Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

manygridi pisze:

.....

"Poza tym jak nie zadziała kupno to nie oznacza, że jest to dobry sell"
chodzi o to że jak strefa nie zadziała jako wsparcie to automatycznie jest mniej wiarygodna także jako opór?

......
Chodzi mi bardziej o psychike. Wchodzisz z SL 40 pips. Wywala SL'a zamyka święce przebijajać wsparcie. Cofa do R/S wchodzisz i proszę jadą dalej w górę, kolejny niepotrzebny SL. O to mi chodzi, aby unikać takich sytuacji.

Nie zauważyłem zależności aby przebicie wsparcia, oznaczało uwaga słaby poziom. Często wręcz widać jak cena spada to używa złamanych wsparć (teraz już oporów) jako punkty referencyjne.
Yaaa man

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

ok rozumiem, rzeczywiście gdybym raz wyleciał do bym pewnie nie wchodził,
ale planowałem tak od razu widząc jaki szybki jest ruch w dół (dosyć niekomfortowo się gra przeciwko takiemu trendowi)
tak czy siak ustawiłem się z dwoma unitami na 1.30711
SL: 20, TP 1 unit: +20, TP 2 unit: zobaczymy w trakcie

PS mam już rozrysowaną tą parę więc spróbuje zagrać, kolejnych okazji będę szukał gdzie indziej

Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 08:22 przez manygridi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

Witam

Chciałbym się dowiedzieć od doświadczonych osób które używają na codzien PA o długośc ruch wybicia z insidebaru,jaka drogę zazwyczaj pokonuje cena po takim wybiciu,obecnie odmierzam przy pomocy fibo 2x i 4x wielkości insibebara i nie wiem czy napewno szukam dobrze miejsca w którym zakończyc transakcje :?: pozdrawiam

manygridi
Gaduła
Gaduła

NZDUSD,
jest strefa S/R + linia trendu, zagranie na wybicie z IB
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

manygridi pisze:ok rozumiem, rzeczywiście gdybym raz wyleciał do bym pewnie nie wchodził,
ale planowałem tak od razu widząc jaki szybki jest ruch w dół (dosyć niekomfortowo się gra przeciwko takiemu trendowi)
tak czy siak ustawiłem się z dwoma unitami na 1.30711
SL: 20, TP 1 unit: +20, TP 2 unit: zobaczymy w trakcie

PS mam już rozrysowaną tą parę więc spróbuje zagrać, kolejnych okazji będę szukał gdzie indziej

Dodano po 3 minutach:
zaburzenia.snu pisze:Witam

Chciałbym się dowiedzieć od doświadczonych osób które używają na codzien PA o długośc ruch wybicia z insidebaru,jaka drogę zazwyczaj pokonuje cena po takim wybiciu,obecnie odmierzam przy pomocy fibo 2x i 4x wielkości insibebara i nie wiem czy napewno szukam dobrze miejsca w którym zakończyc transakcje :?: pozdrawiam
Nie gram na IB. Ale wybicie zwykle zależy od długości konsolidacji, im dłuższa konsolidacja tym wybicie jest mocniejsze. Zamiast mierzyć IB gdzie zrealizować zysk lepiej poszukaj prostego oporu dla kupna gdzie zrealizować zysk tak aby oczywiście było to zgodne z MM. Pomyśl co w sytuacji gdy mierzysz IB i wychodzi realizacja zysku po po 1.3457, natomiast po 1.3450 jest mocny opór ? Zastanów się. Pamiętaj też o RR.

