Każda pozycja zamknięta z zyskiem to dobra pozycja
Jakkolwiek, AUD/JPY zamknięte również u mnie czekam jeszcze na jakieś obiektywne przesłanki które potwierdzą zasadność zamknięcia pozycji na pozostałych parach. Na pewno dobrym powodem jest fakt, że dziś piątek a piątek zwyczajowo tworzy dołek lub wierzchołek cyklu, ale na moje oko powinni osłabiać dolara do payrolli które stworzą dołki/wierzchołki (w zależności od pary) lub po prostu podczas payrolli. Innymi słowy jest jeszcze luka na dodatkowy profit którą powinni zrobić w dniu dzisiejszym przed wybiciem H/L
Taka podpowiedź dla Ciebie z mojej strony, mi bardzo pomaga w mierzeniu potencjalnych zasięgów ...sam zasięg danej pary na jednym spadku lub w jednym cyklu. Przykładowo AUD/JPY jest dla mnie parą która jak już ruszy w którąś stronę to powinna zrobić 200-300 pipsów niezależnie od tego, czy weszliśmy w zgodzie z głównym trendem czy robimy kontrę. Później masz półkę / level / konsolidację (każda nazwa oznacza to samo) i drugi raz spodziewasz się tego samego, o ile się nie odwrócą. W tym drugim przypadku spodziewasz się 200-300 pipsów w odwrotną stronę. I to na tyle by było jeżeli chodzi o sekret ile dana para zrobi, a przynajmniej ile zrobić powinna.
E/USD przykładowo może skończyć swój cykl robiąc tylko 120-150 pips w jednym cyklu. Ameryki nie odkryłem ale mi to zajebiście pomaga w mojej strategii. Natomiast dołków nie łapię, nawet nie usiłuję

Po prostu A/JPY było kilka razy testowane, utrzymało się zrobili ostry pull back (lub jak kto woli SH) tak więc stwierdziłem że moment na buy'a jest idealny i dla mnie wystarczająco bezpieczny a zarazem opłacalny. Wszystkie te teorie, cała AT oraz inne levele i duperele działają całkiem dobrze (połączone razem w ogóle tworzą rynkowego killera) ale dopiero gdy człowiek zacznie traktować je z pewną dozą elastyczności, wtedy jest super.