OzFX Squeeze-More Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
NewTrader
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NewTrader »

"
Na GBP/USD AO zmieniało kolor kilka razy. Może ktoś wie na jakiej podstawie ten wskaźnik jest obliczany i ile trzeba mu dać czasu na ustabilizowanie się?? "

trzeba czekac do zamkniecia swieczki

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Long na GBP/USD zamknięty na +25 pipsów i na razie wystarczy.

Dzisiaj bardzo dobry dzień (jak wspomniał Yankee na EUR/JPY i GBP/JPY można było zyskać o wiele więcej).

Szkoda, że to były wirtualne pieniądze :)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

magictrader pisze:
Skombinuj 100$/100€ i graj na microlotach, zobaczysz że to już inna gra ;)

I dopiero wtedy zobaczysz co to znaczy prawdziwa gra, gdy go gry wchodzi nasz "ulubiony" indyk zwany Stresem. :-)
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

MrYogi pisze:
magictrader pisze:
Skombinuj 100$/100€ i graj na microlotach, zobaczysz że to już inna gra ;)

I dopiero wtedy zobaczysz co to znaczy prawdziwa gra, gdy go gry wchodzi nasz "ulubiony" indyk zwany Stresem. :-)
Gram na koncie realnym, a dokładniej odrabiam straty :)
Gram ciągle 0,1 lota z depo około 2k USD.

Testuję ten system pod swoje konto, niestety nie otworzę 0,3 lota żeby zamykać loty w miarę postępów, bo moje konto jest na to za małe gdybym miał stracić np: 0,3*50pipsów.

Zainteresował mnie ten system, jego skuteczność i wygoda patrzenia na wykresy co 4 godziny i to, że za wiele nie trzeba analizować.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Radzilbym zmienic brokera bo przy minilotach 2K$ to stanowczo za malo i nie moze byc mowy o zarzadzaniu pieniedzmi (zreszta napisales, ze zawsze otwierasz 0,1 lota) a to jest najwazniejszy element KAZDEGO systemu.
Trzeba troche czasu zeby to zrozumiec, zle uwierz mi ze tak jest.

Tak naprawde moment wejscia nie jest bardzo istotny. Duzo wazniejszy jest moment wyjscia (czyli jak wcielic w zycie banal: ucinac straty, dac zyskom rosnac), a jeszcze wazniejsze zarzadzanie pieniedzmi.
Moment wejscia daje nam system, nad pozostalymi elementami trzeba popracowac. Jak ktos liczy na latwa kase, to moze sie przeliczyc.

Znowu wyszedem i znowu uciekly mi trejdy ;/ Zaznaczylem sobie nawet do obserwacji e/chf/ g/chf i e/g i wszystkie uciekly. Coz jutro tez jest dzien...

Co do zmiany koloru ao to szczesciarz z Ciebie, bo mi sie jeszcze nie zdarzylo widziec jak zmienia kolor (moze dlatego ze rzadko go uzywam), ale na pewno wchodzisz na otwarciu swieczki, nie jak sie zamknie, bo moze Ci uciec cena, tak jak mi dzisiaj...

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

NewTrader pisze:"
Na GBP/USD AO zmieniało kolor kilka razy. Może ktoś wie na jakiej podstawie ten wskaźnik jest obliczany i ile trzeba mu dać czasu na ustabilizowanie się?? "

trzeba czekac do zamkniecia swieczki
W systemie Oza z tego co pamiętam chodzi o moment otwarcia świeczki, a nie zamknięcia.

Przydało się dzisiaj przeczekanie 15-30 minut aż świeczka się "rozbuja" i ustali kolor AO.

Dodano po 3 godzinach 9 minutach:

Yankee, co sądzisz o przesuwaniu stopa na BE? I po ilu pipsach na danych parach może mieć to jakiś sens?

