Krótkie podsumowanie dnia.
27.02.2017 - EURUSDM5 - podsumowanie dnia.png
27.02.2017 - USDJPYM5 - podsumowanie dnia.png
Komentarze z myfxbook
Pos-24 : EURUSD - Przegapiłem kilka momentów w analizie jak poziom w okół którego poruszał się rynek w ostatnich dniach. Analiza była słaba i dopiero po otwarciu pozycji zauważyłem jej braki. Pośpieszyłem się z otwarciem tej pozycji bo byłem już nastawiony że muszę mieć pozycje na tej parze skoro już zrobiłem "analize" przez weekend.
Pos-25 : USDJPY -plan to realizacja bullish gartley, TP może jest troche za wysoko - Miałem TP dość wysoko ale mnie spadki zaskoczyły. Trójkąt zwyżkujący który tam widziałem został wybity ale potem korekta była zbyt głęboka co uznałem za odbicie w dół, bo też było to 50% swingu spadkowego, czyli korekta napotkała opór co uznałem za jej koniec. Zmknąłem bo już nie podobało mi się to wszystko.
Pos-26 : EURUSD - Uznałem że już przesadzam i zamknąłem bo to był odruch i chyba zadziałała chciwość. Zacząłem grać coś co sobie wymyśliłem w głowie a nie to co robi rynek. Ustawiłem sobie plan i nie brałem w tej chwili pod uwagę już innych możliwości. Dlatego zamknąłem pozycje tutaj bo uznałem że mogę być w błędzie i że już mocno przesadzam.
Błędy
- Trójkąt wzrostowy ( zwyżkujący ) nie mógł pojawić się w tym miejscu na USDJPY, ponieważ był trend spadkowy. Poza tym zasięg powinien być wzięty z początku tego układu co w tym przypadku dałoby te 40 pips, a sam wystrzał do góry miał tylko 18 pips. Tego układu tutaj po prostu nie było.
- Przy pierwszej pozycji na EURUSD trochę pośpieszyłem się z zagraniem. Warto poprawić ten element następnym razem.
Pozytywne strony
- Reakcja na USDJPY i wyjście z pozycji kiedy spadali była prawidłowa, ale mogłem wcześniej sobie zaznaczyć ten poziom oporu i zmierzyć swing spadkowy żeby mieć plan awaryjny gdyby się tam zatrzymali jak stało się to dziś. Mogłem brać pod uwage wyjście w tym miejscu zamiast czekać na TP.
Ogólnie trochę mnie zaskoczyło dziś to zamieszanie na danych jak jeździli góra dół. Nie spodziewałem się takich ruchów. Na wykresie EURUSD z podsumowaniem jest zaznaczony zielony obszar z podpisem "myślałem że odbiją w dół", czyli w tym miejscu liczyłem że zawrócą i wyrysują fale CD w dół układu harmonicznego ale tak się nie stało jak widać. Ten harmonik wziął mi się po prostu z mierzenia fibo. Myślałem że to wypali. Pozycji nie miałem, bo tylko 3 strzały zaplanowałem na dziś. Na obrazku USDJPY zaznaczyłem gdzie miałem ustawione domyślne TP w scenariuszu jaki sobie założyłem wczoraj.
Chciałem zrobić lepsze podsumowanie ale dziś nie mam na to ochoty, dlatego tylko tyle dałem rade zrobić dziś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.