Astro trading - Niesprawdzone elementy strategii

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy w tradingu wspierasz się astrologią

tak
21
12%
nie
148
88%

Liczba głosów: 169

latinos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: latinos »

?________? pisze:No i powtórzę ponownie za moim poprzednim postem, pomyślcie nie w kategoriach trendów, wsparć, oporów i ogólnej AT, tylko w kategorii solidnej analizy fundamentalnej danej gałęzi, na której spekulujecie. I zastanówcie się, czy przypadkiem pewne czynniki z poza ziemi nie mają na tą gałąź wpływu. I nie mówię tu o horoskopach LOL, tylko o fundamentach.
Zastanawiamy sie i stwierdzamy: nikomu nie udalo sie potwierdzic jakiegokolwiek wplywu czynnikow astrologicznych.

?________?
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ?________? »

napisałem, że nie mówię tu o astrologii jako takiej. Popatrz uważnie na niebo, przypomnij sobie wiadomości z liceum i zastanów się jeszcze raz.

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

jak juz jestesmy w takich wątkach to można powiedzieć że biorytmy sa jeszcze lepsze :) bo zazwyczaj pokazują to czego sie spodziewam ;)
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wróżka bernika »

nie wiem, czy podzielicie mój pogląd, ale np intensywne burze słoneczne mogą mieć wpływ na przeciętnego tradera, bo potrafią nieźle "namieszać" w ziemskich systemach łączności, co może skutkować utratą kontroli - na jakiś czas - nad otwartą pozycją. Może więc uwzględniać wieści z korony słonecznej PRZED otwarciem pozycji?...

rookie
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rookie »

Czasami zdarzy sie ze promienie sloneczne wpadajace przez moje okno sprawiaja ze gorzej widze wykres - wtedy nie wchodze ;) a przedwczoraj widzialem spadajaca gwiazde to stwierdzilem ze piatek nalezy do Short'ów i parenascie pipsow udalo sie ustrzelic hehe ;) Pozdrawiam

latinos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: latinos »

?________? pisze:napisałem, że nie mówię tu o astrologii jako takiej. Popatrz uważnie na niebo, przypomnij sobie wiadomości z liceum i zastanów się jeszcze raz.
Patrze, przypominam sobie wiadomosci z olimpiady astronomicznej i stwierdzam, ze nie potwierdzono zadnego wplywu czynnikow pozaziemskich na rynki finansowe. Oczywiscie poza takim wplywem, ze sporo spolek zarabia na pieniadzach z budzetu pomagajac rozwijac technologie kosmiczne.

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

rookie pisze:Czasami zdarzy sie ze promienie sloneczne wpadajace przez moje okno sprawiaja ze gorzej widze wykres - wtedy nie wchodze Wink a przedwczoraj widzialem spadajaca gwiazde to stwierdzilem ze piatek nalezy do Short'ów i parenascie pipsow udalo sie ustrzelic hehe Wink
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3210901.stm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Burze_s%C5%82oneczne
czasem trzeba wziąć większe szkiełko, albo zdjąć klapki...
:wink:

Awatar użytkownika
Yigrashill
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yigrashill »

E...? A jak się ma to do Forexu ??
Nie widzę słowem, że działa to na psychikę człowieka ( czy jest pesymistycznie nastawiony czy pozytywnie do kupowania )
Wiem jedynie, że są to promieniowanie niszczące organizm człowieka, np. tak jak opad radioaktywny po wybuchu bomby atomowej.

To tak jak new Age przytoczyć jakiś fragment z kontekstu (np. z biblii ) i niech się dzieci męczą, przecież zawsze można im coś na swój sposób wytłumaczyć

Znajdź artykuł o promieniowaniu Marsa albo Jowisza :P

wróżka bernika
Stały bywalec
Stały bywalec

Yigrashill pisze:E...? A jak się ma to do Forexu ??
pięć wpisów wyżej...
intensywne burze słoneczne mogą mieć wpływ na przeciętnego tradera, bo potrafią nieźle "namieszać" w ziemskich systemach łączności, co może skutkować utratą kontroli - na jakiś czas - nad otwartą pozycją. Może więc uwzględniać wieści z korony słonecznej PRZED otwarciem pozycji?...

Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pioun »

Wasze podejście do tematu giełda/astro jest zupełnie od dupy strony. Cała koncepcja wykorzystania tego na giełdzie opiera się o prosty fakt iż nie jesteśmy w stanie wskazać wszystkich (ba, może nawet większości) racjonalnych powodów, dla których cena porusza sie tak a nie inaczej. Jest oczywiste iż astrologia nie ma podstaw empirycznych/racjonalnych (tak właśnie dziś postrzegana jest racjonalność -> bezpośrednio powiązana z poznaniem empirycznym) z czego wynika, że jest to dziedzina nie-racjonalna - a przynajmniej w dużej części.
Z rynkiem jest bardzo podobnie, nie ma w pełni satysfakcjonujących, racjonalnych przesłanek tłumaczących zachowanie ceny. I z tego też względu moim zdaniem warto wypośrodkować podejście do rynku, który jest tak racjonalny jak i nieracjonalny. Sami możecie to sprawdzić. Co dzieje się z metodą, która wydaje się być racjonalną w połączeniu z metodą, która zdaje się być nie-racjonalną. Wynik jest zdumiewający. Dla mnie to jest cały sens stosowania astrologii - jako równoważnia dla nie-racjonalnej części rynku. Mógł bym stosować wróżenie z fusów lub cokolwiek innego ale nie ma tak szeroko opracowanej nie-racjonalnej dziedziny jak astrologia i to jest jedyny powód, dla którego astrologię jako ten równoważnik warto stosować.

ODPOWIEDZ