Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

Witam

zaburzenia.snu

spróbuje odp. na Twoje pytania ,
jak wiadomo i cały czas jest tu o tym mowa że im wyższy interwał tym s/r ważniejsze a to że na wykresach 1H i 4H powstają insidebary to znaczy że rynek jeszcze nie wie czy pójdzie w górę czy w dół czekaj na wybicie jeśli wybije z 1H to możesz twierdzić o przypuszczalnym kierunku ale dochodzą do S/R z 4H i zawrócą dlatego proponuję się skupić póki nie masz jeszcze opanowane na wykresach 4H i wyższych , gdy będziesz pewniejszy zejdziesz na 1H , a teraz najważniejsze czy cień określa kierunek ... otóż i tak i nie tzn. jeśli powstaje na ważnym S/R to możesz przypuszczać że wyznaczył kierunek ale musisz pamiętać że to FOREX i są tzw. fałszywe wybicia itp. .Dlatego ważne jest jak cena zachowywała się przed pinbarem tzn. czy robiła HH HL czy LL LH itp. musisz nauczyć się obserwować po czasie zobaczysz że wykres jest czytelny

poczytaj również blog kolegi Wa$$kl zaczniesz rozumieć o co chodzi i trenuj 8) adres znajdziesz koło jego nicka

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Wszystkim polecam wątek na forexfactory autor james16(użyjcie google, wstawianie linków jest chyba zabronione, nie chce się znowu narażać się mod'om). Jest co czytać. Bardzo podoba mi się jego podejście do formacji świecowych :) Właściwie tylko takie akceptuje, ale nie gram jak on. Szukam tych bardzo mocnych formacji na dziennych,tygodniowych i miesięcznych i używam do swingtradingu. Najlepiej jeśli trady są w stronę fundamentów. Nie gramy wtedy na korektę kilkaset pips, tylko z trendem czasem nawet ponad 1000 pips.
Yaaa man

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ADVERSARY »

czango pisze: A ja mam pytanie tak trochę z innej beczki. Co myślicie o zastosowaniu zasad z pierwszego posta używając świeczek "Heikin-Ashi". Na nich wyraźniej widać trend, w którym porusza się cena. Jeśli by do tego zastosować metody fxlamera, tradeowanie byłoby trochę łatwiejsze. Co o tym sądzicie?

Trend , Heiken-ashi , metody , zasady , wydaje mi się że nie zrozumiałeś tematu .
Jedynym czynnikiem jest Price Action , PA jest niezależne od wszelkich metod , polega na subiektywnym odczuciu akcji cen , nie wiem czy można wogóle mówić o jakichś wskażnikach , to jest bardzo intuicyjna gra , i żadne metody tu nie pomogą ,
Zgodnie z tym co wyczytałem w pierwszym poście to PA polega na wyszukiwaniu linii S/R a co za tym idzie także linii trendu. Nie pisałem nic o wskaźnikach, a Heikin-Ashi to nie wskaźnik tylko świeca liczona trochę inaczej niż zwykła. Miałem na myśli pytanie czy w ogóle da się wykorzystać świece HA w PA czy są one zbyt mocno opóźnione ze względu na sposób ich obliczania.

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

mateo pisze:Witam

zaburzenia.snu

spróbuje odp. na Twoje pytania ,
jak wiadomo i cały czas jest tu o tym mowa że im wyższy interwał tym s/r ważniejsze a to że na wykresach 1H i 4H powstają insidebary to znaczy że rynek jeszcze nie wie czy pójdzie w górę czy w dół czekaj na wybicie jeśli wybije z 1H to możesz twierdzić o przypuszczalnym kierunku ale dochodzą do S/R z 4H i zawrócą dlatego proponuję się skupić póki nie masz jeszcze opanowane na wykresach 4H i wyższych , gdy będziesz pewniejszy zejdziesz na 1H , a teraz najważniejsze czy cień określa kierunek ... otóż i tak i nie tzn. jeśli powstaje na ważnym S/R to możesz przypuszczać że wyznaczył kierunek ale musisz pamiętać że to FOREX i są tzw. fałszywe wybicia itp. .Dlatego ważne jest jak cena zachowywała się przed pinbarem tzn. czy robiła HH HL czy LL LH itp. musisz nauczyć się obserwować po czasie zobaczysz że wykres jest czytelny

