VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

klonmarcin pisze:mam pytanie, co to jest za opcja MTD [...]
MTD służy do ustalenia ile chcesz przeznaczyć z depozytu na trade'a. Od tego parametru zależy wielkość volumenu (1 lot, czy 0.01 :) )
maksymalna dopuszczalna strata - czyli jak wielką stratę jesteś w stanie zaakceptować.
Oba parametry są od siebie zależne: na podstawie MTD obliczany jest maxVolumen, od drugiego parametru MLR obliczany jest maksymalny SL dla danego volumenu:

W przykładzie:
dajmy na to masz depozyt 3000 PLN :), i dajmy na to inestujesz 30% (sporo, duże ryzyko...) - program wyliczba maxVolumen - około 0.4 lota. Ale jeśli MLR ustawiłeś na 1% to możesz sobie pozwolić na 2-3 pipsy straty przy volumenie 0.4 lota, żeby nie przekroczyć tego 1% akceptowalnej straty.
Czyli nierealnie...

Osobiście oba parametry ustawiam na tę samą wartość... :)

-------------
A wracając do VORM... widzę że są problemy z ClosePart. Proszę to sobie przetestować, ale raczej nie zalecam na razie z tego korzystać. Muszę przemyśleć koncepcję jeszcze raz...
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

dzięki, wreszcie zajarzyłem o co chodzi z tym MTD

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Załączam aktualną wersję, nieco poprawioną...

Po rozpakowaniu proszę zawartość katalogu 'experts' (powtarzam ZAWARTOŚĆ, a nie katalog) skopiować do katalogu 'experts' naszej platformy...

Dodano po 22 godzinach 26 minutach:

Trochę pomocy, w razie problemów.

1. Link do najnowszej wersji (u mnie działa :) ): http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 195#149195
2. Link do instrukcji obłsugi: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=12033
3. Macie rację w instrukcji jest jak wstawić pliki .ex4, natomiast pobierając najnowszą wersję znajdujemy pliki .mq4 :) - więc podaję co należy zrobić z plikami
a) po rozpakowaniu pliku .zip otrzymamy co następuje:

---------------------
[KATALOG] experts
|
|----- [KATALOG] include
| |----- [PLIK] RM_Parameters.mq4
| |----- [PLIK] VO_Parameters.mq4
| |----- [PLIK] VORM_GlobalVars.mq4
|
|----- [KATALOG] indicators
| |----- [PLIK] VORM_InfoBox.mq4
|
|----- [PLIK] VORM_EA.mq4

-------------------------
- jest to dokładny układ katalogów jak układ katalogów platformy MetaTrader4 znajdującej się w katalogu ProgramFiles (chyba, ze zainstalowaliśmy inaczej)
b) najlepiej jest ZAWARTOŚĆ katalogu 'experts' z rozpakowanego zip'a skopiować bezpośrednio do katalogu 'experts' naszej platformy
c) uruchamiamy platformę
d) postępujemy zgodnie z instrukcją do VORM'a od drugiej (2) strony, od akapitu "Ustawienia experta VORM_EA"

4. Od tego momentu nie powinno być już problemów z wyświetlaniem VORM'a, jeśli się jednak nie wyświetla:
a) odświeżyć wykres (prawy klawisz myszy -> odśwież - lub, przełączyć się między TF'ami)
b) sprawdzić parametry, włączyć wszystkie boxy (np.VO_Settings)
c) w oknie 'Terminal' w zakladce 'Strategie' sprawdzić, czy wyświetlane są jakieś błędy VORM_EA... jakie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Krys
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Krys »

Ykee pisze:c) w oknie 'Terminal' w zakladce 'Strategie' sprawdzić, czy wyświetlane są jakieś błędy VORM_EA... jakie?
Witam, no i mam taki mały problem z indicatorem z ostatniego zipa (Version 1.04). Nie chce się zamontować na wykresie. O co może chodzić?
Pozdrawiam
Krys

domel31
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: domel31 »

Czy poprawiles moze zarzadzanie profitami ?
3 D Artist - Architectural Visualisation, animations, special effects, motion design, movie montage.

