WitamADVERSARY pisze:Witam, od niedawna zainteresowałem się tematem i mam prośbę o opinię. Czy patrząc na obecny kurs GBP/CHF mogę założyć, że wzrośnie on do poziomu 1,5850 zgodnie z ogólną linią trendu, czy lepiej zaczekać aż dotrze do którejś lini wsparcia/oporu. Na niższych TF kurs wpada w lekką konsolidację (nie wiem czy poprawnie używam tego sformułowania, ale chodzi mi o to że kurs długo oscyluje wokół jednego poziomu) nie mniej jednak nie przebija kreskowanej linii trendu wzrostowego i minimalnie rośnie. Pytam czysto teoretycznie, czy wiele bym ryzykował gdybym wszedł na LONG w przedstawionej sytuacji.
Z góry dziękuję za opinie.
Cała zabawa w tradingu polega na tym, że nie wiemy gdzie kurs zmierza i chcemy jeszcze na tym zarobić. Ja jestem daleki od stawiania takich prognoz. Wchodząc jak sytuacja na screenie musiałbyś dać SL pod nowy jeszcze nie potweirdzony dołek. 1.5720, a więc masz SL 55 pips tyle ryzykuesz, żeby zarobić 75 pips więc RR jak dla początkującego OK. Co z prawdopodobieństwem sukcesu? Myślę, że SL powinien być poniżej 1.57, dla mnie ten wycinek wygląda jak trend boczny, więc RR już spada.
Moje rozwiązanie

Poczekać na wsparcie ( najlpiej jak pokrywa się z fibo, pivotem, linią trendu) i wejść w long z SL 20 -30 pips. Przy na przykład 30 pips zamykamy 60% pozycji i zmieniamy SL na -10 pips lub -5 zależy jakie dobre było wejście. Resztą możesz swobodnie zarządzać a masz już zabezpieczoną małą część zysku. Na poziomie np 60 pips widzisz mocny opór więc zamykasz 50% otrwatej pozycji. Zostaje jeszcze 20% na stole którym możesz zarządzać dając spory SL.
P.S. Nie zdziwiłbym się gdyby cena zawróciła przed 850 np na 845

edit :
niech będzie przykładem świeżo rozegrany EUR/USD zamknięty na +12pips

Sell po 1.3651
dlaczego tu?
fibo 61.8
korekty 1:1
max dnia 16stego listopada z pinbarem na szyczycie
linia trendu
trend h1/h4 spadkowy
jak to rozegrać jeśli spodziewamy się kontynuacji i spadków na nowe dno?
Wchodzimy kiedy tylko widzimy cenę 1.3650 lub nawet 49.
SL dajemy 20 pips i jest po 1.3669 patrzymy gdzie wylądował? i jest na ważnym lokalnym szczycie z 15 stego, wieć dajemy go na 1.3673. Ja miałem wejście po 51 więc SL był 22 pips.
Przy 20-30 pips zamykamy 60-70% pozycji i reszte trzymamy

Jakie się to ma do zysku
Ryzykujemy 22 pips
TP1 20 pips zamykamy 60% czyli 0,6 x 20=12 pips w kieszeni

Dla zaawasowanych jest zamknięcie 30% pozycji na poziomie 20-30 pips. co daje 0,3 x 20 = 6 pips reszta SL na -5 pips ( ryzyukjemy 6 - 0,7 x 5 czyli mamy już mały b/e +3,5 pipa. Reszta leci do dna lub nastąpiły przesłanki, żeby przymknąć połowe na +80 więc mamy 6 + 0,4 x 80 = 38 pips. reszta na dnie 38 +54 całość +92 pips

Idea takiego zarządzania to jak najszybciej zabezpieczyć pozycję

P.S. Ja zamknąłem +12 pips bo w tej chwili mam już sporo otwartych pozycji.
P.P.S Uważam, że przesuwanie SL na 0 bez zamykania zysku nie jest rozsądne zwłaszcza na niskich interwałach.
pozdrawiam
mam nadzieję, że komuś pomoże