Np grając w poniedziałek tym systemem miałem 25 pipsów zysku na GBP/USD i gdyby nie SL przesunięty na BE to bym kiepsko skończył.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Jestem jak najbardziej za przesuwaniem sl, ale niekoniecznie na BE. To jest najbardziej jaskrawy przejaw tego ze trader za wszelka cene chce miec racje (polecam Van Tharpa- bardzo fajnie to opisuje)

Podam przyklad z BE po 20p na e/j. Powiedzmy ze jestes +20. Szanse na to ze kurs pojdzie do gory to powiedzmy 66,6%, z tym ze na 50% w miedzyczasie spadnie ponizej wejscia. Porazka na 33,3%.
Takze mimo ze masz 2/3 szans na wygrana to tak bardzo boisz sie porazki ze wolisz ustawic szanse 2/3 na 0 i 1/3 na wygrana, obnizajac radykalnie szanse na wygrana, ale jednoczesnie pozbywajac sie stresu ew porazki.
Powiedzmy ze mamy 6 trejdow i tp:sl (R)=2
1) przesuwamy szybko na BE- 2*wygrana, 4*0, wynik=2*R=4
2) przesuwamy pozno- 4*wygrana, 2*porazka, wynik=4*2-2*1=6

Im slabsza psycha tym silniejsza tendencja do szybkiego zabezpieczenia pozycji, zeby uniknac wszelkich strat, nawet kosztem unikniecia zyskow. Na dluzsza mete to zle podejscie, bo na pewno beda pozycje od poczatku nieudane, gdzie nie da sie przestawic na BE. Jednym slowem to dokladne zaprzeczenie odwiecznej teorii- tnij straty, daj zyskom rosnac.

Sorry za przydlugawy przyklad, mam nadzieje ze zrozumialy. Lepiej miec srednie straty i duze zyski, niz tylko male zyski+ nieuniknione straty.

Po ilu pipsach przesuwac i gdzie przesuwac to sprawa indywidualna. Ja np na g/j gdzie atr 4h to ok 100p, staram sie przesuwac na be po 1 tp (ok 125p) ew blizej jak tp nie zostanie osiagniety, sl to ok 100p, tp2 250p, zreszta o tym juz pisalem.
Wszystkie te wartosci wyznaczam z atr (mozna korzystac z wiekszego TF np d1, ale obecnie korzystam z h4)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Grać tym systemie i zamykać pozycje czy przesuwać S/L po 20-25 pipsach ?? to chyba jakieś nieporozumienie, to podchodzi pod skalpowanie na H4 i do jeszcze na takich parach, totalny absurd.

Są pary co mają ruchy nawet po 1000-2000 pipsow na D1, ba świczki H4 często są po ponad 500 pisów jak nie więcej, więc branie po 20-25 pisów to chyba żart.
Oz to nie sys do grania krótkoterminowego tylko do średnioterminowego. Oczywiście, nie mówię że po otwarciu pozycji wyłączyć monitor i iść na grzyby bo pozycje trzeba też monitorować, i ją zamknąć jak wszystko przemawia w przeciwną stronę niż jak mamy pozycje, ale taki sysa daje znacznie więcej możliwość.

Do każdej pary trzeba dopasować inaczej S/L jak i T/P niema standardowego ustawienia. ( to co podaje Oz nie jest złe, ale dobre też nie )

Ps. Nie żebym kogoś obrażał, ale do tego sysa tez trzeba dużo cierpliwości, i porządnej psychy jak na początek pozycja idzie nie tak jak trzeba.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za rady, wezmę je pod uwagę, a tymczasem (mimo, że mamy piątek) long na EUR/USD i short na USD/CHF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

A co sądzicie o modyfikacjach stworzonych przez pipkidnappera na forum OzFX? Tu daję linka: http://www.ozfx.com.au/forum/viewtopic.php?f=3&t=459. Wygląda to dość ciekawie. I mam prośbę, może mi ktoś powiedzieć o co chodzi w tym zdaniu -
Then I'm in , i manage the trade from the 1/2 , 85% of the time my first 2 positions will be fill by the time the SS reach the 80 % on the 30 min , then I manage the third position from the 4 hour Chart .
?

ODPOWIEDZ