie zdejmie zlecenie itd. I to ta niepewność przyszłego zysku nie pozwala im udostępniać zagrań hedge a nie sama metoda. Sama metoda tak samo jak każda strategia zależy od tradera i nawet jak będzie ustawiał hedge, to się pogubi i DZ.

Dodano po 12 minutach:

Cytat na niebiesko ... Kwestia tradera ... I tutaj i tutaj ryzyko to samo jeśłi się weźmie nieścisłości w tłumaczeniu autora wątku w szczególności odnośnie informacji o niepewności zajętej pozycji ... Druga informacja była właściwa i właściwie oddawała informację kiedy i w jaki sposób trader może zajmować się tym zabezpieczaniem pozycji itd itd ...

Jeżeli rozpoczynasz handlowanie na rynku Forex, z pewnością zetkniesz się z terminem "hedge". Termin ten określa zajęcie pozycji przeciwstawnej do już otwartej. Hedge jest więc rodzajem arbitrażu, zabezpieczenia otwartej pozycji przed ewentualną stratą. Oczywiście, pozycja hedgująca nie tylko niweluje stratę, ale również ewentualny zysk. Jednak istnieją często pewne chwilowe istotne rozbieżności pomiędzy wartościami obu takich przeciwstawnych pozycji, które mogą być otwierane w różnych miejscach na świecie. Ich różnica stanowi zarobek tradera. Istotą jest tutaj zarabianie przy minimalnym ryzyku. Hedgować pozycję można również w jednym miejscu, u tego samego brokera. Jednak nie każdy broker taką opcję oferuje. Na czym to polega? Otwierając na przykład pozycję długą, nie możesz jednocześnie otworzyć na tej samej parze pozycji krótkiej i ją utrzymywać, gdyż otwarcie krótkiej będzie skutkowało zamknięciem długiej. Istnieją brokerzy oferujący opcję "hedge" podczas otwierania pozycji. Po jej zaznaczeniu nie zamknie ona pozycji przeciwstawnej już otwartej, a będzie istnieć równolegle.

Co jednak, jeśli takiej możliwości nie ma?

Alternatywą jest stworzenie tzw. pozycji syntetycznej, ekwiwalentnej do pozycji otwartej.
Przykład:
Otwieram pozycję długą na parze AUD/JPY.
By móc ją hedgować, musiałbym otworzyć pozycję do niej przeciwstawną, czyli krótką na AUD/JPY.
Zamiast tego otwieram pozycję krótką na AUD / USD, oraz USD / JPY.
Te dwie pozycje traktuję jak jedną, syntetyczną pozycję krótką, ekwiwalentną parze AUD/JPY. Mam więc teraz jedną pozycję długą AUD/JPY i jedną AUD/JPY krótką pod postacią dwóch pozycji krótkich: AUD/USD i USD/JPY. Dlaczego? Spróbujmy prześledzić, co się wydarzyło:
Kupiłem AUD sprzedając JPY.
Sprzedałem te AUD kupując za nie USD.
Sprzedałem te USD kupując za nie JPY.
Kółko się zamknęło. Kupiłem JPY, które na początku sprzedałem kupując AUD. Kto w matematyce biegły od razu zauważy, jak ślicznie się USD redukuje, ;)

Często trudno jest przewidzieć ruch rynku w ciągu dnia. Otwierając na przykład pozycję długą na parze AUD/JPY i przeciwstawną do niej pozycję syntetyczną na parach AUD/USD USD/JPY mogę czekać spokojnie na skrystalizowanie się ruchu ceny w określonym czasie. Bez względu na to, w którą stronę pójdzie rynek - zawsze mam którąś zyskowną. W takim wypadku interesował mnie będzie jedynie ewidentny szczyt (dolny lub górny), na którym zamknę pozycję zyskowną realizując z niej zysk i ustawiając jednocześnie stop loss na pozycji stratnej na wypadek gdyby się okazało, że nie trafiłem w szczyt. Jeśli jednak trafiam, wówczas zysk rzeczywisty będzie uzależniony od miejsca, w którym po odbiciu od szczytu zamknę pozycję pozostawioną. Będzie to więc różnica zysku do straty. Metoda z hedge jest o wiele bardziej mniej ryzykowna od sytuacji otwarcia jednej pozycji ze stop lossem, gdyż częste są przypadki gwałtownych zmian kierunku ruchu ceny.

