Bezuczuciowe badanie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

Fesiek pisze:Przebiło opór a nawet dwa to może po reteście poleci do góry
Hej Fesiek ! Jeśli mogę coś doradzić ... Dlaczego uparłeś się na ten m1...? Wróżka jesteś czy kto? :wink: Nie można zakładać że może poleci do góry. Spróbuj podziałać na wyższym TF żeby wyczuć trend. Rynek idzie cały czas swoją drogą - czy grasz na m1 czy tf30 pójdzie tak samo a ty nie będziesz się szarpał. Lepiej grać z trendem niż prognozować . Myślę że cały szkopuł twoich stratnych zleceń tkwi właśnie tutaj. Pozdrowienia...
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

KRZYSIEKG pisze:Spróbuj podziałać na wyższym TF
Dzięki za radę. Wszyscy to powtarzają, żeby zacząć na D1, H4 a H1 to już dla zawodowców. Tylko mi nie o to chodzi. Już przerabiałem takie TF (m. in. journal Asmo). Nie czuję się tam dobrze. Straty miałem takie same tylko wszystko trwało dłużej. Tu o stracie 1 czy 2% depo dowiaduję się po kilku minutach a nie dniach. Analizuję wejście i szukam następnego. Zasady wejścia mam banalne więc po prostu może nieodpowiednie i dlatego tracę. Inni gracze na TF 1m zarabiają więc jest to możliwe. Po prostu chcę spróbować
Może kiedyś dorosnę do TF>1H.

KRZYSIEKG pisze:Lepiej grać z trendem niż prognozować
To oczywiście prawda i zauważyłem, że moje wejścia są w obie strony a przecież napisałem w pierwszym poście, że wyższe TF będą mi służyły do określenia prawdopodobieństwa obieranego kierunku. Masz rację tu leży problem.
Chyba na tych wyższych TFach muszę lepiej dopatrzeć się trendu (którego zresztą ostatnio nie ma) i na minutowym poszukać dogodnego miejsca na wejście.
To zresztą jest celem tego journala. Skalpować na 1m. Coraz bardziej skłaniam się do wprowadzenia TP choć jak do tej pory miałem okazję wykorzystać go tylko raz.
Cieszę się, że ktoś tu w ogóle zagląda. Same SL to nic ciekawego do obserwacji nie ma.

Tak na marginesie. Pragnę zauważyć, że jako jeden z nielicznych zamieszczam screeny z transakcji tuż po jej otwarciu i zamknięciu i konto jest na Myfxbook. Piszę to dlatego, ponieważ mam wrażenie, że niektórzy forumowicze, niekoniecznie w journalach, zamieszczają tylko zyskowne trady. Gdybym ja tak robił to uchodził bym tu za guru bo zdarzały mi się extra rajdy, takie na prawdę imponujące. Nikogo nie chcę urazić. Wiem, że jest tu wielu wartościowych ludzi. Potwierdzają to swoimi odpowiedziami na PW. Są jednak czarne owce. Jak wszędzie zresztą.
ech...

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Czuję że to do mnie :)

Wiesz jak to jest przekonywać nie potrzeba nikogo ;)
Jakby pokazać statement też by było problemem że jest nienaturalnie pionowy tak więc tak źle i tak nie dobrze.

Najlepsze wykresy to takie które oscylują wokół zera... wtedy wiadomo że są ok :D

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Fesiek a nie zastanawiałeś się nad tym że grając na niższych TFach masz dużo większe koszty transakcji w stosunku do zysku?
Podam przykład:
powiedzmy że masz spread na poziomie 2p przy wejściu w daną pozycję
gdy grasz na niskich TFach zakładam że średni zysk masz np 20p zaś średnią stratę 10p
w takim wypadku cena musi pokonać 22p żebyś dojść do TP i tylko 8p żeby dojść do SL, Ogólnie wg mnie teoretycznie masz ok 26% szans że osiągniesz TP i 74% szans że osiągniesz SL.
na sto trejdów 26 x 20 - 74 x 10 = -220p, czyli więcej niż suma spreedów

gdy grasz na większych TFach zakładam że średni zysk wynosi np 100p a średnia strata 50p,
tak więc żeby cena doszła do TP musi pokonać 102p a żeby dojść do SL 48p
teoretycznie masz 32% szans że osiągniesz TP i 68% szans że osiągniesz SL
na sto trejdów 32 x 100 - 68 x 50 = -200p, czyli tak na prawdę dokładnie tyle ile wynosi spreed (100 trejdów x 2p)

