Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

MohSETH pisze:Witajcie.

Jak myślicie EUR/GBP Jak wróci do 0.86250 to warto grać L? Coś mi się zdaje, że zbyt wiele razy testuje te okolice. Jakby miał wybić w górę to już by to zrobił, a tak może pójdzie na południe?

Pozdro
Bardzo możliwe, że nastąpi wybicie w górę jednak lepiej na to nie grać. To moje zdanie. Najlepiej jest poczekać, aż ono nastąpi i wejść po korekcie w stronę wybicia to znacznie zmiejsza ryzyko poprzez unikanie fałszywych wybić.

Dodano po 12 minutach:
grubounce pisze:Tak, lecz trwałe i silne poziomy widzisz tylko na większych interwalach (H1, H4), Może inaczej sformułuję pytanie. Przykład: Mam na parze x półroczny trend spadkowy, ale ostatnio 5 dniowy wzrostowy. Poziomy określam na H4, H1. Znajduję je i chce zagrać z trendem. Siłą rzeczy poziomy wsparć i oporów znajduje na trendzie spadkowym, ale od kilku dni obowiązuje wzrostowy, który z nich powinienem brać pod uwagę celując w pozycję chcąc grać z trendem ruch zakresu około 40 i więcej pipsów...?
Wszystko jest względna niestety ;/ Zależy jak trendy są skorelowane mocą. Na przykład jeśli widzisz półroczny trend spadkowy bardzo mocny i kilkudniowy trend wzrostowy słaby nieśmiały, to znacznie bezpieczniej jest znaleźć miejsca do sprzedaży i zabrać się z trendem większego interwału, który jednorazowo wypłaci kilaset pips. Jeśli natomiast są oznaki zwolnienia głównego trendu spadkowego dodatkowo widać znacznie szybsze wzrosty niż spadki w trendzie głównym to można się spodziewać kontynuacji, jeszcze bez widocznych swingów oznaczjący odwrócenie trendu. Jest to dwa HH i 2 HL dla nowego wzrostowego. Najlepiej jeśli w tych swingach widać agresywne wzrosty i wolne spadki (korekty). Oczywiście występują kombinacje tego i nie zawsze jest to takie czytelne.
Odpowiadając na Twoje pytanie 40 pips TP jaki interwał to myślę że w grę wchodzi h1-h4. Oczywiście z obserwację D1 i w1(przynajmniej świeczek i swingów aby określić trend)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

MohSETH
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MohSETH »

Tak jak przewidywałem.. Lecimy na południe... Trzeba tylko poczekać na comeback;)
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.

kinder26

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

Co sadzicie na temat EURCAD

Obrazek

Widać Wsparcie na poziomie 1,33 i od kilku dni misie nie mogą sobie z nim poradzić.

To jest Typowe zagranie pod trend na wszystkich większych TF

Dziś już nie ma żadnych istotnych danych ani ze strefy euro ani z Kanady

Jeśli dzisiejsza świeczka dzienna utworzy nam doji być może będzie to dobry sygnał do longa?

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

usdchf wejście na 1.10700 na retest poziomu i +100pips zgarnięte :lol:

Obrazek

Grałem też na gold wejście na 1171.90 ze SL 20 pips cena trafiła SL i pięknie poleciała w dół :cry:

ironicman01
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ironicman01 »

Chciałbym na chwilę poruszyć kwestię zarządzania kapitałem.
Który model jest najlepszy do PA i dlaczego?? Czy są jakieś badania w tej materii?? Wydaje mi się na chwilę obecną, że jest to najważniejszy element systemu.
A więc co wybieracie i dlaczego:

1. Chris Lori działa zgodnie z modelem: 70% pozycji zamykam po ok 30pipsach (na pierwszym S/R), 20% zamykam na drugim S/R, 10% zostawiam, żeby leciało w kosmos;)

Nie do końca przemawia do mnie zostawianie 10% pozycji. Jak sam Lori mówi - częściej tracimy licząc na "home run" niż zyskujemy, więc jaki w tym sens.
Wadą na pewno jest konieczność posiadania kapitału do gry min. 1 lotem.

