Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ODPOWIEDZ
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Greenhaze »

wojtek_ea pisze:Jezu Ludzie tylko z mostu skoczyć !

Hedge + piramidowanie i piramiowanie wsteczne daje właśnie to, że nigdy nie ma wtopy ! Nigdy nie oddajemy nic Brokerowi.
Loo matko (dzien matki dzisiaj nie zapomnijcie zlozyc zyczen)..... ja glupi bralem straty przez te lata a tu taka rewelacja...... No to juz jest chyba zmierzch market makerow w takim razie.....trzeba szybciutko na ecna zbierac. SZYBCIUTKO!

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: Esco »

Greenhaze pisze:
wojtek_ea pisze:Jezu Ludzie tylko z mostu skoczyć !

Hedge + piramidowanie i piramiowanie wsteczne daje właśnie to, że nigdy nie ma wtopy ! Nigdy nie oddajemy nic Brokerowi.
Loo matko (dzien matki dzisiaj nie zapomnijcie zlozyc zyczen)..... ja glupi bralem straty przez te lata a tu taka rewelacja...... No to juz jest chyba zmierzch market makerow w takim razie.....trzeba szybciutko na ecna zbierac. SZYBCIUTKO!
Przy otwieraniu pozycji płacisz przecież spread i tym się będzię żywił broker zwłaszcza ze przy hedge trzeba otwierać dużo coraz większych pozycji.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, 19:10 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Mighty Baz »

13Spekulant pisze:To jeszcze napisz coś o największej wtopie.
jak w styczniu tego roku padły mi RAMy w notebooku, w czasie stawiania zlecenia, nim sie dodzwonilem do brokera w UK stracilem mniej wiecej 35k.

Dodano po 1 minutach:
skco pisze:
Przy otwieraniu pozycji płacisz przecież spread i tym się bezie żywił broker zwłaszcza ze przy hedge trzeba otwierać dużo coraz większych pozycji.
raz tylko płacisz za dwa przeciwstawne zlecenia, dla ECN tylko 2x prowizja

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Post autor: 13Spekulant »

Mighty Baz pisze:
jak w styczniu tego roku padły mi RAMy w notebooku, w czasie stawiania zlecenia, nim sie dodzwonilem do brokera w UK stracilem mniej wiecej 35k.
Bardziej chodziło mi o % depozytu.
Czyli to zawsze kwestia czasu odrobienie strat? To działa na tej zasadzie, że (w przybliżeniu) straty wcześniejsze pokrywane są późniejszymi zyskami? Bo jakoś nie wierzę, żeby pierwsza pozycja zawsze zarobiona była i finalnie zawsze poszło w tę stronę.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

13Spekulant pisze:
Mighty Baz pisze:
Bardziej chodziło mi o % depozytu.
Czyli to zawsze kwestia czasu odrobienie strat? To działa na tej zasadzie, że (w przybliżeniu) straty wcześniejsze pokrywane są późniejszymi zyskami? Bo jakoś nie wierzę, żeby pierwsza pozycja zawsze zarobiona była i finalnie zawsze poszło w tę stronę.
ani razu nie stracilem depo, pewnie na poczatku bardziej fart niż rzeczywista wiedza, teraz to raczej niemozliwie.

Tak własnie działa hedge, pokrywa strate w odwróconej piramidzie. Wszystko zależy od wiedzy i doswiadczenia, jak wykres zawróci a masz hedge, zawsze mozesz zamknąc jedno ze zlecen (przyklad jest na pierwszej stronie)

edit: brokerzy nienawidzą hedgerów, bo nie daja im zarabiać. :))
O hedgu jest masa info w necie, ale większość jest bezwartościowa, rzadko kiedy można znaleźć coś naprawdę godnego polecenia. Mało kto dzieli się taką wiedzą.
Tak samo jest, gdy ktoś mnie pyta na priv o pewne dość specyficzne rzeczy, które wymagają wyrafinowanej wiedzy tradera. Pytanie do was, (wiem że nie na miejscu, ale szczere): dlaczego mam oddawać unikalną wiedzę za darmo?
Hedging jest tylko techniką trejdowania, niczym więcej, To trochę jak filozofia grania.

