next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:Ja Ci o tych rzeczach pisałem kilka tygodni temu. Nawet zrzut z opisem zamieszczałem np z targetami. O drugim teście co chwile pisałem, nawet w piątek komuś odpisywałem odnośnie daxa, co wchodził na fibo 88 to też o tym warunku pisałem. Ogólnie słabo to wygląda jak nie zapamiętujesz takich rzeczy.
Pamiętam że to pisałeś, pamiętam też przykłady z opisami, ale tutaj akurat podałem dane usłyszane z Fibonacci Team.
O tym drugim teście pamiętam że wspominałeś, słyszałem to też na nagraniach fibo ale sam nigdy tego nie sprawdzałem i nie przerabiałem, dopiero dziś widziałem to pierwszy raz.
pol75 pisze:Druga rzecz , która słabo wygląda to zyski. 12 pips w takim ładnym dniu to gorzej niż gorzej. Wiem że nie umiesz robić piramid , ale żeby chociaż jednej pozycji na demo nie przytrzymać na 30 pips.
Wiem że to dziwne ale nie potrafie tego robić. Próbuje zmienić swoje nawyki dopiero. Wcześniej przez cały czas próbowałem skalpować, nawet tutaj zacząłem w pierwszym momencie dziennika od skalpowania na 1-2 pips SL, bo tylko krótkie ruchy potrafiłem grać. Nigdy nie robiłem świadomie trejdów na kilkadziesiąt już nie mówiąc o kilkuset pips. Zazwyczaj to była zabawa na demo, klikanie na pałe a potem zostawienie pozycji i nie zaglądanie do tego demo, ale żeby świadomie poprowadzić pozycje to nigdy tego nie robiłem.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Nie musisz prowadzić pozycji kilka dni i kilkaset pips. Lepiej zrobić dobrą szybką piramide. To sobie zaplanuj na następny etap nauki. Jest formacja = robisz piramide. Nie robię takich rzeczy nigdy, ale dla celów przykładowych wyjątkowo pokaże Ci coś. Przykład z dziś , jakieś 435 pips, tylko na usdjpy. Piramidy swoje robią.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok. Spróbuje następnym razem jak będzie układ zrobić to w ten sposób.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Ok. Spróbuje następnym razem jak będzie układ zrobić to w ten sposób.
Ten układ na u/j dalej jest i prawdopodobnie będzie dalej szło w górę. Prawdopodobnie jest flaga na 5m i zasięg może być do 113,50. nie ma nic pewnego na 100 % , ale mnie to wystarczy. Już we fladze mam 2 pozycje.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

pol75 pisze:
-rookie- pisze:Ok. Spróbuje następnym razem jak będzie układ zrobić to w ten sposób.
Ten układ na u/j dalej jest i prawdopodobnie będzie dalej szło w górę. Prawdopodobnie jest flaga na 5m i zasięg może być do 113,50. nie ma nic pewnego na 100 % , ale mnie to wystarczy. Już we fladze mam 2 pozycje.

Na razie ucz się grać i wytrzymać w pozycji dłużej niż 12 pips. Musisz mieć wiecej transakcji na 20-30-40 pips wtedy jak będziesz widział że formacje działają to bedziesz się uczył piramidować.

Awatar użytkownika
Darro
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darro »

Może sie przyda... to na EURGBP też mamy "harmonię"...spadkową

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Darro pisze:Może sie przyda... to na EURGBP też mamy "harmonię"...spadkową

Punkt D jeszcze nie zaliczył 78 lub 88. Takie nie dokładne układy to indykatory typu ZUP rysują, ale to powoduje ze ludzie wchodzą za wcześnie w pozycje.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 30 / 60 - Dziś tylko 1 pozycja - USDJPY

Dlaczego kierunek w góre?
1. Wczoraj była reakcja na układ Bullish Gartley, więc zakładam że scenariusz jest aktualny i kierunek może być kontynuowany
2. Dziś korekta zeszła do 61.8 co zaznaczyłem literą E mierzenia odcinka AB, więc to techniczny punkt a z tego co widać była tam reakcja
3. Z mierzenia swingu zaznaczonego literą C wyszedł kolejny 61.8 w korekcie do wierzchołka D gdzie też nastąpiła reakcja co zmierzyłem jeszcze dodatkowo mierzenia zew i wyszło że rynek zatrzymał się na 168.1 w punkcie E
4. F to żółta strefa oporu w okół której rynek krążył od wczoraj i dziś też tym mocnym ruchem w dół na C tam był
5. Wszedłem w tym miejscu bo widziałem że na świeczce H1 idą do góry i nie zanosi się na spadki jeszcze głębiej tylko spróbują wybić ten poziom. Takie miałem przypuszczenia dlatego otworzyłem pozycje w tym miejscu.
6. Ustawiłem SL pod dołkiem z tego dnia, gdzie była reakcja w punkcie E
28.02.2017 - USDJPYM5.png
Tak patrzyłem na wykres i go sobie opisywałem, jeśli popełniłem błąd potem będę to analizował.

Problem z akceptacją strat - jednak jest coś takiego jak strach przed przyznaniem się do błędu. Nawet upublicznienie takiej analizy i opisu kiedy rynek spada w dół, a ja tracę bo wszedłem za wysoko ( za wcześnie ) powoduje właśnie taki odruch - strach przed porażką albo raczej strach przed oceną innych kiedy popełniłem błąd. Nie wiem jak to określić tutaj ale jest coś takiego w mojej głowie.

Cel - nauczyć się przytrzymać dłużej pozycje - jeśli to wystrzeli do góry to jest szansa na dojście do wierzchołka C formacji bullish gartley rysowanej wczoraj. Spróbuje tę pozycję wytrzymać do tych poziomów jeśli nie wybije mi tego SL. Wierzchołek C czyli okolice 113.570.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

@pol75 @rookie - znów wejście na DAX M5 na 88,6%: http://forex-nawigator.biz/forum/daytra ... ml#p854642

-rookie-
Maniak
Maniak

I to by było na tyle. Wróciłem prawie do punktu wyjścia, bo tym trejdem skasowałem swoje zyski z ostatnich dni. Przed otwarciem tej pozycji stan konta wynosił -16.12%, teraz jest to -16.89%. Wczoraj zysk na tej parze w moim najlepszym trejdzie wynosił +12 pips, dziś straciłem 21 pips. Wiem że nie można sugerować się tymi statystykami, bo one są teraz bez znaczenia ale tak ta decyzja wpłynęła na mój rachunek. Trzeba zapomnieć o tym i jutro zrobić wszystko od początku. Nie myśleć o odrabianiu strat, tylko zrobić od początku analize i zacząć wszystko od nowa...

Na obrazku jest komentarz "liczyłem że jednak tej strefy z dwóch fibo nie pokonają" - no właśnie... nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Pos-27 - 28.02.2017 - USDJPYM5 - demo XM.png
Ostatnio zmieniony 28 lut 2017, 12:40 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany