EFIX POLSKA

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
37
22%
Poza paroma minusami są ok
33
20%
Przeciętny
50
30%
Mają wiele wad
17
10%
Stanowczo odradzam
31
18%

Liczba głosów: 168

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

robertw7 pisze:Tak, masz rację, wspomniałes wcześniej, że jednak mozna sie przejechać na pewnych sposobach gry. Jakie systemy miałeś na mysli? Skalpowanie?
Skalpowania napewno nie lubią market makerzy. Zastanawia mnie poprostu dlaczego jest tyle odmiennych opinii na temat tego samego brokera na różnych forach zarówno polskich jak i anglojęzycznych, często sprzecznych ze sobą. Nie mam doświadczenia w testowaniu różnych brokerów, GFT jest moim pierwszym i jedynym, w którym mam rachunek i trudno mi odnieść się do tego tematu i nie będę dociekał dlaczego jedna osoba pisze tak o tym brokerze a inna inaczej.
Jeśli chodzi o egzekucję zleceń to myślę, że skala problemów na jakie się napotykamy jest pochodną naszego stylu inwestycyjnego i tolerancji brokera na nasze poczynania na rynku.
Moim zdaniem najlepiej otworzyć rachunek u brokera ECN, to jest normalny broker i problem z głowy. Zastanawia mnie dlaczego tyle osób męczy się z XTB i AM skoro z niewielkim depozytem rachunek można otworzyć w MB trading.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

alinoe pisze: Moim zdaniem najlepiej otworzyć rachunek u brokera ECN, to jest normalny broker i problem z głowy. Zastanawia mnie dlaczego tyle osób męczy się z XTB i AM skoro z niewielkim depozytem rachunek można otworzyć w MB trading.
Pewnie ze względu na walutę rachunku (PLN) i niskie koszta wpłaty/wypłaty..
Sporo ludzi ma jeszcze małe rachunki więc to jest dla nich bardzo istotne kryterium.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Jacek_fx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Jacek_fx »

egzekucja zleceń zależy również od szybkości naszego łącza....dlatego u niektórych mogą zdarzyć się requoty a u innych nie

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

j4ceeq pisze:egzekucja zleceń zależy również od szybkości naszego łącza....dlatego u niektórych mogą zdarzyć się requoty a u innych nie
No tak, ale mam jedno łącze, a dwie platformy. AM i Efix. Na AM rekwoty zdarzają sie dość często, a na Efixie jeszcze nie miałem. Więc chyba nie w tym rzecz.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

AM leci w kulki, jak ci w trakcie składania zleceń wisi okienko (czasami parę sekund i nie ma to nic wspólnego od szybkości łącza). Jak cena poleci nie w twoim kierunku to je zrealizują (zyskają dodatkowy spread) jak poleci w twoim kierunku to masz requota.. To taki ich dodatkowy zysk podczas składania zlecenia. Przynajmniej ja zauważyłem taką zależność.
Czasami dajesz zlecenie, ono siebie wisi i wisi, dajesz anuluj. Dostajesz komunikat że anulowano za za 1-2 sekundy pojawia się aktywne zlecenie..

Jak wiadomo broker MM nie da sobie krzywdy zrobić..
Nie wiem czy niektórzy sprawdzali, jeśli nie to polecam po jakiej cenie są realizowane transakcje (wliczając slippage) - bo to jest całkowity koszt. A wszyscy się podniecają że spread 2 pipsy a tak naprawdę to czasami wychodzi 5! Na ECN niby wychodzi drożej ale jak się wszystko uwzględni to jest lepiej..
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 15:31 przez Tig3r, łącznie zmieniany 2 razy.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Zgadza się. Zdarza się, że okienko wisi po 10 sekund, a potem rekwot, a jak robisz anuluj, to komunikat "zlecenie przyjęte". Kiedyś w AM to sie nie zdarzało, albo przynajmniej było rzadziej niz obecnie.
Co oznacza gwarantowany stop, który jest dodatkowo płatny? Czyli przy niegwarantowanym istnieje możliwość, że pozycja nie zostanie zamknięta na ustalonym poziomie?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Chodziło mi z tymi rekwotami o to, że jeżeli widzisz cenę na poziomie X i klikasz BUY, a cena w ułamku sekundy w czasie klikania leci na poziom Y, znacząco różniący się od poziomu X (np: podczas danych), to dostajesz rekwot, ale to jest tylko dla dobra trejdera żeby się nie zdziwił, że dostał pozycje po innej cenie niż widział (rzadko się to zdarza). W innych przypadkach żadnych rekwotów nie ma :).

To też jest mój pierwszy broker i jestem z niego bardzo zadowolony, a jak uda się uzbierać większy kapitał to najpierw pomyślę o GFT | PRIME, a później jak coś o ECN, chociaż GFT | PRIME poniekąd też jest takim rozwiązaniem.

Różne opinie wynikają pewnie z przypadku, albo frustracji (niektórzy nawet mówią, że Forex to jakiś szwindel, a co dopiero broker :wink: ).

GFT to jeden z największych MM na świecie i solidna firma. Jeszcze z ich usługą GFT | PRIME to na prawdę są w czołówce :).

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

jakie dodatkowe korzysci daje to GFT PRIME ?? nizsze spready czy co??

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Być może to pytanie już się pojawiło, ale nie mam cierpliwości na 45 stron :) Zamierzam korzystać z Deelbooka z poziomu przeglądarki bez instalowania na kompie (jedynie w ten sposób mogę korzystać w pracy :lol: ). Jak można ustawić poziom BE? Jeśli ustawiam TS, poziom SL od razu podąża za ceną. Rzecz w tym, żeby SL przeskakiwał na zero lub ewentualnie podążał jako TS do zera, a potem zatrzymywał się. Czy jest taka możliwość?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

http://www.gftforex.com/software/gftprime/

robertw7 raczej nie ma takiej opcji trailing stopa do zera :).

ODPOWIEDZ