EFIX POLSKA
- magictrader
- Pasjonat
- magictrader
- Pasjonat
Mozecie powiedziec jak to wygladaa w praktyce ze spreadem?
Tzn jesli sa widelki 1-4 to jak czesto spread wynosi 1,2,3 a jak czesto 4? oczywiscie chodzi mi o odczucia, chyba ze ktos badania robil
Oprocz tego kwestia rozlaczania sie dealbooka mnie interesuje - poprawilo sie w tym wzgledzie? Czy moze wprost przeciwnie?
Tzn jesli sa widelki 1-4 to jak czesto spread wynosi 1,2,3 a jak czesto 4? oczywiscie chodzi mi o odczucia, chyba ze ktos badania robil

Oprocz tego kwestia rozlaczania sie dealbooka mnie interesuje - poprawilo sie w tym wzgledzie? Czy moze wprost przeciwnie?
Na EUR/USD przez wiekszosc dnia spread wynosi 2 pipsy (przy widelkach 1-3). Nie sledze wprawdzie rynku przez caly dzien, ale przy waskich widelkach, najczesciej wystepuja wartosci srodkowe. Dwa dni temu, jakos kolo 1 w nocy czy 2 byl chyba spread 1, z tego co pamietam.
Nie wiem tez czy nie jest to uzaleznione po prostu od godziny, musialbys sprawdzic na stronie GFT (na pewno dla par zlotowkowych spread zalezy od godziny i jest to u nich rozpisane - kiedys sprawdzalem).
Co do dealbooka nie narzekam, nie zauwazylem problemow technicznych, tym bardziej rozlaczania. Przynajmniej nie w czasie tradingu. Zdarzylo sie ze po zostawieniu platformy otwartej na noc, rano byl komunikat, ze polaczenie zerwano. Zlecenia wchodza plynnie i szybko, po biezacym kursie. Ale to tez pewnie kwestia lacza.
Nie wiem tez czy nie jest to uzaleznione po prostu od godziny, musialbys sprawdzic na stronie GFT (na pewno dla par zlotowkowych spread zalezy od godziny i jest to u nich rozpisane - kiedys sprawdzalem).
Co do dealbooka nie narzekam, nie zauwazylem problemow technicznych, tym bardziej rozlaczania. Przynajmniej nie w czasie tradingu. Zdarzylo sie ze po zostawieniu platformy otwartej na noc, rano byl komunikat, ze polaczenie zerwano. Zlecenia wchodza plynnie i szybko, po biezacym kursie. Ale to tez pewnie kwestia lacza.
Na jeden pips nie liczyłbym bowiem zdarza się bardzo żadko. Od wieczora do rana spread jest rozszerzany do górnych widełek, w dzień jest obniżany. Przykładowo GBP/USD wynosi 3 pipsy w dzień, o innej porze wynosi 4 pipsy.Możecie powiedziec jak to wygladaa w praktyce ze spreadem?
Oprocz tego kwestia rozlaczania sie dealbooka mnie interesuje - poprawilo sie w tym wzgledzie? Czy moze wprost przeciwnie?.
W ciągu 9 miesięcy miałem trzy zerwane połączenia, ani jednego rekwotowania (szczerze mówiac nawet nie wiem jak takie rekwotowanie wygląda), nie wiem też co to jest czekanie na realizację zlecenia.
Miałem dwa incydenty podczas których straciłem pieniądze. Jeszcze zanim zacząłem prowadzić dziennik ostro pogrywałem na ropie i podczas bardzo silnych wahań kursu mój SL "zamroził się" na dobre 2-3 minuty a na S&P 500 zlecenie zamknęło się z pewnym opóżnieniem ale w obu przypadkach strata była niewielka. Jak na dziewięć miesięcy realnego rachunku to chyba nieżle.
Jak skalpowanie u nich wygląda to nie wiem ale na FF ktoś się skarżył, że zaczynają utrudniać, inni twierdzą że wręcz przeciwnie, w każdym razie ja przy swoim stylu inwestycyjnym nie mam żadnych problemów i jestem zadowolony z tego brokera.
Zastanawiam się też czy otwierając konto forex nie można jednocześnie otworzyć konta CFD bowiem jak ja otwierałem konto CFD proponowali mi jednocześnie otwarcie konta forex. CFD u tego brokera mają tą zaletę, że spready na CFD na indeksy są bardzo konkurencyjne: 1pkt na Dax podczas sesji europejskiej i 2 pkt na DJIA poczas sesji amerykanskiej.
Przejrzałem właśnie forum nadrabiając zaległości w spowodowane urlopem i właśnie teraz zauważyłem, że chyba rozglądasz się za jakimś nowym brokerem. Niezależnie od mojej pozytywnej opinii na temat GFT trochę dziwię się, że dysponując większym depozytem interesujesz się tym brokerem bowiem ja zawsze uważałem, że naturalnym stopniem w rozwoju każdego tradera jest otwarcie konta u brokera ECN aczkolwiek trzeba przyznać, ze GFT to z pewnością jeden z solidniejszych i godnych zaufania market makerów, zwłaszcza jesli porównuje się go z konkurencją.
Małe sprostowanie: rachunek w GFT mam 11 miesięcy a nie 9 jak napisałem.
To już prawie rok na realu, jak ten czas szybko leci

Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 22:24 przez alinoe, łącznie zmieniany 1 raz.
- magictrader
- Pasjonat
Dla klientów z większym kapitałem GFT oferuje konta GFT | PRIME i wtedy jeśli nie jest to ECN, to coś bardzo temu bliskiego
.
http://www.gftforex.com/software/gftprime/

http://www.gftforex.com/software/gftprime/
Od dłuższego czasu bawię na demo w efixie. Mam tez demo i real w AM. Zauważyłem, że zlecenia w Efix wchodza błyskawicznie, a rekwoty sie nie zdarzają. Zupełnie inaczej wygląda to w AM. Czasem trzeba czekac kilkanaście sekund zanim zrealizuja zlecenie, albo pojawi sie kolejny rekwot. Jakie macie doświadczenia jesli chodzi o szybkość realizacji zleceń w realu? Tez tak dobrze wchodza i bez rokwotowań? Jeśli tak, to założe u nich real, bo AM jest duzo wolniejsze.
- magictrader
- Pasjonat