VORM v.1.0.b - czyli RiskManager i wizualna edycja zleceń

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

byyku pisze:automaty są do dupy, więcej można zarobić opierając się o analizę techniczną.
Nie wiem czy zauważyłeś, a pewnie nie chciało się, ale VORM, to nie automat realizujące własne zlecenia, tylko półautomat wspomagający handel człowieka. Jego zadaniem jest maksymalnie uprościć takie czynności jak ustawienie TP i SL, modyfikacja tychże, ustawienie BE itp, a do tego na bieżąco informować o stanie zleceń, możliwej wielkości zlecenie zgodnie z przyjętymi zasadami itp.

I zgadzam się z Tobą @dusigrosz, że coś takiego powinno być dozwolone wszędzie. Może trzeba będzie pomyśleć nad modyfikacją VORM'a, by w takich sytuacjach jak na GO4X chociaż pokazywał cenę na której powinien się znaleźć SL, czy TP, by przy składaniu zlecenia można było te wartości od razu wpisać ręcznie....

Inna sprawa, że twórcy platformy szykują w nowej platformie takie ułatwienie, że będzie można wpisać przy złożeniu zlecenia odległość w pipsach dla SL i TP, a platforma wyliczy cenę i wpisze w zlecenie...
More practice, more luck!

dusigrosz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dusigrosz »

Ykee pisze:Może trzeba będzie pomyśleć nad modyfikacją VORM'a, by w takich sytuacjach jak na GO4X chociaż pokazywał cenę na której powinien się znaleźć SL, czy TP, by przy składaniu zlecenia można było te wartości od razu wpisać ręcznie....
Byłoby fajnie, bo w czasie otwierania zlecenia ustawianie SL i TP jest dość kłopotliwe. Często się mylę co do ilości pipsów i kierunku postawienia.
Wszystko jest OK jeśli robię to na koncie demo. Ale jeśli zacznę w realu, to już nie będzie wesoło...
W sytuacji, kiedy automat na wykresie podpowiadałby jaką wartość wpisać ręcznie, to zapewne pozwoliłoby uniknąć pomyłek i trochę stresu.

Dodano po 2 godzinach 56 minutach:

Ykee , czy mógłbym Cię prosić o zrobienie takiej modyfikacji? Bardzo proszę!

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Już nad tym myślę... 8)

WuKwas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: WuKwas »

Nie do końca rozumiem jak działa ten VORM...
Wszystko wydaje się być dobrze jeśli chodzi o T/P- ustawiam sobie go i on działa.
Gorszą sprawą jest S/L. Ustawiłem sobie TS_Activated_Level na 0, czyli po przekroczeniu ceny zakupu...
Uruchomił się gdy cena przeszła przez punkt zakupu i ustawił się 4,2 pipsa poniżej... Dlaczego???
I co ja mam zrobić, biedny mały miś?

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

a BreakEven jak masz ustawiony?
albo TS_Distance?

WuKwas
Bywalec
Bywalec

BE 35
TS_Distance 45

tylko zastanawiam się, grając na FxPro czy nie powinienem dopisać zer na końcu? Chociaż precisona mam na 2...

W ogóle tego nie czaję :( Przy VORM 1.5 mam X w narożniku zamiast buźki.

Może napiszesz czy to w ogóle działa? Ja nie czaję, tak samo jak z tymi ustawieniami, czy grając mikrolotami mam wpisać wszędzie zera na końcu czy to już się stało automatycznie?

Kiedy S/L zadziała? Jeśli od razu, od pierwszej chwili od zawarcia transakcji nie osiągam ceny zakupu (przy ustawieniu 0 na levelu) to S/L w ogóle złapie?

-------
Qrczę :) Zacząłem grać zgodnie z trendem i zacząłem zarabiać! Ale nadal nie wiem dlaczego :P

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Czytałeś instrukjcę? Tam jest jak uruchomić VORM_EA,wtedy nie ma X w narożniku.

