Chciałbym zaprezentować pewne przydatne narzędzie własnej produkcji. Myślę, że skoro wielu korzystało z RiskManagera (tutaj), i mam nadzieję był przydatny, to i to narzędzie się przyda.
W zasadzie jest to następca RiskManagera i jego uzupełnienie dla wygody trade'u

Mam dwa pliki:
- jeden to VORM_InfoBox, bedący wskaźnikiem, który informuje o pewnych zdarzeniach w głównym oknie wykresu, zawierającym RiskManager
- drugi to VORM_EA, czyli Expert wykonujący zlecenia na podstawie działan uzytownika.
I teraz tak - od razu mówię, że VORM_EA jest wzorowany na LuktumVisualOrderEditor, którego wersję można ściągnąć ze strony autora i znanego tutaj forumowicza: luktum-visual-order-editor - robota piękna. I pewnie gdyby nie ona, nie było by VORM, jednak jak już coś istnieje, to można to poprawić...

Najciekawsze funkcje VORM_EA to:
1. Automatyczne ustawianie zleceń TakeProfit i StopLoss.
2. Ustawianie zleceń BreakEven i ClosePart... na razie tak jak w LVOE

3. Multiplikacja poziomów ClosePart
4. Funkcja TrailingStop z następującymi opcjami:
- Stepping – czyli standardowy TS. SL podąża za ceną w zadanej odległości
- Jumping – Skaczący TS. SL ustawi się za ceną w zadanej odległości, ale po pokonaniu przez cenę pewnej odległości
- MovingAverage – SL podąża ze ceną po średniej kroczącej
- ClosePart – SL zajmuje pozycję na poprzednim poziomie ClosePart
Najciekawsze funkcje VORM_InfoBox, to:
1. RiskManager – czyli informacje związane z zarządzaniem ryzykiem w jednym oknie z wykresem
2. Prezentacja ustawień VORM_EA
3. Blok z informacjami o aktualnych zleceniach
4. Blok z informacjami o historycznych zleceniach, wraz z podsumowaniem Profit/Loss w pipsach
5. Najważniejsze: z poziomu ustawień VORM_InfoBox, można również zmienić ustawienia VORM_EA, nie trzeba wyłączać, lub wyrzucać Experta, aby ponownie wprowadzić go z nowymi ustawieniami.
Ponieważ opcji jest od groma, wraz z plikami załączam instrukcję obsługi w pdf'ie
I jeszcze jedno, to jest wersja beta, więc jak ktoś znajdzie jakiś błąd, ma jakąś uwagę - to bardzo proszę na maile, lub najlepiej tutaj na forum. Dzięki również za konstruktywną krytykę.

Pozdrawiam i życzę miłego trade'owania