Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
-
- Stały bywalec
Dzięki za link - poczytam na pewno. Poza tym będę wpadał na forum od czasu do czasu;)
good job Wa$$kII;)
r4ph dzięki za odpowiedź. Właśnie jestem w trakcie dopasowywania MM do siebie. Przy zamykaniu 100% po 30pipsach problem polega na tym, że potrzebna jest wysoka skuteczność. Podobnie jak z grą 1 na 1 w pokera (jeżeli ktoś kojarzy). Wydaje mi się, że zamykając na 2 razy można skuteczność trochę oszukać i przy okazji łapać większe ruchy.
Z kolei kumulowanie pozycji wydaje mi się ekstremalnie niebezpieczne, ale nie neguję niczego zanim nie zdobędę odpowiedniej wiedzy na ten temat.
pozdrawiam
good job Wa$$kII;)
r4ph dzięki za odpowiedź. Właśnie jestem w trakcie dopasowywania MM do siebie. Przy zamykaniu 100% po 30pipsach problem polega na tym, że potrzebna jest wysoka skuteczność. Podobnie jak z grą 1 na 1 w pokera (jeżeli ktoś kojarzy). Wydaje mi się, że zamykając na 2 razy można skuteczność trochę oszukać i przy okazji łapać większe ruchy.
Z kolei kumulowanie pozycji wydaje mi się ekstremalnie niebezpieczne, ale nie neguję niczego zanim nie zdobędę odpowiedniej wiedzy na ten temat.
pozdrawiam
Five Minutes To Learn and A Lifetime To Master
Właśnie tu jest cały sekret jak trafisz trade to jesteś w stanie korzystać z dobrodziejstw lewara i tyle ugrać ile tylko pozwolą Ci wejść. Następnym wielkim plusem są małe straty. Problem w psychice jako, że pewnie tylko kilka tradów na 10 będzie dobrze wypłacać.ironicman01 pisze:
pozdrawiam
Yaaa man
-
- Stały bywalec
A co powiesz na kumulowanie jedynie 10%-20% pozycji a pozostałą część zamykać na bieżąco. Unikamy wtedy straty na pierwszej korekcie, która bardzo często nie będzie korektą.
Trafiony trend będzie co prawda mniej zyskowny ale za to skuteczność zarządzania będzie wyższa i psychika powinna nieco odpocząć.
Ja na to patrzę w ten sposób:
Jeżeli dzielimy pozycję na 3 części to każda z tych części osobno powinna w długim terminie zarabiać.
Część pierwsza pozycji (zamykana najszybciej) ma największą skuteczność, druga mniejsza a trzecia najmniejszą.
Tego typu dzielenie w mojej opinii powinno zapobiegać większym obsunięciom kapitału.
Trafiony trend będzie co prawda mniej zyskowny ale za to skuteczność zarządzania będzie wyższa i psychika powinna nieco odpocząć.
Ja na to patrzę w ten sposób:
Jeżeli dzielimy pozycję na 3 części to każda z tych części osobno powinna w długim terminie zarabiać.
Część pierwsza pozycji (zamykana najszybciej) ma największą skuteczność, druga mniejsza a trzecia najmniejszą.
Tego typu dzielenie w mojej opinii powinno zapobiegać większym obsunięciom kapitału.
Wa$$kII pisze:ironicman01 napisał:
pozdrawiam
Właśnie tu jest cały sekret jak trafisz trade to jesteś w stanie korzystać z dobrodziejstw lewara i tyle ugrać ile tylko pozwolą Ci wejść. Następnym wielkim plusem są małe straty. Problem w psychice jako, że pewnie tylko kilka tradów na 10 będzie dobrze wypłacać.
no wlasnie to kwestia psychiki, mozna miec ja caly czas obciazona
1. szukaniem dobrego wejscia , gdzie tylko pare na 10 jest dobrych
2. kontrolowanie pozycji i dokladanie do pieca majac na uwadze ze moze to byc kolejny zly trejd
3. problem wyjscia, jak wyjdziemy za wszesnie bedziemy podwojnie zli na siebie , jak za pozno tez bedziemy zli

4. forex jest coraz bardziej dynamiczny i nieprzewidywalny, do tego czesto wystepuja retesty R/S z probami przebicia
najlepszym rowiazaniem jest gra jednoczesnie dlugo (mniejsza pozycja na duzych TF) i krotkoterminowo (wiekszym lewarem na malym tp i sl),
mozna tez rozlozyc kapital na dana pare i crosy,
najwazniejsze zeby znalezc metode nie obciazajaca psychiki, a jak wiadomo kazdy ma inna sklonnosc do ryzyka, wiec co jednemu dobre nie musi byc dobre dla wszystkich
jedni graja cale zycie na jednej parze i szukaja wejsc na sile w kazdych warunkach, inni sledza szeroki rynek i wchodza tam gdzie jest okazja
jedni musza siedziec przed kompem zeby im nie uciekla tranzakcja inni siedza zeby przeprowadzic analize, ustawic zlecenia oczekujace i ida robic cos przyjemniejszego

pewnie ze dobra, ogolnie kazda metoda jest dobra ktora w dlugim terminie nie traciironicman01 pisze:Jeżeli dzielimy pozycję na 3 części to każda z tych części osobno powinna w długim terminie zarabiać.