poczytaj również blog kolegi Wa$$kl zaczniesz rozumieć o co chodzi i trenuj 8) adres znajdziesz koło jego nicka
witam
dzieki wielkie za radę,postaram się skpić na wyższych interwałach jak narazie :) tego potrzebowałem,wiedzieć jak podchodzić do insidebarów na nizszych interwałach 8) co do oceny jak zachowywała się cena,nadal muszę się dużo nauczyć 8) każde źródło wiedzy się przyda,więc napewno zajrze na bloka kolegi Wa$$kl :)
pozdrawiam

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

Hej, zaczynam się interesować PA
Może na eurchf dobry setup się wykreuje ?

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

manygridi pisze:Hej, zaczynam się interesować PA
Na początek proponuję bardziej płynne pary walutowe :D Setup niby okej, jakiś skalp powinien się udać. To moja ocena, ale zagrywałbyś czy zagrywałeś przeciwko mocnym spadkom często jest tak, że mimo tego iż setup jest dobry łapiesz SL'a. Poza tym jak nie zadziała kupno to nie oznacza, że jest to dobry sell, chyba, że tak planowałeś przed tym zagraniem.

P.S. To tylko moje zdanie.
Yaaa man

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Wa$$kII pisze:
Na początek proponuję bardziej płynne pary walutowe :D Setup niby okej, jakiś skalp powinien się udać. To moja ocena, ale zagrywałbyś czy zagrywałeś przeciwko mocnym spadkom często jest tak, że mimo tego iż setup jest dobry łapiesz SL'a. Poza tym jak nie zadziała kupno to nie oznacza, że jest to dobry sell, chyba, że tak planowałeś przed tym zagraniem.

sory Wa$$ski ale mógłbyś trochę lepiej wyjaśnić? Bo nie kumam...
eurchf jest niepłynne?
Dzięki

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

leszczu pisze:
Wa$$kII pisze:

eurchf jest niepłynne?
Dzięki
Mniej płynne niż np EUR/USD, technika najlepiej działa właśnie na tych parach, gdzie jest najwięcej kapitału. Oczywiście wg teorii EUR/CHF jest płynne, ale nie aż tak, jeszcze do niedawna na tej parze bawiły się głównie banki:) Teraz niestety para wygląda już w miarę normalnie.
Yaaa man

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Wa$$kII pisze:
leszczu pisze:
Wa$$kII pisze: Na początek proponuję bardziej płynne pary walutowe :D Setup niby okej, jakiś skalp powinien się udać. To moja ocena, ale zagrywałbyś czy zagrywałeś przeciwko mocnym spadkom często jest tak, że mimo tego iż setup jest dobry łapiesz SL'a. Poza tym jak nie zadziała kupno to nie oznacza, że jest to dobry sell, chyba, że tak planowałeś przed tym zagraniem.

eurchf jest niepłynne?
Dzięki
Mniej płynne niż np EUR/USD, technika najlepiej działa właśnie na tych parach, gdzie jest najwięcej kapitału. Oczywiście wg teorii EUR/CHF jest płynne, ale nie aż tak, jeszcze do niedawna na tej parze bawiły się głównie banki:) Teraz niestety para wygląda już w miarę normalnie.
dzięki za wyjaśnienie, ale chodziło mi bardziej o drugą cześć Twojej wypowiedzi. :D

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

Wa$$kII pisze:

tak- spadek był dynamiczny więc nie zająłem pozycji od razu tylko chciałem potwierdzenia w postaci jakiejś formacji - takiej nie zauważyłem więc dałem sobie spokój

"Poza tym jak nie zadziała kupno to nie oznacza, że jest to dobry sell"
chodzi o to że jak strefa nie zadziała jako wsparcie to automatycznie jest mniej wiarygodna także jako opór?

PS: bardzo cenie sobie Twoje zdanie i opinię więc śmiało :)

zresztą będzie mi miło jak ktokolwiek zechce podzielić się swoim doświadczeniem

ODPOWIEDZ