Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

ADVERSARY pisze:Witam, od niedawna zainteresowałem się tematem i mam prośbę o opinię. Czy patrząc na obecny kurs GBP/CHF mogę założyć, że wzrośnie on do poziomu 1,5850 zgodnie z ogólną linią trendu, czy lepiej zaczekać aż dotrze do którejś lini wsparcia/oporu. Na niższych TF kurs wpada w lekką konsolidację (nie wiem czy poprawnie używam tego sformułowania, ale chodzi mi o to że kurs długo oscyluje wokół jednego poziomu) nie mniej jednak nie przebija kreskowanej linii trendu wzrostowego i minimalnie rośnie. Pytam czysto teoretycznie, czy wiele bym ryzykował gdybym wszedł na LONG w przedstawionej sytuacji.

Z góry dziękuję za opinie.
Witam

Cała zabawa w tradingu polega na tym, że nie wiemy gdzie kurs zmierza i chcemy jeszcze na tym zarobić. Ja jestem daleki od stawiania takich prognoz. Wchodząc jak sytuacja na screenie musiałbyś dać SL pod nowy jeszcze nie potweirdzony dołek. 1.5720, a więc masz SL 55 pips tyle ryzykuesz, żeby zarobić 75 pips więc RR jak dla początkującego OK. Co z prawdopodobieństwem sukcesu? Myślę, że SL powinien być poniżej 1.57, dla mnie ten wycinek wygląda jak trend boczny, więc RR już spada.

Moje rozwiązanie :)
Poczekać na wsparcie ( najlpiej jak pokrywa się z fibo, pivotem, linią trendu) i wejść w long z SL 20 -30 pips. Przy na przykład 30 pips zamykamy 60% pozycji i zmieniamy SL na -10 pips lub -5 zależy jakie dobre było wejście. Resztą możesz swobodnie zarządzać a masz już zabezpieczoną małą część zysku. Na poziomie np 60 pips widzisz mocny opór więc zamykasz 50% otrwatej pozycji. Zostaje jeszcze 20% na stole którym możesz zarządzać dając spory SL.

P.S. Nie zdziwiłbym się gdyby cena zawróciła przed 850 np na 845 :) i wtedy płacz ;)

edit :

niech będzie przykładem świeżo rozegrany EUR/USD zamknięty na +12pips ;)

Sell po 1.3651
dlaczego tu?
fibo 61.8
korekty 1:1
max dnia 16stego listopada z pinbarem na szyczycie
linia trendu
trend h1/h4 spadkowy
jak to rozegrać jeśli spodziewamy się kontynuacji i spadków na nowe dno?
Wchodzimy kiedy tylko widzimy cenę 1.3650 lub nawet 49.
SL dajemy 20 pips i jest po 1.3669 patrzymy gdzie wylądował? i jest na ważnym lokalnym szczycie z 15 stego, wieć dajemy go na 1.3673. Ja miałem wejście po 51 więc SL był 22 pips.
Przy 20-30 pips zamykamy 60-70% pozycji i reszte trzymamy :) Jako, że wejście było idelane nie ma sensu ryzykować dalej 22 pips dla reszty więc dajemy go na -5 pips czyli 1.3656. Dlaczego nie na 0? jestem temu przeciwny ponieważ często przed ruchem nastąpi retest i wytnie resztę. Kolejną część otwartej pozycji 50% możemy zamknąc po 1.3580 (fibo 38.2 i lokany dołek + trend up na m15).

Jakie się to ma do zysku
Ryzykujemy 22 pips
TP1 20 pips zamykamy 60% czyli 0,6 x 20=12 pips w kieszeni :) Dajemy SL na -5 pips, czyli na reszcie możemy stracić 5x 0,4=2 pips :) W przypadku zamnięcia tak pozycji mamy jeszcze 10 pips w kieszeni :) Zakładamy teraz że doleciało do TP2 czyli do +71 pips. Policzmy mamy 12 pips+ 0,2 x 71=14,2 pips razem 16,2 pipa i jeszcze część w grze reszta dociera do dołka co daje 183 pips dla reszty co daje 183x 0,2=36,6 plus to co wcześniej 14,2 = 50,8 pipa. To jest model dla początkujących graczy.
Dla zaawasowanych jest zamknięcie 30% pozycji na poziomie 20-30 pips. co daje 0,3 x 20 = 6 pips reszta SL na -5 pips ( ryzyukjemy 6 - 0,7 x 5 czyli mamy już mały b/e +3,5 pipa. Reszta leci do dna lub nastąpiły przesłanki, żeby przymknąć połowe na +80 więc mamy 6 + 0,4 x 80 = 38 pips. reszta na dnie 38 +54 całość +92 pips :) Ostatni wiariant spadało ostro więc mamy 0,7 x 180 = 132 pips :)