Awatar użytkownika
El Coyote
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: El Coyote »

Kiedyś jak jeszcze siedziałem w akcjach, to wśród forumowego narybku popularne było powiedzenie "strata niezrealizowana nie jest stratą". Jest to oczywiście brednia i wydaje mi się że to jest dokładnie Twój problem. Jesteś święcie przekonany że o stanie Twojego rachunku mówi pozycja balance, podczas gdy w rzeczywistości istotna jest tylko i wyłącznie wartość equity, bo to ona mówi ile możesz w danej chwili z konta wypłacić.

Takim 'hedżowaniem' faktycznie możesz odwlekać stratę na balance w nieskończoność, ale wartość equity będzie zawsze taka sama jak w przypadku grania ze stop lossem, a nawet gorsza o odjęty swap. Nie ma w tym absolutnie żadnych czarów, bo hedż i SL to dokładnie to samo, czyli otwarcie przeciwnej pozycji, tylko inaczej zaksięgowane na platformie. Do tego dochodzi narzut na psychikę - jesteś przywiązany emocjonalnie do długo trzymanej pozycji i kombinujesz jak koń jak z tego wyjść.

Panowie, cytując klasyka, nie idźcie tą drogą.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

El Coyote pisze:
Takim 'hedżowaniem' faktycznie możesz odwlekać stratę na balance w nieskończoność, ale wartość equity będzie zawsze taka sama jak w przypadku grania ze stop lossem, a nawet gorsza o odjęty swap. Nie ma w tym absolutnie żadnych czarów, bo hedż i SL to dokładnie to samo
brednie, myślę że większość osób tak opowiada o hedgu, ponieważ kiedyś tego próbowali i stracili kasę przez nieumiejętne wejścia/wyjścia na rynek, próbując jak najszybciej wyjść z jednego z przeciwstawnych zleceń, narażając się tym samym na stratę. To podstawowy błąd początkującego tradera. Trzeba wiedzieć, w jakim miejscu dać przeciwstawne zlecenie, by ewentualnie zrobić piramidę dla pokrycia marginu i w końcowym efekcie uzyskania zysku.
Tego hedge jako taki ci nie pomoże, bo brakuje ci wiedzy o ruchach na wykresie.
Dlatego pisałem, hedge nie jest dla początkujacych graczy.

Awatar użytkownika
El Coyote
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: El Coyote »

Jak kupujesz 1000 EUR a potem sprzedajesz 1000 EUR to masz pozycję netto 0 EUR. Bez znaczenia czy sprzedaży dokonałeś przez zamknięcie pozycji, czy przez otwarcie przeciwnej.

Arytmetyki nie pokonasz mantrą o zawistnych, początkujących traderach naskakujących na Ciebie w swojej arogancji i o brokerach, co to drżą przed hedżowcami.

Uparcie brniesz w to, popisując się atakami ad personam i ignorancją w sprawach bardzo podstawowych... Czyżby szykowały się szkolenia z hedżowania? Mam nadzieję że będą certyfikaty :lol:

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: wojtek_ea »

Nie pogadasz

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Greenhaze »

El Coyote pisze:Jak kupujesz 1000 EUR a potem sprzedajesz 1000 EUR to masz pozycję netto 0 EUR. Bez znaczenia czy sprzedaży dokonałeś przez zamknięcie pozycji, czy przez otwarcie przeciwnej.

Arytmetyki nie pokonasz mantrą o zawistnych, początkujących traderach naskakujących na Ciebie w swojej arogancji i o brokerach, co to drżą przed hedżowcami.

Uparcie brniesz w to, popisując się atakami ad personam i ignorancją w sprawach bardzo podstawowych... Czyżby szykowały się szkolenia z hedżowania? Mam nadzieję że będą certyfikaty :lol:
Daj sobie spokoj stary. Oni wiedza lepiej. :wink:

ODPOWIEDZ