Quantitative Trading

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzysztasz z zaawansowanych modeli matematycznych podczas tradingu?

tak
26
23%
nie
88
77%

Liczba głosów: 114

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Quantitative Trading

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Quantitative Trading
BAQ pisze:Czego poszukuję: informacji na temat quantitative trading, czyli gry na podstawie matematycznie sprawdzonych modeli, a nie wróżenia z fusów Smile
Temat założyć można... może trafią się jacyś pasjonaci, ale chyba będzie jak z tematem
Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Re: Quantitative Trading

Nieprzeczytany post autor: matka »

BAQ pisze:matematycznie sprawdzonych modeli
bez sensu.. że niby liczysz coś na kalkulatorku i masz pewny zysk bez ryzyka? bez sensu.. :roll:
BAQ pisze:a nie wróżenia z fusów Smile
milcz zuchwalcze! 99% ludzi z tego forum nie może się mylić! :twisted:
Obrazek
Unfortunately, more to come

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Quantitative Trading

Nieprzeczytany post autor: BAQ »

wow, już dostałem swój własny temat :) dzięki

Od razu, żeby nie robić z tego jakiejś czarnej magii i świętego graala. Część z Was stosuje to od dawna po prostu nie nazywając tego w ten sposób.

Czym się różni Analiza Quant od Analizy Technicznej?

Odpowiedź jest prosta. W analizie technicznej patrzy się na wykres i go interpretuje, każdy po swojemu. Jeden widzi głowę i ramiona, inny jeszcze formację odwróconego skorpiona, czy też siedzącego psa. Ja jako programista nie potrafię nauczyć swojego EA rozpoznawania tych formacji, chcę natomiast dać mu sygnał jasny i klarowny, kiedy otwieram pozycję, kiedy zamykam.
Quantitative jest to bezwzględna ocena, dająca się zapisać liczbami i dać zinterpretować w jeden określony sposób.

Więc nie oznacza to wcale "skomplikowanych modeli matematycznych". Zwykła średnia krocząca wydaje się być wystarczająco "kwantytatywna", zależy tylko jak się na nią patrzy. Każdy kto stworzył własny EA może się nazywać "quant traderem"

ciąg dalszy "after the break"...

Dodano po 12 minutach:

...
zastanawiało Was kiedyś, jak to robią "duzi gracze"? Jak goście z City podejmują decyzje? Jak działa ten biznes od strony profesjonalnych funduszy hedgingowych, które autentycznie obracają miliardami dolarów inwestując je za pomocą automatycznych programów?

Mnie to zastanowiło w momencie, gdy przeczytałem, że ponad połowa dzisiejszych transakcji na rynkach walutowych (i giełdach) to wyniki działania przeróżnych algorytmów.

Udało mi się dotrzeć do informacji o kilku funduszach, które są wyłącznie funduszami algorytmicznymi. Czyli, w uproszczeniu, fundusz taki kupuje i sprzedaje TYLKO to co mu wyliczą programy (nie bawią się w analizę informacji itd itp, chociaż są i takie). Jedyną decyzją pozostającą w gestii człowieka jest uruchomienie bądź wyłączenie danego skryptu.

Kolejne pytanie było oczywiste. Jak oni to robią? Czym się różni ich sposób pracy od mojego podczas tworzenia EA? I dlaczego większość ludzi, którzy są tzw. "quant analyst" ma tytuł doktora z matematyki bądź fizyki ?!?!?!

Dodano po 10 minutach:
matka pisze:
BAQ pisze:matematycznie sprawdzonych modeli
bez sensu.. że niby liczysz coś na kalkulatorku i masz pewny zysk bez ryzyka? bez sensu.. :roll:
hehe, ryzyka nigdy nie wyeliminujesz, możesz je za to wyliczyć...

Tak samo jak wiele innych rzeczy. Na przykład, że przy obecnej dynamice zmiany cen jest 66% prawdopodobieństwa, że nastąpi ruch w górę i na podstawie danych historycznych wiemy, że szczyt tego ruchu powinien nastąpić po 14 świeczkach.

