Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

FXstreet.com (Barcelona) - A Troika document released today reveals that Russia has agreed to a two-year extension on its loan to Cyprus. It has also decided to reduce the interest by 2%.

The EU, ECB and IMF officials stated that Cyprus had fulfilled all the requirements for the release of the first tranche of the 10 billion euro bailout, with which the international lenders will proceed in May. The loan extension from Russia provided additional financial support for the distressed island.

According to the document: "Reassurance has also been obtained from the Cypriot authorities that formal agreement has been reached between the Republic of Cyprus and the Russian Federation on an extension by two years of the maturity for the Russian loan, which will be reimbursed as of 2018, and a reduction of the interest rate from 4.5 percent to 2.5 percent."
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Jak ktoś ma nerwy i wolną kasę to jest okazaj kupienia Kangura pod RBA - jutro o 6:30 rano będzie decyzja.
Kangur jest wystarczająco dobrze zedołowany żeby zrobić ładne odbicie jeżeli nie będzie cięcia stóp (ja zakładam, że nie będzie).
Ale nie należy upatrywać w tym jakiegoś istotnego zwrotu akcji. UBS ładnie to opisał:
The Australian dollar is more likely to enjoy a near-term bounce, but with another employment report due on Thursday and possible revisions to inflation and growth forecasts on Friday, any relief rally would be short-lived.
Czyli tak patrząc na wykres odbicie w pod 1.038, może nieco wyżej, a potem znów wpłucz i wypluj.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

mike_05 pisze:Dobre wiadomości z Kanady i gorsze z AU, sugerują shorty. Luka podciągnięta, ale jak Azja się podłączy, może być ładne południe.
Już 70 pipków :wink:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:
mike_05 pisze:Dobre wiadomości z Kanady i gorsze z AU, sugerują shorty. Luka podciągnięta, ale jak Azja się podłączy, może być ładne południe.
Już 70 pipków :wink:
To był AUDCAD? Nie załapałem... ale Kangur też ładnie zleciał.
Tyle że jeżeli nie będzie obniżki stóp przy zdyskontowanej przynajmniej częściowo to... na tym właśnie opieram swój mały zakład :-D
Szanse są 50:50, a może nawet lepsze, ryzyko małe - powiedzmy 35-45 pip, możliwości zysku spore - przynajmniej 67 (patrząc teraz na Kangura 1.02514/517), a jak dobrze pójdzie to i ze 130 i krótki czas oczekiwania... plus malutki bonusik w postaci odsetek.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

A jednak RBA ścięło te stopy - no cóż, tak też bywa ;-)
EDIT: w sumie przy 50:50 mogłem obstawić też drugą stronę, najlepiej przez EURAUD. Ale nie obstawiłem - postawiłem, że nie będzie cięcia i mam za swoje.
Oj Kangurek nie będzie miał się dobrze. Szczególnie jak Euro nie będzie miało powodów do spadania.
A jak jeszcze japońce "zawiodą" (10 Maja) to i AUDJPY może mu dołożyć.
Plus te raporty o których wspominał UBS.
EDIT2: na razie są chętni do kupowania w okilicach 1.0180. Jak i chętni do sprzedawania rajdów.

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

Czy ja dobrze słyszałem, że Bank Australii jest gotów do kolejnych obniżek w okolicach sierpnia, jeśli sytuacja gospodarcza nie ulegnie poprawie?
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

259
Maniak
Maniak

zastapmnie pisze:Czy ja dobrze słyszałem, że Bank Australii jest gotów do kolejnych obniżek w okolicach sierpnia, jeśli sytuacja gospodarcza nie ulegnie poprawie?
Tak to mniej więcej interpretują:
The Board has previously noted that the inflation outlook would afford scope to ease further, should that be necessary to support demand. At today’s meeting the Board decided to use some of that scope. It judged that a further decline in the cash rate was appropriate to encourage sustainable growth in the economy, consistent with achieving the inflation target.

Note the last paragraph – the RBA decided to use some of that scope. There is still an easing bias going forward.
http://www.forexlive.com/blog/2013/05/0 ... statement/
Choć jak dla mnie sam komunikat nie brzmi jakoś niepokojąco, nawet podkreśla pewne postępy:
http://www.rba.gov.au/media-releases/2013/mr-13-10.html
Jest tam też wzmianka o bieżącym kursie A$ który jest "niespotykanie" wysoki w stosunku do niższych cen eksportu i rentowności. Ten kawałek też wszystkich męczy: co to właściwie ma znaczyć? RBA zamierza coś z tym robić cz nic czy jak? Czy może to efekt japońskich zakupów australijskiego długu co by oznaczało że nie jest to zbyt trwałe?
Za jakieś dwa tygodnie będzie opublikowany protokół spotkania - Minutes. Będzie zabawa w odkrywanie kart :)

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

zastapmnie pisze:Czy ja dobrze słyszałem, że Bank Australii jest gotów do kolejnych obniżek w okolicach sierpnia, jeśli sytuacja gospodarcza nie ulegnie poprawie?

RBA: Following RBA's 25bps cash rate cut, CBA which previously expected the cash
rate to be on hold for longer, is now expecting a rate cut which it says is
likely in August following Q2 CPI data.

http://forex-nawigator.biz/forum/daytra ... ml#p582252
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

Gdzie były te fatalne PMI z zeszłego miesiąca, szczególnie ten w ząbek czesany...

Tutaj:
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p577256
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p577283
UBS bierze nasz PMI za wskaźnik wyprzedzający niemieckiego.
To było 23 Kwietnia 2013:
259 pisze:Za to w przyszlym miesiącu Niemcy mogą pokazać lepsze dane:
Nowe zamówienia w przemyśle w Polsce spadły w marcu w ujęciu rok do roku o 5,1 proc., po spadku o 22,9 proc. w poprzednim miesiącu - poinformował we wtorek Główny Urząd Statystyczny

W ujęciu miesięcznym zamówienia wzrosły o 9,4 proc. w porównaniu ze spadkiem o 9,8 proc. w poprzednim miesiącu.

Nowe zamówienia w przemyśle na eksport spadły natomiast w marcu w ujęciu rocznym o 5,2 proc., po spadku o 10,5 proc. w poprzednim miesiącu - podał GUS.

Nowe zamówienia na eksport w ujęciu miesięcznym wzrosły o 12,3 proc. Przed miesiącem, zamówienia na eksport spadły o 11,1 proc. miesiąc do miesiąca.

Wskaźnik nowych zamówień w przemyśle pokazuje rozwój popytu na wyroby i usługi. Służy on do oceny przyszłej produkcji (w Niemczech ;-) ).
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706205 ... --rdr.html
I co my dzisiaj mamy?
German industrial orders march: m/m +2.2% vs -0.5% exp
http://www.forexlive.com/blog/2013/05/0 ... s-0-5-exp/
Zamówienia w niemieckim przemyśle wzrosły w marcu 2013 r. o 2,2 proc. miesiąc do miesiąca, a w ujęciu rocznym spadły o 0,4 proc. - podało niemieckie Ministerstwo Gospodarki w komunikacie
http://ekonomia.rp.pl/artykul/706299,10 ... -gore.html
Jakby kto pytał co ten Edek tak nagle...

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Wyraźny trend... ;)
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Zablokowany