Możliwości zabezpieczenia inwestycji przed ryzykiem na Forex

Bezpośrednią przyczyną rozwoju hedgingu był wzrost podatności przedsiębiorstw na różne rodzaje ryzyka, w pierwszej kolejności ryzyka spowodowanego zmianą kursów walutowych. Zazwyczaj spółki prowadzą księgowość w jednej określonej walucie (na przyklad w dolarach USD), co sprawia, że w przypadku zmian kursów walut możliwe jest występowanie zyskow lub strat. Hedging ryzyka walutowego to zabezpieczenie przed możliwymi niekorzystnymi zmianami poziomu kursów, które polega na ścislym ustaleniu bieżącej wartości środkow poprzez zawarcie odpowiednich transkacji na rynku Forex. Hedging niweluje ryzyko spowodowane zmiana kursow walut, umożliwia proces planowania działalności i ścisłego prognozowania jej wynikow finansowych, pozwala na określenie cen produkcji, obliczenie przyszłych zyskow, wynagrodzeń itp.

Hedging ryzyka walutowego za pomocą transakcji bez przepływu realnych środków ( z wykorzystaniem dźwigni) udostepnia dodatkowe możliwości:
•Pozwala nie wycofywać z obrotu znacznych środkow pieniężnych
•Pozwala sprzedawać walutę, ktora zostanie otrzymana w czasie późniejszym

Wyodrebnia się dwa podstawowe rodzaje hedgingu: hedging nabywcy i hedging sprzedawcy. Hedging nabywcy wykorzystuje się, aby zmniejszyć wystapienie ryzyka spowodowanego możliwym wzrostem ceny towaru. Hedging sprzedawcy stosuje sie w odwrotnej sytuacji, aby ograniczyć wystąpienie ryzyka spowodowanego obniżeniem ceny towaru.

Hedging przy operacjach handowych polega na otwarciu pozycji walutowej na rachunku handlowym w strone przeciwną do przyszłej operacji w zakresie konwersji środkow. Importer musi kupować zagraniczną walutę, dlatego z góry otwiera pozycje kupując walutę na rachunku handlowym, a w momencie dokonania kupna rzeczywistej waluty w swoim banku zamyka te pozycje. Z kolei eksporter musi sprzedawać zagraniczną walutę, dlatego otwiera wcześniej pozycje sprzedaży waluty w swoim banku, a kiedy nadchodzi moment rzeczywistej sprzedaży waluty w swoim banku zamyka te pozycje.

Jak wyglądają konkretne kroki spółki zajmującej się importem towarów z Europy w zakresie hedgingu ryzyka:

spółka-importer czeka na dostawę partii towarow z Europy na określoną sumę w euro. Spółka ta posiada na swoim koncie dolary i będzie musiała poddac je konwersji w swoim banku w euro. Dlatego spółka postanawia zabezpieczyć się przed ryzykiem wzrostu ceny euro, drogą zawarcia transakcji w kierunku odwrotnym. Przy wykorzystaniu dźwigni finansowej 1:500 konieczne jest zainwestowanie około 1 % tej kwoty, która ma być ubezpieczona. W przypadku zdrożenia euro spółka ponosi straty na skutek wysokiej wolatylności (zmiennosci) rynku dokonując konwersji euro w banku, ale zysk na rachunku handlowym wyrównuje te straty. Suma zysku i strat bedzie zawsze rowna zeru. W taki sposob spółka zabezpieczyła się przed ryzykiem strat spowodowanych ewentualnym podrożeniem euro i zachowała środki pieniężne dla innych operacji.