Dane te pozwalają na dobranie odpowiednich lotów, poziomu TP i SL, które ryzyko zminimalizują

Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Largo »

Dobrze prawisz, BAQ.

Przez tę światową popularność algorithmic trading rynek powinien stać się coraz bardziej techniczny a mniej behawioralny :)

Ale w Polsce w temacie tym cichosza ;)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

BAQ pisze:wow, już dostałem swój własny temat
No problem mogłeś sam taki założyć :)

A co do tematu - to chciałeś sobie tylko o tym pogadać czy może masz jakieś konkretne osiągnięcia, dokonania itd ...
Czytałeś może np. blog niejakiego epchana ? Jest tam kilka interesujących metod ...
Green
Obrazek
Obrazek

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

No wreszcie jakaś przeciwwaga dla astrotradingu - zawsze zastanawiało mnie czemu na większości for poświęconych rynkom tematy poświęcone astrotradingowi, Gannowi czy tego typu ślaczkom rozrastają się do niebotycznych rozmiarów a analiza oparta na " matematyce wyższej " jest traktowana po macoszemu i leży gdzieś w kącie.

Może rzeczywiście chodzi o to że 95% tych którzy prezentują takie podejście wcześniej czy później ( raczej wcześniej ) kończy na własnych jachtach z dala od neostrady ;)

Tak całkiem serio to moja "teoria" na temat rynków opiera się na analizie statystycznej ale póki co z braku czasu na trading i badania cały czas coś się sypie opóźnia. Z wielką przyjemnością podzielę się z forumowiczami tym co już mam jeśli tylko temat się rozwinie.

Pozdrawiam
Wszystko na własną prśbę

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

vindemiatrix pisze:zawsze zastanawiało mnie czemu na większości for poświęconych rynkom tematy poświęcone astrotradingowi, Gannowi czy tego typu ślaczkom rozrastają się do niebotycznych rozmiarów a analiza oparta na " matematyce wyższej " jest traktowana po macoszemu i leży gdzieś w kącie.
Odpowiedź jest bardzo prosta: ile procent społeczeństwa zna "matematykę wyższą" lub ma tyle samozaparcia, żeby się jej uczyć?

Na 2002 rok mieliśmy w Polsce ok 9,9% ludzi z wyższym wykształceniem, myślę, że większość z tych 9,9% to "humany", więc zakładając, że na forum mamy podobny rozkład, nie ma co się dziwić tak niewielką aktywnością w obszarze QT...
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

Awatar użytkownika
fxBobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxBobi »

temat dośc ciekawy , chciabym aby ktos poświecił więcej czasu i opisał wgłębniej ten temat albo pokierował do żrudła gdzie można znaleźć takie informacje .

BAQ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BAQ »

green7 pisze:
BAQ pisze:wow, już dostałem swój własny temat
No problem mogłeś sam taki założyć :)
mogłem, ale szczerze mówiąc, nie uważam, żebym był w odpowiedni sposób przygotowany na dyskusję na odpowiednim poziomie, no ale spróbujmy :D
green7 pisze: A co do tematu - to chciałeś sobie tylko o tym pogadać czy może masz jakieś konkretne osiągnięcia, dokonania itd ...
Przez ostatnie 4-5 miesięcy poświęciłem tematowi bardzo dużo czasu. Okazuje się niestety, że bazując na skrawkach materiałów, ciężko złożyć wszystko do kupy. Udało mi się porozmawiać z programistami, którzy zawodowo zajmują się pracą w hedge fundach i wyciągnąć od nich trochę wiezdy tajemnej.
green7 pisze: Czytałeś może np. blog niejakiego epchana ? Jest tam kilka interesujących metod ...
Czytałem jego ksiażkę (http://www.amazon.com/Quantitative-Trad ... 978&sr=8-1) - szczerze mówiąc jedyną, którą znalazłem, przystępną "dla ludu"

Blog też, ale metody o których piszesz, albo przeszły mi koło nosa, albo uznałem, że nie są na tyle ciekawe :)

Niemniej jednak bardzo ciekawe wydaje mi się, że pan ten przedstawia Matlab jako swoje główne narzędzie pracy :), wspomina też na swoim blogu o programie o nazwie "R". Dowiedziałem się, że większość quantów właśnie z "R" głównie korzysta do analiz i badań.