FOREX to gra o sumie ujemnej ze względu na koszty transakcji oraz inne niuanse, oczywiście da się przesunąć szalę zwycięstwa na swoją stronę korzystając z odpowiedniego systemu, zarządzania kapitałem itd ale udaje się to nielicznym. Po co więc mamy jeszcze bardziej zmniejszać sobie szansę powodzenia grając na mniejszych TFach?
Odkryłem to jak zacząłem sobie robić obliczenia, jakie mam koszty transakcji itd, okazało się że grając na niskich tfach miałem dokładnie taką stratę ile wynosiła suma spreeadów. Postanowiłem więc trochę zmienić strategię i zacząć grać na wyższych TFach (D1 i H4)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:Czuję że to do mnie
Po Twoim PW już nie. Wyjaśniłeś co i jak w PW i journalu Mike'a.
Najlepsze wykresy to takie które oscylują wokół zera... wtedy wiadomo że są ok
Albo na minusie jak mój.:)
ech...

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Na moje przechodzisz okres buntu. Walczysz sam ze sobą. Jak Ci przejdzie i pogodzisz się z rynkiem - zaczniesz zarabiać.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:Na moje przechodzisz okres buntu. Walczysz sam ze sobą. Jak Ci przejdzie i pogodzisz się z rynkiem - zaczniesz zarabiać.
Czekałem na to. Kolejny krok na drodze tradera.
Wielki dzięki Shadi. Powiedziałeś coś z czego nie zdawałem sobie sprawy.
Obyś miał rację tak jak ostatnio na rynku.
:564:
ech...

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nie ma sprawy.

- Wrzuć sobie wykres na pól ekran jeden na m15 2gi na 1h tej samej pary.
- Wyrzuć wszystko z wykresu i oddal trochę wykres.
- Zapisz sobie na kartce co by Ci się przydało i patrz dalej na wykres poszukując jakiś zależności. Byle jakich.
- Wybierz sobie 1-2 setupy i graj tylko na nie.
- Jeżeli nic nie widzisz - wrzuć jakąś średnią - może teraz?
- Dalej nic - no to jakiś oscylator.
- Kombinuj

Ten okres trochę trwa ale procentuje. Tylko tak jak napisałem - przestań kłócić się z rynkiem i walczyć ze sobą "bo on potrafi to ja też .. a jak ja nie to na bank on też nie". Nie patrz na innych. Znajdź coś co zadziała dla Ciebie.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Damian_GTK pisze:Odkryłem to jak zacząłem sobie robić obliczenia, jakie mam koszty transakcji itd, okazało się że grając na niskich tfach miałem dokładnie taką stratę ile wynosiła suma spreeadów. Postanowiłem więc trochę zmienić strategię i zacząć grać na wyższych TFach (D1 i H4)
Ja miałem dokładnie to samo doświadczenie. :d
Moja pierwsza przygoda z FX była jakieś kilka lata temu i zakończyła się niepowodzeniem. Na koniec jak podliczyłem wszystkie transakcje, to okazało się, że straciłem dokładnie tyle, ile wyniosła suma spread'ów ze wszystkich transakcji ....
Jest to zadziwiające, bo niby wydaje się, że te 1-2 pipsy na transakcji nie mają większego znaczenia ....
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 12:27 przez Mike_Scofield, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Damian_GTK pisze: nie zastanawiałeś się nad tym że grając na niższych TFach masz dużo większe koszty transakcji w stosunku do zysku?
Zastanawiałem się nad tym. Mam spread 1 pips na E/U. Chodziło mi o to by rozkminić jak robi to Cyb, seedraev, Vanguard. Co prawda im też odradzali grę na 1M.
W zasadzie to się z Tobą zgadzam ale jak bym teraz zamknął journal i otwarł nowy na wyższe TF to poczuję się, że nie idę własną drogą tylko robię to co inni mówią.
Z tą różnicą, że to co mówisz to prawda i dobra rada.
No i wbiłeś mi klina.

A ja dziś zamiast patrzeć na wykres co ciągle coś piszę. Może to i lepiej dla mojego konta. Takie zajęcia teoretyczne.

Ps. Na dużych TF jest jeszcze swap. Jak grałem na piny na RS potrafił konkretnie zmniejszyć zysk i zwiększyć stratę. Czy nie wychodzi na jedno?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 12:34 przez Fesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
ech...

ODPOWIEDZ