Idea takiego zarządzania to jak najszybciej zabezpieczyć pozycję :) Tak aby nie było z +55 roiło się -20 pips ;/ Szukamy tylko mocnego wsparcia/oporu aby zająć pozycję i zabezpieczyć. Maksymalny komfort psychiczny :D

P.S. Ja zamknąłem +12 pips bo w tej chwili mam już sporo otwartych pozycji.
P.P.S Uważam, że przesuwanie SL na 0 bez zamykania zysku nie jest rozsądne zwłaszcza na niskich interwałach.

pozdrawiam

mam nadzieję, że komuś pomoże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ADVERSARY »

Czy tutaj może szykuje się wzrost ? Wydaje mi się, że sytuacja jest warta uwagi. Czy Waszym zdaniem będzie jeszcze test linii oporu/wsparcia czy gładko pójdzie w górę ?

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

zobacz na wieksze interwały czasowe

Awatar użytkownika
ADVERSARY
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ADVERSARY »

Na wykresie daily widać, że "idzie" w górę. Myślę, że dojdzie do 114,70. Na tej wysokości mniej więcej jest dość znacząca linia oporu.

=============================================

Jednak moje szczęście było przedwczesne. Nie ryzykowałem i zamknąłem pozycję na +6 pips. Widzę, że sytuacja robi się nieciekawa. zobaczymy czy się odbije.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Wa$$kII pisze: [.......]
P.P.S Uważam, że przesuwanie SL na 0 bez zamykania zysku nie jest rozsądne zwłaszcza na niskich interwałach.
Wa$$kII - doskonały post, bardzo przekonujący zwłaszcza w części dotyczącej powodów do otwarcia pozycji.

Mam tylko jedną wątpliwość co do linii trendu w ten sposób narysowanej - po dwóch zaledwie bliskich szczytach sprzed dwóch tygodni. Nie jest to moim zdaniem ani podejście "klasyczne" ani DMTL. Moim zdaniem zadziałał po prostu max poprzedniego dnia.

pozdrawiam serdecznie
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

quapi pisze:
Wa$$kII pisze: [.......]
Wa$$kII - doskonały post, bardzo przekonujący zwłaszcza w części dotyczącej powodów do otwarcia pozycji.

Mam tylko jedną wątpliwość co do linii trendu w ten sposób narysowanej - po dwóch zaledwie bliskich szczytach sprzed dwóch tygodni. Nie jest to moim zdaniem ani podejście "klasyczne" ani DMTL. Moim zdaniem zadziałał po prostu max poprzedniego dnia.

pozdrawiam serdecznie
Ta linia trendu rzeczywiście nie jest zbyt "mocna" ale jak poszukasz w historii to często takie TL'e przytrzymują cenę, a w tym przypadku to kolejne kilka % na naszą stronę ;) Tak się na to zapatruję,
Yaaa man

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Witam grających nago :mrgreen:
Nabazgralem dzisiaj filmik na temat inside barow, moze komus sie przyda podstawowa wiedza na ten temat.
Jak zwykle link w stopce. Milego ogladania.

PS. Jezeli inetersuja Was inne zagadnienia z PA to czekam na sugestie, chetnie nagram video jezeli tylko będę znał odpowiedz :)
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

fxlamer pisze:Nabazgralem dzisiaj filmik na temat inside barow, moze komus sie przyda podstawowa wiedza na ten temat.
fxlamer - bardzo fajny filmik, znalem juz ta formacje ale w interesujacy sposob przedstawiles jeszcze kilka innych koncepcji. czekam na kolejne:)

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Postanowiłem się zainteresować tym sposobem handlu jako coś dodatkowego :-) szczególnie handel na wyższych TF jak i to że sposób sprawdza się ponoć na każdym rynku. Otwieram transakcje na rachunku live oczywiście z min lotem. Mam kłopot natomiast z zamykaniem pozycji, w zasadzie każda by była na plus jakbym, brał po te kilkanaście pips a tak to niestety pozamykane na BE lub niewielki minus :-).

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

Microbi pisze:Postanowiłem się zainteresować tym sposobem handlu jako coś dodatkowego Smile szczególnie handel na wyższych TF jak i to że sposób sprawdza się ponoć na każdym rynku. Otwieram transakcje na rachunku live oczywiście z min lotem. Mam kłopot natomiast z zamykaniem pozycji, w zasadzie każda by była na plus jakbym, brał po te kilkanaście pips a tak to niestety pozamykane na BE lub niewielki minus Smile.
Polecałbym na początek ustalić sobie stały poziom zysku w pipsach, np 40pips i wyjście. Można też stosować trailing stop, a z czsasem można sie nauczyć wyznaczania poziomów do wyjścia.
Nie, żebym bym specjalistą w tej materii, ale sam próbuje w ten sposób działać. Kiedy się trzymam tego to działa.
Mylić się jest rzeczą ludzką.

ODPOWIEDZ