Dodano po 10 minutach:
manygridi pisze:NZDUSD,
nie wiem czy widzisz:
1. grasz przeciwko trendowi ( trend określiłem na podstawie TP, zasięg ruchu świadczy z jakim/ przeciwko jakiemu trendowi chcesz grać)
2. kupujesz wprost na oporze
3.SL -screen ( nie zauważyłem go na screenie ale chyba jest na początku zółtej strefy, więc ok)

Powinny pomóc PB na dnie

P.S. zagrywanie w taki sposób na wybicia to zdecydowanie nie jest mój styl gry, weź to pod uwagę ;) wolę potwierdzone wybicie i wejście na reteście ;)
Yaaa man

manygridi
Gaduła
Gaduła

Wa$$kII pisze:
Nie rozumiem tylko, dlaczego grasz na eur/chf ?
no miałem rozpisany gotowy setup w głowie więc go zagrałem,
już usunąłem tą parę i nie będę na niej grał
Wa$$kII pisze:
manygridi pisze:NZDUSD,
nie wiem czy widzisz:
1. grasz przeciwko trendowi ( trend określiłem na podstawie TP, zasięg ruchu świadczy z jakim/ przeciwko jakiemu trendowi chcesz grać)
2. kupujesz wprost na oporze
3.SL -screen ( nie zauważyłem go na screenie ale chyba jest na początku zółtej strefy, więc ok)

Powinny pomóc PB na dnie

P.S. zagrywanie w taki sposób na wybicia to zdecydowanie nie jest mój styl gry, weź to pod uwagę ;) wolę potwierdzone wybicie i wejście na reteście ;)
Tak wiem że gram przeciwko trendowi, ale moje rozumienie idei PA (może błędne- dopiero zaczynam) jest takie że najczęściej gra się przeciwko trendowi: znajduje się strefe S/R która działała w przeszłości, ustawia się zlecenie i liczy na odbicie.
Ja tutaj nie zagrałem na pałę tylko czekałem na jakieś potwierdzenie i widziałem że:
- cena zaczyna wyhamowywać i zaczyna się konsolidacja
- długie knoty na dół
- formacja InsideBar
więc zagrałem pod wybicie z IB

Na screenach tego nie widać, ale gram 2 unitami: 1 unit zawsze ma TP=SL (tutaj koło 40p) a drugi unit staram się prowadzić żeby zgarnąć większy ruch

Zastanawiałem się czy nie poczekać na retest ale pomyślałem że bardziej prawdopodobne będzie wybicie z tej konsoli i złapanie 1 TP, niż powrót do konsoli i odbicie się od niej. Innymi słowy: że większa szansa na korektę i powrót do głównego trendu spadkowego niż na zmianę trendu

Dodano po 14 minutach:

a tego nie zauważyłem że kupuje na oporze, faktycznie dużo tych maksów świec :oops:

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

manygridi pisze:
.....
Tak wiem że gram przeciwko trendowi, ale moje rozumienie idei PA (może błędne- dopiero zaczynam) jest takie że najczęściej gra się przeciwko trendowi: znajduje się strefe S/R która działała w przeszłości, ustawia się zlecenie i liczy na odbicie.
Ja tutaj nie zagrałem na pałę tylko czekałem na jakieś potwierdzenie i widziałem że:
- cena zaczyna wyhamowywać i zaczyna się konsolidacja
- długie knoty na dół
- formacja InsideBar
więc zagrałem pod wybicie z IB
.....:
ja też gram zawsze przeciwko trendowi :D (przynajmniej skalp) Chodzi mi bardziej o to, że ja nie czekam na potwierdzenia, grając przeciwko trendowi będą korekty i ja właśnie na nie licze będą głębsze płytsze. Nie używam potwierdzeń. Pozwala mi to używać małych SL'i, szybko jestem na plusie i mam gdzie zdejmować profit. Właśnie według mnie tu pojawia się problem, grając z potw. jest znacznie większe % że kupisz na szczycie korekty, a jeśli nie to możesz długo czekać na profit czego ja nie lubię. Zobacz screen :)

Na NZD/USD mam setup na sprzedaż, bardzo prawdopodobne mocne odbicie. Będę wchodził dwa kilka pips przed niższą linią i pod wyższą. Wszystko widać na screenie.

