VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
loup
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: loup »

Skoro nalegasz :-)

Dobrze by było gdyby można było ustawić widoczny tylko dzienny P/L (bez całkowitego).

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

Proszę bardzo - to akurat jest prosta sprawa.

Dodałem więc, parametr SUM_All - domyślnie ustawiony na true, wystarczy wybrać false i pozycja "All History P/L" nie będzie wyświetlana.

W załącznikach wersja skompilowana i nieskompilowana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
More practice, more luck!

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dusigrosz »

Jako, że ten wątek poświęcony jest początkom na rynku Forex, mam nadzięję że wybaczycie mi naiwne pytania:
1. Czy VORM może sam ustawiać SL i TP na platformie?
Prawdę mówiąc, kiedy zainteresowałem się nim, wyobrażałem sobie że tak jest, ale niestety nie widzę tu takiej możliwości. A może robię coś nie tak...?
2. Kiedy mam otwarte np. dwa zlecenia, tylko w pierwszym widać SL i TP, a w drugim nie, nawet po zamknięciu tego pierwszego w drugim zleceniu nie widać ustawionych SL i TP. Dlaczego?

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Witam

Ad.1 VORM może automatycznie ustawiać SL i TP, ale musisz to ustawić w parametrach. Domyślnie jest że tak i SL=22, a TP=60 pipsów. Pamiętaj że jest to półautomat, i musisz mu umożliwić wykonywanie tych zleceń, poprzez ustawienie "umożliw handel" w 'Narzędzia' -> 'Opcje' -> [zakładka] 'Strategie' -> [opcja] Umożliw handel = TRUE (zaznacz ptaszka...)

Ad 2. A możesz dokładniej opisać? W jaki sposób umieszczasz dwa zlecenia?
Jeśli masz na myśli sytuację, że dałeś dwa zlecenia, jedno np na EURUSD, a drugie np. na EURJPY, to faktycznie, gdy masz otwarte okienko z wykresem EURUSD, to będziesz widział SL i TP dla zlecenia w tej parze, ale dla EURJPY nie (wynika to z trudności programistycznych... ;), ale gdy przełączysz się na okienko drugiej pary, to wtedy zobaczysz ustawienia TP i SL dla EURJPY, ale nie będziesz widział dla EURUSD.
Natomiast gdybyś otworzył dwa zlecenia dla tej samej pary (np EURUSD), to powinieneś widzieć ustawienia SL i TP dla obu zleceń, będąc ciągle w okienku wykresu dla tej pary walutowej.

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

No tak, nie miałem zaznaczonej opcji "Umożliw handel".
Jednak pomimo włączenia jej, nic się nie zmieniło:
na wykresie widać poziomy S/L i T/P,
a w terminalu w linii opisującej otwarte zlecenie nadal S/L = 0,00 i T/P=0,00.
Zastanawiam się co jeszcze mam nie tak...?

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

No to musisz dokładnie opisać co zrobiłeś...

Chociaż miałem podobną sytuację teraz, więc może to jest przyczyna... Mianowicie przełączałem się między kontami, więc w tym czasie Expert jest wyłączany. I wtedy faktycznie expert nie przesyła danych do brokera z modyfikacja zlecenia. Należy nacisnąć przycisk "Włącz strategie" - tak jak podałem w instrukcji (pierwszy post).

Druga sprawa, że musi nastąpić tick, żeby expert zadziałał, czyli trzeba czekać.

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

A więc po kolei:
1. Pobrałem skompresowany plik (kilka postów wyżej) i VORM EA wrzuciłem do Katalogu Experts, a Info Box do Indicators (platforma demo GO4X - TMS Brokers).
2. Odpalam platformę i zgodnie z instrukcją z Twojego pliku pdf, w oknie umieszczam strategię VORM EA (tymczasem z domyślnymi ustawieniami, ale oczywiście klikam na :Umożliw Handel")
3. W głównym umieszczam wskaźnik Info box
4. Otwieram zlecenie (zdjęcie 1) - widać, że są ustawione poziomy S/L i T/P ale w Info Boxie tego nie widać. Podobnie w Terminalu (zdjęcie 2) również brak śladu tych ustawień.
Sorry, że zawracam głowę, ale nie jestem biegły w te klocki, a zależy mi żeby to działało.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

a powiedz mi czy w GO4X można używać automatów? Jeśli nie, to VORM nie zadziała...
A zdaje się, że nie można, zdaje się na forum był poruszany nawet taki temat...

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

No to jeseśmy w domu!
Nie zdawałem sobie zupełnie sprawy z tego, że gdzieś można, a jeszcze gdzieś indziej nie można stosować automatów.
Otwierając konto demo u tego brokera, nigdzie nie znalazłem informacji o takich ograniczeniach.
Zaraz wyślę maila z zapytaniem.

Dodano po 6 godzinach 39 minutach:

No i otrzymałem odpowiedź z samego źródła.
Niestety ta platforma nie pozwala na używanie automatów.
Swoją drogą mogliby taką informację umieścić w miejscu gdzie wymieniają zalety swojej oferty. Zaoszczędziłbym trochę czasu.

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

Zgadzam się, ale mnie przecież nie chodziło o stosowanie żadnych perpettum mobile, które miałyby bez mojego udziału zrobić ze mnie milionera (lub bankruta),
ale o ochronę przez SL, które po otwarciu zlecenia ustawiałoby się automatycznie i istniałaby możliwośc jego modyfikacji.
Przecież to taki "automat" na który piwinna pozwalać każda platforma.

ODPOWIEDZ