Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Mighty Baz pisze: Ponieważ dość precyzyjnie przewiduje gdzie cena się odbije, to w 90% przypadków wychodze na plus z każdej piramidy.
To zdanie samo w sobie jest sprzeczne. Jakbyś przewidywał dobrze to nie byłoby piramid (bo Twoje przewidywania by się potwierdzały).
Mighty Baz pisze: Po wybiciu z konsoli mamy co najmniej 90% pewności jak zachowa się cena na wykresie.
Pewna jest tylko śmierć i podatki. Jak masz taką pewność to po jasną cholerą zabawa w przeciwstawne ? Zamiast się bawić to poczekaj na wybicie i postaw na to 50% kapitału. Z taką skutecznością (90%) wyjdziesz na swoje. Mniej pozycji, mniej stresu więcej kasy.

Ogólnie kupę bzdur tu wypisujecie.
Aż nawet zgadzam się z tym co Kerimb (ja to napisałem?) usiłuje Wam przekazać.
Może z wyjątkiem wtrącenia tu funduszy heddingowych: bo one mają tyle wspólnego z tematem co przysłowiowa blondyka z fizyką kwantową .....

Jak już ktoś zauważył: hedding też niewiele ma wspólnego z dyskusją tutaj toczoną. Zawieranie pozycji przeciwstawnych na TYM samym instrumencie to nie jest hedding. Jak ktoś ma wątpliwości niech poszuka w necie definicji tego pojęcia. Nieszczęśliwe sformułowanie w mt4 narobiło sporo zamieszania ....

Ale mniejsza o terminologię ... Panowie usiłujecie dokonać rzeczy niemożliwej. Udowodnić że ziemia jest płaska, i pokonać matematykę. Przytoczony cytat z klasyka ("nie idźcie tą drogą") jest jak najbardziej na miejscu.

Skoro "czujecie" wykres na tyle że wiecie gdzie cena się odbije to dokładnie to samo co robicie osiągniecie przez stosowanie SL,
Jedyną przewagę macie tu być może po stronie psychiki.
Bo matematycznie to się nie kalkuluje i prowadzi tylko do uwikłania się w wiele pozycji ciągnących się za Wami, za które trzeba bulić swap.

Dodatkowo piramidowanie też guzik tu daje, a wręcz przeciwnie. Prosty przykład:

- kupuję 0.1. EURUSD cena jednak opada. Spada o 50 pipsów otwieram przeciwstawną 2 razy większą. Więc sell 0.2 lota
Cena musi opaść o kolejne 50 pipsów by suma pozycji była 0 (spready pomijam dla uproszczenia).
Wtedy będziemy mieli sytuacje: na pozycji 1 strata 100USD (100 pips x 1USD). Na pozycji 2 zysk 100 USD (50 pips x 2USD).

To samo w wypadku SL czy też "zamykania z palca"
- kupuję 0.1 EURUSD. Cena spada o 50 pips stwierdzam, że źle obrałem kierunek. Zamykam, otwieram sell 0.02 lota. Teraz by wyjść na 0 potrzebuję tylko ruchu o 25 pipsów a nie o 50 jak uprzednio !! Bo nie "ciągnę" za sobą stratnej pozycji.
Po 25 pipsach w dół będziemy mieli sytuacje: na pozycji 1 zamknięta strata 50 USD. Na drugiej zysk 25pips*2. Suma 0.

Jeśli kurs dotrze do tego samego miejsca co w pierwszym wypadku to będąc "w tym samym" miejscu wykresu zamiast wyjść na 0 zarobię 50 USD.

Pokażcie mi gdzie się mylę ? Jaki jest sens tego co robicie? Matematyki nie przeskoczycie .....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13Spekulant »

green7 pisze:
Mighty Baz pisze: Ponieważ dość precyzyjnie przewiduje gdzie cena się odbije, to w 90% przypadków wychodze na plus z każdej piramidy.
To zdanie samo w sobie jest sprzeczne. Jakbyś przewidywał dobrze to nie byłoby piramid (bo Twoje przewidywania by się potwierdzały).
Ja bym się z tym nie zgodził, zresztą pytałem się juz o taki przypadek. Przykład:
1. S po 200, i oczekujące L
2. L po 210 weszło bo cena poszła w drugą stronę
3. S po 300 na oporze
Po zamknięciu tego na 250 jest +40, chociaż cena nie wróciła do punktu wyjścia.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

green, nie wiem jak ty kalkulujesz, chyba za wszelkę cenę wyszukujesz przyklady przeczace ideii stawiania przeciwstawnych zlecen.
jakie to ma znaczenie, czy robisz to na jednej parze , czy na parach skorelowanych, wrzucajac jeszcze surowce icotylko.
Po prostu minimalizujesz ryzyko dokonywanych transakcji, dla mnie hegde daje mi większą elastyczność przy podejmowaniu decyzji we/wy, bo nie tracę SL, tylko tworzę margina, którego ew. mogę jeszcze wykorzystać. Mnie "główkowanie" nie przeszkadza :))