2. 100% pozycji zamykamy jednorazowo.

Jakoś do mnie nie przemawia;)

3. dzielimy pozycję na pół i zamykamy na dwóch kolejnych S/R.

4. Dzielimy pozycję w innych proporcjach np. 70/30 i zamykamy na kolejnych
S/R.

pozdrawiam
Five Minutes To Learn and A Lifetime To Master

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

ironicman01 to zalezy od twojej psychiku, ilu ludzi tyle opcji, osobiscie nie widze sensu zostawiania 30% kapitalu, mozna poszukac innej okzaji i znowu wziasc 30 pipsow po co tracic uwage na pilnowanie 30% tranzacji

ale jak mowie kazdy ma swoja wizje, ty musisz sobie wyrobic swoje wlasne zdanie, poniewaz kazda opcja jest dobra :) zeby konto puchlo
"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."

"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

ironicman01 pisze:Chciałbym na chwilę poruszyć kwestię zarządzania kapitałem.
Który model jest najlepszy do PA i dlaczego?? Czy są jakieś badania w tej materii?? Wydaje mi się na chwilę obecną, że jest to najważniejszy element systemu.
A więc co wybieracie i dlaczego:

1. Chris Lori działa zgodnie z modelem: 70% pozycji zamykam po ok 30pipsach (na pierwszym S/R), 20% zamykam na drugim S/R, 10% zostawiam, żeby leciało w kosmos;)

Nie do końca przemawia do mnie zostawianie 10% pozycji. Jak sam Lori mówi - częściej tracimy licząc na "home run" niż zyskujemy, więc jaki w tym sens.
Wadą na pewno jest konieczność posiadania kapitału do gry min. 1 lotem.

2. 100% pozycji zamykamy jednorazowo.

Jakoś do mnie nie przemawia;)

3. dzielimy pozycję na pół i zamykamy na dwóch kolejnych S/R.

4. Dzielimy pozycję w innych proporcjach np. 70/30 i zamykamy na kolejnych
S/R.

pozdrawiam
Zdecydowanie najlepszym MM jest wejście z trendem i dokładanie na korektach tak zwane avargeup.

Zalety:
1. małe straty
2. bardzo duże zyski

Wady:
Wymagana psychika na najwyższym poziomie.
Yaaa man

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

wiem, ze troche egzotyka...

Obrazek

byc moze wybije w okolice 300, ale wtedy bank wegierski bedzie interweniowal.. siedze w Sce

ironicman01
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ironicman01 »

Wa$$kII pisze:
Zdecydowanie najlepszym MM jest wejście z trendem i dokładanie na korektach tak zwane avargeup.

Zalety:
1. małe straty
2. bardzo duże zyski

Wady:
Chyba nie masz na myśli dodawania pozycji na korektach tylko otwieranie nowych i ich realizację na bieżąco??
http://www.investopedia.com/terms/a/averageup.asp
Five Minutes To Learn and A Lifetime To Master

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

ironicman01 pisze:
Wa$$kII pisze:

Zalety:
1. małe straty
2. bardzo duże zyski

Wady:
Chyba nie masz na myśli dodawania pozycji na korektach tylko otwieranie nowych i ich realizację na bieżąco??
http://www.investopedia.com/terms/a/averageup.asp
Dodajesz na korektach nic nie zamykając :) Jak napisano w inwestopedii zresztą ;) kupujesz po 100 na początku trendu pozniej kupujesz po 120, wiec cene masz 110 :) stad nazwa avarageup :) Jak kupisz trzeci raz 170 to masz cene 130. załozenie jest takie ze za kazdym razem wchodzisz ta sama wielkoscia pozycji, mozna oczywiscie zwiekszac wielkosc pozycji. dowolna jazda.

http://topfxsignals.com/forum/ebooki-t9.html#p25 w tym ebooku dokładnie wyjaśnione

Screen ponizej euro wchodzisz w sell na czerwonych strzlakach wsparcie w pór dokładasz pozycji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

ODPOWIEDZ