Awatar użytkownika
Krys
Gaduła
Gaduła

domel31 pisze:Czy poprawiles moze zarzadzanie profitami ?
Cześć, zgaduję, że to nie do mnie, :)
A tak już serio, wrzuciłem wersję z templatem i hula. Zabawa trwa dalej, co jest nie tak?
Pozdrawiam
Krys

domel31
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: domel31 »

Przy ustawieniu zbierania profitow co kilkanascie pipsow nic sie nie dzieje :(
Pokazuja sie linie profitow na wykresie ale nie uaktualnia sie zadanie kiedy cena je przekroczy. Przynajmiej taki problem mialem w starej wersji. Teraz zainstalowalem nowa wiec jestem w trakcie sprawdzania.
3 D Artist - Architectural Visualisation, animations, special effects, motion design, movie montage.

Awatar użytkownika
Krys
Gaduła
Gaduła

domel31 chodzi u Ciebie ta nowa wersja? Bo mam dylemat walczyć z nową żeby ją uruchomić albo zostaję przy tej która u mnie działa.

Dodano po 19 minutach:

Zmieniłem nazwy indyka i EA. Działa ta nowa wersja u mnie.
Ykee, super narzędzie. A teraz zobaczymy jak to działa. Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Krys

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Witam Panowie... Dopiero zauważyłem, że zgłaszacie problemy.
Zanim cokolwiek zrobię, musicie się pomęczyć w testach jeszcze :D
Bo podaję nową wersję. Poprawione błędy z wyświetlaniem.

Przede wszystkim oddzielone są informacje (a i wewnątrz skryptu, zajmują się tym różne funkcje) o zleceniach aktywnych, oczekujących, ostatnie n zleceń, oraz statystyka (suma Profit/Loss).

Nadal nie poprawiłem sprawy z ClosePart - tak więc nie zalecam jej używać.

Wrzucam wersję skompilowaną i nieskompilowaną. W wersji skompilowanej są tylko dwa pliki: VORM_InfoBox.ex4 i VORM_EA.ex4 - czyli wskaźnik, który wrzucamy do "experts/indicators", a drugi to expert czyli do "experts".

W wersji nieskompilowanej dochodzą jeszcze trzy pliki (RM_Parameters.mq4, VO_Parameters.mq4, VORM_GlobalVars.mq4) , które powinny się znaleźć w "experts/include".

Wersję nieskompilowaną można skompilować na dwa sposoby, albo wrzucić do odpowiednich katalogów i ponownie uruchomić platformę (to chyba najprostsza matoda), albo kompilować ręcznie - w tym przypadku kompilujemy tylko pliki VORM_EA.mq4 i VORM_InfoBox.mq4, plików dodawanych do katalogu "include" nie kompilujemy!

UWAGA! Ponieważ nieco zmieniły się nazwy niektórych parametrów, templatka - jeśli ktoś używał w poprzednich wersjach - może nie działać właściwie, aczkolwiek u siebie nie zauważyłem problemów. Tyle że ja wyrzucałem VORM'a i wrzucałem jeszcze raz, a potem zapisywałem templatkę, więc pewnie to dlatego... hehe

---
I jeszcze jedno - nie zwróciłem uwagi, ale ustawienia standardowe w tej chwili mogą szokować (ustawione jest duże ryzyko, 20% na trejda i 3% na SL, sprawdźcie sobie), i dodałem funkcję (testowo) ADR, to jest coś w rodzaju Average Daily Range - średni dzienny zakres ceny, przy czym jest to średnia ze 100 dni...

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Prosiłbym o opinię, jeśli ktoś ma jakieś problemy, zauważył jakiś błąd, lub, że chociaż spełnia jego oczekiwania i jest ok - takie opinie tez się przydadza... :)

ODPOWIEDZ