Zresztą zauważyłem, że od kilku stron gadamy o tym samym. Hedge to samo zło...itd. bo swap, bo prowizja, bo dużo zleceń, bo do jednej pary nie można, itd...
Może skupmy się na przykładach...lub podpowiedziach dla innych, niech sami wyciągną wnioski, czy to narzędzie jest godne uwagi, czy też szkoda zawracać sobie nim głowę.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

green7 pisze:Po prostu minimalizujesz ryzyko dokonywanych transakcji, dla mnie hegde daje mi większą elastyczność przy podejmowaniu decyzji we/wy, bo nie tracę SL, tylko tworzę margina,
A jak zamkniesz na SL to nie odzyskujesz margin?
Na to samo wychodzi. To co prezentujesz to nie hedge tylko zamykanie pozycji (lepiej by chyba brzmiało zawieszenie) pozycją przeciwną.

Jeśli to komuś odpowiada to ok, ale nie ma tu ŻĄDNEJ przewagi nad stosowaniem SL zamiast przeciwnej (a wszelka różnica ekonomiczna jest na niekorzyść - SWAP. Jedynie może psychicznie człowiek odczuwa lepszy komfort bo nie zamyka na stracie, tylko tą stratę blokuje).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
<kerimb>
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: <kerimb> »

green7 pisze:Aż nawet zgadzam się z tym co Kerimb (ja to napisałem?) usiłuje Wam przekazać.
:mrgreen:
green7 pisze:ja to napisałem?
No nie? ... Życie nas zaskakuje tak samo jak mnie gdy wnioskowałem o pochwałę dla Ciebie ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Proszę o pochwałę dla Autora tematu za rozpoczęcie bardzo interesującej dyskusji oraz za ujawnienie swojej strategi handlowej.

Dodano po 2 minutach:
skco pisze:Admiral standard
Aud/usd = 3
Usd/jpy = 1
Aud/jpy = 5

Saxo
Aud/usd = 3
usd/jpy =3
aud/jpy=6

Inne:
Admiral standard
Aud\usd = 3
Eur\usd = 1
Eur\aud = 9

eur\usd=1
usd\jpy=1
eur\jpy = 3

usd\cad= 3
eur\usd =1
eur\cad =10

Saxo:
gbp\usd=4
eur\usd=2
gbp\jpy =7
napociłeś się ale zagadki nie rozwiązałeś :mrgreen:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Hedge w takiej postaci jak tutaj jest opisywany wymyślili ci co nie mogą się pogodzić z porażką.
Bo nie dość że nie używają SL bo by wykazywał że się pomylił.
To do tego muszą się oszukiwać że mimo że są w plecy ostro to oni i tak mają rację i do tego jeszcze na tej stracie zarabiają (hedge)
Jak jeszcze co nie którzy do dwóch poprzednich składników dorzucą martyngała to mamy iście diabelską mieszankę.
Ale co tam jak komuś działa to co mnie to. Nie ma sensu udowadniać komuś na siłę.
Bo jemu działa gdyż tylko w ten sposób jest w stanie radzić sobie ze swoimi emocjami przy stracie.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

stary, uwierz mi na słowo, że nie mam żadnych problemów emocjonalnych ani finansowych.
Myślę, że to dobry pomysł z pochwałą, bo mi się tutaj dostaje, a temat sam w sobie jest dość trudny.

Przecież możecie podawać tutaj przykłady hedge.

Zapodam jeden, by rozpocząć weekend w dobrym nastroju. Hedge w życiu prywatnym: mój stary przyjaciel przeważnie umawia się z dwoma koleżankami równocześnie, jak jedna odmawia, to zawsze spotyka się z drugą. Jak obie mają ochotę, to zawsze coś wymyśli, by spotkać się tylko z jedną.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

13Spekulant pisze:Ja bym się z tym nie zgodził, zresztą pytałem się juz o taki przypadek. Przykład:
1. S po 200, i oczekujące L
2. L po 210 weszło bo cena poszła w drugą stronę
3. S po 300 na oporze
Po zamknięciu tego na 250 jest +40, chociaż cena nie wróciła do punktu wyjścia.
A co tu zyskujesz? W porównaniu do zamknięcia pierwszego S na 210 ze stratą i otwarciu L ? Wynik będzie ten sam, jedna transakcja mniej = raz mniej musisz zarobić na spread.
Mighty Baz pisze:green, nie wiem jak ty kalkulujesz, chyba za wszelkę cenę wyszukujesz przyklady przeczace ideii stawiania przeciwstawnych zlecen
Przykład pokazywał, że piramidowanie w takim stylu gry nic nie daje - a wręcz przeciwnie.
Mighty Baz pisze:akie to ma znaczenie, czy robisz to na jednej parze , czy na parach skorelowanych, wrzucajac jeszcze surowce icotylko.
Jak już pisałem: kwestia nazewnictwa. Błędnego bo hedge to NIE jest otwieranie przeciwstawnych pozycji na tym samym instrumencie. To tylko Meta Quotes tak sobie to nieszczęśliwie nazwało. Nie wierzysz ? Sprawdź znaczenie słowa hedge.

