Wa$$kII pisze:
Nie rozumiem tylko, dlaczego grasz na eur/chf ?
no miałem rozpisany gotowy setup w głowie więc go zagrałem,
już usunąłem tą parę i nie będę na niej grał
Wa$$kII pisze:
manygridi pisze:NZDUSD,
jest strefa S/R + linia trendu, zagranie na wybicie z IB
nie wiem czy widzisz:
1. grasz przeciwko trendowi ( trend określiłem na podstawie TP, zasięg ruchu świadczy z jakim/ przeciwko jakiemu trendowi chcesz grać)
2. kupujesz wprost na oporze
3.SL -screen ( nie zauważyłem go na screenie ale chyba jest na początku zółtej strefy, więc ok)
Powinny pomóc PB na dnie
P.S. zagrywanie w taki sposób na wybicia to zdecydowanie nie jest mój styl gry, weź to pod uwagę

wolę potwierdzone wybicie i wejście na reteście

Tak wiem że gram przeciwko trendowi, ale moje rozumienie idei PA (może błędne- dopiero zaczynam) jest takie że najczęściej gra się przeciwko trendowi: znajduje się strefe S/R która działała w przeszłości, ustawia się zlecenie i liczy na odbicie.
Ja tutaj nie zagrałem na pałę tylko czekałem na jakieś potwierdzenie i widziałem że:
- cena zaczyna wyhamowywać i zaczyna się konsolidacja
- długie knoty na dół
- formacja InsideBar
więc zagrałem pod wybicie z IB
Na screenach tego nie widać, ale gram 2 unitami: 1 unit zawsze ma TP=SL (tutaj koło 40p) a drugi unit staram się prowadzić żeby zgarnąć większy ruch
Zastanawiałem się czy nie poczekać na retest ale pomyślałem że bardziej prawdopodobne będzie wybicie z tej konsoli i złapanie 1 TP, niż powrót do konsoli i odbicie się od niej. Innymi słowy: że większa szansa na korektę i powrót do głównego trendu spadkowego niż na zmianę trendu
Dodano po 14 minutach:
a tego nie zauważyłem że kupuje na oporze, faktycznie dużo tych maksów świec