Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

czerwinek...Asmo miał na myśli wędkę a nie rybę... :wink:
Zgadza sie ale robota sama sie nie zrobi.

Potrzebuje ktoś rzucił okiem na informacje i postarał sie wyszukać co spowodowało ruch na metalach.

Interesuje mnie:

Platyna, Miedz, Srebro i Palladium.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O srebrze napisze zaraz.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

grupaludzi piszących na forum powoli sie stabilizuje i moze czas pomyslec aby w przyszłosci zorganizowac jakies spotkanie w jakims punkcie naszego kraju zrobić coś na wzór zlotu ( miłośników PA ) Very Happy wynając może jakąś sale z projektorem i wymienic sie pogladami Very Happy

Ludzie są porozrzucani po całej Polsce i nie tylko. Ciężko będzie ustalić miejsce i czas tak żeby większości spasowało. O wiele łatwiej zorganizować spotkania online np. raz w tygodniu i wspólnie uczyć się PA, wymieniać uwagi, proponować setupy. Marzy mi się powstanie czegoś w rodzaju "banku informacji" (głównie do analizy fundamentalnej) z którego wszyscy mogliby korzystać. Ostatecznie można tego rodzaju informacje kupić co po rozłożeniu ciężaru na kilka/kilkanaście osób nie będzie raczej stanowić dużego obciążenia dla pojedyńczego trejdera. . Widać że grupa aktywnych uczestników tego wątku powoli się krystalizuje. Może uda się utworzyć coś w rodzaju nieformalnego "klubu inwestora" dla osób które chcą wspópracować ? Co o tym myślicie ?
asmodeus8 pisze:Potrzebuje ktoś rzucił okiem na informacje i postarał sie wyszukać co spowodowało ruch na metalach.

Interesuje mnie:

Asmo sprecyzuj o jaki okres i chodzi ?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 16:52 przez bigben, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Srebro

Ta Spadająca gwiazda jest wręcz obrzydliwie wielkich rozmiarów. Jeżeli ktoś bedzie miał pytanie jak powinna wyglądać idealny Pin bar proszę odesłać go do tego przykładu:)

Male ciało, tyczka odpowiedniej wielkości. Ogromna. Wygląda ze potrafi zatrzymać ten pociąg.

Obrazek

Problem polega na tym ze jest to tylko pin bar, bez S/R, innych czynikow i jest przeciwko trendowi. Ile Miedz i Platyna sa na obszarach S/R. Tak Srebro wygląda podobnie do Palladium. Wielka spadajaca gwiazda zawieszona w przestrzeni.

Tylko raz widziałem pin bara na absolutnych dolach Weekly USD/CAD z 2007. Dal rade.

Obrazek

Problemem jest tez monstrualny stop.

Moj kumpel rozgryzł trójkąt na srebrze i powolny koniec 3 fali w korekcie ABC.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 648#247648

Zakładamy ze teraz cena rozpocznie korektę w fali 4 i spadnie do $25 konczac 5 fale. Potem korekta ABC. To tez jest Price Action ;)

Obrazek

To są technicznie dwa momenty na wejście, czyli 4 fala teraz lub C na korekcie tego ruchu. W tym przypadku jeżeli cena przebije 26.60 moja analizę szlag trafi i jestem w bledzie. Naturalne miejsce na stop. Idealnie było by zobaczyć retest tego niebieskiego obszaru a PA na tym miejscu było by mile widziana.

Technicznie rzecz biorąc, jeśli to wyjdzie, jest szansa otrzymania korekty WXY (2X ABC z X fala po środku). Czy po polsku zjazd, do mniej więcej $20 ale to juz zgadywanie.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 17:07 przez asmodeus8, łącznie zmieniany 1 raz.
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Ludzie są porozrzucani po całej Polsce i nie tylko. Ciężko będzie ustalić miejsce i czas tak żeby większości spasowało. O wiele łatwiej zorganizować spotkania online np. raz w tygodniu i wspólnie uczyć się PA, wymieniać uwagi, proponować setupy. Marzy mi się powstanie czegoś w rodzaju "banku informacji" (głównie do analizy fundamentalnej) z którego wszyscy mogliby korzystać. Ostatecznie można tego rodzaju informacje kupić co po rozłożeniu ciężaru na kilka/kilkanaście osób nie będzie raczej stanowić dużego obciążenia dla pojedyńczego trejdera. . Widać że grupa aktywnych uczestników tego wątku powoli się krystalizuje. Może uda się utworzyć coś w rodzaju nieformalnego "klubu inwestora" dla osób które chcą wspópracować ? Co o tym myślicie ?
asmodeus8 pisze:Potrzebuje ktoś rzucił okiem na informacje i postarał sie wyszukać co spowodowało ruch na metalach.

Interesuje mnie:

Asmo sprecyzuj o jaki okres i chodzi ?
Dobry pomysl. Skontaktuje sie w tej sprawie.

Metale dostały w zeszłym tygodniu z tego co widzę. Wszystkie dały znane i lubiane nam formacie :P

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Interesuje mnie:
NO... Nareszcie ktoś poruszył watek przyczynowości niedoceniany zazwyczaj.
Wydarzenia poprzedniego tygodnia dają pewien pogląd na tę sprawę.
Geneza tego ruchu jest czysto fundamentalna. Złoto (które ciągnie za sobą wykresy wielu surowców tak samo jak euro ma wpływ na wiele innych walut) osiągnęło absurdalnie wysoką cenę i rynek tylko czekał na pretekst do korekty.
Skłonność do ryzyka rosła proporcjonalnie do wzrostu kursu dolara dobre dane z USA przyczyniły się do tego że część inwestorów opuściła bezpieczne lokacje jakimi zawsze były surowce i zwróciła uwagę na USD. na to nałożyły się lipne dane z Chin a ściślej wyższy od oczekiwań poziom inflacji w tym kraju który jak pewnie wszyscy wiemy jest największym konsumentem surowców na świecie. To właśnie był impuls który zapoczątkował spadek kursów metali i puki co nie zanosi się na zmianę sentymentów. Dlatego w piątek poszedłem krótko na silver. 8)

PS: Krótko mówiąc Chińczycy zarżnęli ostatnie byki na metalach :)
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

EUR/AUD

Gdzieś tam wcześniej powiedziałem ze miejsce jest ciekawe, teraz mamy pin na tygodniowym.

Znowu brak innych czynników dających potwierdzenie.

Spodziewam sie obszaru zaznaczonego na niebiesko.

Obrazek

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

PS: Krótko mówiąc Chińczycy zarżnęli ostatnie byki na metalach :)
Dobra robota.

Czyli Chincyki trzymają sie mocno, Nie myślałem ze będę sie rozglądał za shortami na metalach.

Mówi sie ze: trade what you see not what you think.

Powinno być dobrze z tym srebrem.

Happy Trading

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

EUR/CAD Daily

Engulfing na pullbacku. Lubię to miejsce. Dochodzi do tego polaczenie FIbb-sow

1TP na niebiesko.

Obrazek

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

No jeszcze

AUD/CAD commaxa. :)

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 987#246987

Do moich faworytów na następny tydzień nalezą Srebro i EUR/CAD

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

asmodeus8 pisze:Engulfing na pullbacku. Lubię to miejsce. Dochodzi do tego polaczenie FIbb-sow
bull's eye!
Zapowiada się kolejny ciekawy tydzień! :P
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

ODPOWIEDZ