"Ludzie widzą tylko to, co są przygotowani zobaczyć."
"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi
"Osiągnęlibyśmy znacznie więcej, gdybyśmy nie uważali niektórych rzeczy za niemożliwe." - Vince Lombardi
Chodzi o to że jak trafisz ten raz na 10 to mozesz miec znacznie ponad 100 % kapitalur4ph pisze: ........... pewnie ze dobra, ogolnie kazda metoda jest dobra ktora w dlugim terminie nie traci, Wa$$kII zaroni raz na 10 trejdow , ty mozliwe ze w 5-6 na 10 , zysk w $$$ moze byc ten sam,

Wyobraź sobie sytuacje garsz z SL 30 pips i miales juz 40 na innym 50 i jeszcze jeden 50 i wszytko wrocilo i skonczylo sie mala strata lub b/e jak za czwartym razem masz 50 pips to wiekszosc traderow zamknie ten zysk, a to jest wlasnie ten trade ktory bedzie kontynuowany jeszcze przez 300 pips i beda w nim korekty na ktorym bedzie sie dalo wejsc:)
przyklad zagrywki SL 30 pips ryzyko 3% konta
TP 300 pips to 30% konta
bylo koljene wejscie na korekcie gdzie pierwsza pozycja byla zabezpieczona na malym plusie lub be kolejne wejscie masz 250 pips co daje 25% konta, i jeszcze jedno na 150 pips co daje 15%
w sumie jest to 70% konta

Istnieja rowniez modyfiakcje dodawania na przyklad 1-2-3-4 i tak dalej zaleznie od umijetnosci. Za pierwszym razem lot, pozniej dwa, trzy i tak dalej

Yaaa man
-
- Stały bywalec
Po pewnych intensywnych przemyśleniach...
Czasami mam tak zaabsorbowane myśli nowymi pomysłami, że trudno jest zasnąć przez kilka nocy z rzędu;)
...stwierdziłem, że muszę zapisywać transakcje i sprawdzić, która metoda MM dla mojej strategii sprawdza się najlepiej. Chyba nie ma lepszego rozwiązania.
Być może kiedyś umieszczę tutaj wyniki (jak uzbiera się jakaś w miarę reprezentatywna próbka 50 - 100 trade'ów)
pozdrawiam
Czasami mam tak zaabsorbowane myśli nowymi pomysłami, że trudno jest zasnąć przez kilka nocy z rzędu;)
...stwierdziłem, że muszę zapisywać transakcje i sprawdzić, która metoda MM dla mojej strategii sprawdza się najlepiej. Chyba nie ma lepszego rozwiązania.
Być może kiedyś umieszczę tutaj wyniki (jak uzbiera się jakaś w miarę reprezentatywna próbka 50 - 100 trade'ów)
pozdrawiam
Witam
Mi już 3 tys. znikło z konta jak ustawiałem s/l to mi wywalało na nim jak nie ustawiłem to mi wszystka kasa wyparowała, a co najgorsze to na realu:(
Dali byście jakieś rady jaka strategie wybrać wpłacając małą kwotę typu 500zł nie daje rady zaraz przy pierwszym s/l nie ma na kolejnego 0,1 lota.
Dajcie rade jaką strategia da na plus i odzyskam to co włożyłem jaką kwotę min. należy włożyć na początek?
Mi już 3 tys. znikło z konta jak ustawiałem s/l to mi wywalało na nim jak nie ustawiłem to mi wszystka kasa wyparowała, a co najgorsze to na realu:(
Dali byście jakieś rady jaka strategie wybrać wpłacając małą kwotę typu 500zł nie daje rady zaraz przy pierwszym s/l nie ma na kolejnego 0,1 lota.
Dajcie rade jaką strategia da na plus i odzyskam to co włożyłem jaką kwotę min. należy włożyć na początek?
- inwestor86
- Pasjonat
wybrac "strategie 0.01 lota" i tylko tyle dopoki nie zaczniesz stale zarabiac.. a najlepiej to cwicz na demo, a jak juz zaczniesz stale zarabiac to wtedy wplac sobie kase i nie bedziesz sie stresowal odrabianiem, skoro juz potrafisz stale zarabiac. Maslo maslane, ale zrozumiesz o co chodzi..grzesiekr pisze: Dali byście jakieś rady jaka strategie wybrać wpłacając małą kwotę typu 500zł nie daje rady zaraz przy pierwszym s/l nie ma na kolejnego 0,1 lota.
P.S. ten watek jest o systemie naked trading i tylko nim, wiec nie powinno byc tutaj postow na inne tematy, do tego sa pozostale dzialy..
-
- Stały bywalec