Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

Hmmm - fxlamer zaleca obserwację na TF 4 H. No nic - zobaczymy jaki setup ustawi sesja azjatycka

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Cena zachowała się tak jak mówiłem :) 8)

rejli
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: rejli »

Nie przewiduje przyszłości ale staram się przewidzieć prawdopodobieństwo akcji, dlatego zawsze trzeba patrzeć na rozwój sytuacji na niższym TF. W tym przypadku na niższym TF nie było przesłanek do wejścia bo cena w trakcie dzisiejszego dnia nawet nie przebiła ceny otwarcia.

siruba
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: siruba »

Witam
Chciałbym potwierdzić, czy dobrze rozumiem zasady price action
na załączonym wykresie dla FW20Z10 zazanaczyłem (interwał 3 min):
-swingi dla interwału 60 min, oznaczone czerwonymi kreskami wzrostowymi/spadkowymi,
-wejście w longa, po przebiciu ostatniego HH na interwale 60 min, na poziomie przerywanej linii
koloru zielonego
-zamknięcie transakcji poprzez breakeven, zaznaczone małą czerwoną elipsą
-ewentualna kolejna transakcja zgodna z trendem wyższego rzędu, czyli długa, na poziomie ostatniego
LH, ale dla interwału niższego rzędu-3 min, zaznaczone zieloną plamką na poziomie czerwonej kreski
w okolicach 2763 pkt,
-zmiana kierunku transakcji po przebiciu ostatniego HL interwału 60 min, na poziomie zaznaczonym
grubą czerwoną kreską.

I teraz moje pytania:
jaki stop loss podpowiada price action?
jak powinna odbywać się zmiana kierunku transakcji (poziom grubej czerwonej krechy),
czy wystarczającym jest samo przebicie tego poziomu, czy dodatkowo powinno to być potwierdzone
ruchami HH-LL-LH-, jeżeli wymagane jest takie potwierdzenie swingami to na którym interwale?
Intuicja podpowiada mi, że na 60min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

sp2ews pisze:Cena zachowała się tak jak mówiłem :) 8)

owszem - ale teraz znaczace wybicie - przez moment byłem dosyc duzo pod kreską ale psychika podpowiedziała żebym trzymał się strategii no i dziś zysk ponad 80 pips

master3333
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: master3333 »

Witam, mam pytanie do grajacych PA, jakie warunki musza byc, zeby waszym zdaniem bylo jak najbardzej prawdopodobne, ze bedzie zyskowna pozycja?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

master3333 pisze:Witam, mam pytanie do grajacych PA, jakie warunki musza byc, zeby waszym zdaniem bylo jak najbardzej prawdopodobne, ze bedzie zyskowna pozycja?
wykonać analizę, ocenić sytuację i prawdopodobieństwo sygnału, być konsekwentnym w tym co się robi :] oraz przede wszystkim cierpliwym :wink:
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

I jeszcze wybrać najlepszy sygnał nie brać wszystkiego jak leci :wink:

master3333
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: master3333 »

troche ogolnikowo odpowiedzieliscie

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

Techniki Price Action w największym skrócie opierają się na wciąż obowiązującej trafnej obserwacji, że rynek w trendzie rosnącym formuje kolejne szczyty bez wybijania wcześniejszych dołków (i vice versa w trendzie spadkowym)
podstawowe zasady czytania wykresów opisujące tą zasadę znajdziesz na stronie naszego forumowicza fxlamer http://www.forextrader.pl/portal/2010/0 ... ce-action/
Ortodoksi obywają się w tym celu bez jakichkolwiek wskaźników , inni z kolei dopuszczają użycie jednego (np. EMA lub poziomów Fibonacciego) jednak wyłącznie w celach pomocniczych np do oszacowania zasięgu wybicia lub odległości od wartości średniej i w żadnym wypadku nie stanowią sygnału wejścia. Najistotniejszym elementem technik PA jest nieustanne szacowanie sił popytu i podaży i odpowiedź na pytanie czy wybijamy w kierunku dotychczasowego zainicjowanego ruchu czy kontrujemy. W tym celu stosuje się dodatkowo oznaczanie poziomów oporów i wsparć oraz linie trendu. Ciekawe, że większość trejderów wraz z upływem lat przesuwa się w bardziej lub mniej świadomy sposób w stronę technik PA i z czasem okazuje się, że nawet stosując systemy mechaniczne stosują własną analizę rynku choćby po to , żeby zastosować system adekwatny do aktualnego stanu rynku (trend, obszerny trading ranges, wąska konsolidacja itp). Trejderzy stosujący te techniki uważają (ja się z tym zgadzam) , że wszelkie wskaźniki pokazują przeszłość nie dają więc podstaw do prognozowania przyszłości. W technikach PA (wbrew obiegowej opinii) nie chodzi o wieloletnie wkuwanie na pamięć setupów (czyli układów słupków czy świec) lecz przede wszystkim o oszacowanie sił popytu i podaży szczególnie w obrębie obszarów nierównowagi czyli w okolicach wsparć i oporów. Rynek docierając w ich okolice jest zmuszony do opowiedzenia się co do dalszego kierunku (pokazując na słupkach siłę lub słabość wybicia) a sprytnemu trejderowi nie pozostaje wówczas nic innego jak stanąć przeciwko stronie słabszej. Forex jak wiadomo jest grą o sumie zerowej (żeby zarobić musimy odebrać pieniądze innym) i na tym właśnie polega największa przewaga technik PA , gdyż tylko analiza rynku pozwala dostrzec trejderów , którzy się wpuścili w kanał a my zarobimy na ich nieszczęściu.
W załączeniu skan pokazujący złapanych w pułapkę ( w obu przypadkach klasyczny Breakout Pulback czyli cofnięcie do wybicia poprzedniego swinga) Tego typu formację można oczywiście po wielu miesiącach treningu wyłapywać niejako w locie, ale warto zauważać co się kryje za tymi słupkami , bo w tym gwałtownym ruchu w dół nie chodzi tylko o napływ nowych krótkich pozycji, ale raczej o tych którzy zamykali swoje Longi w momencie kiedy stwierdzili, że tragicznie pomylili się w rachubach na wybicie w górę. To właśnie gwałtowne zamykanie długich pozycji tak przyśpieszyło rynek. To zresztą świetnie obrazuje stare powiedzenie - trend twoim przyjacielem.
Wracając do twojego pytania " jakie warunki musza byc, zeby waszym zdaniem bylo jak najbardzej prawdopodobne, ze bedzie zyskowna pozycja" odpowiedź brzmi: zawsze bądź świadom , która strona popełniła błąd i wpadła w pułapkę. Jednak ilość złapanych w pułapkę musi być wystarczająca. Zwróć uwagę , że wcześniej też były próby wybicia dołem w kierunku trendu , ale wciąż brakowało impulsu zamykania pozycji przez zdesperowane longi. Oczywiście trzeba zachować czujność czy przypadkiem to wybicie nie jest faktycznym wybiciem i zmianą trendu. Tu jednak może pomóc obserwacja zachowania ceny po pokonaniu górnego swinga.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