Dlaczego taki styl grania jest niemożliwy u niektórych brokerów ? To nieprawda, że dlatego bo brokerzy nie lubią takich graczy - bo niby zawsze zarabiają. W większości przypadków brokerzy nie pozwalają na taki styl gry ponieważ regulacje NFA wprowadzone w 2009 tego zabraniają. Dokładnie reguła NFA 2-43b. Czy pada w niej słowo hedge? Dziwnym trafem nie. NFA pisze o "carry offsetting positions". Polecam sprawdzić google translate'm jak to przetłumaczy ...
Tyle w kwestii semantyki. Co prawda nie najważniejszej ale jednak ....
Mighty Baz pisze:Może skupmy się na przykładach
Przykład pokazujący, wyższość tej strategii nad taką samą grą z SL nie istnieje.

Zrozum: po co otwierasz pozycje przeciwstawną ? Po to by na niej zarobić i odrobić straty.Czyli zakładasz, że cena pójdzie w kierunku zgodnym z tą pozycją przeciwstawną.
Jeśli tak będzie: to zarobisz tyle samo przy zamknięciu pierwszej pozycji i mniejszym zakresie ruchu ceny w kierunku w którym masz otwartą tą przeciwstawną.
Jeśli nie: to zostajesz uwikłany: cena cofa się do poziomu otwarcia pierwszej pozycji, przeciwstawna teraz traci.
By z tego wyjść: musisz określić w jakim momencie zamknąć jedną z pozycji i od tego miejsca kurs musi iść w kierunku pozostałej na tyle by odrobić straty.
Jeśli będziesz zamykał w złych momentach to kurs cofnie się (złośliwiec) co zmusi Cię do otwarcia ponownie pozycji takiej jak dopiero co zamknięta (kolejny spread do zapłacenia)

Reasumując: musisz być na tyle dobry, by dobrze określać te punkty gdzie warto otworzyć/zamknąć przeciwstawną. A jeśli taki jesteś: to LEPSZE wyniki osiągniesz z graniem z SL. Choćby dlatego, że mniej pozycji = mniej prowizji, mniej swapów - przy tym samy zakresie cen.
<kerimb> pisze:No nie? ... Życie nas zaskakuje
Ano ....
daromanchester pisze:Ale co tam jak komuś działa to co mnie to. Nie ma sensu udowadniać komuś na siłę.
Bo jemu działa gdyż tylko w ten sposób jest w stanie radzić sobie ze swoimi emocjami przy stracie.
Dokładniuśko.
Mighty Baz pisze:Zapodam jeden, by rozpocząć weekend w dobrym nastroju. Hedge w życiu prywatnym: mój stary przyjaciel przeważnie umawia się z dwoma koleżankami równocześnie, jak jedna odmawia, to zawsze spotyka się z drugą. Jak obie mają ochotę, to zawsze coś wymyśli, by spotkać się tylko z jedną.
Świetny przykład. Tylko u Ciebie to wygląda tak że umawiasz się z tą samą kobietą na 2 różne godziny w tym samym dniu .... Licząc na to, że jak wystawi Cię na pierwszym spotkaniu to może pojawi się na drugim...
Ciekawe co też ona sobie o Tobie myśli gdy tak postępujesz :)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 17:21 przez green7, łącznie zmieniany 2 razy.
Green
Obrazek
Obrazek

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

Do Mighty Baz - gdzieś na tym forum na innym wątku czytałem, że z samego IP firmy BXT jest 15 autoryzowanych logowań (rzekomo - bo przecież mają wielu pracowników i każdy ma prawo na forum się wypowiadać) - nie wspomnę o innych brokerach jak można przypuszczać.

Tak więc Twoi przeciwnicy mają przewagę liczebną, do tego dochodzą osoby , którym wmówiono i w to uwierzyły, że SL to podstawa, a Hedge, Piramidowanie i (Marginale - tylko nie takie jak tu pokazano) to narzędzia szatana i jeszcze są tacy co się wypowiadają, a nie rozumieją tematu pomimo Twoich prób jego naświetlenia.

Najsmutniejsze jest to, że cierpią na tym normalni Users, którzy chcieli by się czegoś nauczyć i dowiedzieć i szukają tu wiedzy.

ODPOWIEDZ