Jak masz ustawiony precision na 2, to VORM podaje Ci w mikrolotach jak wielką pozycję możesz ustawić, i jaki SL.

Inna sprawa, czy gdy masz kwotowania z większą prezycją, to czy SL 35 to 35 pipsów, czy 0.35 pipsa (o dwa miejsca po przecinku więcej), ale to przecież łatwo zobaczyć.

SL nie da się ustawić bliżej niż 15 pipsów, chyba że broker to umożliwia, tak więc nawet jeśli ustawił by Ci SL na cenie otwarcia, od razu po otwarciu zlecenia, to nie powinien w ogóle zmodyfikować zlecenia.

Musze otworzyć konto demo na FxPro i sprawdzę, czy wszystko gra.
---
Z tego co widzę, to na FxPro nie ma mikrolotów, tylko kwotowanie jest (np na EURUSD) do 5-tego miejsca po przecinku. W związku z tym musiałbyś ustawić SL np nie na 35, a na 350p, a TS_Distance nie na 45, a na 450p

WuKwas
Bywalec
Bywalec

Ykee pisze:Czytałeś instrukjcę? Tam jest jak uruchomić VORM_EA,wtedy nie ma X w narożniku.

A u mnie jest, mimo, że włączam umożliwienie handlowania. Wygląda na to, że tylko "box" działa.
Obecnie mam takie ustawienia:
T/P: 120
S/L: 50 (tak samo ma platforma brokera)
TS-Distance: 25
Jumping Levels: 10
Action: 0

i T/P ustala się od razu po założeniu pozycji a S/L na "buy" nie pojawia się wcale.
Np. jeśli otwieram pozycję przy kursie 1,45450 (to przy obecnych ustawieniach T/P włącza się:
na buy: 1,45570
na sell: 1,45330
i to jest ok!)
ale kiedy włączy się S/L na buy a kiedy przy sell na tych ustawieniach co mam?

Ja bym chciał, żeby ustawiało się od razu po założeniu pozycji o te 50 punktów od ceny.

p.s. Jestem nowy, świeży , wszystkiego się uczę więc nie miej mi za złe....
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 07:53 przez WuKwas, łącznie zmieniany 1 raz.

pax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pax »

Jaka jest w końcu najnowsza wersja? Ykee, czy mógłbyś ją umieścić w pierwszym poście? byłoby łatwiej odnaleźć...

A poza tym mam problem, bo jak tylko wykres ruszy się o 1 pip, to znikają mi 3 inne indykatory... jak zmienię interwał to się pojawiają... ale jeśli kurs się zmieni to z powrotem znikają....

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

WuKwas Ustaw tak: TP: 600p, SL: 220, BE: 350, TrailingStopType: 1, TS_Distance: 450, TS_JumpingLevel: 250, TS_ActivatedLevel: 100 - i sprawdź jak się będzie zachowywać.

Po drugie, skoro Ci VORM_EA nie działa, bo masz X, to nie rozumiem jak przestawia, czy ustawia Ci TP, SL itp - prawdopodobnie w ogóle tego nie robi, tylko kreski rysuje na wykresie...

Sprawdź czy właściwi skopiowałeś pliki. Opisz mi to wraz z rozszerzeniami tych plików. Sprawdź w okienku "Terminal" w zakładkach "Strategie" oraz "Dziennik", czy nie wyświetla jakichś komunikatów z błędami.

---
@pax Najnowszą wersję masz tutaj: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 466#153466 - natomiast nie potrafię Ci pomóc odnośnie Twoich znikających indykatorów. Prawdopodobnie masz coś źle poustawiane. I nawet niekoniecznie z VORM'em...
Najlepszy sposób, to wywalić wszystkie indykatory i zacząć od czystego wykresu ceny i po kolej dorzucaj wskaźniki i obserwuj wykres. Jak po dodaniu któregoś wskaźnika ponownie pojawią się problemy ze znikającymi indykami, to będziesz wiedział który zawinił.

ODPOWIEDZ