Astro trading - Niesprawdzone elementy strategii

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy w tradingu wspierasz się astrologią

tak
21
12%
nie
148
88%

Liczba głosów: 169

rookie
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rookie »

Wróżko... nie musze brac ani szkielka ani sciagac klapek ;) Ty tez przeciez nie wierzysz we wszystko co ludzie piszą i mówią nawet jesli wierzy w to wielu innych ;) ja tez mam prawo nie wierzyc, albo nie do konca ufac takiemu wplywowi burz słonecznych, gwiazd czy innych tego typu "ciał i zjawisk" na moj czy innych handel ;) wiec daruj sobie teksty typu wez szkielko albo zdejmij klapki ;) pozdrawiam najmocniej hehe ;)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 11:52 przez rookie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yigrashill
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yigrashill »

No tak łączność ...

No teraz wytłumacz mi jak się ma do kryzysu. Banki robią wielomiliardowe transakcje, to jak ma się do tego, że jeden satelita źle odbiera ?

Jakoś nie widziałem nigdy w wiadomościach ,, Łączność Zerwana Miliardowe Straty, Straszliwa Falla z kosmosu !! "
Przecież jak bank robi transakcje to nie tnie jej po godzinie, czy po minucie, on nie ustawia SL 10 pipsów :P

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wróżka bernika »

rookie pisze:ja tez mam prawo nie wierzyc, albo nie do konca ufac takiemu wpływowi burz słonecznych, gwiazd czy innych tego typu "ciał i zjawisk" na moj czy innych handel Wink
ale uszkodzenia KONKRETNYCH satelitów, czy infrastruktury energetycznej to FAKTY i nie trzeba ich brać na wiarę: to się po prostu wydarzyło z powodu wspomnianych burz słonecznych - tyle, że wtedy może mówimy o "astrofizyce", a nie o "astrologii"...
również pozdrawiam :)
Yigrashill pisze:No teraz wytłumacz mi jak się ma do kryzysu.
NIJAK. burze słoneczne mają po prostu namacalny wpływ na każdy rodzaj ludzkiej działalności, a że elektronika odgrywa w niej dużą rolę więc i wpływ może być poważny, chociaż rzadki i krótkotrwały: bardzo intensywne burze występują średnio (podobno) co ok. 11lat . a tu arcyciekawy artykulik. :) :
http://wiadomosci.onet.pl/1570048,242,3,kioskart.html
Dodano po 24 minutach:
pioun pisze:Wasze podejście do tematu giełda/astro jest zupełnie od dupy strony.
całkowicie zgadzam się z Tobą, że rynek jest nieracjonalny. Cena to nie Wartość, ta pierwsza jedynie biega wokół tej drugiej popychana "psychozami" uczestników. ale Ty sugerujesz, że te nieracjonalne oscylacje, ta nieracjonalna część rynku jest sprzęgnięta w jakiś sposób z astrologią - czyli równie nieracjonalną działalnością człowieka... TO MOŻE MIEĆ SENS :)

latinos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: latinos »

pioun pisze:Jest oczywiste iż astrologia nie ma podstaw empirycznych/racjonalnych (tak właśnie dziś postrzegana jest racjonalność -> bezpośrednio powiązana z poznaniem empirycznym) z czego wynika, że jest to dziedzina nie-racjonalna - a przynajmniej w dużej części.
Po "Rynek to nie ekonomia ani matematyka czy fizyka" mamy nastepnego kondydata na zdanie roku. Matematyka jest nauka calkowicie abstrakcyjna, a jest racjonalna. Racjonalnosc ma sie nijak do empirycznosci czy abstrakcyjnosci.
pioun pisze:Z rynkiem jest bardzo podobnie, nie ma w pełni satysfakcjonujących, racjonalnych przesłanek tłumaczących zachowanie ceny. I z tego też względu moim zdaniem warto wypośrodkować podejście do rynku, który jest tak racjonalny jak i nieracjonalny.
Cena wynika z decyzji kupujacych i sprzedajacych. Czy oni podejmuja racjonalne decyzje?
Najwieksi trejderzy - banki - na pewno. Kto ich rozumie, rozumie rynek.
Astrotrejderzy - na pewno nie. Zreszta za maly wolumen, zeby wplywali na cene.

Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pioun »

Kup sobie i poczytaj, szczególnie część o empiryczności matematyki - współczesne opracowanie problemu.

http://www.allegro.kz/item656539946_jez ... nauka.html

Co do racjonalności rynku/sprzedających/kupujących - im więcej ludzi w to wierzy, tym lepiej dla banków i funduszy i tego typu ściemniaczom/"fachowcom". Pytanie, dlaczego 60% funduszy hedgingowych traci regularnie od kilku lat w USA. Dlaczego zeszłe dwa lata to porażkowe inwestycje "racjonalnych" banków inwestycyjnych??

Wierz sobie w zabobony dalej, Twoja sprawa.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

pioun bardziej skłaniasz się do teorii, że na rynku jest chaos ? :roll:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Intermitencja
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pioun »

Skłaniam się do tego, że opisy nieracjonalne w połączeniu z tymi "racjonalnymi" dają dużo lepsze wyniki w sensie spekulacji na rynkach niż używanie jedynie podejścia racjonalnego. Czy to oznacza, że rynki są bardziej chaotyczne niż nie? Chyba nie.

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

pioun pisze:Skłaniam się do tego, że opisy nieracjonalne w połączeniu z tymi "racjonalnymi" dają dużo lepsze wyniki w sensie spekulacji na rynkach niż używanie jedynie podejścia racjonalnego. Czy to oznacza, że rynki są bardziej chaotyczne niż nie? Chyba nie.

Jak to mowia w tym szalenstwie jest metoda :D

Ja sadze jednak ze chaosu tutaj(na FX) brak natomiast jest bezwgledna maksymalizacja zyskow.
Obrazek

FF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: FF »

Analogicznie rozpatrując bieg wody po terenie, można czekać aż woda przepłynie i wtedy podziwiać nieracjonalność wybranej przez nią drogi spływu lub uprzednio szybko spojrzeć na poziomice i pach, pach już wiesz jak popłynie.... taka jest różnica pomiędzy nieracjonalnym i racjonalnym podejściem.

A co do tego czy istnieje możliwość, że w całej mnogości zjawisk astrologicznych, które mają charakter cykliczny nie znajdzie się chociaż jedno, które chociaż przez chwilę nie będzie się pokrywać ze zmianami dowolnie wybranego innego zjawiska cyklicznego jest raczej mniej prawdopodobne niz trafianie 6 w lotku za każdym razem.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Ts_A pisze:Ja sadze jednak ze chaosu tutaj(na FX) brak natomiast jest bezwgledna maksymalizacja zyskow.
Jeśli to jedyna przesłanka i argument, że nie ma chaosu, to twierdzenie, że każdy dąży do maksymalizacji zysków to tworzy się chaos ... porządek stanowić zaczyna "informacja" ..dane. Nie grać na FX bo jest upolityczniony.. :P
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