P.S setup do celów szkoleniowych nie ponoszę odpowiedzialności.
Yaaa man

manygridi
Gaduła
Gaduła

no to teraz spróbuje na zagrać "na pałę" :)
USDPLN: strefa R/S + symetria (APP= 100%)

hmmm, właśnie przeczytałem mini regulamin tego pod-forum :o , nie będę już wrzucał wejść jako takich (szkoda)
:(

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

wrzucam screena z efektów mojej nauki,proszę komentarz doświadczonych traderów ,poprzednie zagranie na PB oraz obecnie tworzące się nowe PB
P.s już jestem w L ponieważ skalpowałem bo było ładne odbicie od W i mam +35p z M5 :) a licze na to PB które się tworzy :D

sklap zamkniety +33p :) i lecimy nastepny :)

Dodano po 16 minutach:

i oto nastepny skalp teraz zagranie na IB na M5,dobra plynnosc dzisiaj jest :) 8)

Dodano po 7 minutach:

pomimo iż nie dotarło do celu zamk. +22p na drodze silny Opór czekam na jego przebicie i zapewne L odpali się na H4 :)

Dodano po 38 minutach:

i widać że niedźwiedzie nieodpuszczają na H1 w przeciwnym kierunku co do trendu powstał PB ciekawe kto dziś wygra :?

Dodano po 40 minutach:

jednak byki nie dały się :D i ruszamy setup na H4 stan: +22p :P

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

zaburzenia.snu pisze:wrzucam screena z efektów mojej nauki,proszę komentarz doświadczonych traderów ,poprzednie zagranie na PB oraz obecnie tworzące się nowe PB
P.s już jestem w L ponieważ skalpowałem bo było ładne odbicie od W i mam +35p z M5 :) a licze na to PB które się tworzy :D

sklap zamkniety +33p :) i lecimy nastepny :)

Dodano po 16 minutach:

i oto nastepny skalp teraz zagranie na IB na M5,dobra plynnosc dzisiaj jest :) 8)

Dodano po 7 minutach:

pomimo iż nie dotarło do celu zamk. +22p na drodze silny Opór czekam na jego przebicie i zapewne L odpali się na H4 :)

Dodano po 38 minutach:

i widać że niedźwiedzie nieodpuszczają na H1 w przeciwnym kierunku co do trendu powstał PB ciekawe kto dziś wygra :?

Dodano po 40 minutach:

jednak byki nie dały się :D i ruszamy setup na H4 stan: +22p :P
Na początek polecam mało tradów a dobre :) Interwał również proponuję zwiększyć.

Teraz coś odemnie ktoś pisał o grze long na wybicie z IB. Ja rozegrałem ten trade tak. SL 20 pips. Pierwsza cześć 1/4 pozcyji na +35 pips, druga część 1/2 na +95 pips. Reszte trzymamy. Setup który podałem wyżej nzdusd na krótko narazie jest tylko pod obserwacją.( kilka postów wyżej). Wejście h1 na 38,2 fibo i formacja nad i pod. Jutro payrolsy. Koniec tradowania w tym tygodniu:) Zostają tylko otwarte pozycje po 25% na NZD/USD i 20% na EUR/USD.

W tym samym czasie wziąłem również EUR/USD i niestety minął mnie AUD/SUD, którym byłem najabardziej zainteresowany ze względu na wysokie swapy i dobrą kondycję AU wybicie SP500 z konsolidacji i kilka innych fundamnetów, których dopiero się uczę.

P.S. nie zamieszczam tego, żeby się przechwalać jaki to słaby nie jestem. Natomiast wiem, że przeglądająć fora lubię oglądać wejścia. Tak naprawdę tylko na przykładach można się uczyć. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

Zarządzanie pozycją pokazane na m5 zostało szczegółowo omówione tutaj.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... start=1830
Yaaa man

ODPOWIEDZ