Wydatki, które wiążą się z hedgingiem, są nieznaczne w porównaniu do sumy kontraktow podlegających hedgingowi. Celem hedgingu nie jest osiąganie dodatkowych korzyści, lecz obniżenie ryzyka ewentualnych strat. Dlatego skutecznosc hedgingu w okresie kryzysu oraz w kolejnych dwóch - trzech latach po nim, należy oceniać biorąc pod uwagę podstawową działalność firmy handlowej. Dobrze przemyślany program hedgingu nie tylko zmniejsza ryzyko, lecz również pozwala nie wycofywać z obrotu znacznych środkow pieniężnych.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

<kerimb> pisze:[(Twoje tzw. piramidowanie itd). Takie zarządzanie poza zrypaniem psychiki i obciążeniem czasowym na śledzenie zleceń wymusza posiadanie dość pokaźnego depozytu na kolejne coraz większe zlecenia itd.
tak, z tym że stosuje piramidowanie asymetryczne, czyli jak przebije opor/wsparcie dokladam 2x lot zgodnie z kierunkiem linii trendu.
By nie rypać psychiki robi to za mnie automat. :)) Mogę też ustawiać sie na dowolmej liczbie par, robocik sobie z tym radzi. Sumuje na bieżąco, jak uzyskam np. zakladany zysk lub poziom ceny lub wyczerpię depo na nowe zlecenia (staram się unikać takich sytuacji, dobieram właściwą ilość lotów i ilość dodatkowych zlecen) , wtedy zamyka wszystkie zlecenia.
Ponieważ dość precyzyjnie przewiduje gdzie cena się odbije, to w 90% przypadków wychodze na plus z każdej piramidy.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

<kerimb> pisze: Co jednak, jeśli takiej możliwości nie ma?

Alternatywą jest stworzenie tzw. pozycji syntetycznej, ekwiwalentnej do pozycji otwartej.
Przykład:
Otwieram pozycję długą na parze AUD/JPY.
By móc ją hedgować, musiałbym otworzyć pozycję do niej przeciwstawną, czyli krótką na AUD/JPY.
Zamiast tego otwieram pozycję krótką na AUD / USD, oraz USD / JPY.
Te dwie pozycje traktuję jak jedną, syntetyczną pozycję krótką, ekwiwalentną parze AUD/JPY. Mam więc teraz jedną pozycję długą AUD/JPY i jedną AUD/JPY krótką pod postacią dwóch pozycji krótkich: AUD/USD i USD/JPY. Dlaczego? Spróbujmy prześledzić, co się wydarzyło:
Kupiłem AUD sprzedając JPY.
Sprzedałem te AUD kupując za nie USD.
Sprzedałem te USD kupując za nie JPY.
Kółko się zamknęło. Kupiłem JPY, które na początku sprzedałem kupując AUD. Kto w matematyce biegły od razu zauważy, jak ślicznie się USD redukuje, ;)
Jeżeli możliwości nie ma to zmień brokera.
Autor wątku przedstawił pewną koncepcje nie dla syntetyka.

Przy cenach:
A/U = 1,0681
A/J = 86,42
U/J =80,91
należy otworzyć przykładowe pozycje
A/U= 0.1Lota
A/J = 0,1Lota
U/J = 0,10682 Lota

Jak widać jest to trudne zadanie ale możliwe do wykonania. Ale po co komplikować sobie i szukać brokera u którego można na ujku otworzyć 0,10682 Lota jak brokerów pozwalających na hedge jest pod dostatkiem.

Zagadka.
Jakie będą koszty otwarcia pozycji na A/U a jakie na tak skonstruowanym syntetyku?
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Jakie będą koszty otwarcia pozycji na A/U a jakie na tak skonstruowanym syntetyku?
niech zgadne, nizsze na syntetyku ?
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Admiral standard
Aud/usd = 3
Usd/jpy = 1
Aud/jpy = 5

Saxo
Aud/usd = 3
usd/jpy =3
aud/jpy=6

Inne:
Admiral standard
Aud\usd = 3
Eur\usd = 1
Eur\aud = 9

eur\usd=1
usd\jpy=1
eur\jpy = 3

usd\cad= 3
eur\usd =1
eur\cad =10

Saxo:
gbp\usd=4
eur\usd=2
gbp\jpy =7
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 12:49 przez Esco, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Na zachętę proponuję pochwałę dla osoby która pierwsza obliczy koszty.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