Dodano po 6 minutach:
vindemiatrix pisze: Tak całkiem serio to moja "teoria" na temat rynków opiera się na analizie statystycznej ale póki co z braku czasu na trading i badania cały czas coś się sypie opóźnia. Z wielką przyjemnością podzielę się z forumowiczami tym co już mam jeśli tylko temat się rozwinie.
Niestety temat rzeka i faktycznie, wymaga WIELE badań.

Sam jakiś czas temu dla zabawy napisałem system, który grał na wigu. Podejmował decyzje kupna i sprzedaży na początku sesji, na podstawie układu świeczek, jaki był przez ostatnie 3 dni. Układ ten był przepuszczany przez dane historyczne. Jeśli układ taki znaleźliśmy w historii 50 razy i 30 razy po jego zaistnieniu ruch poszedł w górę, to otwieraliśmy długą.

To taka zabawa była, bez zaawansowanego MM, ale dawała rezultaty lepsze niż losowe otwieranie pozycji (to taki mój test placebo).

W każdym razie na podstawie badań tego typu można określić najlepsze dni, najlepsze godziny do handlu itd. itp. Zawsze zwiększy to efektywność ostatecznego systemu o parę %

Dodano po 6 minutach:
luktom pisze: Odpowiedź jest bardzo prosta: ile procent społeczeństwa zna "matematykę wyższą" lub ma tyle samozaparcia, żeby się jej uczyć?
Odpowiedź trafiona. Pozostaje jeszcze jeden problem. Na studiach informatycznych miałem całki, różniczki i inne tego typu rzeczy, ale nigdy nikt nie powiedział mi, że to będzie do czegokolwiek potrzebne. Olewałem temat oprócz niezbędnego minimum i całkiem dobrze mi się z tym żyło.
Aż do czasu gdy analizując pewną metodę tradingu usłyszałem, że całki z krzywej gaussa początkowej i końcowej mają być takie same a ja mam znaleźć funkcję przekształcającą :D. Zajęło mi trochę czasu pozbieranie sie do kupy po takim tekście :D Teraz często biorę tablice matematyczne i główkuję :D

Dodano po 5 minutach:
7087822 pisze:temat dośc ciekawy , chciabym aby ktos poświecił więcej czasu i opisał wgłębniej ten temat albo pokierował do żrudła gdzie można znaleźć takie informacje .
nie ma sprawy, chcesz to w twardej oprawie z dostawą do domu ? ;)

A tak poważnie. Na początek dobra jest książka pana EP Chana (link powyżej) i jego blog.

Pytanie kontrolne, kto zna "sharpe ratio" swojego systemu?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Swego czasu na samym początku przebadałem ten temat... (po swojemu :D ) przy okazji dyskusji o teorii chaosu .. jakoś nie było zainteresowanych ...

http://www.quantitativefinanceforum.com/
http://www.quantnet.org/
http://books.google.com/books?lr=&ei=7- ... 85%C5%BCek

vindemiatrix pisze:No wreszcie jakaś przeciwwaga dla astrotradingu - zawsze zastanawiało mnie czemu na większości for poświęconych rynkom tematy poświęcone astrotradingowi, Gannowi czy tego typu ślaczkom rozrastają się do niebotycznych rozmiarów a analiza oparta na " matematyce wyższej " jest traktowana po macoszemu i leży gdzieś w kącie.
Bo tematy o tym były by jeszcze dłuższe

BAQ pisze:Kolejne pytanie było oczywiste. Jak oni to robią? Czym się różni ich sposób pracy od mojego podczas tworzenia EA? I dlaczego większość ludzi, którzy są tzw. "quant analyst" ma tytuł doktora z matematyki bądź fizyki ?!?!?!
Bo mają bardzo dobrze opanowany aparat matematyczny, doświadczenie z modelami itd.. pytanie zbędne.
Flash trading - pewnie część z tego tematu jest pokrewna z tym ...
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