ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Esco pisze: Ja czytając tego typu opis rozumiem ZL jako po prostu koncepcje pivota wykazującego w którym miejscu rynek jest nastawiony byczo\niedźwiedzio.
Nie wiem czy pivota, ale tak. TO miejsce w którym rynek w TEORII powinien kontynuować poprzedni ruch. (bo z tego miejsca poszedł kapitał)
Innymi słowy ZL to na mniejszym TF będzie breakout jakiegoś tam range i wg mnie powinniśmy grać na powrót do tego range... znowu to kojarzy mi się z teorią Seidena nt SD... długi temat.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Shadi pisze:Co do reszty się zgadzam - oby z trendem pytanie którym:)
Pytanie raczej na jak długo?
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Keleris pisze:Problem jest w tym, że ludzie się zastawiają często czy to co robią to ZL czy nie. A jakie to ma znaczenie pytam was? Jak działa to dobrze jak nie to źle, tylko tyle liczy się na rynku.
Dla mnie problem leży gdzie indziej. Problem jest taki sam na kresliku. Był pewien polak (chyba)- oj nie wiem już jaki nic lux, lulux czy jakoś tak. Za cholerę nie mógł ogarnąć gdzie robi błąd, najlepsze było to że Ci którzy to zrozumieli za cholerę nie mogli mu w żaden sposób pomóc.. Nie wiem gdzie leżał problem... ale wracając do tego forum - większość którzy zrozumieli - olewają forum - bo oni już wiedzą - a zapomnieli że gdzieś musieli zacząć - więc może czas pokazać co się samemu widzi grając w ten sposób?:) To tylko propozycja.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Shadi pisze:
Trend ma to do siebie że najczęściej rozpoznawany jest jak już się zakończy :)
Tak, dla tych osób ktore boją sie wejsc z trendem, jak sie skonczy to mowią : wiedziałem że nie może trwać wiecznie i że zawróci

a gdy trwa to szukają tego miejsca dni tygodnie a czasami miesiące a wystarczyło grać z trendem i w tym może pomóc ZL ale i każde inne narzędzie :)

cała filozofia FX
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Thorez pisze:
Shadi pisze:Co do reszty się zgadzam - oby z trendem pytanie którym:)
Pytanie raczej na jak długo?
Kolejne bardzo dobre pytanie :)

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:
Shadi pisze:
Trend ma to do siebie że najczęściej rozpoznawany jest jak już się zakończy :)
Tak, dla tych osób ktore boją sie wejsc z trendem, jak sie skonczy to mowią : wiedziałem że nie może trwać wiecznie i że zawróci

a gdy trwa to szukają tego miejsca dni tygodnie a czasami miesiące a wystarczyło grać z trendem i w tym może pomóc ZL ale i każde inne narzędzie :)

cała filozofia FX
To też jest bardzo dobre, z tym że ja gubiłem się przy tych LH LL.. miałem założenia w stylu : jakby to uznać za LH to tego nie mogą wybić.. wybili i myślałem: hm.. no ok ... to może to jest LH:) A może po prostu gubił mnie brak cierpliwości do czekania na sygnał... :) Dla mnie ZL przede wszystkim służy jako miejsce do precyzyjnego wejścia. Jakoś lubię widzieć max -5 pipsów i jazda w dobrym kierunku. Jednak tak jak napisałeś - bez określenia kierunku dupa zbita będzie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Gdzie jest największe prawdopodobieństwo wygranej a najmniejsze ryzyko?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Ink. pisze:Gdzie jest największe prawdopodobieństwo wygranej a najmniejsze ryzyko?
imho - sell limit został już zrealizowany więc odpada - najbezpieczniej było by wbijać w połowie ruchu z sl nad świecami impulsowymi, po ewentualnym wybiciu próbowałbym jeszcze raz wejść po przebiciu pivota. Sell/Buy stop dla mnie to jakieś nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Shadi teoretycznie prawie zawsze w połowie albo wyżej (między połową a sell limitem) , niżej sell ma po prostu większy stosunek ryzyka do wygranej bo w trendzie spadkowym może dojsc do poprzedniego High ale bardzo rzadko robi nowe high tak nisko ( między połową a sell stopem )

A najlepszy stosunek jest właśnie w połowie

I tym jest właśnie ZL, nakazuje gre z trendem w połowie ruchu momentum

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink tylko ten Sell Limit fajnie wygląda na historii, gdyby nie było widać prawej strony miałbyś coś co wyglądało tylko na korektę trendu wzrostowego, skąd wiesz że to początek trendu spadkowego?

ODPOWIEDZ